Se zbârlește vremea...
Se zbârlește vremea și pe mări acum
Luna, a mirare, se scutură-n drum.
Zgribuliți, doi grauri zboară din agud
Buhu-hu!, din cuhnă cucuvăi se-aud.
Însă speriate, că noaptea prin horn
Vin iele călare pe câte-un licorn.
Nu ești lângă mine și-i frig ca la pol
Mă tem că și mâine locul e tot gol.
O fi fost și noaptea o prințesă rea
Că prea plânge lampa în tăcerea grea.
Iar de-un timp în juru-mi rimele tot ning
Și-agățat de fire doarme un paing.
Mă uimește, însă, că pe fir nu țese
Povești azi rămase, lumii, ne-‘nțelese.
Doar pe fila albă gânduri cad în vid
În van țin condeiul. Ochii mi se-nchid,
Parcă sunt copacul de sub vânt și ploi
Ce ne-a strâns în brațe, pe rând, pe-amândoi.
Când, visând de toate, n-aveam nici a ști
Că la capăt drumul se va-mpotmoli...
Și mă tem că poate, viscol, ori ce-o fi
Sub atâtea vise mă vor troieni.
Adaugă un comentariu
A fost o lungă vreme când timpul mi-era atât de plin încât n-a mai fost loc pentru a-mi putea lăsa impresiile aici. Acum sunt în vacanță și mă răsfăț un pic. Așadar, vin cu câteva impresii pe această pagină, fiindcă poemul m-a impresionat mult.
Ați evocat o atmosferă intensă de furtună și neliniște, folosind imagini poetice și simbolice pentru a transmite stări interioare și evenimente din natură. Poemul începe cu o imagine de furtună pe mare, cu luna care se scutură și păsări zgribulite, sugerând o atmosferă tulbure și plină de energie. Apar imagini precum iele călare pe un unicorn, cucuvea și lumini, creând o lume de basm sau de vis, dar și de frică și mister. Dorul de a fi alături de cineva, frigul și golul simțit, precum și temerea pentru ziua de mâine, pentru un loc lipsit de prezență și căldură, tulbură sufletul cititorului. Se face referire la noapte ca fiind o prințesă rea, la plânsul lămpii, și la rimele care „ning”, simbolizând momente trecătoare, visuri și amintiri ce se risipesc. Conexiunea cu firele de păianjen și încercarea de a țese povești rămase neînțelese reflectă dificultatea de a găsi sens în evenimentele vieții și în lumea interioară. Finalul poeziei aduce o notă de melancolie și incertitudine, cu imagini de copac doborât de vânt și frica de a fi „troienit” de propriile vise sau temeri.
Un poem minunat despre stările de neliniște și frică generate de furtună atât în natură, cât și în suflet, precum și despre încercarea de a găsi sens și confort într-un mediu plin de incertitudine și magie. Poezia evocă o lume interioară tumultoasă, unde visele, temerile și dorințele se împletesc într-un peisaj poetic de mare forță emoțională. Felicitări!
Grig Salvan: Viziuni, presimțiri?... să le spunem și așa. Toți înțelegem că pe poet îl asaltează, tot mai vii, amintirile care nu mor niciodată în lăcaşul memoriei. Fiecăruia dintre noi „sfârşitul copilăriei”, sau părerile de rău că iubirea e și ea o himeră uneori, va lăsa viziuni: „nu am vise memorabile, dar am avut viziuni...” (spuneam cândva. Și mai spuneam că uneori scrii pentru tine, ca să-ţi lămureşti nişte dileme, încerci să dai paginilor tale o expresie la care ai sperat; dar scrii şi cu speranţa că te vor citi alţii şi vor aprecia strădaniile tale. Asta, o spun, doar ca să putem justifica şi noi fraza scrisă de Octavian Paler, cândva: „Eu nu vreau să mă scălâmbăi între ceea ce mi-e dat şi himere”.
Valentin: Simt că și tu ai pe buze întrebarea lui Gaugain, din vestitul tablou tahitian, cea care încă nu a lămurit care e rostul venirii noastre pe lume, la ce slujesc demersurile noastre, sentimentele, ideile, şi interminabila aplecare asupra aflării unui rost? Întrebarea are, şi ea, măreţia muntelui, nu-i aşa? Uite de ce, în Grecia, aşteptam nerăbdător să dau piept – faţă în faţă – cu muntele Parnas (2457 m., al doilea ca înălţime după Olimp), ce străjuie acel Delphi, despre care grecii credeau că se află în miezul creator al universului. Ajuns pe acele culmi am privit în zare și mi s-a părut că aud în ureche fraza scrisă de I.Peltz în „Calea Văcărești”: „Departe–departe cineva chinuia o armonică. Mâine vor muri câţiva noui ftizici în cartier şi poate câteva dansatoare vor intra-n ospiciu de nebuni... apoi va muri şi nimeni, şi nimic nu va tresări în univers”. Când memoria îți scoate din labirintul ei așa ceva, cum să nu te transpui și în semnele vremii? Pe vremea aceea (mărturisesc) încă nu-l citisem pe Bacovia.
Mihaela Popa: Frumos ți-ai exprimat admirația citind câteva versuri. Dar ce altă graniţă (interzisă) vom mai călca, precum fiul acela de împărat care se luase după urmele unui iepure și trecuse în alt tărâm? Aplecat pe aceste închipuiri, sigur că un poet ne va fi călăuză în aflarea adevărului de la capătul drumului. Deja am temerea lui Thackeray: „Drumeţ pribeag, te-ajută cerul/Afară-i şuierul furtunii”. Adică, o lume care aleargă veşnic, înfrigurată, după o himeră, visul său!
pătrunzător vers, minunat scris!
Apăsătoare atomosferă în care sufletul zbuciumat, înfrigurat și însingurat, se zbârlește și el ca vremea, încărcat de regrete, neputințe, viziuni sumbre și negre presimțiri. Interesant poem.
Tudor, tonuri sumbre fără umbre tuşe trase peste case golul creşte în fereştre triste alei urmele ei...
Seara fără mâine
nu ştiu cum tăcerea a-nceput să doară
tocul zace strâmb gol în călimară
vântul înserării a furat cerneala
să-ţi facă eşarfă că vine răceala
te prinde din urmă ai plecat de-acasă
cu visu-n poşetă spunând că nu-ţi pasă
cum să-ţi mai scriu versuri de nu-ţi văd privirea
acum în nocturnă dăm la zar iubirea
floarea din fereastră palidă se făcu
prinsă de-ntrebarea de m-ai iubit sau nu...
Costel Zăgan: Sigur că ne întrebăm, atunci când scriem: cât de mare-i lumea, ce cu saț culege dintre-atâtea gânduri mult doritul vis. Toți ne strecurăm în lumea de dincolo (a imaginației) pentru un alt început de lume, unde bănuim (ca la primele emoții adolescentine, cândva) cum visase toate astea și Ghilgameș în vatra zeului cu păr de aur sub ochii stinși ai lui Enkidu, și lăsase în urma lui o poveste de dragoste. Adică, acolo unde înaintăm pe tărâmuri înnoite mereu în sentimente care se vor sfârși cândva în fața durerii „lumii noastre interioare” ca în oglinda unui lac dornic de așteptări, oricât, ele, ne ademenesc.
Nicoleta Ramona: Despre suflet ... îți dau dreptate. Când scriu poezie, îmi zic să umplu acest suflet gol, fiindcă doar aici pot înțelege cum toate sunt legate de suflet când îmi pun ca pe tarabă amintirile. Iar toate aceste oscilații ale sufletului, Kafka le-ar fi pus pe seama fructului oprit și al momentului când adevărul a căzut ca ghilotina peste noi. Dar și Goethe avea dreptate: tot ce-i aproape acum, se îndepărtează în următoarea clipă, dacă nu aşterni şi pe hârtie „momentul”, ca şi cum ai fi fost într-o altă lume, străină ție.
Ada: Prin acest ocean de poezie, aflat călător ca mine, te așezi tu la pândă cu tâmpla lipită deasupra acestei coli de hârtie... și firesc, așterni câteva gânduri lyrice. Dar, pentru că în versuri ai făcut comentariul tău, tot în câteva versuri îți voi răspunde: Când scriam aceste versuri „aveam însă gura arsă, ca Labiș, iubind o vreme/căprioara muribundă și-mi cereai mereu poeme./ți-am vorbit atunci, de Dante, de Ovidiu și Petrarca/nu simțeam că se scufundă, cu noi doi, incertă, barca/și aveam puțin și teamă. ca prin vis te-am strâns în brațe/ca Ofelia pe Hamlet, până moartea să-l agațe...”
ION LAZĂR da COZA - scriitor
VASILISIA LAZĂR - poetă, Director Revista Eminesciana, membră UZPR
ADMINISTRATORI-EDITORI
SOFIA SINCĂ - prozatoare
ADA NEMESCU - poetă, artist plastic, redactor Revista Astralis și Revista Agora ARTELOR
AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - prozatoare
MIHAELA POPA - poetă
GRIG SALVAN - prozator, cantautor
BOLACHE ALEXANDRU - poet
MIHAI KATIN - poet
GABRIELA RAUCĂ (redactor promovare media) - poetă, redactor Radio ProDiaspora, redactor Revista Eminesciana, membră UZPR
CARMEN POPESCU (redactor promovare media) - scriitoare, redactor Radio Vocativ, redactor Revista Armonii Culturale, membră UZPR
Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:
1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!
Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie.
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: LAZAR VASILISIA
(CEC Bank)
*
***
Pentru anul în curs au donat:
Maria Chindea - 200 Lei
Monica Pester - 700 Lei
Tudor Cicu - 300 Lei
Gabriela Raucă - 600 lei
© 2025 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE