Gheorghe Ursu a fost coleg de serviciu din anii ‘70 până la plecarea noastră din ţară, în 1982, la IPCT (Institutul de Proiectări Construcţii Tip), din Bucureşti, cu regretatul meu soţ, inginerul constructor Emil Lerner. Au fost şi prieteni. Nu era zi ca Emil să nu-mi povestească despre el. De aceea, deşi nu l-am cunoscut personal, memoria celor povestite despre Babu (aşa-l numeau cei apropiaţi), mi-a rămas foarte vie.  

Mi-aduc aminte de ziua când Emil mi-a spus, la începutul anilor ‘70: “Ştii? Am un coleg inginer, Babu Ursu  care a scos o carte de poezii la editura  Litera.” “Şi, sunt bune poeziile”? am întrebat. “Nu ştiu, ne-a promis că ne aduce cartea”. După câteva zile mi-a spus: “Foarte bune poezii a scris, nu-i de mirare că are mulţi prieteni scriitori şi poeţi”.

În acei ani, Emil îmi spunea zilnic: “Babu Ursu e revoltat împotriva regimului şi spune în gura mare ce gândeşte. Să vezi cum îi insultă pe Nea Nicu şi pe ea! Noi încercăm să-l facem să-şi ţină gura, dar el susţine că atâta vreme cât ceea ce spune el e adevărul gândit de toţi, nu va tăcea”.

În 1977, după cutremurul din martie, Emil, care era  în atelierul de calcul de rezistenţă al construcţiilor al IPCT, a făcut parte din comisia de evaluare a clădirilor afectate de cutremur.  A lucrat cu Babu Ursu în comisie, iar relatarile lui Emil despre hotărârile “de partid” în privinţa reparării clădirilor, totalmente lipsite de profesionalism, erau de neimaginat. Odată mi-a spus cum au fost ei, însoţiţi de un securist, să viziteze hotelul Athénée Palace. Au intrat într-o camera şi, în spatele dărâmăturilor de pereţi se vedeau multe fire. Emil, care şi-a dat seama că erau firele microfoanelor de înregistrări, cum era din fire mai glumeţ, a întrebat cu inocenţă: “dar ce sunt firele astea”? Securistul a intervenit: “dv nu aveţi treabă cu firele, ci numai cu rezistenţă construcţiei”. Mi-a spus Emil: “Noroc că nu era Babu acolo, el ar fi spus cu voce tare ce erau firele acelea”.

Babu Ursu a fost la vizita după cutremur a cinematografului Patria, unde au fost prezenţi şi ştabi din CC / PCR.  Acolo, precum îi era firea, Babu şi-a exprimat clar punctul de vedere: “dacă doar se vor spoi cladirile şi nu se vor repara, se periclitează viaţă oamenilor şi asta e o crimă”. Emil îmi spunea îngrozit: “lui Babu o să-i închidă cineva gura”.

Circula, printre ingineri, o poveste despre reacţia lui Grigore Moisil, cu ani în urmă, la o şedinţa la care Ceauşescu a “ordonat” să se termine în câteva zile o lucrare care ar fi avut nevoie de circa un an. Se pare că Moisil, care era deja în vârstă şi nu mai avea nimic de pierdut, ar fi spus: “Tovarăşu’ Preşedinte, dv puteţi ordona unei armate întregi de soldaţi să obţină de la neveste un copil în mai puţin de 9 luni, orice aţi ordona dv, copilul tot după 9 luni se naşte!” Ori Babu, revoltat de termenii rapizi daţi de Ceauşescu pentru reparaţii, spunea cam acelaşi lucru. Da, dar Babu era mult mai tânăr ca Moisil, el putea fi distrus! Şi, din păcate, a fost. Într-un mod brutal, nedrept, revoltător.

Am plecat din ţară în 1982. Eram la Montreal, în 1985, când am auzit cumplita veste a închiderii şi apoi a uciderii lui Babu. Nu se putea vorbi liber la telefon, am aflat pe căi ocolite ce s-a întâmplat, dar nu ştiam amănunte. Emil şi eu am fost nu numai impresionaţi, dar revoltaţi de cruzimea şi injustiţia regimului totalitar din România. Mi-a spus Emil: “Avea un jurnal, ne spunea că scrie zilnic toate nebuniile “perechii conducătoare”, ca să rămână urmaşilor o mărturie. Poate că i-au găsit jurnalul”...  

S-a dovedit ulterior că bănuiala lui Emil fusese justă.

1989, “revoluţia”!  Câte iluzii ne-am făcut atunci!

În 2004 am vizitat, la Berlin, locul vechiului zid. Atunci am publicat articolul “Note de călătorie”, în “Observatorul” din Toronto, noiembrie 2004. Articolul este scris în formă de jurnal cu “flash back”. Copiez două fragmente.

 

Montreal, 17 noiembrie 1985.

Aflu din Bucureşti că inginerul şi poetul Gheorghe Ursu (Babu) a murit în închisoare. Securitatea descoperise în septembrie jurnalul său anti-ceauşist. A fost imediat arestat şi, la două luni după arestare, în urma unor torturi sălbatice, a murit. Auzisem (poate fusese doar un zvon??) că, în afara unor lovituri puternice în zona stomacului, una din torturi fusese scufundarea cu tot trupul într-o apă rece că ghiaţa, rece ca piatra zidului….

       ...................................................................... 

Toronto, noiembrie 2004.

Scriu aceste rânduri de aici, acest "acasă" de nesfârşit balans al trupului şi sufletului meu între coastele oceanului. Eram deja pe continentul nord american acum cincisprezece ani, când zidul Berlinului a fost zdrobit. Tot aici eram şi acum nouăsprezece ani când Babu Ursu a fost ucis. De departe lucrurile ajung la noi altfel decât de aproape. Cutremurul sufletesc real m-a cuprins abia în august anul acesta la Berlin, când, ajunsă pe locul fostului zid, am retrăit tulburătoarea lui tragedie. Mostra păstrată, ca şi bucăţile sfărâmate, sunt impregnate de pulsul suferinţelor şi de plângerea celor dispăruţi. Atingând rămăşiţele zidului simt tristeţea vibraţiilor din el tot aşa cum, dacă aş pune la ureche o scoică, aş auzi în ea vuietul tânguitor al unei mări vii răsunând într-o cochilie frumoasă, dar astăzi, totuşi, moartă.

 

Am fost şi sunt alături de Andrei Ursu -deşi nu-l cunosc personal- în toate demersurile pentru recunoaşterea cumplitei nedreptăţi la care a fost supus tatăl lui şi pentru pedepsirea vinovaţilor.    

 

 

Vizualizări: 131

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Va multumesc, pentru lectura si aprecieri, domnule Bedrule. 

Nu stiu amanunte, auzisem ca Andrei Ursu e in greva foamei la Bucuresti din 21 octombrie si ca nimeni nu-i acorda atentia necesara, oamenii "importanti" fiind ocupati cu alegerile. Am simtit nevoia sa scriu aceste lucruri, fara speranta de a putea schimba ceva. Trist! 

Securistul care a insotit delegatia la hotelul Athenee Palace, pe care-l citez,  n-a fost nici pe departe atat de politicos pe cat l-am descris eu. S-a rastit intr-un mod vulgar si brutal inginerilor...

Ce lume mica!  In anii aceia (72) am lucrat la IPC , am cunoscut un coleg simpatic pe nume Miron Stefan.  Am emigrat in Israel. Dupa multi ani am descoperit pe net pe d-na Olga Stefan sotia lui Miron si fata lui Babu. Astfel am aflat de tragedia familiei. De fapt  citisem despre crimele odioase, arestarile , maltratarea intelectualilor. M-a socat un articol al unor tineri poeti ( fracturisti) care au fost batuti si lasati cu mainile rupte ca sa nu mai scrie poezii si pamflete la adresa securitatii.

Am avut un vecin care a disparut pt vina ca asculta postul de radio Europa Libera. Mama unui amic , activista pentru Israel a fost arestata si detinuta fara proces, timp de 2 ani. O epoca neagra si dezolanta , cei responsabili sunt liberi si nu au dat socoteala. 

Multumesc, Adrian pentru lectura si comentarii. 

In Las Vegas locuieste un bun prieten si fost coleg de facultatt si de serviciu al regretatului Emil. I-am trimis textul. Iata ce mi-a raspuns:

Bravo, bine ca le-ai amintit oamenilor despre Babu Ursu. Imi aduc aminte bine de el, pana si de mersul lui. 
O desenatoare din atelierul lui, cu care era in conflict, l-a turnat la Secu` - 
jurnalul se referea la intreaga perioada comunista, nu numai la epoca Ceausescu.
Ofiterii de militie, care au impus unui detinut de drept comun sa-l bata ( salbatic)
pe Babu, au fost identificati prin anii `90, dar nu cred ca au patit nimic, cat s-a
zbatut fiul lui Babu. cat despre Secu - a iesit basma curata, "treaba " fiind pasata
Militiei.
Cladirea cinema Patria s-a reparat numai datorita efortului si riscului luat de acest
om deosebit.

Ar merita sa i se faca un bust, langa aceasta cladire !

Sper si eu. Anul viitor se implinesc 30 de ani.

Va multumesc foarte mult! 

iris marinov a spus :

Un text cutremurător... incredibil, după 20 şi de ani oamenii încă sunt marcaţi...
D-nă Veronica, felicitări pentru fidelitatea cu care aţi readus în actualitate, acele vremuri... poate într-o zi, vinovaţii vor fi pedepsiţi!

Trăim într-o lume etern și irecuperabil ipocrită!

Pe Gh. Ursu l-au eliminat fizic pentru că se opunea deschis regimului. Pe Sobaru, care s-a aruncat de la balconul parlamentului, în prezența premierului Boc, și care a încercat să-și dea foc în fața clădirii guvernului (premier fiind Ponta), l-au internat la psihiatrie. Comuniștii ne ascultau cu ajutorul a două-trei magnetofoane Maiak, acum suntem ascultați nonstop, la scară mondială! Iliescu a fost „măcelărit” că e liber-cugetător (de parcă eram pe timpul Inchiziției!), dar am sărit în sus când s-a spus despre Iohannis că nu-i ortodox, și că de ce ne legăm de credința omului...

Iată doar patru cazuri de ipocrizie colectivă!

Salut acest memento, Veronica Pavel Lerner

Stimă,

da Coza

Multumesc pentru trecere, D-le da Coza. Da, exista o ipocrizie colectiva, acuma ea poarta numele de "politically correctness", se poarta peste tot!

Intre timp, Andrei Ursu, dupa 17 zile de greva foamei, a obtinut redeschiderea procesului, poate ca de data asta i se va face dreptate!

Cu deosebita stima,

VPL 


Ion Lazăr da Coza a spus :

Trăim într-o lume etern și irecuperabil ipocrită!

Pe Gh. Ursu l-au eliminat fizic pentru că se opunea deschis regimului. Pe Sobaru, care s-a aruncat de la balconul parlamentului, în prezența premierului Boc, și care a încercat să-și dea foc în fața clădirii guvernului (premier fiind Ponta), l-au internat la psihiatrie. Comuniștii ne ascultau cu ajutorul a două-trei magnetofoane Maiak, acum suntem ascultați nonstop, la scară mondială! Iliescu a fost „măcelărit” că e liber-cugetător (de parcă eram pe timpul Inchiziției!), dar am sărit în sus când s-a spus despre Iohannis că nu-i ortodox, și că de ce ne legăm de credința omului...

Iată doar patru cazuri de ipocrizie colectivă!

Salut acest memento, Veronica Pavel Lerner

Stimă,

da Coza

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora îi place postarea pe blog petale a lui Cornaciu Nicoleta Ramona
cu 8 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog florile de soc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Silogism de primăvară a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 9 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 9 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 10 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Despre destin a utilizatorului Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Despre destin a lui Monica Pester
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog Silogism de primăvară a lui C.Titi Nechita
cu 13 ore în urmă
Postare de log efectuată de Monica Pester
cu 15 ore în urmă
Lui Bircea Marian i-a plăcut discuţia Viaţa la confort redus a lui Ion Lazăr da Coza
cu 16 ore în urmă
Postare de log efectuată de C.Titi Nechita
cu 18 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 20 ore în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 20 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Viaţa la confort redus a lui Ion Lazăr da Coza
cu 21 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Viaţa la confort redus a utilizatorului Ion Lazăr da Coza
cu 21 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Bucurie (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 22 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor