Viziuni și pasiuni în „FEMEIA DIN VIS” a lui Milian Oros

 

Domnul Milian Oros este un maestru al scrisului prin modelarea cursivă și armonioasă a frazelor și a acțiunilor din creațiile sale literare. Acest talent scriitoricesc iese în evidență și în romanul domniei sale „Femeia din vis”.

Romanul este ușor de citit, deoarece exprimările sunt clare și cursive, la fel și dialogul personajelor parcă vine de la sine, logic și fluent.

În „Femeia din vis” autorul abordează mai multe aspecte ale vieții în plan psihologic, filozofic, religios, artistic dar și istoric.

Acțiunea romanului se desfășoară firesc, în mai multe zone pitorești ale țării, cu inflexiuni care provoacă suspans și te face nerăbdător să citești mai departe, stârnindu-ți în orice moment o nouă curiozitate la ceea ce va urma. Acolo, unde este cazul, pentru a nu-l lăsa pe cititor confuz, autorul, Milian Oros, intervine cu explicații și detalii.

Cu abilitate și măiestrie autorul romanului „Femeia din vis” creează imagini deosebite, stârnește și dezvoltă sentimente, plasează personajele în cadre intime, romantice, astfel încât uneori comportamentul eroilor de sex opus este uneori adolescentin, accentuând astfel puritatea și iubirea ca sentiment suprem.

Din cauza „viziunilor” și a premonițiilor din vis ale personajului principal, Zedac, domnul Milian Oros te poartă parcă și în altă dimensiune, într-o lume a trecutului. Mituri și interpretări religioase vor fi aduse în actualitate și interpretate în stil modern în concordanță cu evoluția omenirii și descoperirile științifice.

Autorul este un adept și apărător al istoriei adevărate, al strămoșilor neamului românesc, dacii, al românismului.

De fiecare dată în timpul operațiilor medicul Zedac se identifică cu Divinitatea, se contopește cu pacientul și împreună luptă pentru cel mai de preț dar, viața!

Ca un paradox, medicul pe care noi îl percepem în general ca pe o ființă „exactă”, care este permanent preocupat de sănătate și salvarea corpului uman prin tratamente de specialitate și intervenții chirurgicale, în acest roman descoperim un altfel de cadru medical care are și aptitudini artistice ca acelea ale picturii și ale scrisului, de unde reiese că omul și sufletul său există într-o complexitate ce uneori pare paradoxală.

Mulți poate cred că medicii sunt persoane cu „sânge rece” pentru că nu trebuie să se emoționeze în sala de operații. În realitate și ei sunt ființe umane cu bune și rele, cu sentimente și simțuri.

Medicul Zedac este polivalent. În afara profesiei de medic are și alte preocupări artistice, în contradicție cu profesia sa. El se retrage în locul său de creație, meditează, visează uneori cu ochii deschiși. Ca loc de refugiu sufletesc se retrage în atelierul său de pictură sau, cu aceeași sensibilitate, așterne pe hârtie, sub forma unui „jurnal” intitulat DACUL, amintirile sale dintr-o viață anterioară. Astfel, partea istorică din roman este tratată de autor cu aceeași îndemânare și acuratețe

Eroul romanului este preocupat, ca urmare a viziunilor sale și a premonițiilor din vis, de lumea de dincolo, de drumul sufletului după moarte și astfel reintroduce ideea reîncarnării, aceasta și datorită trăirilor pe care le are în viața actuală cu amintiri, cu locuri și fapte petrecute cu două milenii în urmă.

Milian Oros prezintă desfășurarea acțiunii romanului său în diferite zone ale țării: București, Bușteni, mănăstirea Cozia, peștera Polovragi unde una din viziunile sale se împlinește, Transalpina și locurile natale de la Beliș și lacul Fântânele din Munții Apuseni.

Întregul roman are o încărcătură psihologică și nu numai sentimentală. Personajul principal alunecă ușor de la  realitate la starea de reverie, dar și invers. Femeia din vis este Arina, un nume predestinat ca și cel al medicului Zedac, o femeie frumoasă dar complexată de anumite trăiri și surprize ale vieții.

Autorul, prin eroul său, introduce în discuție și ideea de „predestinat”, făcând aluzie la realitatea vieții. Dacă îți este „ursit” să pleci dincolo, nimic nu te mai salvează; cum este și o vorbă românească: „i s-a terminat ghemul” sau „s-a terminat sfoara”. Prin urmare ființa umană rămâne neputincioasă în fața destinului.

„Femeia din vis” este un roman complex și merită citit cu atenție fiindcă la fiecare pas descoperi mesaje noi despre lume și viață, despre existența și spiritul omenirii de pe Terra cu trimiteri și în Univers dar și într-o lume paralelă, paranormală, aceea a spiritelor, a lumii de dincolo cu întoarcere în trecut, apoi revenire la prezent și evadare, prin iluzii și speranțe, în viitor.

Afirm că „Femeia din vis” este un roman complex pentru că domnul Milian Oros abordează în paginile acestei cărți mai multe planuri: psihologic, istoric, amoros, artistic, literar și nu în ultimul rând științific.

Domnul Milian Oros este un talent scriitoricesc, cu preponderență romancier, și romanele, poeziile și povestirile sale au valoare literară și merită lecturate cu interes.

 

Ing. Ion Nălbitoru- scriitor

Vizualizări: 233

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 1 oră în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Când... a lui Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Actul Sacru a utilizatorului Maria Mitea
cu 5 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când . . . a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog sălcii înfloresc (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Rondel pentru Momo a lui carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 6 ore în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Actul Sacru a utilizatorului Maria Mitea
cu 7 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog incubatorul de speranțe a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 8 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 8 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Gânduri a utilizatorului Monica Pester
cu 8 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor