Florentin Smarandache - un savant român pe scena ştiinţei mondiale

 

Doamna Marinela Preoteasa – profesor de matematică, Membră a Ligii Scriitorilor Români, editor la Editura CuArt, Slatina, judeţul Olt şi al revistei Scurt Circuit Oltean, a publicat articole şi poezii în reviste literare, cărţi cu teste de matematică şi volume de poezie. De data aceasta scriitorul-matematician, Marinela Preoteasa, ne pune la dispoziţie două lucrări interesante despre activitatea savantului polivalent Florentin Smarandache, sub titlurile: „Multirelativitate” (culegere de interviuri) şi „Românul care l-a contrazis pe Einstein” (eseuri). În cărţile sale, autoarea, evidenţiază personalitatea eminentă a profesorului Florentin Smarandache, românul prolific nu numai în ştiinţele exacte, matematică şi fizică, dar şi în filozofie şi literatură, îmbinând într-un mod miraculos rigiditatea cifrelor cu armonia literelor, un geniu al ştiinţei şi culturii mondiale.

Florentin Smarandache s-a născut la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde a absolvit Şcoala Generală, apoi Liceul Pedagogic la Craiova şi Râmnicu Vâlcea. A urmat Facultatea de Ştiinţe la Universitatea din Craiova şi a luat doctoratul în Matematică la Universitatea de Stat din Chişinău.

În prefaţa volumului „Multirelativitate”, domnul profesor afirmă: „interviurile împletesc cultura, ştiinţa, tehnica şi viaţa într-un multi-eu”, iar titlul de „multirelativitate” exprimă „idei şi metodologii privite din unghiuri cât mai diferite de propaganda oficială.”. Savantul are opinia sa în ceea ce priveşte „libertatea de a gândi altfel ne creează probleme”, iar „cine iese din gloată şi nu urmăreşte orbeşte ceea ce declară mai marii ai zilei, este pus la zidul infamiei”. Această declaraţie o face pornind de la propria experienţă când a întâmpinat reacţia marii elite ştiinţifice fidelă legilor clasice ale fizicii. Personalitatea complexă, Florentin Smarandache, a ieşit din standardul axiomelor, ipotezelor, legiferărilor, a rupt barierele actualelor teorii deschizând drumul spre  noi orizonturi în evoluţia cunoaşterii. 

Volumul, „Multirelativitate” reprezintă un ansamblul de interviuri luate omului de ştiinţă şi scriitorului Florentin Smarandache de către cotidiene din România ca: Informaţia zilei, România liberă, Scurt Circuit Oltean, Agora literară, Constelaţii diamantine, precum şi Radio România Cultural şi Radio Oltenia. Din păcate televiziunile sunt preocupate mai mult cu evenimentele de senzaţie care infestează populaţia cu viruşi cum ar fi crime, violuri, tâlhării, abureli politice ale politicienilor demagogi, staruri maneliste de două parale, în general nulităţi cărora li se face propagandă şi pe care cetăţeanul de rând îi cunoaşte mult mai bine în comparaţie cu acele somităţi care ne reprezintă cu cinste şi onoare ţara pe plan mondial. Ca urmare a acestui fenomen de invazie informaţională degradantă în mass-media, profesorul Florentin Smarandache este mult mai cunoscut în lumea ştiinţifică internaţională în comparaţie cu cea românească unde îşi are sorgintea. Este un paradox, dar acesta-i adevărul.

Volumul „Românul care l-a contrazis pe Einstein” reprezintă o culegere de eseuri despre personalitatea marcantă, cu dublă cetăţenie, română şi americană, Florentin Smarandache, eseuri scrise de colegii şi colaboratorii săi, oameni de ştiinţă şi cultură, din România şi din lumea internaţională.

În 1988, domnul profesor Smarandache a reuşit să ajungă în Turcia unde a cerut azil politic. Dânsul ne povesteşte despre greutăţile întâmpinate, despre desconsiderarea fiinţei umane, în special a românilor sosiţi din lagărul comunist şi ajunşi în lagărul de refugiaţi politici, din Istambul şi Ankara. A muncit din greu  la muncile cele mai de jos de muncitor necalificat, dar visul său a prins viaţă mai târziu. N-a disperat nici o clipă şi în cele din urmă a ajuns în Phoenix, Arizona, SUA, unde a lucrat ca ajutor de programator, apoi ca inginer. Au urmat concedieri în cadrul companiei la care lucra şi a luat-o de la capăt. Dar eforturile i-au fost răsplătite şi actualmente este profesor doctor la Facultatea de Ştiinţe, Universitatea New Maxico, din America.

Dânsul a îmbinat perfect cifrele cu literele şi astfel s-a născut primul său poem „Cifrele au început să vibreze”. Este considerat  „părintele  paradoxismului” în literatură pentru că în creaţiile sale s-a bazat pe contradicţii. Este întemeietorul „Mişcării literare paradoxiste”. A publicat în multe domenii, matematică, fizică, filozofie, artă, economie şi literatură. În aceasta din urmă a scris nu numai poezie ci şi proză, piese de teatru şi impresii de călătorie. A călătorit în peste 40 de ţări şi a început o lucrare în multe volume despre ţinuturile în care a efectuat aceste călătorii. În anul 2011 a fost nominalizat de către Academia Dacoromană  pentru Premiul Nobel pentru literatură.

Domnul Florentin Smarandache este cunoscut în lumea internaţională prin lucrările sale şi prin numeroasele conferinţe ţinute în America, Europa, Asia şi Australia, dar şi prin colaborarea cu cercetători de elită de pe aceste continente.

Iată doar câteva din realizările domniei sale: Împreună cu domnul Dezert (Franţa) este creatorul teoriei Dezert-Smarandache în fuziunea informaţiei; introduce termenul de „neutrosofie” prin care susţine că în afară de cele două coordonate, adevăr şi fals, există o a treia neutră; în matematică în teoria numerelor a introdus „funcţia Smarandache”; în fizică a creat noţiunea de „nematerie” alături de cele existente „materie” şi „antimaterie”, prevede o cădere a Teoriei Relativităţii şi militează pentru o revoluţie ştiinţifică a unui nou domeniu, fizica superluminală, propunând o  Teorie Absolută a Relativităţii. Este savantul care îl contrazice pe Eintein şi care susţine că nu este limită a vitezei în univers şi că există viteza superluminală, ipoteză care a fost experimentată de cercetătorii de la cel mai mare laborator de fizică din lume, CERN (experimentul OPERA, septembrie şi noiembrie, 2011) şi de la Fernilab din Chicago, SUA (MINOS, 2005) prin care s-a ajuns la concluzia că anumite particole pot călătorii mai repede ca viteza luminii.

Activitatea domnului profesor Florentin Smarandache, alături de celelalte personalităţi ştiinţifice şi culturale care ne reprezintă cu onoare, mândrie şi patriotism naţiunea, constituie însăşi scara valorică a acestui neam pe plan internaţional. Păcat că mass media nu l-a făcut cunoscut aşa cum se cuvine în rândul neamului său, că nu i-a prezentat îndeajuns lucrările şi teoriile, care, într-un viitor apropiat vor revoluţiona lumea.

Din lectura celor două cărţi „Multirelativitate” şi „Românul care l-a contrazis pe Einstein” ale doamnei profesoare Marinela Preoteasa, ne dăm seama cât de preocupat este savantul român şi ne întrebăm: dânsul când mai are timp să-şi trăiască viaţa de familie, de om normal? Şi totuşi, deşi departe de ţară, spiritul său patriotic nu s-a stins. Florentin Smarandache poartă în permanenţă în suflet arealul românesc cu datinile, obiceiurile, etnografia şi folclorul acestui popor, cu istoria şi plaiurile mioritice, ca spaţiul al dumnezeirii. Să fim mândrii de geniile care ne reprezintă ca naţiune şi că ne tragem dintr-unul dintre cele mai vechi neamuri din Europa, geto-dacii. Să-i respectăm şi să-i venerăm pe cei care poartă suflul românesc, inteligenţa şi spiritualitatea românească dincolo de mări şi ţări, dincolo de oceane.

Cele două volume sunt ilustrate cu imagini (color) inedite cu locurile prin care savantul român şi-a purtat paşii de pe un continent pe altul.

În opinia doamnei Marinela Preoteasa „Scriitorul şi omul de ştiinţă Florentin Smarandache, (…) este permanent pe drumuri cu carneţelul de însemnări în buzunar. Este un ambasador autentic al inteligenţei şi talentului românilor…” În continuare, autoarea susţine că domnul profesor este „ o onoare şi o binecuvântare pentru România şi pentru toţi românii, din toate punctele de vedere… Un ambasador de neînlocuit pentru ştiinţă şi cultură”, „… este ambasador pentru viitorul ştiinţei şi tehnicii mondiale, al ştiinţei şi tehnicii româneşti”.

 

                                                   Ion Nălbitoru

Vizualizări: 79

Răspunsuri la Aceste Discuţii

„libertatea de a gândi altfel ne creează probleme”, dar este singura cale spre excelență - aș adăuga eu :)

Mi-a plăcut foarte mult articolul. 

Prețuire,

Vă mulţumesc doamna Corina! Din păcate (după nr de vizualizări) văd că nu-i prea interesează  şi pe alţii să-şi cunoască valorile care-i reprezintă pe scena mondială...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 18 minute în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 21 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 5 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 5 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Lui Nikol MerBreM i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bătrân abac a utilizatorului Monica Pester
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nopți se sparg de întuneric a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sub clipocitul vâslei solitare a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Grig Salvan a comentat în legătură cu videoclipul lui Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nenuntitul a utilizatorului Suchoverschi Gheorghe
cu 7 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 7 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eu pentru tine viață-nsemn a utilizatorului carmen popescu
cu 7 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 7 ore în urmă
Grig Salvan a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 7 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor