Cutia cu fotografii fără album. Fără loc în bibliotecă şi, poate, în amintire. Răsfoiesc, poză cu poză, straturile inegale şi regăsesc frânturi de trăire, oprite de timp, care au continuat să existe, fără a mai face parte, uneori, din gândurile şi memoriile mele sau ale celor care m-au însoţit în câteva cadre.
Separ una dintre poze de celelalte, o privesc, iar ea îmi dăruieşte din surâsul chipului adolescentin. O sprijin în palmele mele căuş şi încerc să zâmbesc „în oglindă”. Mă înfăţişează la vârsta de 17 ani. De atunci, a cam trecut timpul... Cu toate acestea, rochia mai păstrează încă o nuanţă pală din verdele aprins. Şi diadema pare să sclipească. Las genele să-mi umbrească lumina ochilor şi pleoapele să o acopere, încetul cu încetul, dând la iveală scene apuse. Simt şi revăd... Am păşit în sala cochetă a restaurantului şi, stingheră, mi-am ocupat un loc la masa rezervată. Alături de mine – rude, prieteni, necunoscuţi. Mi-am spus în gând: „Mai bine rămâneam acasă! M-aş fi simţit mai confortabil în odăiţa discretă, în care îmi petrec cea mai mare parte a timpului.” Dar, cum să lipsesc de la logodna verişoarei mele Adina?
În jur observam degajare şi voie bună, citeam fragmente de conversaţii plăcute, în contrast cu reţinerea gesturilor mele. Numai melodia caldă, ce alinta atmosfera, îmi aducea linişte. Adina şi Mihai – logodnicul ei – s-au îndreptat spre ringul de dans. Distinşi, frumoşi, rafinaţi... I-am privit admirativ.
Caut grăbit prin cutia cu fotografii. Oare imaginea lor, din acea seară, nu a rezistat trecerii timpului? Sau se află numai în altă „colecţie”? O găsesc. Între mine şi Adina sunt doi ani diferenţă. Ca verişoară mai mare, am considerat-o a-mi fi, întotdeauna, reper. Personalitatea ei, eleganţa... Eleganţa mişcărilor, pe ringul de dans, mă readuce în amintire. Adina şi Mihai pluteau în ritmul valsului. Îi căutam printre celelalte perechi şi îi conduceam, cu privirea, pe fiecare acord muzical, întrebându-mă: „Eu voi dansa vreodată astfel?” În acel moment am simţit, în apropierea mea, o prezenţă şi... am acceptat invitaţia venită cam pe nepregătite – din singurătate sufletească şi din visare nu mi-a fost uşor să mă desprind. Cel care mi-a condus paşii, nu era parte a sufletului meu, pentru care să simt fiorul, însă mi-a schimbat starea de spirit. Am dansat şi rozul aprins de pe obraji mi-a exprimat bucuria. Privesc fotografia şi zâmbesc. Din nou...
Cutia îmi dezvăluie alte şi alte imagini. Gândurile-mi trec de la cuvânt la emoţie, de la gest la auzul unui vals dansat în adolescenţă. Nu l-am mai întâlnit pe partenerul meu de atunci. Niciodată nu i-am mai simţit prezenţa. L-am identificat doar cu acel dans, cu o seamă de clipe ce mi-au luminat sufletul şi m-au însoţit în amintire regăsită, rememorată şi încununată de surâs adolescentin sau fără vârstă.
Cuvinte cheie :
Bine scris literar textul, (în afara multitudinilor de virgule) dar tema, motivul, mesajul - slăbuț. Nostalgia văzută prin poze... Câți ani să aibă persoana care trăiește prin poze? 80, 90?...
De fapt este o proză foarte scurtă. Poate fi numită o adnotare, pentru ceva... pentru cândva.
Sofy
Vă mulţumesc pentru lectură şi impresii, doamna Sofia Sincă!
Vă mulţumesc pentru apreciere, doamna Mihaela Suciu!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ - poetă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”, membră UZPR (redactor promovare cultură media)
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic
CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ (redactor promovare cultură media)
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2024 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor