SĂ AJUTĂM POPORUL FRATE COREEAN
Pe data de 18 iunie 1953 s-au întâmplat pentru noi pionierii din Odobeşti două evenimente memorabile. Cu unul dintre ele eram de fapt obişnuiţi,mai demult. Măgarul lui Pantazi, bunicul lui Doru, care locuia în centrul oraşului, a încetat fără motiv să mai ragă ca de obicei la ora 13 când anunţa încheierea cursurilor şi nu a mai făcut asta niciodată. Cu o jumătate de oră mai devreme însă, elevul de serviciu a încălcat şi el tradiţia şi a trecut prin clasele de la primară până la a şaptea şi ne-a anunţat că nu mai pleacă nimeni acasă şi că tovarăşa instructoare superioară a convocat adunarea pe unitate de la care nu avea voie să lipsească nimeni. Ţuţu, omul de încredere al tatei, ne aştepta deja la poarta şcolii să ne ia genţile mie şi lui Doru şi să ni le ducă acasă. Noi am schimbat însă azimutul, am aranjat frumos cravatele roşii de la gât şi ne-am luat locul în careu,în jurul catargului pe care flutura în vârf steagul roşu cu secera şi ciocanul.
In centru alături de tovarăşa instructoare superioară Xenia era şi un tovarăş important de la raion care, după cum ni s-a explicat mai târziu, se ocupa de pionieri. Era un tânăr cu părul blond cânepiu cu o figură tipică de basarabean, cum ar fi spus tata, care făcuse frontul la răsărit până la Cotul Donului.
- Cei de clasa a VII a puteţi să-mi spuneţi Vania, ne-a anunţat el de la început, arborând un zâmbet larg.
- Unchiul Vania de tovarăşul Cehov, a ciripit lângă el ca o proastă Larisa conducătoarea noastră de unitate, dornică să-şi arate cunoştinţele de literatură rusă.
În cinstea evenimentului îşi pusese uniforma cea nouă şi a ridicat mâna şi l- a salutat, dar acesta nu prea a băgat-o în seamă :
-Salut voios de pionier, ni s-a adresat nouă tovarăşul Vania,iar noi am răspuns în cor veseli:
-Tot înainte!
Totul părea să fie la fel ca la orice adunare, dar atunci Doru m-a împuns cu cotul şi mi-a arătat cu capul lângă catarg o măsuţă acoperită cu pânză roşie pe care se aflau mai multe cutii metalice de bomboane cu capacul înşurubat din cele care se vindeau pe atunci la ALIMENTARA la kilogram. Pentru moment toţi am crezut că au fost aduse, ca premiu, de sfârşit de an pionierilor fruntaşi, dar cănd Xenia noastră a luat cuvântul, am înţeles cât de departe eram de adevăr. A salutat şi ea când ni l-a prezentat pe tovarăşul acela al cărui nume,astăzi, aproape că l-am uitat şi i-a dat cuvântul:
-Tovarişci pionieri..., a început acesta, am venit să vă grăiesc în numili pionerilor sovietici moldoveni care se înfrăţesc cu pionierii români şi cu pionierii de pretutindeni.
De la primele cuvinte am înţeles cu cine aveam de-a face, aşa că am înaintat un pas , am ieşit din front şi am zis suficient de tare , ca tovarăşul să mă audă şi să mă aprobe ,dând energic din cap:
-PIONIERI din toate ţările uniţi-vă!
Tovarăşa Xenia a aprobat şi ea aplaudând fericită . Eu am salutat avântat, pioniereşte ,dar ştiam că Doru prietenul meu o să se supere pe mine şi o să mă spună lui ta

- Acum, în aceste zili, imperialiştii americani au pătruns în Coreea de Nord, a continuat acesta

şi au atacat poporul liber din această ţară care doreşte să construiască socialismul . Ei îi omoară pe copiii de acolo cu NAPALM, a silabisit el 

Tovarăşul de la raion, cum l-am numit eu în gînd, a ridicat întrebător sprâncenele şi a făcut o pauză. Se vedea pe faţa lui că nu prea ştie bine ce este NAPALMUL, dar cei mici l-au crezut pe cuvânt, când a explicat că era ceva îngrozitor ca un fel de căpcăun care omoară pionierii! De frică, Ionuţ care era abia în clasa a doua, a început să plângă.

Este de datoria noastră să îi ajutăm pi aceştia şi să strângem fonduri ca părinţii lor să poată să se înarmeze şi să lupte pentru cauza marxism –leninismului victorios, pentru popoarele recent eliberate din Asia
- Ziua de mâine e duminică, ne-a spus Vania, şi dimineaţa ne-o vom dedica doar acestei sarcini importante. Cine va merge la biserică nu mai poate fi pionier Asta era deja ceva foarte grav iar mie mi-a sunat ca un fel de ameninţare.

Iată cum vom proceda, ne-a instruit el, şi a luat de pe măsuţă o cutie goală având capacul sigilat Aici , noi am făcut o fantă suficient de mare pe unde părinţii voştri sau alţi tovarăşi de încredere să poată introduce o donaţie.

-Sau să o scoată, a mârâit Doru lângă mine,dar pe moment nu am înţeles ce voia să spună. Veţi lucra în echipe de câte doi iar banii adunaţi îi veţi preda mâine la ora prânzului la casierie la tovarăşa instructor principal unde vă veţi întâlni cu mine. Mie mi-a plăcut, în special, că ne-a întrebat dacă înţelegem tot ce ne-a explicat în ruseşte:
- Panimaite tovarişci?
- Panimaem!
Acum să trecem, să alegem prima echipă, a mai spus tovarăşul Vanea. Propun să-l desemnăm pe acest pionier fruntaş, s-a întors el spre mine şi pentru toţi era evident că lui îi plăcuse mai înainte de răspunsul meu.
Mi-a strâns mâna cu putere şi m-a bătut pe umăr tovărăşeşte în semn de încurajare , iar lui Doru i-a dat să ţină cutia…
- A doua zi erau Sânzienele aşa că pe la opt ne-am întâlnit la Monumentul Eroilor şi cu Tuţu coadă după noi am intrat în acţiune .Îi cam ştiam deja pe cei care erau dispuşi să dea câte ceva aşa că mergeam direct la ţintă:

 " Noi pionierii din Odobeşti vrem să ajutăm lupta dreaptă a poporului coreean…şi bla,bla, bla" . Îmi debitam îmbujorat poezioara în timp ce Doru, care era mai înalt decât mine, întindea peste capul meu cutia în care aşteptam să cadă clinchetind monedele milosteniei.
- Îmi cam era ruşine de tot ce făceam, iar tata care asculta la Vocea Americii adevărul despre amestecul ruşilor încerca să-mi tempereze avântul.
Pe la unsprezece am dat o fugă până acasă să bem socată rece de la beci preparată de mamai şi ne-am retras apoi în chioşc unde am scuturat cu nădejde cutia care se cam umpluse pe jumătate.

   Din  bucătărie Baba Constanţa care ne auzise venind i-a strigat lui Ţuţu, care moşmondea după sticla de vin, pe care o ascunsese de cu seară în iarbă:
- Vezi că a zis domnu’ să mi-l aduci pe Brăiloiu şi nişte "marmiladă" din cutia din cămară dar nu multă. De băut îţi dă el mai târziu când se mai răcoreşte.

Pe Brăiloiu îl ştia toată lumea, avea un cuţit cu lama lungă pe care propietarul i-l împrumuta tatii când tăia porcul de Ignat şi odată cu acesta i se transferase şi numele. Acum era în plină vară, ne topeam de căldură şi noi nu ştiam ce să facem. Şi atunci vorba humuleşteanului , am văzut în uşa bucătăriei de vară pe potângul de baba Constanţa cu cuţitul strălucind în mâna dreaptă şi în stânga farfuria cu marmiladă. Doru, care înţelesese ceva mai repede cum merg lucrurile, a pus cutia zornăind pe masă iar ea a luat cuţitul şi l-a uns, dar nu prea tare să nu se sihlească şi i-am introdus lama prin fantă.

  La început a fost mai greu până ce primele monede s-au lipit, dar şi noi am devenit treptat tot mai îndemânatici. De rest ce să vă mai spun, la prânz tovărăşul Vania ne-a felicitat din nou pentru rezultate, chiar dacă monedele erau acum mai puţine, dar n-a băgat de seamă, iar tovarăşa Xenia ne-a sărutat şi ne-a îmbrăţişat.
- Tovarăşa, a vrut să ştie parşiv Doru când s-a desprins din braţele ei, noi când mai putem să mergem să ajutăm poporul frate coreean?

Vizualizări: 63

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Parcă e o peliculă dintr-un film rusesc. Dacă și dacă citesc tinerii de azi, nu vor crede că aceste întâmplări au fost chiar adevărate.

Cred că s-a preluat din altă postare și s-a deranjat textul. Trebuie corectat.

Am citit cu interes și mi-am amintit și de pionieratul meu. Era totuși o distincție... și apoi cine nu ajungea pionier nu era nimic în școală. Ce să-i faci?! Astea erau vremurile, astea erau elementele stimulatoare și recompensatoare a învățăturii: cravata de pionier și tresele de comandant de grupă sau unitate.

Sofi

Ia panimaiu! :) Tot înainte!

Salut voios de pioner! Îți transmite o fostă comandantă de detaşament cu tot arsenalul adecvat: fustă bleumarin, cămaşa albă, bască albă cu insignă, centură cu stema tării, şnur galben pentru distincție şi nelipsita cravată cu tricolor pe margine. Aveam toate atuurile!

Mulțumesc pentru memorarea unor clipe trăite cu intensitatea inocentă a unui copil dedicat unei cauze nobile!

Salut voios de pionier! Frumos text!

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

DONAȚII

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII

la: RO82RZBR0000060016707555

titular cont: Lazăr Vasilisia (Raiffeisen Bank)

*****************

Donatori (nume sau pseudonim),

începând cu sept. 2019:

 Mica - 260 lei

 Valeria Merca - 250 lei

Activitatea Recentă

Bidulescu Constantin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Infinit în cheia sol a utilizatorului Lhana ROMA-NOVA
cu 1 oră în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cavaler a utilizatorului Djamal mahmoud
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog cavaler a lui Djamal mahmoud
cu 1 oră în urmă
Mihaela Suciu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Tenis a utilizatorului Bidulescu Constantin în grupul UMOR - EPIGRAME...
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Am zburat a lui Gabriel Cristea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog cavaler a lui Djamal mahmoud
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog cavaler a lui Djamal mahmoud
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cavaler a utilizatorului Djamal mahmoud
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr (da Coza) a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Tânguirea unei cruci - poem dedicat sărbătorii de mâine, 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci a utilizatorului Lhana ROMA-NOVA
cu 9 ore în urmă
Lui Mihaela Chitic i-a plăcut discuţia Labirintul verde - II - a lui Emil Dumitru
cu 10 ore în urmă
Lui gina zaharia i-a plăcut discuţia Gicu și cu Ticu fac unu! a lui Mihaela Suciu
cu 14 ore în urmă
Bidulescu Constantin a adăugat o discuţie la grupul
cu 15 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog și nu mă sperie jefuitorii de comori a utilizatorului gina zaharia
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Crinu Sorin Leşe îi place postarea pe blog și nu mă sperie jefuitorii de comori a lui gina zaharia
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Crinu Sorin Leşe îi place postarea pe blog pastel a lui nicolae vaduva
cu 15 ore în urmă
Lui Mihaela Chitic i-a plăcut discuţia Deliciile ultimei luni a verii a lui Pop Dorina
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Crinu Sorin Leşe îi place postarea pe blog Micuța japoneză a lui Dolha Paul-Alexandru
cu 15 ore în urmă
Lhana ROMA-NOVA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Visul nostru de aramă a utilizatorului Lhana ROMA-NOVA
cu 17 ore în urmă
Lhana ROMA-NOVA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Visul nostru de aramă a utilizatorului Lhana ROMA-NOVA
cu 17 ore în urmă
Lhana ROMA-NOVA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Visul nostru de aramă a utilizatorului Lhana ROMA-NOVA
cu 17 ore în urmă

© 2019   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor