7 iul 2022 - ziua iertării!
(Povestea se indică celor ce iau viața peste picior și în_vers/invers)
A fost o dată... niciodată să fie înscrisă-n calendar. Odată, a fost o fată care ședea, picior peste picior, pe un balcon.
Într-o dimineață, printre zecile de flori, zări o micuță floare zâmbăreață, zurlie-azurie (come se dice albastru-cyan). Tatăl ei sădise și îngrijise grădina, dar fiind mai șugubăț plecase din lume cu gluma în băț. Ea-prințesa, privind răsăritul, observă că Soarele se înălța și Luna încet-încet dispărea, iar când Luna dispăru de tot și Soarele era sus de-un cot, întrebă:
- Mărite-Soare, ce reprezintă această floare și de ce eu nu sunt ca tine să am Luna lângă mine?
- Fată-Frumoasă și fără pereche, coboară din turnul de fildeș să trăiești, iar zoreaua-ți transmite: ,,Să nu te zorești!" deci: ,,Grăbește-te încet... că te pârlești!"
Fata, ascultând sfatul, își luă costumul de baie și coborî cu liftul în lume, să ,,pitrocească" și să se pârlească... la ,,Balta-Sarata", că-n alte locuri nu se practica socializarea, omenirea evoluase de la ,,Oglinda-oglinjoară... din tindă" la mângâiatul fețelor gadgeturilor mobile oriunde s-ar fi aflat: pe stradă, în mijloacele de transport, la masă, în pat... dar nu în apă! Deci ,,la baltă!" își zise ea... Aici, găsi lume de lume, mai mult sau mai puțin ,,beteagă" și se făcu mică-micuță, adică ,,intră la apă".
O abordă un ,,fecior copt" ca un pepene bun de încercat (vrej verde și pârâitor când îl strângi în brațe), galant:
- Săru' mâna! Vă văd bine... dispusă să [...] îmi dați?
(He, he! Zâmbiți? Ei, nu! Ați văzut prea multe filme XX, dar să știți că bărbații... niciodată, dar nici măcar o dată, când văd o femeie în costum de baie, o, nu! nu se gândesc la prozaicul ,,sex", ei au gânduri-fapte mult mai înalte. O, da! Altfel n-ar fi apărut sublima ,,(o)dă" închinată femeilor.)
Fata binedispusă:
- Vorbele (fără fapte) sunt adieri de noapte! Faptic ,,sărut-mâna" începe de la degetul mic, de la picior, trece de buric în sus... prin vale agale, vezi matale... No, Făt-Frumos, pentru un număr... de telefon, eu te pun la încercare: Să-mi aduci Luna de pe cer! Și ca să fie după standardele internaționale, cum cer cele trei gemene (calitate, mediu, sănătate), ai termen: o noapte!
Fata așteptă noaptea și minunea. Luna apăru în toată splendoarea, semn că nu fusese furată de vreun zmeu. ,,Prâslea" posibil că adormise sforăind, așa că, Luna se plimbă pe bulevardul ceresc și se topi în zori uitându-se la Soare.
Fiind luna lui Cuptor, povestea se ,,rotisi": zi de zi, fata cerea Luna, noapte de noapte se plimba Luna... Dar fata crescu în ultima noapte cât alte nu cresc, fiindcă nu ,,dospesc". Rumenită la vedere, coaptă la minte, ca prin vis auzi:
- Femeie, nu cere... ,,nimic"!
Femeie de femeie, nu aștepta ,,nimic"!
Din Cerul meu Ceresc, am rupt și ți-am dăruit un pic!
Peticul de Cer e pecete să-ți amintească că ai ,,di tăti"! Mno!
Cuvinte cheie :
Si când te gândești, Mihaela, câți vor Luna, Soarele, „vreeeeau să am steaua mea”, sau măcar un petic de cer și toate sunt, uite-aci, în povestea ta! :)
Recitită cu mare plăcere!
Vai de steaua lor! :)) Mulțumesc, Ano!
Ana C. Ronescu a spus :
Si când te gândești, Mihaela, câți vor Luna, Soarele, „vreeeeau să am steaua mea”, sau măcar un petic de cer și toate sunt, uite-aci, în povestea ta! :)
Recitită cu mare plăcere!
as mai fi citit (inca vreo pagina), dar ma multumesc cu ce am primit sau nu cad in poveste si eu :)))
Ai un har deosebit în a îmbina regionalismele cu umorul pentru a „coace” o proză „de toată isprava”. Am citit cu drag. Felicitări!
Mulțumesc frumos! Atât am putut. :))
Chris a spus :
as mai fi citit (inca vreo pagina), dar ma multumesc cu ce am primit sau nu cad in poveste si eu :)))
Mulțumesc frumos! Bine că mâna nu scrie ce mintea îmi coace. :))
Pop Dorina a spus :
Ai un har deosebit în a îmbina regionalismele cu umorul pentru a „coace” o proză „de toată isprava”. Am citit cu drag. Felicitări!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor