Uitarea

Într-un sat uitat de lume, pierdut în întinderile nesfârșite ale Bărăganului, timpul părea că refuză să curgă. Casele vechi, cu acoperișuri șubrede de stuf, se adunau în jurul unei biserici albe, cu turla ciuntită de furtuni. În fiecare noapte, vântul sufla peste câmpuri, aducând cu el șoapte din trecut. Oamenii spuneau că era doar imaginația lor, dar nimeni nu îndrăznea să iasă după lăsarea întunericului.

Acolo trăia Anica, o femeie trecută de 40 de ani, cu ochii ca două cioburi de gheață. Se spunea că Anica avea darul să vadă ceea ce alții nu puteau. De câteva luni, începu să aibă un vis recurent: o fetiță în rochie albă dansa pe câmp, înconjurată de o ceață densă. Când încerca să se apropie, fetița se oprea brusc și șoptea: „Trecutul nu te uită.” Apoi dispărea, lăsând în urmă o dâră de parfum de flori uscate.

Anica nu povestise nimănui despre aceste vise, până când, într-o zi, în timpul unei furtuni, în pragul casei ei a apărut o fetiță murdară, udă până la piele. Era aceeași fetiță din vis, iar ochii ei păreau că strălucesc în întuneric. Fără să scoată un cuvânt, copila a întins mâna către Anica, iar femeia, deși îngrozită, a simțit o nevoie inexplicabilă de a o urma.

Au mers ore întregi prin noapte, călcând prin bălți și iarbă bătută de ploaie, până când au ajuns la bancă într-un parc uitat de lume. Acolo, fetița a desfăcut o legătură din basma. Anica, deși înghețată, s-a așezat pe banca zdrențuită de trecerea timpului și umezeală.

Când a deschis legăturica, Anica a găsit o scrisoare veche, scrisă cu litere șterse:

„Anica, am greșit că te-am părăsit. Nu te-am uitat niciodată.”

Scrisul îi era cunoscut. Era al mamei sale, pe care o crezuse moartă de mulți ani. Când a ridicat privirea, fetița dispăruse. În locul ei, pe cer, luna plină lumina întinderile pustii ale Bărăganului, iar vântul aducea din nou șoaptele sale.

Trecutul nu o uitase, dar nici nu avea să o ierte.

În tăcerea care se așternuse, Anica rămase nemișcată pe bancă, ținând scrisoarea ca pe un talisman fragil. Inima îi bătea năvalnic, iar în mintea ei se rostogoleau amintiri încețoșate. Își amintea vag chipul mamei, vocea ei blândă și mâinile muncite care îi împleteau părul în copilărie. Dar scrisoarea aceasta era o rană proaspătă în sufletul ei. Cum putea să fie reală?

Se ridică încet, scrisoarea tremurând între degete. Știa că trebuie să caute răspunsuri, dar nu știa unde să înceapă. Fetița. Cine era ea? Și de ce îi adusese această scrisoare din trecut?

Pe drumul de întoarcere spre casă, ploaia se oprise, dar vântul continua să sufle, parcă mai aprig ca niciodată. În întunericul câmpiei, fiecare pas al Anicăi părea să fie urmărit de ceva invizibil. În depărtare, dincolo de casele șubrede ale satului, se vedea silueta bisericii cu turla ciuntită. O lumină slabă pâlpâia dinspre altar, deși era miezul nopții.

Ajunsă acasă, Anica nu avu răgaz să se odihnească. Își luă o lampă și se așeză la masa veche din bucătărie, cu scrisoarea desfăcută în fața ei. Ochii ei cercetau fiecare detaliu al hârtiei îngălbenite, căutând indicii. În colțul din stânga jos al scrisorii observă ceva ce nu văzuse înainte: o pată mică, ca un sigiliu spart, în formă de floare. I se părea cunoscută, dar nu-și putea aminti de unde.

Înainte să apuce să-și limpezească gândurile, un zgomot ciudat o făcu să tresară. Cineva, sau ceva, bătea la fereastra din spatele casei. Anica se ridică, inima sărindu-i în piept. Trase perdeaua încet și văzu o umbră mică stând în întuneric. Ochii copilului – pentru că era clar un copil – păreau să strălucească la fel ca ai fetiței din vis. Dar aceasta nu era ea.

„Anica,” șopti o voce slabă, abia auzibilă. „Vino la fântână.”

Și înainte ca Anica să poată răspunde, umbra dispăru.

Fântâna se afla la marginea satului, acolo unde câmpia întâlnea pădurea veche, ocolită de oameni. Se spunea că cine bea apă de acolo în nopțile de lună plină putea să-și vadă propriul destin. Dar Anica știa că fântâna ascundea mai mult decât superstiții.

Cu lampa în mână, își luă șalul gros și porni spre locul blestemat. Vântul îi șuiera în urechi, iar întunericul părea mai gros decât de obicei. În timp ce pășea pe cărarea întortocheată, o senzație de deja-vu o cuprinse. Parcă mai fusese acolo, dar nu-și putea aminti când.

Ajunsă la fântână, găsi un coș mic de nuiele, acoperit cu o basma. Înăuntru, era o păturică veche, pe care era brodat numele ei: Anica.

Sub păturică, un alt bilet, scris în același scris tremurat:

„Adevărul doare, dar eliberarea vine doar prin amintire.”

Tremurând, Anica ridică privirea spre cer. Luna părea mai aproape, ca un martor tăcut al durerii ei. Ce avea să găsească în acest drum spre trecut? Cine îi cerea să-și dezgroape amintirile?

Un zgomot surd din pădure o făcu să se întoarcă brusc. Și atunci îl văzu. Un bărbat, îmbrăcat în haine vechi, stătea lângă fântână, privindu-o cu ochi goi. Pe chipul lui se citea o suferință de neînțeles. „Mama te așteaptă, Anica,” spuse el, iar vocea lui părea să vină din adâncurile pământului.

În dimineața următoare, satul se trezi sub un cer plumburiu, cu nori grei care amenințau o altă furtună. Anica nu mai era de găsit. Vecinii, obișnuiți cu discreția și ciudățeniile ei, nu-și făcură griji decât după câteva zile, când casa rămase pustie, cu fereastra din bucătărie întredeschisă și lampa arsă pe jumătate.

Pe masă, biletul brodat cu numele ei și scrisoarea rămăseseră neatins. Lângă ele, o mică floare uscată – identică sigiliului de pe scrisoare – părea să fie lăsată acolo intenționat.

Câteva femei din sat, îngrijorate, se organizaseră să o caute. Au întrebat pe la biserică, au întrebat chiar și bătrânii care știau povești despre „darul” Anicăi, dar nimeni nu știa nimic.

Până la urmă, un copil din sat spuse că a văzut-o pe Anica plecând spre fântână în noaptea aceea, cu lampa aprinsă. Când femeile ajunseră acolo, fântâna era pustie, iar coșul cu păturica dispăruse. În schimb, jos, lângă piatra veche, au găsit urme de pași mici, ca de copil, amestecate cu ale unei femei adulte.

O femeie mai bătrână, care își făcea cruce, șopti:

„Trecutul a chemat-o. Nu mai are drum înapoi.”

Oamenii au plecat acasă, convinși că fântâna păstrează mai multe taine decât aveau curaj să dezgroape.

Săptămâni mai târziu, la marginea satului, un cioban găsi o broșă veche, cu o floare sculptată, identică celei de pe scrisoarea Anicăi. Nimeni nu știa cui aparținuse, dar cei care o priveau spuneau că, pentru o clipă, simțeau o adiere rece care le șoptea în urechi:

„Adevărul doare.”

În dimineața care urma dispariției Anicăi, satul părea mai tăcut ca niciodată. Câmpia păstra urmele furtunii, iar vântul nu mai aducea șoapte, ci doar un freamăt surd, ca un oftat obosit. Nimeni nu mai îndrăznea să meargă la fântână, iar povestea despre femeia care dispăruse deveni un subiect interzis, de teamă să nu atragă mai mult rău.

Dar într-o seară, la o săptămână după ce Anica fusese văzută ultima dată, preotul satului primi o vizită neașteptată. Era un bărbat îmbrăcat în haine de oraș, cu un baston și o pălărie veche. Nu-l cunoștea nimeni, dar spunea că o căuta pe Anica.

„Este sora mea,” spuse el, cu o voce gravă. „Am venit să o iau acasă.”

Preotul îl privi cu neîncredere, dar bărbatul scoase o fotografie veche din buzunar. În ea, doi copii – o fetiță și un băiat – zâmbeau larg. Fetița avea ochi ca de gheață. Preotul recunoscu privirea Anicăi.

„Nu e aici,” îi spuse preotul. „A dispărut, iar nimeni nu știe unde. Poate că fântâna...”

La auzul cuvântului „fântână,” bărbatul tresări. Fața i se întunecă.

„Și-a amintit...” murmură el mai mult pentru sine. Apoi, cu o privire hotărâtă, ceru să fie dus la locul cu pricina.

Când ajunse la fântână, bărbatul se opri brusc. Părea să-și aducă aminte ceva, iar mâna îi tremura pe baston. Scoase din buzunar o altă fotografie, pe care preotul o privi cu atenție. Era imaginea unei femei tinere, purtând o broșă în formă de floare.

„Mama noastră,” spuse bărbatul. „Această fântână... este locul unde a dispărut și ea.”

Preotul se închină, simțind cum un fior rece îi străbate spinarea.

Bărbatul coborî încet lângă fântână și îngenunche. Începu să murmure o rugăciune, dar înainte să termine, un zgomot ciudat, ca o șoaptă venită din adânc, îi atrase atenția. Se uită în jos, în fântână. Apa, de obicei liniștită, părea să se agite ușor.

„Anica?” strigă el, vocea lui vibrând între pietrele vechi.

Din adâncul fântânii, se auzi un ecou slab: „Adevărul doare... dar eliberarea vine prin amintire.”

Bărbatul se dădu înapoi, speriat, dar preotul îl prinse de braț. „Ce înseamnă asta? Ce știi despre această fântână?”

Cu un oftat, bărbatul începu să povestească:

„Când eram mici, Anica și cu mine obișnuiam să venim aici, la fântână, cu mama. Ne spunea că apa are puterea să-ți arate ce-ți dorești cel mai mult. Dar într-o zi, mama a venit singură aici. Nu s-a mai întors niciodată. Oamenii au spus că a fugit, că ne-a abandonat, dar eu am știut mereu că ceva s-a întâmplat aici.”

Preotul îl privi șocat, dar nu spuse nimic.

„Anica a păstrat în ea acea zi. Nu voia să-și amintească, dar acum înțeleg. Trecutul nostru a chemat-o înapoi. Fântâna... fântâna o vrea pe ea, la fel cum a luat-o pe mama.”

În acel moment, apa din fântână începu să se liniștească, iar pe suprafața ei apăru o imagine. Era chipul Anicăi, palid și liniștit. Ochii ei de gheață priveau direct spre ei, dar nu păreau goi. Păreau împăcați.

„Adevărul,” șopti preotul, „e că niciun suflet nu pleacă fără răspunsuri. Și poate că Anica le-a găsit.”

Bărbatul închise ochii, lăsând o lacrimă să-i cadă pe obraz. „Dar ce preț a plătit pentru asta?”

În acel moment, vântul începu să sufle din nou, iar luna plină ieși de după nori. Lângă fântână, pe o piatră, apăru broșa mamei lor, aceeași pe care bărbatul o purta în fotografie.

11 ian '24

Vizualizări: 2

Răspunde la Aceasta

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site redacție

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR 

ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR

CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR 

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare

MIHAELA POPA - poetă

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - poet

MIHAI KATIN - poet

GRIG SALVAN - prozator, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru anul trecut au donat:

Gabriela Raucă - 400 Euro

Monica Pester - 600 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

***

Pentru acest an au donat:

Maria Chindea - 200 Lei

Monica Pester - 300 Lei

important!

Activitatea Recentă

Victoria Gârlan Grigore a contribuit cu răspunsuri la discuţia Visul a utilizatorului Bircea Marian
cu 1 oră în urmă
Victoria Gârlan Grigore a contribuit cu răspunsuri la discuţia Treptele din vis a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 1 oră în urmă
Victoria Gârlan Grigore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Umbra în Lumină a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 1 oră în urmă
Victoria Gârlan Grigore a postat discuţii
cu 3 ore în urmă
Victoria Gârlan Grigore a postat o stare
""Eleganță amară" in poezie, se referă la amărăciunea ce o suferi prin pierderea celui drag. Dv le ati folosit in comentariu pt...?"
cu 4 ore în urmă
Victoria Gârlan Grigore a postat o stare
"Scrisesem: nu schimb nimic. Mi s a parut ca am fost cam dura. De aceea, am sters. Am gresit? Numai bine!"
cu 7 ore în urmă
Corneliu Neagu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trenul fantastic a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eleganță amară a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 12 ore în urmă
Maria Moise a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cheia regăsită în destin a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Cheia regăsită în destin a lui Corneliu Neagu
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Bouros Maricel îi place postarea pe blog Melancolie a lui Bouros Maricel
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondelul gândurilor mele a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Rondelul gândurilor mele a lui C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Trenul fantastic a utilizatorului Corneliu Neagu
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Ada Nemescu îi place postarea pe blog Trenul fantastic a lui Corneliu Neagu
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog radiația punctului negru a utilizatorului petrut dan
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Umbra în Lumină a utilizatorului Victoria Gârlan Grigore
cu 15 ore în urmă
Ada Nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Melancolie a utilizatorului Bouros Maricel
cu 15 ore în urmă
Lui Victoria Gârlan Grigore i-a plăcut discuţia Dulce-amar X a lui Sofia Sincă
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Maria Moise îi place postarea pe blog Cheia regăsită în destin a lui Corneliu Neagu
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2025   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor