Trebuie să schimb trenul, exact în timpul orei de acalmie din Gara de nord. Razele provenind de la un sor muribund aruncă o lumină difuză, multiformă, gălbejită şi palidă peste chioşcuri, peste oamenii singuratici care bântuie prin sălile de aşteptare. O parte din raze cad moleşite pe cupola de sticlă a gării, iar restul, se strecoară înviorând doliul liniilor de cale ferată. Nu a început încă aglomeraţia.

     De la peronul unu, urc în tren, obişnuit cu şirul orelor nesfârşite de aşteptare, spre destinaţia cunoscută. Pare pustiu, nici un călător nu vine după mine. Vagonul lung şi compartimentele goale îşi aşteptă pasagerii derutaţi. 

     Nefiind sigur că am luat trenul care trebuie, cobor şi verific plăcuţa de pe vagon. Urc liniştit înapoi şi conductorul îmi compostează biletul cu un sunet sec, stingher, însă ferm care îmi pătrunde neplăcut în urechi.  

     Trenul a pornit imediat. Optez pentru compartimentul din mijloc. Acolo, tangajul vagonului este suportabil. Îmi aşez valiza deasupra, pe suporţii solizi pentru bagaje, alegând locul de lângă geam… verificându-l dacă se deschide. Totul este în  regulă. Mă prăbuşesc obosit pe banchetă cu intenţia dorm tot restul drumului.

     Acceleratul străbate în viteză staţiile cunoscute dar izolate, împânzite, de-a lungul traseului în goana cavalcadei anoste a stâlpilor electrici. Până în munţi mai este destul! Toropit de căldura din compartiment aţipesc, dus de uruitul monoton al roţilor de tren.

    Mă trezesc transpirat simţind că trenul încetineşte. Mirat, zăresc o gară necunoscută care nu era prevăzută în nici un mers al trenurilor! Trag în jos fereastra şi orizontul mi se ocupă cu trenul care şerpuieşte într-o curbă largă.

     În depărtare, o siluetă cunoscută aşteaptă nemişcată pe peron. Nu-mi vine să cred… este Giulia! Am crezut că visez şi mă ciupesc de mână. Nu se clinteşte din loc, parcă nu vede nimic iar eu, nu exist în faţa ei deşi, trenul staţionase cu zgomot infernal de frâne. Compartimentul meu s-a oprit chiar în dreptul ei! O secundă nesfârşită de delir sufocant mă destramă… i-am prins privirea pe care n-o pot uita. Vede prin mine… sar în picioare nedumerit şi strig fericit:

     - Giulia! Giulia!?

Însă ea nu se clinteşte din loc.

     Surescitat, mă reped la uşa compartimentului, dau buzna pe culoar şi alerg prin vagonul pustiu. Deschid nerăbdător uşa grea şi cobor derutat.

     Peronul e înalt, părăsit şi gol! Nu-mi imaginez cum şi unde a dispărut Giulia. Pripit, străfulgerat de câteva idei, mă orientez rapid spre ieşirea din gară. Zăresc în goană casa de bilete închisă şi nimeni în ea. Mă îndrept repede spre sala de aşteptare sigur că o găsesc acolo… e pustie! Mă năpustesc în lateral, unde se termină clădirile gării şi, unde sunt prevăzute ieşirile de serviciu… nici un taxi, nicio maşină, nicio trăsură! Verific repede şi-n partea opusă… nimic şi nimeni, doar linişte! Scâncesc deznădăjduit înlăuntrul meu… repetând:

     - Giulia! 

Pierise după o perdea inaccesibilă mie, fără nicio urmă. Atunci, observ agitat… nu este prezent nici personalul obişnuit al gării!

     Un rondou, încărcat cu flori vineţii, de toamnă, permite vehiculelor să întoarcă.  În depărtare, zăresc şirul de blocuri, casele aliniate şi un singur drum larg, neumblat, care pleacă din gară spre oraş.  Câmpul verde, cu iarba proaspăt cosită, întregeşte priveliştea, ivită ireal parcă pe-un ecran de pânză uriaş. Percep apăsarea miilor de ochi electronici supraveghind atmosfera, să n-o ia cineva aiurea… nici ţipenie de om, nicio mişcare, nici vântul nu adie! Îmi pare un târg arid, fără suflare şi fără urme de viaţă.  

     Trenul şuieră scurt de două ori dar, nu vreau să mai plec de-acolo! Toată oboseala şi vânzoleala acelor ani dispăruseră ca prin farmec. Zbuciumul sufletesc în care căutam identitatea cuiva, ca să o regăsesc pe-a mea proprie, pieriseră în acorduri amestecate eterogen.

     Locomotiva fluieră din nou… mă aşteaptă, fapt neobişnuit la un tren! Dau dezamăgit din mână… şi continuu să răscolesc în minte posibile variante unde s-ar afla Giulia.

     Cercetez atent în toate camerele şi magazia de bagaje. Uşile sunt  întredeschise, încăperile parcă aşteaptă să fie inspectate, totul încărcat cu o linişte apăsătoare. Un aer irespirabil, stătut, mă întâmpină în fiecare odaie. Mirosul obişnuit al duşumelelor din lemn şi mozaic, date cu petrol, ca-n orice gară imprimă singurătatea indestructibilă… peste tot mă aşteaptă un gol şi-un pustiu chinuitor. Nu înţeleg ce se întâmplă.

     Aud din nou, insistent, sâsâitul monstrului de fier. Sunt înnebunit că iarăşi o pierd în acest moment important din viaţă. Cineva nevăzut spintecă liniştea cu un fluierat strident, locomotiva îi răspunde cu un pufăit. Sar pe prima treaptă a vagonului. Trenul se pune încet în mişcare. Gara stingheră rămâne în urmă. Urc mai departe şi uşa se închide în urmă brusc, automat, scârţâindu-mi timpanele şi mintea, cu zgomot sonor de fiare.

      E un accelerat ciudat, singuratic, cum n-am mai întâlnit până atunci. Ca întotdeauna, mă uimeşte schimbul locomotivei electrice, cu Diesel sau cea cu abur. Combinaţia fantomatică se petrece întotdeauna la vârf, înfăptuită de o lume ascunsă, neştiută de nimeni din lumea mea. Simt cum mă topesc într-un soi de  reflexie interioară transformată în mânie şi întrebări veşnic nerostite. Curiozitatea mă-mpinge înainte, se revoltă ca la începutul civilizaţiei şi încet, totul se pierde în obişnuinţe. Capotez descărcat de iluzii pictate şi pâcle şterse definitiv.

     Trenul prinde viteză din ce în ce mai mult. Avansez spre locul meu nesigur, bălăbănindu-mă de pereţi, lovind cu umerii, să mă echilibrez uşile celorlalte compartimente şi barele din dreptul ferestrelor.

Tremurând de încordare pătrund înăuntru. Trântit pe banchetă, extenuat şi întristat mă umplu gradat cu o senzaţie de saţietate neînţeleasă. Privesc cum zboară în viteză munţii verzi, întunecaţi şi împăduriţi până în vârfuri.

     Tresar, soarele apusese însă ochii calzi ai Giuliei mă urmăresc prin fereastra întunecată, melancolici şi înţelegători ca atunci când îmi promitea ceva!

Se apropia tunelul şi umbra ei grea, acţionând sublimată se amplifica neînchipuit.

      În clipa aceea, instantaneu aş paria că am început o altfel de viaţă. Îmi pun plictisit veşnica întrebare omenească:

Oare să fie ultima?  

Vizualizări: 77

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Atmosferă, mister, trenul vieții, gara pustie - trecutul ademenitor, dar inaccesibil - și apoi un nou început... :)

Frumos scris, mi-a plăcut!

Ai prins ultimul tren? Sau cel predestinat... Doar viitorul poate spune și poate ochii Giliei. Un text deosebit de frumos cu și despre suflet. Descrierea unui vis, ale simțurilor și trăirilor singuratice.

Razele provenind de la un sor, - cred că ai vrut, un soare

cu intenţia dorm - lipsește un să.

Impresionant ca întotdeauna.

Sofy

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog sălcii înfloresc (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 39 secunde în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 minut în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 2 minute în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 9 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog bella a lui petrut dan
cu 29 minute în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eu pentru tine viață-nsemn a utilizatorului carmen popescu
cu 33 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog nucule-nfloreşti (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Suchoverschi Gheorghe îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Suchoverschi Gheorghe a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eu pentru tine viață-nsemn a utilizatorului carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de Suchoverschi Gheorghe
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în șirul de păsări a utilizatorului petrut dan
cu 10 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pictură a utilizatorului carmen popescu
cu 17 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 18 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Fantasma soldatului neîntors de la război (Din memoria satului) a lui Gheorghe Pârlea
cu 21 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Caisul a lui Ion Lazăr da Coza
cu 22 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog al meu câine-i surd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 22 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Mireasa furată a lui Tudor Cicu
cu 22 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 22 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor