Experiment: pentru cititorii mult prea răbdători cu scrisul meu, am transformat trei prozopoeme, incluse în volumul de versuri „La Ghizunie”, editat în anul 2016, în trei proze scurte.
La Ghizunie
Ca să fii căprar
Căprar-căprar
Nu din ăla de armată cu floare de bostan pe umeri
Trebuie să ai câteva capre şi să ştii
Două comenzi scurte schea şi ţâî-gî-ţî
Când strigi schea
Şi ridici băţu’ cu mâna dreaptă
Musai capra o ia
La stânga şi invers
Dacă ai un buzunar de grăunţe
Sau le-apleci o creangă fragedă
Cu frunze multe le chemi
Ţâî-gî-ţî
Ţâî-gî-ţî
Şi ele bulucesc peste tine
Ca ţărcile pe-un cuib cu pui golaşi
Dar niciodată
Niciodată să nu dai
Aste porunci laolaltă –
Le-ncurci minţile
Luându-se cu joaca
Mai o borjă mai o fasole cu aranjatelea ori nu
Borta-săpată măi-uncheş-la-mere moara sau război
Ion a’ Chetrei
De caprele sale Drela Nela şi Coca
Mai era şi Niţa
Uitase ca nălbit până
Hăt-hăăt spre-nserat
Când trebuia să le ducă-n ogradă
La muls
Ca un lup cu durda-n coaste
A luat-o uşor-uşor după ele
Prin Donosoaia
Le chema cu busuioc pe buze (îi era urât): ţâî-gî-ţî
Prin Cheia lui Dănai: ţâî-gî-ţî
A urcat în Podeac: ţâî-gî-ţî
S-a dus pe Muchie: ţâî-gî-ţî
Pe la Ghizunie…
Hopaaa
Locu’ ăsta avea un fior a’ lui
Era ca răsuflarea unui mort
Pe laviţă
Peretele de stâncă sură
Drept ca o catedrală arsă
Răsărit în coasta unui deal
Deal sec din bolovani ici
Colo tufe de mesteceni sfrijiţi
Îţi trimetea înapoi
Orice vorbă mai răstită cu voie sau nu
În pas domol sau grăbit de erai
Din baza lui
Chiar din mijloc
Părea că cineva furase o
Piatră şi nimeni
Nu se-ncumetase a cerceta
De parcă ar fi fost o ghilotină
Vizunia astfel formată
Prin faţa ei
Cărări de capre
De oi de nălucile nopţii
Treceau
Omul nu
Dumnealui avea calea pe dincoace de balta
Cu şerpi şi broaşte verzi
Aflată ceva mai jos
Pe-un omoplat scrântit
Micul căprar îşi făcea
Curaj
Mult curaj –
Era întâiaşi dată când ţurcălea
Pe-acolo-şa de unul singur: ţâî-gî-ţî
Se-ncumetă el
Schea!
Oprindu-se cu ceara-n paşi
Îndrăzni să gândească-n şoaptă dezvinovăţindu-se:
dar eu
eu am chemat caprele nu le-am apărat
Şi din nou cu nodu’-n gât: ţâî-gî-ţî
Schea!
Îi răspunse ecoul zbârlindu-şi
Mustaţa-n joacă alb
Alb de teamă că-i va fi jurată bănuiala
Schimbă comanda: schea
Ţâî-gî-ţî!
Îi răspunse ecoul şi mai clar
Şi mai ferm în spuma apusului
Nu spun
Că nu ştiu cum a ajuns Pe Lac sărăcuţu’
Şi-ar mai fi fugit ca un pui de iepure
De nu l-ar fi oprit moş Pricochie:
Ho mă’ nepoate hoo
am aţinut io caprele
că s-ar fi dus în Grochiţe în
cosârea oamenilor
iote-le colo
Mai lipi moşu’ o vorbă din frunze de calapăr
În timpanele ce stăteau să explodeze
Eu… eu…
la… la Ghizunie
mi-am auzit altfel vorba…
zău bre
Încă adăugă trăgându-şi sufletul
Sufleţelul ăla de om văzându-se
Privit subţire printre gene colilii
De vraci bătrân:
Apăi cu moşu’
se spune că ăluia
căruia ghizunia nu-i întoarce
vorba aşa cum a grăit-o
îi om însemnat
Zise moş Pricochie
Lăcrimând în zare
Mângâind creştetu’
Lu’ Ion a’ Chetrei.
La Ghizunie
Ca să fii căprar, căprar-căprar, nu din ăla de armată, cu floare de bostan pe umeri, trebuie să ai cel puţin câteva capre şi să ştii două comenzi scurte: „Schea!” şi „Ţâî-gî-ţî!” Când strigi „Schea!” şi ridici băţul cu mâna dreaptă, musai capra o ia la stânga. Şi invers. Mai la sfârşitul verii, când frunzele din poala tufanilor, accesibile lor, îmbătrânesc, dacă ai milă şi dragoste le apleci crengi cu lăstari încă necopţi şi le chemi: „Ţâî-gî-ţî!... Ţâî-gî-ţî!...” ele se bulucesc peste tine, ca ţărcile pe un cuib cu pui golaşi. Niciodată, dar niciodată să nu dai aceste porunci laolaltă, fiindcă le încurci minţile!
Capra e mană la casa omului. Nu degeaba se spune că e vaca săracului. Una singură asigură lapte pentru o familie. De te-a blagoslovit Dumnezeu cu trei-patru capre, nu te poţi debarasa de lapte – ai de unde să aduni, într-un olan mare de lut ars, pentru covăsit; ai cu ce să umpli putineiul, ca apoi să obţii unt... mai dai de pomană, o ulcică-două, la vecini, de sufletul tău, ori al morţilor. Pentru adăpost îi trebuie doar o şoapră ca să nu o plouă ori ningă. Dacă nu ai pământ de unde să scoţi un pumn de grăunţe, un braţ de fân sau o mână de otavă mai acătării, vara, când frunza codrului a ajuns în putere, tai tufani pe care-i depozitezi pe loc, în vrafuri mari, şi iarna duci caprele acolo, unde le hrăneşti cu clorofilă uscată. Tot vara, când nu-ţi vezi călcâiele de treabă, te porneşti dimineaţa şi tai o cracă de salcâm, de arin, de ce-o fi, numai să fie, o agăţi în gardul ţarcului, iar seara mulgi mulţumit capra. Capra mai e bună şi fiindcă poate fi păzită pe prund sau prin mărăcinişuri de către o babă, un moş, ori de vreun ţânc.
Luându-se cu joaca, mai o borjă, mai o fasole cu aranjatelea sau nu, mai o borta-săpată, măi-uncheş-la-mere, ţintarul, sau hoţii şi vardiştii, Ion a’ Chetrei, de caprele sale – Drela, Nela şi Coca, mai era şi Niţa, dar asta era stearpă – a uitat ca nălbit cu leşie, până, hăt-hăăt, spre înserat, când trebuia să le ducă-n ogradă, la muls. Ca un lup cu durda-n coaste, a luat-o uşor-uşor după ele prin Donosoaia. Le chema cu busuioc pe buze – îi era cam urât: „Ţâî-gî-ţî!”
A urcat pe Cheia lui Dănai: „Ţâî-gî-ţî!”
A coborât în Podeac: „Ţâî-gî-ţî!”
S-a dus pe Muche: „Ţâî-gî-ţî!...”
Ioc!
Praf pe Biblia popii!
A ajuns La Ghizunie… Hopa!... Locul acesta avea un fior al său. Era ca răsuflarea unui mort, pe laviţă. Peretele de stâncă neagră, drept ca o catedrală arsă, răsărit în coasta unui deal prelung, deal sec, acoperit cu bolovani mari, pe ici, pe colo tufe rare de mesteceni sfrijiţi, îţi trimetea înapoi orice vorbă mai răstită cu voie ori nu, în pas domol sau grăbit de erai. Din baza peretelui, chiar din mijloc, părea că cineva furase o piatră şi nimeni nu se-ncumetase a cerceta, de parcă ar fi fost o ghilotină, vizunia astfel formată. Prin faţa ei treceau cărări de capre, de oi, de năluci ale nopţii... Omul, nu. Dumnealui avea calea pe dincoace de balta cu şerpi-de-apă şi cu broaşte verzi, aflată ceva mai jos, parcă pe un omoplat scrântit. Micul căprar îşi făcea curaj. Mult curaj. Era întâiaşi dată când ţurcălea pe acolo de unul singur:
– Ţâî-gî-ţî! se-ncumetă el.
– Schea! îi răspunse ecoul.
Oprindu-se cu ceară-n paşi, îndrăzni să gândească în şoaptă, dezvinovăţindu-se:
– Dar eu... eu am chemat caprele, nu le-am alungat. Şi din nou cu nodul în gât: Ţâî-gî-ţî!
– Schea! îi răspunse iarăşi ecoul, zbârlindu-şi mustaţa în joacă.
Alb de teamă că-i va fi jurată bănuiala, schimbă comanda:
– Schea!
– Ţâî-gî-ţî! îl torpilă ecoul şi mai clar, şi mai ferm în spuma subţire a asfinţitului.
Nu spun, că nu ştiu, cum a ajuns Pe Lac sărăcuţul. Ar mai fi fugit, ca un pui de iepure, mult şi bine, dacă nu l-ar fi oprit moş Pricochie:
– Ho, mă’ nepoate, hoo!... Am aţinut io caprele că s-ar fi dus în Grochiţe, în cosârea oamenilor. Iote-le acolo... mai lipi moşu’ o vorbă din floare de calapăr, în timpanele ce stăteau să explodeze.
– Eu… eu… La… La Ghizunie, mi-am auzit altfel vorba… Zău, bre! adăugă el, trăgându-şi sufletul, văzându-se privit subţire printre gene colilii, de vraci bătrân:
– Apăi, cu moşu’, nu credeam să prind ziua asta... Se spune că ăluia căruia ghizunia nu-i întoarce vorba aşa cum a grăit-o, îi om însemnat! zise moş Pricochie, lăcrimând în zare, mângâind creştetu’ lui Ion a’ Chetrei.
Cuvinte cheie :
La Ghizunie este prozo-poemul care mi-a plăcut cel mai mult din cartea cu același nume, iar faptul că ai făcut și proză pe aceeași temă, denotă plăcerea ta pentru scris, dar și pentru dialectul pe care-l mânuiești cu atâta ușurință, știind cât de corect folosești neologismele și la momentul oportun.
Un text viu, care de fapt este plin de sentimentalism și gingășie puse în subtilitate și în care este vădită menirea de scriitor.
Cu admirație,
Sofi
Om însemnat poate avea două sensuri. Tot formatul proză îmi place mai mult. :) Drag de Ion a Chetrei!
Ca o paranteză, nu știam că „chiatră” e piatră până n-am auzit un puști strigând: „Hai, să aruncăm cu chetre, să vedem care chitește pomul.”, uite, așa învață omul! chiar și de la un copil.
Ești o minune de scriitor, Ion a' Chetrei!
Pe neştiute căi, se pare că o parte a duhului său de scriitor se strecură-n laptele supt la cîrpă, în bordeiul de „La Ghizunie”, din Coza, pe zările Vrancei ce duc spre Moldovă. Asta, ca să dăm și noi ceva fiori celui care a rămas ca moș Pricochie: „lăcrimând în zare/Mângâind creștetu'/ Ion a' Chetrei”. Aşa că mamă-sa lui Ion a' Chetrei (noi ne aducem aminte de acela unul Nică a lui Ștefan a Petrei, mai singur între amintiri, că după ce îl născu, îl tăgîrţi-n traistă au braţe pentru a-i face scalda chiar în Ozana, taman la vremea viilor ruginite şi-a primelor brume. Aşa, se zice, a ajuns acela suge lapte de capră la cârpă (încă nu le întâlnise pe-ale Iriniucăi), după ce în van sugea la ţîţica mătușii Marioara (cea cu cireșele), pietroasă ca o gutuie, deşi cam şaşie și ca atare nici cronicile nu mai amintesc. Asta ca să se înțeleagă cum și acest Experiment III, ne pune dinainte acea vorbă sfătoasă tare! Și plăcută. Să-ți meargă la inimă! A schimbat Dumnezeu scenariul? Nu, pentru că avea în vedere un spectacol grandios. „Drela Nela și Coca/Mai era și Nița” păscând nestingherite prin alea coclauri. Altfel, nu îmi explic de ce l-am aşa îndrăgit pe-acest scriitor, între atîţia cîţi mă'vrednicii a ceti... Şi, despre care-n alt experiment am fi scris-caligrafiat-olograf și altă „dizertaţiune" cu titlul UNIVERSUL COPILĂRIEI... pe drept meritat.
Mulțumesc, dragă Sofia!
Sofia Sincă a spus :
La Ghizunie este prozo-poemul care mi-a plăcut cel mai mult din cartea cu același nume, iar faptul că ai făcut și proză pe aceeași temă, denotă plăcerea ta pentru scris, dar și pentru dialectul pe care-l mânuiești cu atâta ușurință, știind cât de corect folosești neologismele și la momentul oportun.
Un text viu, care de fapt este plin de sentimentalism și gingășie puse în subtilitate și în care este vădită menirea de scriitor.
Cu admirație,
Sofi
Experimentul (şi prozopoemul) acesta mi-a plăcut cel mai mult! Botezul Ghizuniei! Paranormalul s-a născut la gura sobei :)!
Drag,
Nikol
Da, știu - Om însemnat poate avea două sensuri.
Părinții mei - Petre & Chetra (nume rare, da?). Doi dintre cei patru fini de botez, Petre & Chetra, s-au căsătorit cu o Chetra, respectiv cu un Petre. :))
Drag,
Mihaela Suciu a spus :
Om însemnat poate avea două sensuri. Tot formatul proză îmi place mai mult. :) Drag de Ion a Chetrei!
Ca o paranteză, nu știam că „chiatră” e piatră până n-am auzit un puști strigând: „Hai, să aruncăm cu chetre, să vedem care chitește pomul.”, uite, așa învață omul! chiar și de la un copil.
Știu! Mi-au spus-o: Manolescu, Ștefănescu, Simion ș.m.a. :))))))))))))
gina zaharia a spus :
Ești o minune de scriitor, Ion a' Chetrei!
Mi-s copleșit!
Reverență,
Tudor Cicu a spus :
Pe neştiute căi, se pare că o parte a duhului său de scriitor se strecură-n laptele supt la cîrpă, în bordeiul de „La Ghizunie”, din Coza, pe zările Vrancei ce duc spre Moldovă. Asta, ca să dăm și noi ceva fiori celui care a rămas ca moș Pricochie: „lăcrimând în zare/Mângâind creștetu'/ Ion a' Chetrei”. Aşa că mamă-sa lui Ion a' Chetrei (noi ne aducem aminte de acela unul Nică a lui Ștefan a Petrei, mai singur între amintiri, că după ce îl născu, îl tăgîrţi-n traistă au braţe pentru a-i face scalda chiar în Ozana, taman la vremea viilor ruginite şi-a primelor brume. Aşa, se zice, a ajuns acela suge lapte de capră la cârpă (încă nu le întâlnise pe-ale Iriniucăi), după ce în van sugea la ţîţica mătușii Marioara (cea cu cireșele), pietroasă ca o gutuie, deşi cam şaşie și ca atare nici cronicile nu mai amintesc. Asta ca să se înțeleagă cum și acest Experiment III, ne pune dinainte acea vorbă sfătoasă tare! Și plăcută. Să-ți meargă la inimă! A schimbat Dumnezeu scenariul? Nu, pentru că avea în vedere un spectacol grandios. „Drela Nela și Coca/Mai era și Nița” păscând nestingherite prin alea coclauri. Altfel, nu îmi explic de ce l-am aşa îndrăgit pe-acest scriitor, între atîţia cîţi mă'vrednicii a ceti... Şi, despre care-n alt experiment am fi scris-caligrafiat-olograf și altă „dizertaţiune" cu titlul UNIVERSUL COPILĂRIEI... pe drept meritat.
Încântat, Nikol!
Nikol MerBreM a spus :
Experimentul (şi prozopoemul) acesta mi-a plăcut cel mai mult! Botezul Ghizuniei! Paranormalul s-a născut la gura sobei :)!
Drag,
Nikol
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor