Cinci ani mai devreme
Clara îşi lasă bagajele în bătătură în imediata apropiere a porţii, aruncă o privire spre casa părintească însă nu zării nici ţipenie de om! Se îndreaptă spre intrarea casei, urcă în grabă scările de beton prinde cu siguranţă clanţa uşii puţin nerăbdătoare dupa încercări zadarnice renunţă, uşa era încuiată! Aduce cele două valize la scară apoi iese la poartă, şoseaua-mare îi era cunoscută însă acum îi părea atât de îngustă!
Dorina lui Iancu m-a văzut şi mi-a venit în cale. Cu o undă de regret în glas, mi-a zis:
- Clara de câte ori ai venit pe-acasă, n-ai ajuns şi la mine câteva minute!
- Aşa e! i-am răspuns, chiar mă simt vinovată.
- Îţi aminteşti ce bine ne-aveam când eram copii? Cum ne jucam uneori numai noi două când la tine în tindă când sub nucul moşului Ionică ?
- Cum să nu ţin minte? Sunt amintiri ce nu se uită, Dorina!
Îi spun Dorinei că nu am găsit pe nimeni acasă, venirea mea nu o anunţasem! Fără a sta pe gânduri mă invită la ea peste drum, mimica feţei îi dezvăluie mulţumirea că mă are ca oaspete, am traversat şoseaua mare. Dorina căuta să mă liniştească:
- Clară, tanti Sofia şi nea Matei sunt la munca câmpului, vin la amiază!
- Dorina, m-am gândit eu că sunt la muncă!
Ajunse în faţa porţii Dorina prinde cercul ce bloca intrarea şi-l aşeză pe stâlpul ulucii, împingând poarta cu o mişcare bine stăpânită, intrăm în curte. Facem câţiva paşi în bătătura proaspăt maturată când în cale apare o mică fetişcană cu părul auriu, venea în grabă se apropie de noi cu timiditate. Ajunsă în dreptul nostru îşi acoperă faţa cu mânuţele ei micuţe cât lingura, lăsând degetele uşor depărtate suficient să îmi arunce o privire pe furiş ca imediat să-şi ascundă faţa în poalele fustei Dorinei.
- Este fetiţa ta, îţi seamănă leit ! I-am zis în timp ce încercam din priviri să-i
descopăr mai mult faţa micuţei prinţese.
- Aha! E fiică-mea. Asta e tot ce mi-a rămas de preţ în urma lui…
Dorinei au început să-i curgă lacrimile, ridurile ce îi brăzdau faţa le înghiţeau avide, arata trecută cu mult peste vârsta ei. Mi s-au umplut şi mie ochii de lacrimi. Auzisem în ce fel s-a prăpădit bărbatul ei care a fost miner, s-a surpat pământul şi l-a îngropat de viu, tocmai când trebuia să nască Dorina. Totdeauna mi s-a părut o nedreptate, ca un viitor tată să moară tocmai când copilul venea pe lume! Ştergându-şi lacrimile cu palmele ei aspre, Dorina mi-a zis:
- Hai să mergem în vale să vezi nucul lui Ionică, au început să facă mieji nucile, tocmai bune de încercat !
Mergem în vale, totul mi se părea atât de cunoscut, pe partea dreaptă lanul de porumb în partea stângă livada de pruni, prunele erau deja pârguite aşa cum ne plăceau nouă în copilărie. Dorina mergea înaintea mea cu fata în braţe, se opreşte şi îmi spune:
- Am două feluri de pruni: unii bătrâni şi alţii tineri. Ăştia bătrâni sunt puşi de tata, cei tineri sunt puşi de noi, de când m-am luat eu cu Alex…Încet-încet, aveam de gând să întinerim toată grădina, el s-a dus grădina mi-a rămas!
Un an roditor, nu glumă! Pomii erau încărcaţi, parcă erau pictaţi! Atârnau crengile până la pământ sub greutatea prunelor, nu rezist ispitei şi culeg în treacăt câteva prune brumate, pe care le-ai fi mâncat cu privirea!
Până a ajunge în dreptul nucului Dorina îmi zice:
- Stai, aşteaptă-mă un pic aici! După care a plecat, micuţa vine lângă mine şi de la înălţimea ei mă priveşte lung fără a scoate o vorbă!
- Cum te numeşti prinţesa mică?
- Corina dar mami îmi spune Ina!
Îmi răspunde zâmbind, fixează privirea spre mine şi mă întreabă timidă:
- Sunteţi o doamnă! Staţi la oraş?
Recunosc că m-a surprins atât întrebarea cât şi expresia feţei copilei!
- Ina, eu am copilărit aici ca şi tine pe aceste meleaguri, am mers la oraş să învăţ.
O prind în braţe, o sărut pe frunte, Corina mă îmbrăţişează cu mânuţele ei şi mă sărută.
- Doamna Clara mirosiţi a musafir, ştiu de la mami când mergem în vizită mă parfumează şi pe mine!
- Ina tu eşti isteaţă, eşti fetiţa mare şi ridicând-o de mijlocel încerc să îi demonstrez că este înalta cât mine!
Între timp Dorina s-a întors cu un ibric de tămâiat. Aruncă câţiva bobi de tămâie peste tăciuni aprinşi, de îndată a început a fumega. Era un ritual ce nu îmi era străin, mi s-au umplut ochii de lacrimi!
- Vreau să dau de pomană bărbatului meu prune pârguite din grădină, sunt prunii plantaţi de el!
Şi-a făcut cruce în timp ce tămâia, a făcut semnul crucii pe ramurile încărcate cu prune. După ce a tămâiat prunii de trei ori, a cules câteva prune, pe cele mai frumoase, şi mi le pus în buzunar. Mi-a zis împăcată în sinea ei:
- Acum să zici bogdaproste! Ca să aibă şi Alex pe lumea cealaltă prune pârguite.
- Bogdaproste, Dumnezeu sa-l odihneasca în pace pe Alex!
Am mers către nucul lui Ionică ronţăind cu poftă din prunele date de pomană. Alături de mine mergea Dorina, cu o mână o ţinea pe fetiţa blondă, iar cu cealaltă îşi ţinea poalele şorţului în care adunase prune pârguite.
- Ştii Clara? le dau şi copiilor de pe şoseaua mare sau cui s-o nimeri să treacă la deal sau la vale, Să mănânce şi ei prune pârguite, din livada celui ce s-a suit în cer.
Cuvinte cheie :
Frumos, George!
De fiecare dată când citesc, mi se agață de suflet câte un tablou, o expresie, o formă inedită de redare, de aici mi-a rămas exprimarea pusă pe seama inocenţei Inei
"- Doamna Clara mirosiţi a musafir, ştiu de la mami când mergem în vizită mă parfumează şi pe mine!"
Cu prețuire,
Mihaela
Frumos fragment plin de esenta si naturalete, incarcat de duiosie, de amintirile, de durerea unei pierderi premature, de inocenta din ochii unei blonde copile.
Felicitari, George!
Cu prietenie,
Antonella
Fragmentul, textul se bazează pe amintiri, ceea ce avem noi mai drag, de fapt, cel puţin asta am înţeles eu. Există esenţă, există iz de realitate, însă trebuie să treci şi să şlefuieşti scrierea, George.
Ai exprimări defectuase. Ceea ce am observat în mod repetat este faptul că în loc să pui punct, deoarece s-a terminat ideea şi începe alta, total diferită, tu pui virgulă şi scrii fraza, propoziţia următoare. Eu am scos câteva fraze care, trebuie modificate. Cel puţin asta este părerea mea.
Îi spun Dorinei că nu am găsit pe nimeni acasă, venirea mea nu o anunţasem! - nu o anunţase.
tocmai când trebuia să nască Dorina.- ''Dorina'' aici este de prisos. Se află la începutul frazei.
Dorina mergea înaintea mea cu fata în braţe, se opreşte şi îmi spune,- un model de fraze legate, nu chiar corect.
Ş-a făcut cruce, - şi-a făcut cruce
tîmâiat, pârguite - se repetă de prea multe ori în câteva fraze tămâiat şi pârguite.
Cu prietenie, Sofy!
O poveste dureroasă, dar isteţimea fetiţei aduce surâsul şi echilibrează.
George, văd că te-am aprins. Uite, cum zic eu: nu o să te mai comentez. Stai în site, mai sunt cititori şi fără mine. Eu rămân la părerea mea şi-ţi argumentez:
Dacă a vorbit Clara, trebuia să fie linie de dialog şi, să fi fost '' de venirea mea nu o anunţasem!'' atunci ar fi fost clar. Iar pentru repetiţii îmi menţin părerea. De la ''Între timp Dorina... şi până la '''Mi-a zis împăcată în sinea ei:'', ai de patru ori tămâie, tămâiat şi până la sfârşitul textului, unde mai sunt câteva fraze, de patru ori pârguit. (acum am numărat)
Apoi, tu ai mai corectat: aici era ''tîmâiat'' , de aceea am şi scos cuvântul, dar n-are importanţă. Iar faptul că nu există alineate (nu aliniate) nu este vina site-ului. Suntem aici George, să învăţăm unul de la celălalt.
Însă ţi-am spus, nu eşti obligat să ţii cont de ceea ce am spus. Este doar părerea mea.
Eu am considerat, că dacă ceea ce ai scris nu este tipărit vrei să-ţi şlefuieşti textul, dar dacă tu ţii neapărat că aşa trebuie să fie, cum ai scris, aşa să rămână. Eu n-am nimic împotrivă.
Aceeaşi prietenie, Sofy!
George este alegerea ta, dar eu o consider puerilă. Nu suntem la un pension de domnişoare, să citez pe cineva, suntem într-un site de oameni maturi, în care se scrie, se greşeşte, se corectează. Cine nu doreşte să corecteze poate lăsa aşa... Am răspuns întocmai la ceea ce ai scris, iar scuze nu am de ce să-mi cer, deoarece, nu am făcut nimic, decât am comentat un text şi am menţionat mereu că este doar părerea mea. Să nu-mi spui că eu am inventat cuvântul ''tîmâiat''... hai să fim serioşi! Şi apoi eu n-am zis nimic de modificat... de schimbat. Cine se scuză, se acuză.
GHEORGHE SERBANESCU a spus :
Nu s-a aprins nimeni!
Atitudinea ta Sofy este evident nejustificata, nu ai raspuns la comentariu meu, mai mult acuzi pe nedrept. Nu am schimbat textul .
Nici scuzele tale nu imi sunt necesare!
Am sa parasesc site.
Cu bine,
George
Sofia Sincă a spus :George, văd că te-am aprins. Uite, cum zic eu: nu o să te mai comentez. Stai în site, mai sunt cititori şi fără mine. Eu rămân la părerea mea şi-ţi argumentez:
Dacă a vorbit Clara, trebuia să fie linie de dialog şi, să fi fost '' de venirea mea nu o anunţasem!'' atunci ar fi fost clar. Iar pentru repetiţii îmi menţin părerea. De la ''Între timp Dorina... şi până la '''Mi-a zis împăcată în sinea ei:'', ai de patru ori tămâie, tămâiat şi până la sfârşitul textului, unde mai sunt câteva fraze, de patru ori pârguit. (acum am numărat)
Apoi, tu ai mai corectat: aici era ''tîmâiat'' , de aceea am şi scos cuvântul, dar n-are importanţă. Iar faptul că nu există alineate (nu aliniate) nu este vina site-ului. Suntem aici George, să învăţăm unul de la celălalt.
Însă ţi-am spus, nu eşti obligat să ţii cont de ceea ce am spus. Este doar părerea mea.
Eu am considerat, că dacă ceea ce ai scris nu este tipărit vrei să-ţi şlefuieşti textul, dar dacă tu ţii neapărat că aşa trebuie să fie, cum ai scris, aşa să rămână. Eu n-am nimic împotrivă.
Aceeaşi prietenie, Sofy!
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor-șef Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
Pentru anul trecut au donat:
Gabriela Raucă - 400 Euro
Monica Pester - 600 Lei
Nuța Crăciun - 220 Lei
Maria Chindea - 300 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Elisabeta Drăghici - 200 Lei
***
Pentru acest an au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 300 Lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza. Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor