Clipa mult aşteptată a sosit! Afişăm cu drag rezultatele Concursului „Alb hoinar – ediţia a II-a”, concurs desfăşurat pe Site-ul literar-artistic ÎNSEMNE CULTURALE, în perioada 19 ianuarie – 28 februarie, 2016.
Întâi să dăm „cuvânt” cifrelor existente la ora acestui bilanţ. Aşadar:
– 36(-3) poezii;
– 25(-1) proze;
– patru piese de teatru;
– trei eseuri;
– 30 membri au notat poezii;
– 19 membri au notat (şi) proza;
– 13 membri au notat (și) piesele de teatru;
– 17 membri au notat (și) eseurile;
– 1180 vizite la Regulament;
– 5020 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat poeziile;
– 2273 (590 pag I + 247 pag II + 357 pag III + 59 pag IV + 1020 pagina de vot) vizite pe paginile unde s-au postat şi notat prozele;
– 536 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat piesele de teatru;
– 564 vizite pe pagina unde s-au postat şi notat eseurile;
– 9573 vizite în total.
Cifrele, cu toată modestia, impresionează!
Avem sub ochi clasamentele pentru cele patru secţiuni. Neîndoielnic, ierarhizările au născut şi vor naşte controverse. Arareori ne place oglinda prin care ne văd ceilalţi. Durerea aceasta trebuie să ne bucure! Înseamnă că suntem vii, că ne pasă de ceea ce creăm, că uneori parcă scriem cu propriul sânge, jertfindu-ne chiar sănătatea, prietenii, relaţiile etc., deşi a face literatură în ziua de azi e mult mai puțin decât o „vânare de vânt”…
În alcătuirea clasamentelor, pe lângă votul membrilor, au fost cooptaţi în juriu, alături de mine, Ion Lazăr da Coza, preşedintele juriului şi cofondatorul acestui site, scriitoarea, cu pulbere de aur în cerneala cu care scrie, Veronica Pavel Lerner, apoi un administrator-editor, care s-a dovedit a fi foarte aplicat în comentarii şi aprecieri, o numesc aici pe prof. Ana Cîmpeanu, dar şi pe Mihaela Popa, o poetă a esenţelor delicate. Lor le aducem mulţumiri speciale! De aceleaşi mulţumiri are parte şi coordonatoarea concursului, poeta Vasilisia Lazăr (da Coza), cofondatoare, o furnicuţă pe cinste căreia îi datorăm şi cele douăsprezece frumoase diplome oferite, virtual, premianţilor!...
A vota… Complicat demers! Şi ingrat!… Când ne apucăm să votăm (discutăm aici doar despre cei care votează cu bunăcredinţă), ridicăm rugi, invocăm muze, moaşte, sfinţi, înaintaşi din Parnas, numai să ne iasă aprecierea cât mai aproape de realitate. Citim, recitim, notăm, renotăm… Şi când credem că am atins perfecţiunea, facem public clasamentul nostru… Ghinion! Tocmai atunci te miri cum de ai nedreptăţit atât de crunt – fie din neatenţie, prostie, generozitate ori zgârcenie – pe X sau pe Y… În zadar, mortul de la groapă nu se întoarce! Şi totuşi a vota este un gest de generozitate şi de respect colegial!... Excepţie fac acei care îşi doresc, dar, efectiv, nu pot vota! Chiar şi lor le mulţumim!
Pentru a transparentiza şi mai mult procesul de votare, facem următoarea propunere: Premianţii prezentului concurs să fie cooptaţi în juriu pentru concursul viitor! Cooptarea se face doar cu acceptul liber exprimat al celei/celui în cauză. Cum sunt patru secţiuni şi doar trei locuri în juriu, prioritate vor avea premianţii de la secţiunile Poezie, Proză, Dramaturgie.
Şi din acest concurs vom face o carte virtuală pe care să o aşezăm la loc de cinste pe raftul BIBLIOTECII DIGITALE a site-ului, alături de celelalte bijuterii. Textele nu vor fi corectate.
Pentru că sunteţi frumoşi, daţi-mi voie să vă îmbrăţişez cu drag!
Felicitări tuturor!
Ion Lazăr da Coza
Clasamentele:
(Acestea sunt fotografii și pot fi descărcate.)
***
***
***
***
Regulamentul: AICI
***
Diplomele:
Poezie:
Locul I (Enea Gela): AICI
Locul II (Simion Cozmescu): AICI
Locul III (Valeria Merca): AICI
Proză:
Locul I (Ioniță Gabriela): AICI
Locul II (Angela Dina): AICI
Locul III (Camelia Ardelean): AICI
Dramaturgie:
Locul I (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI
Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI
Locul III (Dante Esperanza): AICI
Eseu:
Locul I (Enea Gela): AICI
Locul II (Elena Agiu-Neacșu): AICI
Locul III (Carmen-Bernadeta Anghel): AICI
Cuvinte cheie :
Imi permiteti sa intervin. Discutiile dupa un concurs sunt, in general, instructive. Cand insa ele se transforma in intrebarile concurentilor de ce cutare a notat poezia lui mai putin decat a celuilalt si se cer tot felul de justificari, atunci atmosfera devine urata si nociva.
Ceea ce as dori sa spun este ca nu putem lua in discutie, in acest context, poetii romani care au fost validati de timp. Validarea in timp, care e singura valabila, in toate artele, e una, iar notele intr-un concurs din ziua de azi, pe un site unde are acces toata lumea si unde juriul nu e numai din profesionisti, e alta. Si chiar un poet validat de timp nu are poezii numai de nota 10. S-au vazut multe cazuri in care s-au pus- in gluma- poezii ale unor poeti consacrati, dar sub anonimat si au primit o multime de critici.
De aceea, cred eu, a se compara o poezie scrisa special pentru acest concurs, in secolul 21, cand numele autorului n-a trecut inca bariera timpului, cu oricare din poeziile unui poet validat de timp este o comparatie total nepotrivita.
In sfarsit, desi apreciez foarte mult felul deschis in care s-a desfasurat concursul, discutiile finale, in care evaluarile sunt puse in discutie si fiecare incepe sa-si etaleze experienta, nu cred ca-si au loc pe acest site. Ele diminueaza, din pacate, efortul -urias si in acelasi timp nobil- al organizatorilor concursului.
Or fi sofisme pentru dvs., d-le da Coza, însă pentru mine sunt realități! Din exterior se poate vedea uneori altfel o situație, decât din interior (și când zic "interior", mă refer strict la mine)!
Simt nevoia să subliniez un lucru, ca nu cumva să fi fost înțeleasă greșit, și apoi închei: pe mine nu m-a deranjat nota pe care mi-ați dat-o, că mi-ați "șifonat", Doamne ferește, "capodopera", orgoliul etc.! Nu!! Așa ați simțit, așa ați făcut! Pot să accept și să trăiesc cu asta! :-) De altceva e vorba: sunt pe acest site de un an și vreo 3 luni, zilnic; deja am ajuns să vă cunosc foarte bine gusturile literare și știu că sunteți extrem de exigent în ce privește poezia, nu vă scapă niciodată nimic. Chiar v-am spus, de mai multe ori, în glumă, din această cauză, că aveți "ochi de vultur". Tocmai de aici mirarea mea maximă că ați fost atât de indulgent cu o poezie scrisă la nivel de școală generală, când am observat că ați "desființat" pe site, de multe ori, poezii mult mai bune, și nu era vorba de un concurs, ca acum! Pe lângă nivelul scăzut de dificultate, în cele câteva rânduri, poezia de pe ultimul loc din concurs are, din câte îmi amintesc, întruna scris cu cratimă (deși era cu sensul de continuu) și un cuvânt care se repeta. Eu nu am nimic cu domnul respectiv, nici nu îl cunosc, nu vreau să se simtă ofensat sau să-mi poarte ură veșnică; chiar a fost drăguță poezia, are șarmul ei și sensibilitate, dar... concursul e concurs! Concurența e dură, viața e dură etc!.. De la Mihaela m-ar fi șocat, de exemplu, să-i fi dat 3 în loc de 5, fiindcă știu că e o altruistă și nu ar fi putut să comită așa o "crimă". :-)
Cam atât cu asta! Sunt puțin dezamăgită, dar o să-mi treacă! Viața merge înainte, așteptăm cu interes următorul concurs! :-)
Ion Lazăr da Coza a spus :
Camelia, îți răspund la primul și ultimul punct, restul problemelor ridicate de tine au mai fost abordate, sau sunt sofisme:
- Nu am votat munca, ci rezultatul ei! Și salahorul muncește, și șlefuitorul de diamante!
- S-a practicat sistemul de vot propus de tine - au fost infinit mai multe nemulțumiri!
M-am bucurat sa hoinăresc pe albul foii de hârtie, și de astă dată, alături de voi.
Vă mulțumesc pentru că existați, vă felicit pentru ceea ce faceți, voi toți- organizatori, autori, cititori.
cu drag,
Camelia, te duc puţin în lumea fotbalului. Dacă Ixulică trage pe lângă poartă, găsesc ratarea simpatică, sau, cum zici tu, are ceva șarm. Dar dacă regele fotbalului, Hagi, ar face același lucru, m-aș simți profund revoltat, chiar vexat.
Dacă am dat un cinci unei poezii slabe, am făcut-o fiindcă, în naivitatea ei, avea ceva șarm. Dacă unei poezii indiscutabil mai valoroasă i-am dat tot cinci e că acea poezie m-a dezamăgit! Putea să fie valoroasă, și n-a fost!!
Și cum bănuiesc faptul că nu toți bărbații au înțeles exemplu de mai sus, aș mai face o exemplificare - prefer o femeie vie, cu riduri și vergeturi decât o păpușă gonflabilă 90-60-90!
Stimați colegi,
Am citit toate postările de până acum, și, pentru a elimina la viitoarele concursuri discuțiile, propun spre dezbatere, următoarele:
1. Votul să fie secret, nu anonim, notele fără zecimală și însoțite obligatoriu de numele votantului, să fie trimise prin email, coordonatorului sau cui decide președintele juriului.
2. Cel care votează, să fie membru al acestui site, de cel puțin o lună, față de data când a început concursul.
3. Pe site să apară la secțiunea respectivă, doar numele celui care a votat.
4. După STOP VOT, având în vedere cele scrise de dumneavoastră, eu propun ca notele să nu apară, deoarece iarăși se vor naște întrebări de genul: de ce cutare mi-a dat nota 10, când eu meritam doar 7 !? ( aici se poate și zâmbi!)
5. Din juriu să facă parte (asta numai dacă vor și au și timp!) cei care au câștigat premiul ,,I”, la concursul anterior.
6.Din respect față de colegi și chiar față de sine, toți cei care trimit materiale pentru concurs, să aibă amabilitatea și să voteze, deoarece am făcut o statistică, doar la secțiunea PROZĂ, din totalul de 18 voturi, doar 10 voturi au fost exprimate de către cei care au trimis proză pentru concurs, restul...
7. Autorul să nu-și voteze creația, dacă el își dă 7 și merita 10 (!?) pierde 3 puncte prețioase, nu? ( și aici se poate zâmbi, a venit primăvara, nu?)
Vă mulțumesc pentru atenție, scrisoarea rămâne deschisă, din cei 617 membri cât numără site-ul la ora actuală, poate că mai dorește cineva să contribuie cu ceva.
Eu cred că aceste dispute/nemulțumiri/reproșuri nu ar fi avut loc dacă noi am fi fost mai puțin transparenți, dacă nu am fi afișat fiecare notă a membrilor juriului. Cred că toate erau bune și frumoase dacă și noi am fi procedat așa cum se procedează la majoritatea concursurilor, adică să anunțăm câștigătorii și atât. Dar am dorit să nu lăsăm loc de suspiciuni și tocmai asta s-a întâmplat. Probabil, dacă va mai exista un alt concurs, vom schimba politica. Nu așteptam mulțumiri, totuși e frustrant ca după atâta muncă să ți se reproșeze în felul acesta, să ți se ceară socoteală, să ți se aducă acuze etc. Cineva ne-a reproșat că i-am greșit media, ceea ce nu era adevărat. Susținea că ar fi trebuit să aibă cu o sutime mai mult, că nu e totuna 7,54 cu 7,55. Și nu greșisem nici măcar acea sutime, i-am dovedit-o negru pe alb, dar degeaba. A trecut la jigniri... Orgoliul nu e decât o varietate a egoismului, sau, cum bine spunea Victor Hugo, beţia puterii care te face să-ţi pierzi capul. Orgoliul îngroapă fericirea. Păcat că nu putem să ne bucurăm cu toții de frumos!
Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă premiile erau în bani!!
wow... bună întrebare!
:)
Bidulescu Constantin a spus :
Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă premiile erau în bani!!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor