Situată într-o zonă selectă a Bucureștiului, Grădina Botanică oferă posibilitatea unor plimbări liniștite, relaxante și de ce nu, romantice, dar și un spațiu plăcut pentru organizarea multor evenimente culturale.
Așadar, joi, 7 septembrie, la ora 17:00, nu am putut să lipsesc de la vernisajul expoziției de pictură „Floralis”, în cadrul căreia a fost expusă lucrarea Nuferi și zbor a Adei Nemescu, alături de alte picturi, create de mai mulți iubitori și pasionați de artă plastică.
Autoare a volumului de poezii Nuferi de lumină, apărut în anul 2021 la Editura Astralis și lansat la Muzeul Național al Literaturii Române, volum care s-a bucurat de aprecierea cititorilor și a celor îndreptățiți să își exprime opiniile critice, Ada Nemescu este cuprinsă nu numai de magia poeziei, ci și de pasiunea pentru pictură. Însăși propria carte este ilustrată cu creațiile sale, coperta fiind realizată după pictura Nuferii lumii, iar în interior se află trei lucrări grafice. Pe parcursul timpului, Ada Nemescu a realizat mai multe picturi, pe care, datorită generozității inimii sale, le-a dăruit familiei și prietenilor.
Când ai o viață plină de responsabilități, timpul devine zgârcit cu posibilitățile satisfacerii unor plăceri ale sufletului. Totuși, cei care sunt înzestrați cu un talent vor găsi întotdeauna momente, chiar dacă nu atât de multe câte și-ar dori, să se exteriorizeze prin diferite creații literare și artistice. Iată o dovadă – artiștii prezenți în cadrul acestei expoziții, Ada Nemescu în mod special, căreia îi doresc ca timpul să fie la fel de generos cu ea, precum este ea însăși cu cei pe care îi apreciază, îi respectă, îi iubește și să se bucure de oportunități numeroase pentru a se prezenta în fața lumii cu picturile sale.
Aflată la a doua ediție în acest an în Sala de expoziții a Grădinii Botanice, Floralis a prilejuit participanților la vernisaj o desfătare a privirilor și o încântare a sufletelor, împresurându-i în lumina emanată de creațiile expuse.
Dintre lucrări am remarcat pe cele ale artiștilor: Alexandru Ionescu, Maria Stoian, Dorina Zapartan, Dana Ciocovianu, Mioara Andronache, Victoria Soare, Felicia Pană, Tiberia Hajos, Lenuța Stana, Ionela Dina Aș fi vrut să cunosc și denumirea lucrărilor acestora, dar nu apărau scrise nicăieri. Dacă Ada Nemescu nu mi-ar fi spus că pictura sa se numește Nuferi și zbor, nu aș fi aflat în Sala de expoziții.
Cele două organizatoare, Alexandra Teaca și Adina Moldova Titrea, au vorbit despre lumina, culoarea, căldura cuprinse în lucrările expuse, dar în opinia mea ar fi trebuit să prezinte câteva detalii și păreri despre cel puțin o parte dintre acestea, să ofere câteva sfaturi benefice celor aflați la început pe drumul artei plastice, să evidențieze câteva picturi. Artiștii au nevoie de apreciere și de motivație, nu neapărat de diplome de participare, pe care, de altfel, le-au primit.
În încheiere, tânărul Mihnea Ștefan a susținut un frumos și emoționant moment muzical – voce și chitară.
Doresc să îi felicit pe toți cei care au expus lucrări, în număr de 32, după cum a afirmat Adina Moldova Titrea, și să aibă parte de câți mai mulți vizitatori, în perioada 6 – 20 septembrie 2023, ceea ce depinde în cea mai mare măsură de organizatorii care au ales acest loc de desfășurare.
Camelia Pantazi Tudor/ UZPR, Filala Presă Culturală