Și-a câștigat porecla de Vulpe în mare parte pentru înclinarea sa de a lua în bășcălie pe oricine avea ocazia. Aghiuță profita de defectul ăsta al lui și îl împingea mereu la păcate. Obiceiul acesta de a se lega de alții și a le amărî zilele îi era caracteristic încă din copilărie. Acum că era trecut bine de anii tinereții, nici nu mai existau speranțe de a se schimba și nici nu mai avea chef, s-o facă. Făcuse el câteva tentative anemice în acea direcție, însă lumea se obișnuise cu el, cel dintotdeauna și nu era niciunul dispus să creadă într-o schimbare reală, la Vulpe. Cei mai mulți credeau, că e o manevră nouă de manipulare, inventată de el. Astfel renunță la schimbări semnificative și se complăcu să rămână cu tinicheaua asta de coadă, ca un fel de stigmat. Fiind totuși un tip isteț, Vulpe pricepu, că își câștigase o aureolă de originalitate care îl făcea să se simtă unic în ochii celorlalți. Acest lucru cu trecerea anilor începuse să-i placă și l-a decis definitiv, să nu mai forțeze lucrurile pentru nici un motiv.
E sfârșit de noiembrie și azi noapte s-a așternut peste verdele arămiu al dealurilor și pădurii ce străjuia satul, brumă groasă. Ultimele rămășițe de vlagă ale veșmintelor ce mai acopereau ramurile copacilor, încremeniseră sub îmbrățișarea înghețată a frigului câinos de peste noapte. Le mai țintuia de ramuri doar cristalele argintii, crescute din respirația dimineții geroase în ciuda faptului că ultima suflare de viață din trupurile lor se stinsese odată cu ultimele stele ale nopții. Când primele raze de soare cu dinți vor străpunge zorii înghețați, zdrențele agățate de ramuri vor fi dăruite țărânii ofrandă, de brațele descărnate ale copacilor și vor deveni și ele țărână, asemenea tuturor lucrurilor trecătoare, născute din țărână.
Aceasta e menirea hărăzită de Creator pentru toate lucrurile efemere, incluși oamenii care adesea uită acest amănunt. Totul se transformă în țărână.
Magdalena se apropie de pat și-l înghiontește pe Relu al ei, zis Vulpe, care nu reușea să-și îndepărteze de pe pleoape și din mădulare dulceața somnului de dimineață.
- Relule trezește-te, că e gata cafeaua! El se întoarce pe partea cealaltă și-și ascunde capul în plapumă somnoros:
- Lasă-mă că nu beau cafea seara! Vreau să dorm, că mâine trebuie să mă trezesc devreme.
- Care seară mă, că se făcu dimineață! Azi e mâine! Mișcă-te că se face târziu!
El continuă să doarmă, nedînd semne că ar vrea să renunțe la îmbrățișarea irezistibilă a pernelor.
- Ascultă, n-am timp de fițele tale! Îți las cafeaua și mâncarea pe masă și mă duc să potolesc păsările și vaca înainte de a pleca la muncă. Ai face bine să te trezești și tu, că timpul trece repede și pe el nu-l poți întoarce pe degete, cum ai vrea.
Relu continuă să ignore împunsăturile nevestei, iar Magdalena îl lăsă în banii lui și plecă să potolească treburile. În el oricum nu avea nădejde să o ajute. Se resemnase cu ideea că grija vitelor și a gospodăriei erau atribuțiile ei. Relu nu o ajuta în treburile astea, nici dacă-l picai cu ceară și când avea nevoie de o mână de ajutor trebuia să plătească pe careva din sat. Nici nu-și mai bătea gura să insiste pe chestiile acestea cu omul ei, că unicul rezultat ar fi fost decât să se enerveze singură.
Între timp Relu se smulge cu regrete din pat și merge în baie. Se spală, lăsând ca apa rece să-i biciuiască corpul slăbănog și deșirat, înlăturând astfel moleșeala somnului. Se rade în viteză și își dă cu after-shavul său prețios, își cântărește cu priviri admirative pielea încă netedă pe mușchii brațelor și își zâmbește în oglindă, hlizindu-și dinții proeminenți într-o grimasă de autoapreciere și apoi începe să se îmbrace satisfăcut de ceea ce avea dinaintea ochilor. Ținea mult la imaginea lui de bărbat fercheș și stilat, chiar și când pleca la muncă. Așa a fost mereu și deși trecerea anilor semănase câteva fire albe la tâmplele sale și în mustața decolorată de la tutun, el nu se dezmințea în ce privește lookul. Când trecea pe drum, lăsa în urma lui un val ca o briză înțepătoare de parfum bărbătesc amestecat cu tutun și invidioșii din sat crăpau de necaz văzându-l trecând țanțoș și zâmbăreț. Aseară când se întorcea de la o bere cu amicii, l-a zărit printre uluci pe Ghiță al lui Moacă cum se uita chiorâș după el. Nu a reușit să reziste tentației de ai arunca vreo două săgeți :
-Hai noroc Ghiță! Ce făcuși mă beleaua dracu? Unde o trimiseși pe Mița? Te pomenești că îi făcuși vânt înspre grajdul vacii, când mă văzuși pe mine. Ți-e frică că îi sucesc mințile? Ai?
-Ce zici mă zbanghiule? Nu-ți mai bagi mințile în cap deloc? Ce ai tu cu Mița mea, mă?
-Păi n-am nimic cu Mița! Cu tine am eu ce am! Crezi că nu am observat că de câte ori mă vezi te uiți chiorâș ca o curcă plouată și o trimiți în casă? Ești complexat de aspectul tău și ți-e frică să nu se uite după alții.
-Da ce vrei mă tu să zici de aspectu’ meu? Ce? Te crezi vreun gigolo sau vreun don Juan? D-aia îți dai pinteni de fiecare dată, când treci prin dreptul meu? Banditule! Ia să nu te mai uiți printre uluci la femeia mea! Nu ți-e  mă rușine, să spargi casele altora?
- A cui casă am spart eu, măi Ghiță? Să știi că vina e doar a ta dacă nu ai succes la dame, că umbli de parcă ai fi prins pe gârlă. Spală-te și tu, pune-ți pe tine o țoală de doamne ajută, că ai bani să-ți cumperi, mă zgârcitule!
-Mă șoimănitule! Ia să te văd eu, ce o să faci, dacă mă duc la Magdalena și îi spun că te dai la nevasta mea!
-Păi Magdalena o să râdă și ea de tine, o să te trimită la dracu și-ți zice ce-ți zisei și eu: că dai vina pe alții pentru falimenturile tă-le, în loc să te corijezi. Ea nu pleacă urechea la intrigile altora. Știe ce om are la ușa casei. Și pe ce te bazezi tu când afirmi că-ți sparg eu casa? Pe gelozia ta de om complexat cred, că eu nu am glume cu Mița ta. E femei de treabă și fără noroc, însă nu e genul meu!
- Auzi nenorocitul! Pleacă mai repede de la poarta mea că te ia dracu, băi Vulpe! Mă pun cu pietre pe tine, dacă nu pleci.
-Păi eu nu am venit la poarta ta Ghiță. Treceam pe drum și dacă nu te uitai chiorâș la mine și nu dădeai mărunt din buze la adresa mea nici nu te întrebam de vorbă. Vezi-ți de treburi și nu mai te lua de lume pe drum ca să nu se mai ia nici lumea de tine!
-Eu mă luai de tine?
-Da ce credeai? Când te uiți chiorâș la om cum faci tu, este egal cu o înjurătură. Ești un ofticat! Între timp apare în pragul ușii Mița și-l strigă pe bărbatu-său:
-Ghiță! Te uită Dumnezeu la gard? Vino să dai fân jos din fânar pentru vite. Nu vezi că e noapte?
-Ho, că vin acu! Ce strigi așa? Vulpe profită de situație și-i zice disprețuitor:
-Mișcă-te și ajută femeia, trântore! Nu mai pierde vremea, să înjuri oamenii care trec pe drum.
-Lasă că mai discutăm noi, mă banditu-le! Trântore  ești tu!

Vizualizări: 86

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un portret. Dar se insistă mult pe aceeași ideea, pe aceeași latură de șiret a personajului, încât devin pleonastice fraze întregi. Se repetă ideea, se repetă termeni. Ex: Vulpe pricepu, că își câștigase o aureolă de originalitate care îl făcea să se simtă unic în ochii celorlalți. Dacă este original, clar este unic. Și fenomenul se repetă.

Îmi place descrierea lui noiembrie.

decât să se enerveze singură. - pleonasm. Dacă se enerva, sigur o făcea singură, altfel o enerva cineva.

pentru falimenturile - pluralul de la faliment este falimente. Acum... dacă termenul este pus în gura lui Vulpe, pentru haz, merge și așa. Dar nu prea am observat asta, aici.

Aceasta e menirea hărăzită de Creator pentru toate lucrurile efemere, incluși oamenii care adesea uită acest amănunt. Totul se transformă în țărână. Aceste fraze fac parte din altă poveste... Reprezintă o concluzie ce nu face parte din schiță.

Apoi vine după, născute din țărână. - repetiție, țărână.

Am citit cu plăcere,

Sofy

Mulțumesc de comentariu și critică doamna Sofia Sincă cu tot respectul! ,,falimenturile" zicea Vulpe. Voi revedea textul.

Am făcut cunoștință cu Vulpe și aștept să văd ce urmează. :) Citit cu plăcere!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Rădița Răpeanu
cu 2 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în șirul de păsări a utilizatorului petrut dan
cu 8 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 9 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 9 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 14 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 14 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă
Lui Nikol MerBreM i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bătrân abac a utilizatorului Monica Pester
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nopți se sparg de întuneric a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sub clipocitul vâslei solitare a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă
Grig Salvan a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 16 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nenuntitul a utilizatorului Suchoverschi Gheorghe
cu 16 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 16 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor