Am să vă povestesc acum ceva special despre o persoană specială din trecutul meu de elev, cel care, fără doar şi poate, mi-a influenţat viitorul şi m-a făcut să-l iubesc şi să-l admir, profesorul meu de istorie Toader Buculei. Viaţa a vrut ca, foarte curând după bacalaureat, drumurile noastre să se despartă, dar, pentru mine, el a făcut ca Istoria să se scrie pentru totdeauna cu literă mare.

          Întâmplarea a făcut ca mulţi ani la rând drumul său să treacă între şcoală şi casă prin faţa curţii mele, unde foarte des, într-o splendidă grădină de trandafiri, trebăluia tata. Se oprea uneori, la adăpostul măreţului brad care ne umbrea poarta, să îl salute şi să-i dea „raportul”, mai ales că îmi era şi diriginte.

          – Ce a mai făcut ăsta al meu azi, întreba aşa în vânt, mai mult retoric, tata, care se putea aştepta oricând ca sturlubaticul său fiu să se implice în cine ştie ce năzbâtie şcolărească.

          Ascultam ghemuit printre butuci varianta oficială a faptelor mele de arme, povestită de TRI şi, când intuiam că se va sfârşi cu bine, mă retrăgeam strategic pe iarba din fundul viei, unde mă scufundam în lectură. Îl numeam astfel pentru că oricărui profesor când vine nou în şcoală i se născoceşte o poreclă. În cazul său aceasta îi venea ca o mănuşă. Buculei era atât de slab, încât nouă ni se părea că este piele şi os şi astfel căpătase numele de Trei Ciolane sau pur şi simplu TRI.

          Când se suna, intra în clasă pe neauzite, se aşeza la catedră, ne privea cu blândeţe şi începea să ne povestească. Din acel moment se aşternea o linişte deplină, iar el ne călăuzea în şoaptă printr-o istorie uluitoare, parţial inexistentă şi pe care nimeni altul nu o cunoştea mai bine decât el.

          Avea un fel misterios de a povesti, ne lua lângă el într-o maşină a timpului unde petreceam împreună evenimente prin care eram convinşi că şi el trecuse nu cu mult timp în urmă. N-am să pot uita niciodată cum, atunci când ne-a predat Cruciadele, noi, o clasă de copii gălăgioşi, am hotărât să îl convingem cu o sticlă de vin pe omul ce pava strada în dreptul şcolii, să oprească pentru o oră pickhammerul şi, împreună cu TRI, să ne lase să cucerim în linişte Ierusalimul. Se înflăcărase pentru prima oară, povestind despre războiul cu Saladin, iar noi ne-am bucurat să constatăm că noul nostru profesor ascunde în piept o Inimă de Leu.

          Uneori, evenimentele luau o turnură hazlie de care părinţii noştri deveneau profund nedumeriţi. Şi cum să nu fie aşa când, ştiindu-mă mare cititor, TRI l-a convins pe tata, să-mi cumpere de ziua mea, Decameronul lui Boccacio. Acesta  apăruse pentru prima oară în limba română cu vignetele originale foarte grăitoare şi pe care bunul meu profesor nu îl citise nici el la timpul său. Aşa am aflat şi noi pe ascuns despre Renaştere şi despre acele întâmplări minunate petrecute în timpul ciumei din Florenţa, tocmai pe când nubila Alibeh, trăind în depărtatul Egipt, se hotărâse să devină pustnică. Cu multă osârdie, aceasta a învăţat uşor de la prea cucernicul monah Rustico să-l bage pe dracul în iad, făcând astfel primii paşi pe calea credinţei. Nu mai este cazul să vă spun că, trecută prin nu ştiu câte mâini, cartea devenise în scurtă vreme o terfeloagă. Ai mei nu au putut însă înţelege niciodată de ce fusese recomandată de către diriginte, un om serios, ca lectură esenţială pentru un puşti de vreo doisprezece ani, doar dacă nu cumva se scrântise şi el între timp.

          Și am să închei cele povestite mai sus cu acea clipă ticăloasă, când am fost pentru o oră Brutus şi mi-am trădat Cezarul. La lecţie participa în acea zi infamă pentru mine şi un tovarăş de la minister, pentru că în raion se sărbătorea nu ştiu ce aniversare comunistă de sfârşit de an. Alesese ca un făcut tocmai o zi când în şcoli nu mai învaţă aproape nimeni, aşteptând încheierea mediilor, ca mortul colacul şi chiar aşa şi era.

          TRI a vrut să înceapă „ascultarea”, dar ne-a privit pe toţi cu atenţie şi s-a albit la faţă, când a înţeles care este situaţia reală. Atunci a hotărât să scoată la înaintare artileria grea şi să-şi trimită în arenă gladiatorul de serviciu, cel care nu putea să greşească. Pe mine.

          Mă descoperise cu puţin timp înainte, la 1907, adică la teza unde, pentru a sublinia tragismul reprimării răscoalei, afirmasem că se soldase cu o „hecatombă de cadavre”.

          – De unde ai mai născocit asta, se mirase el cam imprudent în faţa clasei. Au murit doar unsprezece mii de ţărani! Oricum trebuie să fi fost adevărat, chiar dacă poate ai exagerat puţin, s-a grăbit el să se corecteze. De atunci începuse pentru mine seria neîntreruptă a notelor de zece la istorie cu care speram să termin anul ca medie generală.

          De data aceasta dăduse însă greş, eu nu învăţasem aproape nimic şi vedeam deja cum, pe măsură ce răspundeam anapoda, media mea de zece se duce încet, încet, pe apa sâmbetei.

          După, Tri nu a vorbit cu mine o săptămână. Încheiase toate mediile, numai la mine nu. Când a intrat în clasă pentru ultima oră, a deschis catalogul direct la numele meu şi mi-a făcut semn să mă apropii de catedră. Luase stiloul şi trecuse în rubrică un zece mare de un roşu însângerat, poate ca să nu se răzgândească, sau cel puţin aşa am crezut eu atunci M-a luat apoi de ciuf şi, în semn de pedeapsă, m-a lovit cu fruntea de foaie de mai multe ori, dar uşor ca să nu mă doară. De fiecare dată îl auzeam cum îmi spune tare, să audă toată clasa:

          – Recunoaşte că nu îl meriţi!...

          Iar eu răspundeam, spășit:

          – Recunosc!

Vizualizări: 122

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Impresionant! Impresionant, frumos și educativ.

Mi-a plăcut mult bucata de proză!

Sofi

Încântătoare ispravă! 

Redactarea e deficitară... recunoașteți? :)

Recitit cu placere.

Cât de frumos! Sunt sigură că l-ați depășit pe TRI! Multe felicitări!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Când... a lui Monica Pester
cu 7 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 9 minute în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 26 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 39 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Actul Sacru a utilizatorului Maria Mitea
cu 51 minute în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 54 minute în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când . . . a utilizatorului Monica Pester
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog sălcii înfloresc (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Rondel pentru Momo a lui carmen popescu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Maria Mitea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Actul Sacru a utilizatorului Maria Mitea
cu 2 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog incubatorul de speranțe a utilizatorului Floare Arbore
cu 3 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Gânduri a utilizatorului Monica Pester
cu 4 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondel pentru Momo a utilizatorului carmen popescu
cu 4 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 4 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor