Privesc stupefiată ecranul înnegrit după ce, cu un oftat firav calculatorul a amuţit. Este mort. Mă simt trădată. Nici măcar nu mi-a dat un semn că s-a săturat să mă servească. Poate dacă-l vedeam obosit, nemulţumit că-l muncesc zile în şir fără pauză, i-aş fi dat câteva ore liber. Dar el, nu! A tăcut şi a suportat presiunea mea până a cedat. Şiruri de cifre binare s-au destrămat, au evadat din logică, şi nu mai ştiu să alcătuiască decât acest ecran negru.
Lucrez de acasă, un motiv în plus să mă simt nedreptăţită. S-a hotărât el aşa deodată să-mi dea o zi concediu fără plată. O zi? Dacă vor fi mai multe? Disperată apăs în mod repetat butonul de pornire gândind că poate renunţă la capricii. Încăpăţânat, nu vrea. Nu mă las. Accept ziua fără plată, sau zilele, ce mai contează, dar îl ameninţ că-l voi duce la doctor şi tot va lucra pentru mine.Vezi? Nu poţi să mă controlezi! Maşină capricioasă!
O să trec şi peste liniştea din jur. Chiar, ce tăcere nefirească! Până acum câteva minute viaţa inunda încăperea. Nu trebuia decât să stau în faţa calculatorului. Ştiri, informaţii, conversaţii, mail-uri, site-uri, o lume fără graniţe se înghesuia în camera mea. Eram conectată prin mii de fire invizibile cu tot globul. Simţeam în buricele degetelor pulsaţia lumii. Nici nu s-a descoperit bine „particula vieţii” şi eu am aflat despre ea.
Acum, linişte. În camera mea tăcută mă simt izolată şi neputincioasă. Încerc să înduplec această maşină nărăvaşă, apăsând iar butonul de pornire. Nu pare să fie sensibilă la dorinţa mea, fapt care mă enervează. Află că pot exista şi fără tine! îi spun încercând mai mult să mă conving pe mine şi ca dovadă a nepăsării mele, îmi fac un plan pentru această zi. Un pic de curăţenie, lectură, apoi duc calculatorul la doctor şi restul zilei scriu. Acestea fiind hotărâte, mă şi apuc de treabă având sentimenul ca sunt învingătoare în războiul cu maşina infidelă. Mă apuc deci de curăţenie. Dau să deschid apa. Surpriză! Nu curge. Fug repede la calculator să intru pe site-ul R.A.J.A. să aflu motivul şi durata opririi apei. Frânez brusc amintindu-mi de trădarea calculatorului. Bun, nu mai fac curat, aştept să vină apa. Aş putea să citesc până atunci! Cum ideea îmi pare foarte bună mă trezesc în drum către calculator. Cartea începută de mine este salvată în memoria lui, inaccesibilă acum. Nu-i nimic! Mă consolez şi iau la întâmplare o carte din bibliotecă, toate citite. Gândeam că la urma urmei este plăcut să reciteşti un roman bun. Ce mare lucru că nu merge calculatorul! Scufundată în lectură reuşesc să mă detaşez.
Două ore de uitare, apoi dorul începe să mă macine iar. Dacă am primit un mail important? Aşteptam câteva răspunsuri. Telefonul nu mă ajuta pentru că nu fusesem prevăzătoare. Te duc la doctor! hotărăsc eu. Dar cum? Nu am maşină şi nici vreun gând să duc pacientul în braţe. Un taxi! Asta-i soluţia! Realizez însă că nu ştiu numărul de telefon la care să comand taxiul. Mă duc spre calculator. Ah, eşti mort! Găsesc răspunsul la vecina mea. N-am mai vizitat-o de... nu mai ştiu când. Iată că am şi socializat puţin. Chem taxiul, duc bolnavul la medic, mi se spune că este destul de grav şi trebuie spitalizat câteva zile. Oftez... totuşi o să-mi fie dor de el.
Mă întorc acasă, mă aşez la birou, iau pixul, caietul, şi încep să scriu. Cuvintele se aştern strâmbe pe hârtie. Nemulţumită, schimb câteva pixuri. Chiar niciunul nu scrie bine? încep să mă enervez când un gând ghiduş se agaţă de mine: „ N-o fi de la mână?”
Mi-e dor de tastatură!
Cuvinte cheie :
Asa este Mihaela.
Multumesc pentru semn.
Cu prietenie,
Mihaela Popa a spus :
:) da, depindem de maşina asta; datorită ei comnicăm cu rudele aflate la distanţă, cu prietenii. Legăm noi prietenii, comunicăm celorlalţi ideile noastre, alţii ne transmit ideile lor. Face atâtea pentru noi! M-aş fi bucurat ceva ma târziu, când apărea cartea tipărită, de scrierile tale.
cu drag,
Mihaela
Ptiu!... Piei satană!... Să nu vii şi la pc-ul meu că mă duc şi i-l fur pe-al Corinei - ea e obişnuită...
Simpatică proză.
da Coza
Cineva mi-a spus că s-a dus la calculator pentru a afla dacă mai are zahăr în cămară... şi a început să scris www.zahă... ptiu!
Din păcate, pe cei ce i-a cuprins microbul nu mai au scăpare. Nu-mi imaginez viaţa fără calculator.
Cu deosebită compătimire, hi! dar şi cu deosebită plăcere am savurat dependenţa ta de calculator, Sofy!
Am ras cu pofta citind comentariul sii... imi pazesc pc-ul.
Cu prietenie,
Ion Lazăr da Coza a spus :
Ptiu!... Piei satană!... Să nu vii şi la pc-ul meu că mă duc şi i-l fur pe-al Corinei - ea e obişnuită...
Simpatică proză.
da Coza
Proza aceasta chiar este scrisa cu pixul pe hartie ( cand m-a lasat calculatorul).
Dar pot spune ca, este exagerata cu intentia de a amuza cititorul si de a scoate in evidenta dependenta.
Cu prietenie,
Sofia Sincă a spus :
Cineva mi-a spus că s-a dus la calculator pentru a afla dacă mai are zahăr în cămară... şi a început să scris www.zahă... ptiu!
Din păcate, pe cei ce i-a cuprins microbul nu mai au scăpare. Nu-mi imaginez viaţa fără calculator.
Cu deosebită compătimire, hi! dar şi cu deosebită plăcere am savurat dependenţa ta de calculator, Sofy!
Mult adevăr! Bine scris, felicitări!
Multumesc Lisia, pentru semn si pentru tranferarea textelor mele in biblioteca.
Motiv de bucurie!
Cu prietenie,
Vasilisia Lazăr (da Coza) a spus :
Mult adevăr! Bine scris, felicitări!
Ma bucur ca te-ai distrat. Asta a fost si scopul.
Cu prietenie,
GHEORGHE SERBANESCU a spus :
Simpatica, am ras cu pofta, frumos. Felicitari Corina!
Cu reverenta,
George
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor