CURS DE LIMBA ROMÂNĂ

Limba română este una dintre cele mai complexe limbi. Acest fapt dovedeşte vechimea ei. Fiind o limbă vie, apar noi şi noi reguli şi reglementări întru folosirea corectă a ei. Acest curs se adresează tuturor celor care vor să afle astfel de noutăţi şi să îi ajute pe doritori să îşi perfecţioneze cunoştinţele lingvistice.

  • Diferența dintre POEZIE și POEM

              Din ce în ce mai des, aici pe site și în alte spații virtuale, precum și în unele publicații tipărite, observăm că se face o mare confuzie între poezie și poem. Astfel, poezioare care au chiar trei-patru versuri sunt numite cu generozitate poeme.           În dicționarele de specialitate…

    By Vasilisia Lazăr

    4
  • Virgula, câteva reguli simple de utilizare

    Virgula, ca semn de punctuaţie, poate fi imperativă (se pune obligatoriu), prohibitivă (nu se pune deloc) sau facultativă (la latitudinea celui care scrie).ERORI DE PUNCTUAŢIE ÎN FOLOSIREA VIRGULEI1) Omiterea virgulei în apoziţii:- indicarea profesiei, a situaţiei sociale:către dl F., redactor-şef,…

    By Ion Lazăr da Coza

    11
  • Gramatica limbii române (IV)

    Capcanele variantelor literare libere Substantivele neutre cu terminație de singular –am, -em, -om, -um au pluralul fie în –uri, fie în –e: ram/uri, gram/e, totem/uri, barem/e, tom/uri, drum/uri, costum/e. Substantivele care la singular au terminația –im și unele cu terminația –om au la plural –i:…

    By Valeriu Anghel

    2
  • Cele mai frecvente pleonasme din limba română

               Printre greşelile de limbă frecvente pe care le fac românii se numără şi pleonasmul. Expresii precum „a coborî jos”, „întuneric beznă”, „a avansa înainte” sau „babă bătrână” au pătruns în reflexul lingvistic românesc, putând fi auzite la tot pasul.          Pleonasmul este o eroare de…

    By Vasilisia Lazăr

    0
  • Avem o sărbătoare – Ziua Limbii Române. Ce facem cu ea?

    Începând cu anul 2013, la 31 august, celebrăm Ziua Limbii Române. Așadar, avem o sărbătoare. Ce facem cu ea? Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Române trebuie să fie marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice și institutele culturale ale României,…

    By Ion Lazăr da Coza

    23
  • Dragilor/Dragelor

         Dorind să fiu galant, de 1 Martie, am făcut unui distins grup de doamne şi domniţe următoare urare: „La mulţi ani, dragelor, şi să fiţi iubite!”     Vai mieeeeeeeeee!...     Târziu am aflat că adjectivul drag nu are nicicum, niciunde, nicicând formele: drage, dragei, dragele, dragelor! Formele…

    By Ion Lazăr da Coza

    5
  • Gramatica limbii române (III)

    Lexicografia, reforma învățământului și limba română Obligația de a pune la îndemâna celor care utilizează ca mijloc de comunicare limba română (adolescenți și maturi de diferite profesii, unii câștigându-și existența din punerea cuvântului în pagină ori rostirea acestuia în public) un „Îndreptar…

    By Valeriu Anghel

    5
  • Gramatica limbii române (II)

    Ultima noutate: predicatul simplu versus predicatul complex             Despre predicatul compus sau complex au vorbit cu mult înainte lingviștii ieșeni, iar academicianul Ion Coteanu în cel puțin două din lucrările sale. Noile gramatici rezolvă în sfârșit și această problemă niciodată tratată…

    By Valeriu Anghel

    3
  • Gramatica limbii române (I)

    La început de secol XXI, elevii învață în școalăgramatica lui CreangăEste știut faptul că nicio limbă nu poate fi utilizată corect dacă însușirea ei nu se face prin asimilarea și respectarea unor reguli gramaticale de bază. Limba română modernă a început să fie structurată în tratate științifice de…

    By Valeriu Anghel

    5
  • Scrierea corectă în limba română este un moft sau o obligaţie prevăzută în mod expres de lege?

    Timpul e un lux - nu trăim destul pentru a le afla pe toate! Şi dacă totuşi ştim cate ceva, rar ne batem pentru a spune ce ştim. Ortografia şi punctuaţia sunt primele noastre cărţi de vizită. Ne ajută cineva să nu le pătăm fără să ne dăm seama?                               Cu toate că româna este…

    By Valeriu Anghel

    10