Viziuni și pasiuni în „FEMEIA DIN VIS” a lui Milian Oros

 

Domnul Milian Oros este un maestru al scrisului prin modelarea cursivă și armonioasă a frazelor și a acțiunilor din creațiile sale literare. Acest talent scriitoricesc iese în evidență și în romanul domniei sale „Femeia din vis”.

Romanul este ușor de citit, deoarece exprimările sunt clare și cursive, la fel și dialogul personajelor parcă vine de la sine, logic și fluent.

În „Femeia din vis” autorul abordează mai multe aspecte ale vieții în plan psihologic, filozofic, religios, artistic dar și istoric.

Acțiunea romanului se desfășoară firesc, în mai multe zone pitorești ale țării, cu inflexiuni care provoacă suspans și te face nerăbdător să citești mai departe, stârnindu-ți în orice moment o nouă curiozitate la ceea ce va urma. Acolo, unde este cazul, pentru a nu-l lăsa pe cititor confuz, autorul, Milian Oros, intervine cu explicații și detalii.

Cu abilitate și măiestrie autorul romanului „Femeia din vis” creează imagini deosebite, stârnește și dezvoltă sentimente, plasează personajele în cadre intime, romantice, astfel încât uneori comportamentul eroilor de sex opus este uneori adolescentin, accentuând astfel puritatea și iubirea ca sentiment suprem.

Din cauza „viziunilor” și a premonițiilor din vis ale personajului principal, Zedac, domnul Milian Oros te poartă parcă și în altă dimensiune, într-o lume a trecutului. Mituri și interpretări religioase vor fi aduse în actualitate și interpretate în stil modern în concordanță cu evoluția omenirii și descoperirile științifice.

Autorul este un adept și apărător al istoriei adevărate, al strămoșilor neamului românesc, dacii, al românismului.

De fiecare dată în timpul operațiilor medicul Zedac se identifică cu Divinitatea, se contopește cu pacientul și împreună luptă pentru cel mai de preț dar, viața!

Ca un paradox, medicul pe care noi îl percepem în general ca pe o ființă „exactă”, care este permanent preocupat de sănătate și salvarea corpului uman prin tratamente de specialitate și intervenții chirurgicale, în acest roman descoperim un altfel de cadru medical care are și aptitudini artistice ca acelea ale picturii și ale scrisului, de unde reiese că omul și sufletul său există într-o complexitate ce uneori pare paradoxală.

Mulți poate cred că medicii sunt persoane cu „sânge rece” pentru că nu trebuie să se emoționeze în sala de operații. În realitate și ei sunt ființe umane cu bune și rele, cu sentimente și simțuri.

Medicul Zedac este polivalent. În afara profesiei de medic are și alte preocupări artistice, în contradicție cu profesia sa. El se retrage în locul său de creație, meditează, visează uneori cu ochii deschiși. Ca loc de refugiu sufletesc se retrage în atelierul său de pictură sau, cu aceeași sensibilitate, așterne pe hârtie, sub forma unui „jurnal” intitulat DACUL, amintirile sale dintr-o viață anterioară. Astfel, partea istorică din roman este tratată de autor cu aceeași îndemânare și acuratețe

Eroul romanului este preocupat, ca urmare a viziunilor sale și a premonițiilor din vis, de lumea de dincolo, de drumul sufletului după moarte și astfel reintroduce ideea reîncarnării, aceasta și datorită trăirilor pe care le are în viața actuală cu amintiri, cu locuri și fapte petrecute cu două milenii în urmă.

Milian Oros prezintă desfășurarea acțiunii romanului său în diferite zone ale țării: București, Bușteni, mănăstirea Cozia, peștera Polovragi unde una din viziunile sale se împlinește, Transalpina și locurile natale de la Beliș și lacul Fântânele din Munții Apuseni.

Întregul roman are o încărcătură psihologică și nu numai sentimentală. Personajul principal alunecă ușor de la  realitate la starea de reverie, dar și invers. Femeia din vis este Arina, un nume predestinat ca și cel al medicului Zedac, o femeie frumoasă dar complexată de anumite trăiri și surprize ale vieții.

Autorul, prin eroul său, introduce în discuție și ideea de „predestinat”, făcând aluzie la realitatea vieții. Dacă îți este „ursit” să pleci dincolo, nimic nu te mai salvează; cum este și o vorbă românească: „i s-a terminat ghemul” sau „s-a terminat sfoara”. Prin urmare ființa umană rămâne neputincioasă în fața destinului.

„Femeia din vis” este un roman complex și merită citit cu atenție fiindcă la fiecare pas descoperi mesaje noi despre lume și viață, despre existența și spiritul omenirii de pe Terra cu trimiteri și în Univers dar și într-o lume paralelă, paranormală, aceea a spiritelor, a lumii de dincolo cu întoarcere în trecut, apoi revenire la prezent și evadare, prin iluzii și speranțe, în viitor.

Afirm că „Femeia din vis” este un roman complex pentru că domnul Milian Oros abordează în paginile acestei cărți mai multe planuri: psihologic, istoric, amoros, artistic, literar și nu în ultimul rând științific.

Domnul Milian Oros este un talent scriitoricesc, cu preponderență romancier, și romanele, poeziile și povestirile sale au valoare literară și merită lecturate cu interes.

 

Ing. Ion Nălbitoru- scriitor

Vizualizări: 48

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Poemul vinului de mai a lui gina zaharia
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Funereus și Morimusa❃ a lui Ana C. Ronescu
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog lirism lisergic a lui Popescu Albert-Sebastien
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog Se-aude-n depărtări oftat de barcă a lui gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog Eminescu a lui eunescu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza) îi place postarea pe blog Poem închipuit a lui eunescu
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Destin a lui Alex Anghel
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Poemul vinului de mai a lui gina zaharia
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Laura Cozma îi place postarea pe blog Schaltiniena aprigei ninsori a lui Valeria Merca
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Laura Cozma
cu 6 ore în urmă
Laura Cozma a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog orbire de alb a utilizatorului Laura Cozma
cu 7 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Orologiul din umbră a utilizatorului eunescu
cu 9 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Aproximativ 460 de metri /secundă a utilizatorului Cristian Je
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Culorile a lui Darie Giurgiu
cu 9 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Culorile a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Ioniţă Gabriela îi place postarea pe blog Poemul vinului de mai a lui gina zaharia
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Ioniţă Gabriela îi place postarea pe blog ...cu gămălie a lui Rădița Răpeanu
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ...cu gămălie a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 12 ore în urmă
Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nunta soldaților necunoscuți a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 13 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor