Editorial:Literatura proastă de Nicolae ManolescuLiteratura proastă este de mai multe feluri. N-am în vedere atît lipsa concretă de valoare a unor opere (deşi este vorba şi despre asta), cît lipsa principială a calităţii din unele categorii de opere. Cele mai importante sînt în…
Reguli pentru despărțirea în silabesursa: silabe.roA. Despărţirea grupurilor de cuvinte şi a abrevierilor1. nu se despart la sfârşit de rând, ci se trec integral pe rândul următor:abrevierile (ex. UNESCO, S.N.C.F.R., lt.maj.)derivatele scrise cu cratimă de la…
Figuri de stil Un text literar, fie proză ori poezie, nu-i o relatare frustă a unei realităţi, nu-i un proces-verbal încheiat de poliţistul de la circulaţie, nu-i un referat tehnic prezentat de un inginer, nu-i – Doamne fereşte! – un bilet de ieşire din spital întocmit de medic, nu-i…
Am primit cartea mult așteptată, cu poemele lui Petre Ioan Crețu. Atașez cuvântul de suflet, scris de mine, pentru această plachetă, cel ce explică sublimul actului poetic. Furtuna de foc Natura adună la un…
Noţiuni de versificaţie(scurtă incursiune) Versificaţia sau prozodia (gr. prosodia = intonare, accentuare) este o ştiinţă. Ea studiază cantitatea sau durata vocalelor şi a silabelor, în diferite părţi constructive ale cuvântului (în limite care utilizează o metrică calitativă). În…
Genuri literare (liric, epic şi dramatic)(scurtă incursiune) Termenul de gen literar provine din latinescul genus (neam, rasă, fel, mod) şi, în literatură, numeşte o clasă de opere literare. Genul literar a fost definit având ca elemente de referinţă relaţia ce se stabileşte între creator şi…
În opinia mea, următorul citat din F.M. Dostoievski – Fraţii Karamazov, constituie poate cel mai profund fragment din istoria literaturii epice universale. În numai câteva rânduri o întreagă filosofie de viaţă şi, mai mult, o lecţie de teologie care, odată însuşită, te duce cu viteza fulgerului…
Moduri de expunere(scurtă incursiune) Descrierea – Este un mod de expunere prin care scriitorul prezintă în amănuntele lor specifice şi impresionabile un colţ din natură (peisaj), un obiect, un fenomen, o fiinţă, chipul unui om, un mediu social, o stare sufletească. Într-o descriere…
În acest spaţiu se vor discuta toate problemele ivite pe Site-ul ÎNSEMNE CULTURALE, în vederea aplanării şi rezolvării controverselor sau conflictelor de orice natură, ivite între membri, dar și despre scriere.