Într-un tablou cu dimineți tardive

Și-a înălțat și visul meu decorul –

Infatuări cu „tentă“ de Maldive,

Realității dându-i cu piciorul.

 

Dezavuând scenarii ancilare

Şi amețit de mucede uncropuri,

A îngropat mâhnirea-n osuare –

Un campion la saltul printre hopuri.

 

(Când fericirea tremură spasmodic,

Restabilim cu aștri armistițiu,

Ne cățărăm pe amintiri metodic,

Dar preferăm cu noaptea interstițiu.)

 

Într-un tablou cu amăgiri obscure,

Supremul vis în zbor cameleonic

A evadat din sori, să mă conjure

La teama lui să nu privesc sardonic...

Vizualizări: 399

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 4, 2017 la 1:22pm

Violeta Florentina Ion: mulţumesc, de asemenea, pentru popas şi votul de încredere! Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 4, 2017 la 1:21pm

Augusta, mă bucur dacă ţi-a plăcut! Mulţumesc mult de prezenţă şi semn! Drag,

Comentariu publicat de Chris pe Septembrie 2, 2017 la 10:31pm

tablou citit cu plăcere :)

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 6:30pm

Vasile Burduşa, mulţumesc mult de popas şi semnul de apreciere! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 6:26pm

Roberta, nu am nimic împotrivă să ne tutuim, din contră (doar că ai început la “per tu”, iar apoi ai continuat cu “dvs.”)! :-)) Mă bucur dacă poezia mea ţi-a stârnit interesul, indiferent de ce natură ar fi acesta! :-) În ce priveşte sudoku, eu nu am afirmat nicidecum că ar fi „incompatibil cu poezia” (reciteşte, te rog, comentariul meu anterior)!

Acum legat de „uncropul” acesta mult controversat: desigur că nu e vorba de sensul de „apă fierbinte”, fiindcă apa e incoloră! Rămâne varianta menţionată de tine, legată de culoare! De, am vrut să am şi eu uncropul „meu”, deosebit de altele (de aceea visul a cam luat-o razna de la el, a început să aibă „tentă de Maldive”)! :-) E cam ca şi atunci când spui: „Am fluturi în stomac”, „luna zâmbeşte trist” etc. (fluturii n-au ce să caute în stomac, doar pe câmp, iar luna nu poate zâmbi, că nu are faţă etc.). E o figură de stil şi trebuie luată ca atare!

Nu m-ai supărat deloc, stai liniştită! Dimpotrivă, îţi mulţumesc pentru intervenţie şi sinceritate! Şi eu sper să fiu sănătoasă şi cu muza... acasă, ca să ai ocazia să mă mai citeşti, aşa cum spui! :-) Până una-alta, dacă eşti curioasă, poţi intra pe blogul meu, sunt peste 260 de poezii acolo, poate găseşti ceva cu care rezonezi! :-) Cu prietenie,

 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 5:34pm

Valerian, eu nu contest ce spui (în legătură cu accentele pe silabe), însă definiţia pe care o dă DEX-ul nu precizează că ar fi cacofonie doar "asocierea neplăcută" dintr-un anumit tip de ritm: "CACOFONÍE, cacofonii, s. f. Asociație neplăcută de sunete; cacofonism. ♦ (Muz.) Suprapunere de sunete discordante; lipsă de armonie..." Oricum ar fi, mie, personal, nu mi se pare că sună bine/elegant alăturarea "CA CE...", în general, dar e alegerea ta dacă vrei să o foloseşti pe mai departe; poezia ta e "casa ta", eşti liber să faci cum vrei şi cum consideri, eu cu siguranţă n-o să mă opun! :-)

Versul "Ne căţărăm pe amintiri metodic" era redat de tine în această formă (cu sublinieri), în comentariul iniţial, de aceea mă gândeam că te referi la ambele cuvinte. Dar oricum, nu văd nimic anormal; de ce să nu ne putem căţăra pe amintiri metodic? Putem bea şi apă în acest fel, dacă ne dorim etc.! :-) Sunt figuri de stil create după logica mea şi după felul în care (le) simt eu, la fel cum tu le creezi pe ale tale (care, pentru alţii, pot părea năstruşnice)! :-) Sunt sigură că ţi s-a întâmplat şi ţie să nu rezoneze toată lumea cu tot ce scrii! Dacă ar fi să compună toţi "poezie adevărată" după criteriile tale, ar rămâne vreo 3-4 poeţi, iar restul ar trebui să ne împuşcăm! :-)) De altfel, nu cred că există un etalon universal după care ar trebui să se scrie poezie (sau orice altceva)!

În altă ordine de idei, eu zic să ne strângem mâna (nu la uşă!!) şi să ne vedem de scrisul nostru! Să lăsăm posteritatea să decidă pe cine va citi şi pe cine nu, nu are rost să pierdem tipul, făcând liste de pe acum! Eşti binevenit în pagina mea, ori de câte ori vei avea opinii obiective, constructive, iar eu promit că le voi lua în considerare pe cele cu care voi rezona! :-)

În ce priveşte editorii, desigur că le-am mulţumit, ori de câte ori am avut ocazia; probabil nu ai fost de faţă, am observat că ai lipsit de pe site perioade mari de timp, eu însă am fost aproape zilnic pe "baricade"! Chiar şi în actuala pagină am făcut-o, dacă nu mă înşel! Au fost ca nişte profesori pentru mine (de altfel, pentru toţi cei care postează aici), iar acest lucru nu are cum să fie uitat! O zi frumoasă! Camelia

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 2, 2017 la 1:01am

NU, domnule da Coza, nu există nicio "aramă", degeaba o căutaţi! :-) Şi nu sunt supărată deloc, mai degrabă uimită/confuză, într-un fel! Eu m-am referit la cu TOTUL altceva: că nu sunt o perfecţionistă şi că nu am fost deranjată atât de tare de aşa-zise "greşeli", încât să simt nevoia să le critic! Credeţi-mă că, atunci când a fost cazul, am făcut-o, chiar şi pe acest site, se poate verifica (adică atunci când într-adevăr m-a "zgâriat" ceva la ureche)! Am citit însă, de multe ori, poezii foarte expresive, care nu erau perfecte, şi nu am simţit deloc nevoia să le subliniez greşelile, pentru că nu m-au deranjat, am preferat să fiu atentă mai mult la mesaj, dacă acesta era deosebit, decât la formă! Asta nu înseamnă că nu le-am sesizat! Sunt 2 lucruri total diferite! Şi pe ale mele le văd (greşelile), atunci când există, dar pe unele le las intenţionat în text, fiindcă nu mi se par foarte bătătoare la ochi (atunci când nu vreau să schimb sensul mesajului)! Nu mai citiţi printre rânduri, că nu veţi găsi nimic abscons! :-) 

Nu ştiu la ce vă referiţi legat de admini, intenţia mea nu a fost să-i jignesc, mă şochează interpretarea dvs.! Eu credeam că (şi) acesta e rolul lor, printre altele, să se implice în comentariul/critica literară a textelor postate, aşa a spus, cel puţin, odată, cineva pe site, nu mai reţin cine (fiindcă eu nu ştiam până atunci, exact, ce rol are un admin)! Despre asta era vorba, nu că i-aş învinovăţi, Doamne fereşte, de ceva anume! După cum vedeţi, ceea ce gândesc eu e total diferit de ceea ce aţi înţeles dvs.! Sincer, nu-mi dau seama de ce, poate că mă exprim eu confuz, ora fiind târzie...

Referitor la drumul meu, eu aş vrea să fie neted, credeţi-mă! Încă nu cunosc pe cineva care nu a avut "hopuri" de trecut, în viaţa lui, dar dacă ar exista, aş fi prima care ar vrea să-l cunoască, poate îmi împărtăşeşte şi mie nişte secrete, cum a făcut să sară peste ele, de ex.! :-)

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 2, 2017 la 12:03am

Camelia, la supărare, ți-ai dat arama pe față: 

Dacă nu venea acum vorba, nu le aduceam în veci în discuţie, = aici văd o urmă de ipocrizie - nu critici pe nimeni, ca să nu fii criticată, ca să rămâi în grațiile celorlalți (în cazul de față, ale lui Valerian!);

fiindcă scopul meu nu e să “vânez” greşelile altora (mai ales că nu am de ce, nu fac parte dintre admini = adică pentru noi, adminii, scopul vieții e să vânăm greșeli? Bravo! Felicitări! Mulțumim! Dar ce-or urmări membrii care vânează greșeli? Aha... vor să dea o lovitură de palat! Deci n-o fac din generozitate, sau din dragoste pentru cuvântul scris... Îi dau afarăăăăăăăăăăă!

- o fac doar atunci când pot să propun o altă variantă, de obicei), = Ideal, așa ar fi. Dar dacă nu pot să sting un incendiu de pădure, asta nu înseamnă că nu trebuie să sun la 112!

ci să-mi văd de drumul meu; = cum? Prin salturi printre hopuri? Succes!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 1, 2017 la 11:27pm

Roberta Suri, bun venit în pagina mea! Nu cred că ne-am mai întâlnit până acum! :-) M-a mirat comentariul dvs., în sensul că m-a luat prin surprindere; mie mi-a trebuit vreun an şi jumătate, cel puţin, de activitate pe site, până mi-am făcut curaj să las un comentariu cuiva! Dar probabil am fost eu exagerat de timidă! :-)

Nu am înţeles dacă e de bine sau de rău ce mi-aţi scris, dar nu vreau să vă las nelămurită, aşa că anexez definiţia din DEX: "MÚCED, -Ă, mucezi, -de, adj. Care este acoperit, pătruns de mucegai; mucegăit, mucegăios. ♦ (Despre cărți, hârtie) Îngălbenit de vreme; degradat. ♦ (Reg.) De culoarea mucegaiului; fumuriu, negru-vânăt. – Lat. mucidus." Sunt trei variante în ea, o puteţi alege pe care doriţi, eu am mers pe a treia, dar se potriveşte şi prima! Acum ar trebui să fie foarte clar ce înseamnă "mucede uncropuri"! :-)

Dacă sunteţi pasionată de sudoku, nu sunteţi în pagina potrivită, v-o recomand pe cea a lui J'Arrive (pe bune, fără nici o nuanţă!!), poeziile mele nu sunt atât de încifrate, încât să se încadreze în ce căutaţi! :-) Cu prietenie,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 1, 2017 la 11:02pm

Valerian, scopul meu în acest Cenaclu este să citesc şi să postez poezie, nu să întreţin polemici (să supăr oamenii etc.); consider acest lucru o risipă inutilă de timp şi energie. O să-ţi răspund totuşi (din nou), fiindcă, din câte observ, ţi-ai făcut o impresie total greşită despre mine (şi nu ştiu pe ce se bazează). Afirmi: “…vă place să fiţi lăudată…, vă place să vă luaţi în seamă etc…”. Cred că glumeşti! Se vede că nu mă cunoşti deloc! Nu am fost mereu lăudată pe acest site şi totuşi, după 3 ani, sunt încă aici! Asta cred că infirmă categoric ceea ce afirmi despre mine! În plus, nu ştiu dacă ai observat, dar în ultima vreme intru destul de rar să las vreun comentariu sau să intervin într-o discuţie, deşi citesc aproape tot ce se postează, tocmai pentru că nu ţin neapărat să “mă bag/iau în seamă”; prefer liniştea mea, în care să-mi “ascult” gândurile! Să răspund comentariilor care mi se lasă în pagină, mi se pare un lucru normal, face parte din dreptul meu la replică! Dacă cineva îmi trece “pragul” şi îşi ia timp să-mi lectureze poezia, ar trebui să îl ignor?

Nu a zis nimeni să lauzi un text care nu îţi place, Doamne fereşte, ci doar să fii obiectiv! Mă mir că ţi se pare aberant faptul că eu mă “caţăr pe amintiri”, de exemplu (“Ne cățărăm pe amintiri metodic…” – unul din versurile criticate de tine), fiindcă şi tu te caţeri, la rândul tău (“Ca Urie mă caţăr pe tăcere,/ pe echinoxuri care dau în muguri…”) în poezia ta, Mă caţăr pe tăcere sau: “… pupile veşnic treze/ S-or căţăra pe vântul ce mătură ograda” – în poezia ta, Nu pot ara duminici! Dacă tu te simţi bine, căţărându-te pe tăcere şi pe echinoxuri (sau pupilele se pot căţăra pe vânt), eu de ce să nu fac la fel, căţărându-mă pe amintiri? La urma urmei, fiecare se poate căţăra pe ce vrea! :-) 

În altă ordine de idei, dacă eu aş avea o cacofonie de genul: Ca cerul să se usuce, taman în titlu, m-ai înfiera pe veci! :-) Sau: “Se rupe-n două ceaţa, ca cea dintâi podoabă…” (din poezia ta, Cu lacrimă de mire) etc. Exemplele pot continua, dar mă opresc aici. De asemenea, şi tu ai ruperi de ritm, le-am sesizat în unele poezii publicate de tine într-o anumită revistă etc. Dacă nu venea acum vorba, nu le aduceam în veci în discuţie, fiindcă scopul meu nu e să “vânez” greşelile altora (mai ales că nu am de ce, nu fac parte dintre admini - o fac doar atunci când pot să propun o altă variantă, de obicei), ci să-mi văd de drumul meu; abia am timp să mă ocup de mine! Nu ţi-am spus toate acestea cu răutate, sper să nu mă interpretezi iar greşit!

E foarte “periculos” să critici figurile de stil folosite de un autor, fiindcă ceea ce lui i se pare normal şi logic, altuia i se poate părea aberant şi invers! Eu cred că am demonstrat cu vârf şi îndesat logica metaforelor/hiperbolelor etc. mele! E frumos şi nobil că încerci să împărtăşeşti din experienţa ta şi altora, dar încearcă să o faci obiectiv, fiindcă perfecţiune nu există, vorba doamnei Sofy!

Am observant că reacţia ta faţă de mine s-a schimbat fulgerător în momentul în care am început să nu (mai) fiu de acord cu tine în unele privinţe (poate la asta te refereai, când spuneai că “mă bag în seamă”). :-) Se poate verifica acest lucru, în urma discuţiilor noastre ocazionale pe site, de-a lungul timpului (şi mai ales în cele din ultimele zile)!

Spui că nu eşti duşmanul nimănui! Faptul că m-ai scos din lista ta de prieteni fără nicio explicaţie (e ca şi cum ai fi fost la mine acasă şi ai plecat trântind uşa, fără să-mi spui măcar “Adio”) şi m-ai luat cu “doamna Camelia”, după ce chiar tu îmi propuseseşi să ne tutuim, demonstrează clar că am căzut în dizgraţie, în ce te priveşte, că doar n-ai făcut-o fără nici un motiv, ci doar aşa, că ţi-a trecut o pisică neagră prin faţă! :-) Sincer, eu nu pot fi ranchiunoasă, nu-mi stă în caracter (uneori mi-aş dori să fiu); din contră, dacă acum mă supăr, peste zece minute îmi trece, am uitat până şi motivul!

Ştii, se spune că “noi alegem cum reacţionăm la factorii exteriori”, respectiv dacă ne enervăm/supărăm pe cei din jur etc. Aşa că, dacă te-ai supărat pe mine, este doar alegerea ta, eu cred că nu ai niciun motiv pentru asta şi nu mă simt cu nimic vinovată! Şi eu aş putea să mă supăr pentru multe (nici într-un caz pentru că nu mi-ai lăudat poezia, e pueril ce spui – nu toţi se pot încadra în scara ta de valori ori în logica ta sau a mea sau… a altuia!), dar aleg să NU o fac! :-) Week-end plăcut îţi doresc! Camelia

 

 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 3 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 3 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 3 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 6 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 8 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 8 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 8 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 10 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 10 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 10 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 10 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 10 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 10 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor