Îmi amintesc de prima carte citită în copilărie, Prisaca, o carte de poezii pentru copii scrisă de Arghezi pentru Mitzura, cu ilustrații frumoase și colorate, cu litere mari atrăgătoare, primită cadou de la părinții mei de Craciun. Mi-a plăcut atât de mult încât am și învățat unele poezii de acolo. Deși aveam în casă o bibliotecă destul de mare pe care copil fiind o vedeam imensă, nu erau cărți pentru copii în ea și nu aveam voie să o ating, fiind un adevărat cult al cărții în casa noastră. Prima carte împrumutată de la biblioteca școlii a fost Mark Twain – Aventurile lui Huckleberry Finn, foarte jerpelită de cât de mult fusese citită anterior, recomandată de bibliotecară spre supărarea învățătoarei care i-a reproșat că îmi recomandase o carte americană și nu una românească pentru început. Mai târziu, tatăl meu librar fiind aducea acasă cărți pentru citit pe care apoi le ducea înapoi la librărie spre vânzare și așa am învățat să citesc o carte fără a șifona vreo pagină sau a sublinia ceva așa cum văzusem prin cărțile împrumutate de la biblioteci. Cartea trebuia să arate impecabil după citire, nu aveam voie nici să forțăm deschiderea ei la anumite pagini și semnul de carte trebuia să fie suficient de subțire ca să nu lase urme. Foarte rar tata selecta anumite cărți pentru biblioteca familiei dar și pe acestea le tratam cu deosebită grijă pentru a rezista timpului și a putea fi transmise în condiții bune generațiilor viitoare. Nu aveam voie să împrumutăm cărți nimănui, pentru că nimeni nu ar fi avut așa grijă de ele cum aveam noi. Și dacă nu am strălucit la școală a fost pentru că preferam lectura învățatului și chiar la orele de literatură preferam să emit opinii personale în cunoștință de cauză decât să reproduc ceea ce scria în manuale și de regulă profesorii nu doreau așa ceva. Apreciau că spun lucruri interesante, dar ziceau că nu pot nota ceea ce nu scrie in manual. Odată am povestit o oră întreagă despre Sadoveanu, a cărei operă o citisem în întregime și cu notele Profirei, spre aprecierea colegilor că scapă de pericolul ascultării și curiozitatea profesoarei care auzea lucruri noi. Toți credeau că voi ajunge critic literar, dar nu a fost să fie așa. Un masterat în psihologie m-a orientat în altă direcție.Structura logica a gandirii" a fost prima carte de filosofie citită de mine. Mi-am reamintit cu plăcere de Henri Wald. Imi amintesc de un silogism paradoxal explicat de Wald in această carte:
- Omul nu este veșnic
- Materia este veșnică
Concluzie: Omul nu este materie.
Era vremea liceului și discutam cu colegii filosofie cu inteligență și eleganța tinereții noastre...
O Tempora...
Cuvinte cheie :
Minunate amintiri, din amintiri...
Era vremea când cartea era cel mai însemnat lucru pentru omul ce dorea să citească. Era miracolul, fascinaţia, visul timpului liber. Îmi amintesc că aveam un serviciu destul de lejer şi întotdeauna în geantă se afla cel puţin o carte. La biblioteci, cartoteci pline, din copilărie până la maturitate, chiar şi acum.
Primul roman a fost Neamul Şoimăreştilor... să fie o întâmplare că a fost românesc? Probabil contribuţia bibliotecarei. Nu ştiu, dar ştiu că eram fascinată şi dormeam cu el sub pernă. Eram în clasa a IV-a.
Am citit cu deosebită plăcere, Sofy!
Magia cartii. Simt parfumul unor vremuri dragi mie.
Cu prietenie,
Un text citit cu plăcere
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei