Pe 31 august 2014 am fost prezent la Hotel Rio din staţiunea Jupiter, la un eveniment deosebit,  Ziua Limbii Române, organizat de Directorul General  al revistei STARPRESS INTERNATIONAL, Ligya Diaconescu, împreună cu domnul Al. Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor Români şi Membru carespondent al Academiei Româno-Americană. Cu această ocazie am cunoscut multe personalităţi scriitoriceşti: poeţi, romancieri, eseişti atât din ţară  (Elena Trifan, Dora Alina Romanescu,  Titina Nica Ţene, Floarea Cărbune etc.) cât şi din diaspora (Elena Buică – Toronto, Canada, Daniela Popescu Stroe-Madrid, Spania etc.). Atunci am primit numeroase volume (poezii, romane, jurnale de călătorie) pe care încă de a doua zi am început să le răsfoiesc...

            Printre acestea se află şi volumul de poezii, bilingv (română şi spaniolă) al doamnei Daniela Popescu Stroe (Madrid, Spania), Drumeţ la porţi de toamnă (Viajero a las puertas de otoño).

            Încă de la primele poeme am realizat că am de a face cu un poet autentic, un suflu românesc care se manifestă în plenitudinea sa în fiecare vers,  o poezie între credinţa creştină şi dorul de ţară, dar în acelaşi timp şi o poezie socială, uneori cu aspect de protest faţă de nedretăţile din societatea începutului de mileniu III. Şi pentru că am simţit în adâncul sufletului emoţia dezvoltată de minunatele sale versuri, am numit această cronică „Drumeţ la porţile occidentului”, ca un semn de solidaritate cu toţi confraţii noştri „rătăciţi” pe străzile „Apusului” în lupta pentru existenţă. De ce a ales oare autoarea tocmai anotimpul toamna? Poate pentru că reprezintă atât melancolia poetului rătăcitor, dar şi tristeţea sufletului. Şi cum este firesc, cel plecat în „pelerinajul” luptei pentru un trai decent, de acolo, din depărtări, îşi aminteşte în primul rând de „mama”, în dublă ipostază: mama biologică şi mama-patrie cu splendoarea locurilor natale. Astfel autoarea îşi începe volumul cu o dedicaţie emoţionantă:

            „Dedic această carte mamei mele, ai cărei ochi albaştri ca două flori de nu-mă-uita, adesea în lacrimi, m-au însoţit mereu pe tot parcursul vieţii mele, veghind în rugă şi scrutând îndepărtările, spre a mă vedea venind pe drumul dintre crângul copilăriei şi casa noastră, aflată în apropierea râului Vedea.”

            Doamna Daniela Popescu îşi începe volumul de poeme cu un omagiu adus mamei:

            “Un dor albastru, ce iernile-mi alungă, / Ce ştie a face zăpezile să plângă  / Şi să tresalte în patru zări uimirea: / Sunt ochii mamei ce străbat nemărginirea, / Să-mi pună-n palmă flori de tămâioară, / Să nu mă tem pe drumul către seară.”

            Dar tema mamei se regăseşte şi în  “Cântecul lebedei”, unde mama este asociată cu o lebădă ce-şi poartă copiii pe drumul vieţii:

            “Plutea, tăcând, pe ape, regină a tăcerii, / Iluminând adâncul cu graţioasa-i umbră. / Cu trei boboci pe aripi, mergea către departe... / În inima-i plăpândă, vuia o voce sumbră, / Dar n-o durea furtuna, cât puii de pe spate. / ... Şi se rugă regina, în cântec alb de şoapte, / Să-i treacă Domnul puii, prin apele durerii.”

            Ca o retrospectivă, poeta nu-şi uită locurile natale, arătându-şi totodată respectul pentru bătrânii înţelepţi de altădată. Ea îşi aduce aminte cu nostalgie de “Doina copilăriei”, de vremurile de demult.

            Treptat, treptat autoarea ne introduce în esenţa poemelor sale, în lupta cu vicisitudinile vieţii, exprimându-şi credinţa în Mântuitor, credinţă care-i redă speranţa că va birui la fiecare pas, străbătând tăcerea:

            “Tăcerea-i adesea cântarea credinţei, / Ce-ţi face sufletul mai tânăr c-un ceas, / Sau e-nţelepciunea înălţând biruinţei / Un steag în pustiu, la fiece pas.”

            Adesea, cum este şi firesc, la moment de cumpănă, descurajat, te întrebi “Cu ce rămâi?”

            “Gloria lumii şi cununa de martir / Nu pot sta deopotrivă pe fruntea-ţi efemeră. / Deşertăciunea vieţii şi-al chinului potir, / Nu ţii cu-aceeaşi mână, oricine ţi le-oferă.”

            Poeziile din volumul “Drumeţ la porţi de toamnă” capătă uneori o încărcătură psihologică, fiind predominate de tristeţe, la limita dintre speranţă şi disperare:

            “Aceasta-i taina devenirii, / Acesta-i ţelul scris în cer. / Eşti rob al păcii sau al firii, / Eşti zbor de vultur spre înalt, / Sau vrabie murind în ger.”

            Toate acestea, poate, derivă şi din faptul că doamna Popescu se află departe de ţară, departe de locurile pitoreşti unde s-a născut şi a copilărit, de prieteni, colegi, rude, departe de obiceiurile şi tradiţiile satului românesc, de etnografie şi folclor. Acolo printre străini nu va găsi niciodată ospitalitatea şi căldura sufletească specifice românului de rând, nu va putea întâmpina sărbătorile de iarnă, Naşterea Domnului, Anul Nou, Botezul Domnului, dar nici revenirea naturii la viaţă primăvara şi sărbătoarea  Sfintelor Paşte:

            “Rătăcitoare stea din gândul meu se naşte... / Eram şi eu cândva o flacără de Paşte.”

            Rămasă singură printre străini poeta are senzaţia că nici anii nu-i mai sunt prieteni:

            “Anii mei, singurii mei prieteni, / Şi voi m-aţi trădat pentr-o zare grăbită! / Şi voi v-aţi dus cortul departe de-al inimii mele hotar...! / Când v-am strigat, m-aţi lăsat în ţărână zdrobită...! / Când mi-a fost dor, / Mi-aţi umplut amintirea cu-amar!”

            În clipele de meditaţie apăsarea şi tristeţea se accentuează, amintirile răscolindu-i trecutul pe care-l raportează la un prezent imprevizibil ca-ntre ruinele unei cetăţi:

            “E miezul nopţii. Singur, uitat în inimi, dorul / A adormit flămând, plângând în somn, printre ruine, / Căci mâine îl aşteaptă doar scena şi actorul ... . / Acum ... e somn, şi noapte, şi-un biet lătrat de câine. /Atât! ... Şi-o lună-n doliu, plângând printre ruine!”

            În poemele sale predomină noaptea, dar nu cea cu splendoarea miilor de aştri ce strălucesc în întruneric, ci a tristeţii atunci când “Dorul” vine şi pleacă; o apasă sufleteşte dorul de “Stejarul de pe deal”, sau se trezeşte pierdută în “Miezul nopţii” sub bolta înstelată ca un “Drumeţ”.

            În volumul de poeme “Drumeţ la porţi de toamnă” doamna Daniela Popescu evocă drama poetului care trăieşte într-o lume a tristeţii, a introvertirii, dar care totuşi nu-şi pierde fărâma de speranţă prin credinţa în Mântuitor că va veni o zi în care zâmbetul şi bucuria va înflori şi pe chipul omului. Regăsim în versurile acestei cărţi pe acel poet veşnic neînţeles, cutreierător, care nu-şi găseşte locul potrivit într-o lume deşartă în care totul pare să-i fie potrivnic, chiar şi iubirea.

            “M-am născut din cenuşa durerii mele, / Ca să văd cerul albastru ascuns după nori, / Ca să fiu pasăre, ce-Ţi cântă puterea prin zbor, / Purtându-mi cântarea de biruinţa spre stele.”

            Însă, aşa cum este o vorbă: “Speranţele nicicând nu mor”, la fel, la orizont, se întrezăreşte, ca o fata morgana, un ideal, un vis, încă o şansă:

            Îmi flutur azi năframa ce mi-am desprins din păr, / Iar tu-n galop aleargă, ca-n visu-mi tineresc, / Să-mi pui, ca niciodată, în plete flori de măr! / La pieptul tău mă-nalţă, magnolii să găsesc!”

            Optimismul revine, căci aşa este viaţa cu urcuşuri şi coborâşuri, şi sufletul poetului este învăluit de frumuseţe, ca nişte magnolii care înfloresc toamna, anotimpul asociat celei de a treia vârstă…

            “Din dorul tău şi-al meu, luate împreună, / Iubitul meu cu ochi ca două stele, / Au înflorit magnolii, către sfârşit de toamnă. / Să le culegem astăzi, ţinându-ne de mână, / Trecând prin viaţă albi şi mirosind ca ele!”

            Majoritatea poeziilor sunt scrise în stil clasic cu rimă, ritm, muzicalitate, imagini clare. Se observă pe parcurs şi o tentă cosmică, o încercare de evadare către aştri din feeria naturii. Versurile domniei sale au forţă şi mesaj, sunt scrise cu naturaleţe din adâncul sufletului, aş spune “o metaforă a vieţii” şi parcă te îndeamnă să le reciteşti de fiecare dată.

 

Ion Nălbitoru – membru al LSR, România

Vizualizări: 136

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Așteptându-i pe ruși a utilizatorului Grig Salvan
cu 1 oră în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Așteptându-i pe ruși a lui Grig Salvan
cu 1 oră în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
Lui petrut dan i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 6 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 7 ore în urmă
Chris a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Chris i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog în verde mă pierd (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 15 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 16 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 17 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 17 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 18 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 18 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor