Sufletul și spiritul sunt entități cerești, au ales să se întrupeze în viața fizică, deoarece în lumea metafizică evoluția stagnează în punctul în care au părăsit lumea reală. Un ciclu complet de evoluție reprezintă întruparea de douăsprezece ori , reprezentând de fapt cele douăsprezece constelații ( zodii).
Fiecare constelație are programe și planuri diferite, o zodie poate fi repetată de câte ori este nevoie pentru a asimila lecțiile de viață specifice, particulare.
Sufletul este un corp plasmatic guvernat de Lună, în timp ce Spiritul este un corp iluminic guvernat de Soare.
Ambele conviețuiesc în armonie în corpul fizic, biologic.
Sufletul este sensibil, în timp ce spiritul este puternic, funcționează pe principiul yn și yang, se completează reciproc, evoluția lor depinde de inteligența creierului, se potențează unul pe celălalt să scoată la Lumină și să pună în valoare cele mai frumoase și mai inteligente abilități, competențe.

Sufletul coordonează inteligența emoțională, în timp ce spiritul controlează inteligența rațională, logică.
Sufletul este partea integrală a conștiinței și a personalității salvatoare, spiritul este parte a conștiinței și personalității creatoare, mai exact sufletul îl scapă pe om din cele mai riscante și periculoase situații, îl scoate din cele mai grele încurcături, în timp ce spiritul îi oferă oportunități și perspective de realizare ale dorințelor, ale visurilor, ale ideilor.
Sufletul nu doarme noaptea se întoarce la sursă, la origine , pentru a prelua noile obiective în planul evoluției, la fel procedează și spiritul pe timpul zilei, sufletul este creat pe principii magnetice, să atragă asupra lui toate frumusețile naturii, ale universului, spiritul este condus de principii electrice pentru a produce lumina în corpul fizic, în lumea înconjurătoare.
Și sufletul și spiritul decid în totalitate comportamentul omului în viață, hotărăsc relațiile omului cu natura cu mediul înconjurător.
Ambele entități împart inteligența vie în două părți - una teoretică, cealaltă științifică., prima reprezintă arta de a crea și îmbogăți interiorul, cea de-a doua reprezintă arta de a produce lucruri valoroase în exterior.
Conform teoriilor lui Socrate și Aristotel toate ființele vii au suflet, dar nu toate au spirit.
Și sufletul și spiritul părăsesc pe omul care are comportament negativ, sălbatic, pentru a nu fi puse în situația de degradare, omul fără suflet și spirit are parte de moartea veșnică, psihicul său devine un deșeu al universului și este ars în crematoriul solar.
Ambele entități sunt preocupate cu prudență în ceea ce va reprezenta viitorul universalității , al umanității, ambele își pun amprenta asupra eticii, a moralei, activitatea lor perfectă reprezintă, excelențele, virtuțile, pentru că sunt înzestrate cu înțelegere și înțelepciune ancestrală.
Și sufletul și spiritul se hrănesc doar cu iubire și cu lumină, duc lupte cu întunericul și cu entitățile infernului, care sunt prezenți în lumea reală în formă de demoni, de strigoi.
În viața reală psihologia se preocupă de studiul sufletului și spiritului, psihologia este arta științifică menită de a identifica comportamentul și realizările sufletești și spirituale, de a le valorifica la cel mai înalt nivel de cunoaștere, termenul de psihologie este sinonim cu studiul sufletului și spiritului.
Maeștrii spirituali asociază viața spiritului cu nemurirea cu universul, în timp ce sufletul reprezintă grosul vieții, durerile, nefericirile, slăbiciunile.
Și sufletul și spiritul contribuie la filozofia minții, la relaționarea creierului cu natura, cu universul cu divinitatea.
Relația dintre minte, spirit și suflet se identifică prin teoria identității omului, conform percepțiilor unor psihoterapeuți, sau consilieri spirituali.
Cercetările făcute în neuro- știință nu neagă existența sufletului și spiritului în corpul fizic, ambele reprezintă animarea creierului, a inteligenței raționale și emoționale.
De multe ori se suprapun noțiunile de suflet și spirit, ambele sunt asociate cu nemurirea , cu cosmosul, cu divinitatea, ambele se supun legilor vieții, conform voinței lui Dumnezeu, Marele Creator.


Vizualizări: 25

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Tema spiritului (în sensul de a avea spirit creator sau spirit civic etc.) m-a preocupat și pe mine, dar mai degrabă din perspectiva comportamentului indivizilor umani, a acțiunilor lor în societate.

Mă întreb dacă chiar putem considera că „si sufletul și spiritul părăsesc pe omul care are comportament negativ, sălbatic, pentru a nu fi puse în situația de degradare, omul fără suflet și spirit are parte de moartea veșnică, psihicul său devine un deșeu al universului și este ars în crematoriul solar.”, după cum ați scris dumneavoastră. De unde vin, atunci expresiile „are suflet rău”, sau „este un spirit malefic”?.  Nu cumva astfel de persoane se zbat, duc o luptă (fie cu ei înșiși, fie cu omenirea?), și că poate așa cer ajutor? Oare acestea nu arată că vorbim de stadii ale sufletului și spiritului? Că există o evoluție a acestora, în funcție de experiențele trăite de posesorii lor? Și.... moartea veșnică.... iată, un concept care nu știu cât de mult circulă în cultura românească (sau în ortodoxie). Dar tema este interesantă, cu atât mai mult cu cât abundența din zilele noastre, goana după prestigiu și fericire (trăită individual), preocuparea excesivă pentru bani și bunuri etc. fac ca oamenii să nu mai reflecteze și asupra sufletului sau spiritului lor. 

Cred că ar fi fost util să fie precizate sursele unor afirmații.

Am reținut această afirmație și sunt întrutotul de acord cu ea: "Cercetările făcute în neuro- știință nu neagă existența sufletului și spiritului în corpul fizic, ambele reprezintă animarea creierului, a inteligenței raționale și emoționale." Este greu de cântărit cât este contribuție proprie și cât este preluat din surse bibliografice, dar mie mi-a plăcut foarte mult, de aceea te felicit, dragă prietenă Floare!

dragă Elisabeta, sursa de unde mă informez și care mă inspiră este biblioteca universului, când meditez transcendental pe frecvența luminii. mă bucură faptul că eseul ți-a trezit interesul, cu mulțumire te mai aștept pe pagina mea.

dragă Cornel, sursa din care primesc informații  este biblioteca universului dar este și mentalul colectiv al umanității, în stare de meditație transcendentală spiritul meu se informează aflat pe un  înalt nivel de evoluție. te mai aștept cu drag și prietenie, cu impresii.

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog treceri a lui nicolae vaduva
cu 4 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Suveica a utilizatorului bolache alexandru
cu 4 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Suveica a lui bolache alexandru
cu 4 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din cartea cu tine a utilizatorului petrut dan
cu 6 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a lui gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Culiţă Ioan Uşurelu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog E cald și-mbietor la tine-n casă a lui Manuela Munteanu
cu 12 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Instigare la dor a utilizatorului Costel Zăgan
cu 14 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a utilizatorului Maria Mitea
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Scrinul abulic a utilizatorului chindea maria elena
cu 15 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog treceri a utilizatorului nicolae vaduva
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog gutui în floare (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor