Dragii mei,
În curând va ieși de sub tipar al 26-lea număr al Revistei „Eminesciana”. Deoarece au trimis materiale pentru acest număr foarte mulți autori, a trebuit să facem o selecție riguroasă ori să amânăm pentru numărul următor pe unii autori. Doar cei care ați primit mail ați fost publicați în acest număr. Îmi pare rău, ne-ar fi plăcut să vă putem cuprinde pe toți. Acesta va fi un număr special, va avea mai multe pagini decât celelalte, și pentru că ne-au onorat mulți autori, dar și pentru că ne aflăm în an eminescian.
El apare împreună cu cărticica de colecție „Poezii alese, Mihai Eminescu – Veronica Micle, 150 de ani de la prima întâlnire”. Acest minunat volum în format liliput a fost realizat la propunerea Președintelui Grupării Colecționarilor de Medalii și Insigne „Mihai Eminescu” din cadrul Societății Numismatice Române, domnul Mihai Costin, și este realizat de același artist Mihai Cătrună, care e și fondatorul Revistei „Eminesciana”, artist iremediabil îndrăgostit de Eminescu, care a realizat până în prezent peste 200 de lucrări pe această temă, lucrări care se evidențiază prin frumusețe și originalitate. Cartea de colecție conține povestea de iubire dintre Veronica Micle și poet, precum și un număr de poezii ale celor doi, însoțite de minunatele desene ale graficianului. Această bijuterie literară și artistică are un tiraj de 150 de exemplare numerotate, adresându-se, în primul rând, colecționarilor, dar și colaboratorilor revistei „Eminesciana”, iar celorlalți doritori, în limita stocului disponibil. Prefața este semnată de cunoscutul eminescolog Dan Toma Dulciu, din Viena. Această publicație, inestimabilă ca valoare literară și artistică, dar și prin faptul că are un tiraj limitat, că fiecare exemplar este numerotat etc. poate constitui un cadou deosebit pentru prietenii dumneavoastră, mai ales că vin sărbătorile.
De asemenea, de curând, artistul Mihai Cătrună a editat albumul „Mihai Eminescu în arta lui Mihai Cătrună”, un album de artă absolut inedit, închinat Luceafărului, primul în arta românească care adună lucrările unui singur artist pe această temă. Cuprinde compoziții de grafică, pictură și pirogravură, de o frumusețe și de o complexitate absolut uluitoare, sunt portrete ale Poetului, singur sau în compania unor personalități ale vremii, viziuni plastice inedite inspirate de multe dintre poeziile acestuia, ori alte expresii simbolice care țin de eminescianism. Este realizat într-un tiraj de 100 exemplare, fiecare exemplar primind un număr unic. Pentru noi, cei care am urmărit, pas cu pas, parcursul artistic al lui Mihai Cătrună și am admirat fiecare compoziție pe care acesta ne-a pus-o la dispoziție, colecția de față nu mai reprezintă chiar o surpriză. O așteptam și ea a venit. Albumul pe care-l avem în față, de o frumusețe și o gingășie aparte, adună la un loc operele răspândite de-a lungul timpului în diverse medii, sporindu-le astfel valoarea. Este nestemata oferită de artist, cu mărinimie, nouă românilor, și un înalt Omagiu adus Geniului poporului nostru.
De multă vreme Mihai Cătrună și-a contopit numele cu cel al Luceafărului. Toate compozițiile artistice de aici reprezintă viziunea sa personală în conexiune cu poezia eminesciană, rămânând, exact cum și-a dorit, el însuși de la un capăt la celălalt, fără a se lăsa influențat de așa-zisele curente moderniste, ba, aș zice, generând propriul curent în artă, fără a-și propune în mod expres acest lucru.
Albumul lui Mihai Cătrună este de o frumusețe diafană, covârșitoare, specială. În același timp, este elaborat și complex, plin de simboluri care însumează esența liricii eminesciene. Începând de la prima până la ultima pagină, totul e realizat, dacă ne putem exprima astfel, cu un soi de orfevrărie, fiecare imagine fiind redată cu dexteritatea celui mai iscusit bijutier. A încerca să descrii în cuvinte frumusețea și emoția pe care ți le picură pe retină și în suflet fiecare lucrare, e de-a dreptul imposibil. Deci cuvintele nu pot descrie, dar nici fotografiile făcute de mine, mai ales că sunt foarte puține, albumul conținând în jur de 260 pagini.
Dacă doriți să aveți în bibliotecile dumneavoastră, una sau toate cele trei publicații, contactați-mă în privat, dar cât mai repede. Prețul lor împreună reprezintă, să zicem, echivalentul a patru pachete de țigări obișnuite, așadar eu cred că ar merita. Atât pentru frumusețea, cât și pentru valoarea lor incontestabilă.
O să atașez aici copertele lor, dar și două linkuri, unul în care este prezentată cărticica, altul în care prezint albumul de artă.
Cartea de colecție
https://www.facebook.com/lisia.gradinariu/posts/pfbid0B4zXXnPLzcuzL...
Albumul de artă
https://www.facebook.com/lisia.gradinariu/posts/pfbid06kaEm4n8F1F45...
Vasilisia Lazăr Grădinariu,
redactor Revista „Eminesciana”
Adaugă un comentariu
Felicitări, Manuela! Și mulțumiri pentru apreciere! Cu drag și altădată!
Sub semnul debutului literar în paginile revistei ,,Eminesciana", mulțumesc mult colectivului redacțional (Mirela Tolbaru, redactor-șef, Vasilisia Lazãr Grãdinariu, redactor și coordonator literar, Ecaterina Mihai, redactor și coordonator artistic și Mihai Catruna, redactor și realizator artistic, fondator) pentru generoasa și stimulatoarea decizie de publicare a poeziei mele, alături de cele ale unor merituoase și măiestre condeie din România!(
Apreciez în mod deosebit eleganța graficii, care complinește câmpul tematic al textelor, precum și alegerea diversificată a stilurilor de poezie dintre cele trimise.
Vă mulțumesc mult!
Deja le-a trimis Mihai. Joi sau vineri, cd am scris mail sau mesaj aici. Când era poza cu coletul și adresa pe el. Ajung mâine cred. Sper. E bine să mergeti marti cel tarziu la postă. Vă dau și nr de urmărire dacă e cazul.
Bună ziua, doamna Vasilisia! Vă rog să-mi spuneți dacă revistele Eminesciana comandate sunt deja expediate către Iași, sau urmează. În perioada 13 - 20 decembrie nu voi fi în țară. În funcție de răspunsul dumneavoastră voi putea să acționez în așa fel încât să nu se întâmple un retur. Vă mulțumesc!
Felicitări!
© 2023 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE