printre funii de lumină ziua în amurg coboară
colecţionar de umbre am ajuns fără de voie
lira lunii argintie îmi îngână cântul serii
şi-mi alungă depărtarea dincolo de înţelesuri
margini crude de tăcere răscolesc iarba cântării
iar ecoul se închide în cuvinte nerostite
amintirile în ceaţă se aşează spre uitare
gol trufaş mă înconjoară cerul promis e departe
pe sub ramuri nemişcate seara-şi caută culcuşul
felinarele veghează drumul viselor spre oameni
lacrima adoarme-n noapte printre genele firave
caravanele m-aşteaptă spre cărările stelare...
16.01.2022
Adaugă un comentariu
Maria, mulţumesc pentru clipele trăite în versurile mele. Versul şi-mi alungă depărtarea dincolo de înţelesuri ar curge şi în acest fel: şi-mi alungă-n depărtare mii de crude înţelesuri.
O seară plăcută în compania greierilor. Pe aici, la nord de Bucureşti, încă nu îi aud. În schimb, şi-au făcut apariţia, pentru întâia oară, cicadele despre care am citit că nu sunt dăunătoare omului, în mod direct, dar pot aduce mari probleme vegetaţiei când creşte densitatea lor în natură...
Valentino, valentino, ce faci, ne ademenești cu poezie , Sublim ”
pe sub ramuri nemişcate seara-şi caută culcuşul
felinarele veghează drumul viselor spre oameni
lacrima adoarme-n noapte printre genele firave
caravanele m-aşteaptă spre cărările stelare...”
La prima strofă aș încurcao puțin la ultimul vers, ”şi-mi alungă depărtarea dincolo de înţelesuri” - aș căuta ceva mai specific decât ” înțelesuri” e prea general... Poate eu aș fi scris ”şi-mi alungă depărtarea dincolo de depărtare” :) ... da tu cauți și rima... baftă:)
Costel, gându-mi iei pe sus adevăr ai spus dincolo de vis viaţa nu-i un bis ce visăm e una viaţa-i ca nebuna ne întoarce visul una cu abisul mai luăm un hap şi-o luăm de la cap...
Poetul nu ia vacanță nici atunci când visează. Mai ales atunci are sufletul dat la maximum!
Bună dimineaţa, Doamnă Vasilisia, sunteţi un magician al cuvintelor! Mi-aţi dăruit nocturn un comentariu de o construcţie complexă versurilor mele fără rimă şi fără ritm, uneori.
Am încercat, fără succes, să aflu cum să menţin ritmul părţii din versul cu cerul promis e departe şi nu am reuşit, pentru că ţin morţiş să menţin ideea de început.
Am văzut că şi alţi colegi utilizează aşează, ca pe un regionalism. Am mai avut o discuţie în privinţa lui şi, de câte ori l-am mai utilizat, am avut grijă să îl scriu corect, cum spuneţi. De data asta nu l-am observat... Să aveţi o dimineaţă croită după sufletul Dumneavoastră care este aşa de liber în comentarii, în ultimul timp, probabil ca urmare a vacanţei de vară.
Un poem plăcut, cu imagini poetice și simbolice, ce evocă trecerea de la lumină la întuneric, de la conștient la inconștient, sugerând o călătorie spre noapte, spre taină și reflecție interioară. Primul vers sugerează momentul de tranziție dintre zi și noapte, când lumina se stinge treptat, creând o atmosferă de melancolie și introspecție. Imaginea „colecționar de umbre” indică o sensibilitate către misterele nopții, către ceea ce rămâne ascuns sau invizibil în lumină. Lira lunii argintie simbolizează muzica și tihna serii, aducând un sentiment de liniște și reflecție poetică. Versul „și-mi alungă depărtarea dincolo de înțelesuri” sugerează dorința de a ajunge dincolo de limitele raționale, de a pătrunde în taina sufletului sau în lumea subconștientului. Versurile „margini crude de tăcere răscolesc iarba cântării” și „amintirile în ceață se așează spre uitare” (corect este „așază”) reflectă procesul de uitare și de eliberare de amintiri, precum și frumusețea tăcerii care face loc introspecției. Versul „gol trufaș mă înconjoară cerul promis e departe” (aici e o rupere de ritm la cerul promis) exprimă sentimentul de singurătate sau de aspirație către ceva inefabil, ideal, care pare mereu inaccesibil. Imagini precum „seara-și caută culcușul” și felinarele care veghează drumul viselor spre oameni evocă o atmosferă de liniște și speranță, pregătind trecerea spre lumea viselor și a subconștientului. Lacrima ce adoarme în noapte și caravanele care așteaptă spre cărările stelare simbolizează emotivitatea, fragilitatea și călătoria spre misterul cosmic prin vis.
În ansamblu, poezia invită cititorul să reflecteze asupra misterelor ascunse în întuneric și asupra căutării adevărurilor dincolo de aparențe. Este o meditație poetică despre liniștea interioară, despre vis și despre dorința de a descoperi sensuri profunde în lumea nevăzută a nopții.
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 700 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE