Recunosc, sunt conservator; am alocat prea mult timp pentru lucrurile care nu contează: lectură, poezie, traduceri, așa încât mă voi concentra de-acum încolo pe chestiuni esențiale, care au un impact revelator și emoțional în societatea noastră - consumul de furaje.
    Nu râdeți, progresul este un lucru cât se poate de serios, ca și furajarea intensivă, de altfel. La un moment dat, simți nevoia să fii bou - și asta nu pentru frumoasele coarne răsfirate, pe care ți le pune, cu atâta candoare, femeia sau compania străină la care lucrezi, atunci când este Heloinul, ci pentru a fi în rând cu lumea.
   Simți o nevoie acerbă să contezi, să te faci cunoscut și să intri în societatea deschisă, cu picioarele înainte și cu blugii rupți în cur, să admiri femei cu barbă și bărbați cu țâțe, să molfăi prin stațiile de autobuz vreo șaorma, pe sub masca antibacteriană, și să te bucuri de viață, pentru că te-ai vaccinat, gratuit, cu toate dozele posibile - într-un cuvánt, să faci parte din cireadă.
Să fi fost trei sau patru, dracu le-a mai numărat (vaccinuri sau cirezi, totuna).
   Da, dom'le - că mi-am adus aminte -, ce chestie și cu idioții ăia de nu s-au vaccinat. Adevărați teroriști, adevărate bombe biologice cu ceas. Să-i țină dracului, pe viitor, jandarmeria ferecați în case, să citească, să traducă și să scrie pân-or crăpa, mai ales că se-aude venind gripa maimuței!
   În fine, unde rămăsesem? A, da, la furajarea intensivă. Aici este o mare problemă filosofică, dacă putem spune așa, și nu multă lume înțelege impactul emoțional. Păi, să vă explic: omul se naște cu un bagaj genetic primar, care șade în ADN-ul său, iar pe parcursul adolescenței își dezvoltă mintea, caracterul și năravurile, ca urmare a instrucțiunii sale educaționale, familia fiind cea mai importantă, iar apoi școala, cu toate gradele ascendente.

Și care-i scopul progresului? Să cultive în om pofta lui de cunoaștere, în consonanță cu dezvoltarea tehnologică, nici mai mult nici mai puțin - adică să fie un echilibru. Dacă omul e cu mult sub cuceririle progresului sau este un ratat, nu se poate adapta societății sau stă la periferia acesteia, asta însemnánd că familia, școala și sistemul social sunt grav avariate. În cazul acesta, el devine un instrument și masă de manevră pentru cel puternic - un lucru cât se poate de util pentru a fi exploatat, manipulat,
pentru a da cu măciuca sau a fi fanatizat.
Dar și dacă este tobă de carte, de educație și progres tot are niște probleme - aroganța, lăcomia și pofta de putere, toate săpând în el, precum buldozere-n Gaza.
   Așa că, stimați conaționali - cuvânt periculos astăzi -, progresul și societatea progresistă nu-i același lucru. Și vă spun de ce! Faptul că știința de azi a avansat, nu înseamnă că și societatea e pe același podium. E lesne de știut că, deși știința și tehnologia sunt foarte avansate, nu mai avem tehnicieni și specialiști care să repare ceva, ci doar să schimbe. Plecând de la o banală problemă auto până la o laborioasă examinare medicală. Nu se mai ,,repară" oameni, ci se schimbă bolnavii cu alți bolnavi, după ce primii sunt eutanasiați discret, în numele unui progresism în cacare...
   Dar ce... ce... dra... dracu m-o fi... fi... apupu... apupu... cat??? ??? Pesesese...mne că... că au uiuiui...tat sămimimi schim... schimbe babateteriri...aaaaaaaaaaaaaaaaa

Vizualizări: 109

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mă voi repeta: ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns!

O scanare, aparent sumară, a unei alegeri esențiale, a fi cu turma, sau nu! Din păcate pentru subiecți, alegerea ne este uneori impusă, ne ia valul - cum se spune, atunci oamenii/subiecții, trăiesc de-a valma o realitate periculoasă...până la moarte! :((

Poate varianta robotizată din final este cea reală? Mai e doar un pas...

Durerea nu este ceea ce se întâmplă cu noi, ci cu urmașii urmașilor noștri, în vecii vecilor...

aDa, cu prețuire

Mulțumesc, Ada, pentru comentariu! Cel mai bine e să ne exprimăm opiniile sub această formă literară - așa nu supărăm și nu intrăm în coliziune cu nimeni! :) 

Gabi, dacă ai fi trecut prin ce am trecut eu când m-am îmbolnăvit de covid printre primii, la vremea când erai privit de parcă ai luat Sida stând la intersecție și făcând autostopul, dacă ai fi stat închis în casă 5 săptămâni, absolut singur, tu cu durerile și spaimele tale, când simțeai că nu mai ai aer sau ți-e atât de rău, de nu știi dacă nu cumva e ultimul minut de viață și vei muri singur-singur... Și poate cine știe când te va găsi cineva. După ce ți-ai îngropat bărbatul cu două-trei luni în urmă. În fine, e prea dureros să-mi reamintesc. Ideea era că, dacă ai fi trecut prin ce am trecut eu, te-ai fi vaccinat, de teamă, și cu 10 doze. Nu e vorba de manipulare... De efectul de turmă, cum spui. La mine zic. Și să-ți mai spun ceva. De covid mi-au murit mulți cunoscuți, oameni dragi, sora lui Ion... de vaccin nu am auzit să moară vreun cunoscut, cum tot s-a vehiculat atunci... Dar nu vreau o polemică pe subiect. Am spus ce am simțit. Nu am putut să o fac poetic, din păcate... Cu multe altele, însă, ai dreptate. Nici eu nu le pot accepta.

E lesne de știut că, deși știința și tehnologia sunt foarte avansate, nu mai avem tehnicieni și specialiști care să repare ceva, ci doar să schimbe. Plecând de la o banală problemă auto până la o laborioasă examinare medicală. Nu se mai ,,repară" oameni, ci se schimbă bolnavii cu alți bolnavi, după ce primii sunt eutanasiați discret, în numele unui progresism în cacare...

mi-a placut foarte mult acest pasaj in care am "vazut"mult adevar

       În România, speranța medie de viață în anul 1938 era 40,2 ani la bărbați și 41,4 ani la femei.

       Citat din https://insse.ro/cms/files/evenimente/RoCentenar/ROCentenar.pdf#%5B... :

       ,,La zece ani dupã cel de-al Doilea Război Mondial, speranța de viațã la naștere era pe ansamblul populației de
63,17 ani. Pe sexe, exista un decalaj de 3,5 ani, în defavoarea bărbaților, provocat de fenomenul de supramortalitate masculină, prezent la toate grupele de vârstă.
       În următoarele patru decenii evoluția duratei medii a vieții a îmbrăcat forma a trei mici valuri (figura 1.17).
„Creasta" primului val se poate observa la sfârșitul anilor '70, când progresele economice, sociale, de educație
sanitare ale epocii, au determinat creșteri importante la ambele sexe, speranța de viață la naștere înregistrând cel mai mare nivel din secolul al XX-lea, atât la bărbați, cât și pe total: 67,42 ani."

      Medicația artificială a dus la creșterea speranței medii de viață ceea ce a făcut ca sistemul imunitar să fie dependent de o asemenea medicație.Medicația naturală este cu mult mai bună decât cea artificială!La urgențe se poate apela la o medicație artificială...Alimentația are un rol foarte important în menținerea unui sistem imunitar puternic, dar toate sunt și se întâmplă numai și numai cu Voia Lui DUMNEZEU!

       De la vârsta de 38,5 ani eu nu mai folosesc niciun medicament artificial și este evident că folosesc medicamente naturale conform celor spuse de marele medic Hipocrat care spunea:

       ,,Faceți din leacuri alimente și din alimente leacuri!"

Lisia, cu tot respectul, aici este vorba de un text care ține de un anumit stil, nu de un manifest împotriva cuiva. Ironia, satira, pamfletul sunt procedee des întâlnite în literatură. Nu cred că trebuie să fim atât de pătimași  - poate doar în cazul în care dorim să punem autorul la punct, pentru că are opinii diferite. Observ că, mai nou, se analizează părerea autorului, nu forma, stilul sau procedeele artistice! În fine, acestea fiind zise, îți doresc o zi cu soare! :) 

Mulțumesc, Chris, pentru aprecierea pasajului! 

Dacule, ai dreptate în tot ce spuseși! Mulțumesc de comentariu! 

Nu, Gabi, chiar nu am dorit asta, cu atât mai mult pe tine... Dar prea ai judecat și catalogat această alegere a unora. Știi că întotdeauna ți-am apreciat talentul literar, dar n-am putut să mă dezlipesc de unele amintiri dureroase pe care mi le-a adus textul în memorie. 

Drag!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Maria Moise a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Timpul aleargă prin timp Înapoi a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 8 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Rece a lui Ana-Maria Butuza
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rece a utilizatorului Ana-Maria Butuza
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Scrisoare către Eminescu a lui C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrisoare către Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog O strofă de eternitate a lui Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog O strofă de eternitate a utilizatorului Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog nu a lui Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Perseide a lui Monica Pester
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Perseide a utilizatorului Monica Pester
cu 11 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 13 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog sprijin pentru minutare a lui Ada Nemescu
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog nu a lui Stanescu Valentin
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Ana-Maria Butuza îi place postarea pe blog Perseide a lui Monica Pester
cu 19 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog nu a lui Stanescu Valentin
cu 22 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nu a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 23 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vacanță cu ana a utilizatorului petrut dan
ieri

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor