O victorie à la Pirus

 

          M-am întrebat mai târziu, când nu mai eram profesor, de ce li se spunea directorilor de şcoli „moşi”, chiar dacă erau încă destul de tineri.

          În 1962, Moş Popa, directorul adjunct al Școlii Medii cu XI clase din Odobeşti, trona ca un împărat roman, cocoţat pe treptele din faţa secretariatului, trecîndu-şi în revistă legiunile de elevi. Înainte de a-i trimite la clase, sub privirea vigilentă a profesorului de sport, diriginţii îşi mai verificau o dată efectivele, iar acesta avea grijă să-i ţină în frâu pe cei mai nărăvaşi. Careul de toamnă se terminase şi lumea răsufla uşurată în jurul său. Mustăcioară, profesorul de fizică, i-a aprins o ţigară lui Herr Enache, cel de la mate. Mai în spate, s-a auzit tusea lui dom’ Ciofu, profesorul de limba română, nea Mitică, cel atât de admirat şi iubit de generaţii de elevi, cum îşi îndemna, râzând, un discipol, care uitase să-şi ia şapca de elev de pe cap:

          – Ia, bă, şaua de pe măgar, că tot ţi se văd urechile!

          Clasele plecau, rând pe rând, şi Datcu, sportivul nostru, avea grijă să-şi facă cu blândeţe datoria: a VIII-a, a IX-a, a X-a şi acum urma să o strige pe a noastră, ultima din liceu, a XI-a:

          – Hai şi voi!

          Stăteau toţi într-o linişte şi aliniere perfectă, iar noi eram în mijlocul lor. M-am uitat spre Niculiţă, „capul răutăţilor”, Ică, secundul său, ambii „şcoleri” întârziaţi, apoi la Doru, prietenul meu din copilărie. Buculei, idolul nostru întru ale istoriei şi diriginte de ocazie, ne-a urmărit cu o privire puţin îngrijorată. Zvonul se răspândise cumva şi noi îl bănuiam pentru asta pe Mache, maistrul, coleg de navetă cu Niculiţă. Până la Focşani, nimeni nu a mişcat în front şi toţi colegii s-au uitat spre noi aşteptând. Cred că şi Datcu făcea parte din complot, pentru că nu a spus nici el nimic.

          Moş Popa şi-a ridicat uimit sprâncenele şi ne-a admonestat cu dojana lui obişnuită, spusă cu accentul de basarabean, pe care i-l cunoşteam încă de pe când eram „studenţi” la grădiniţă.

          – Clasa a XI-a, a zis, ci mama dracului faciţi, pramatiilor? Aţi înnebunit? Di ci nu mergiţi la locurili voastri? Hai, mai răpidi, marş la clasa di anul trecut, câ atunci era bunâ pentru voi şi acum deodatâ nu vă mai placi. Sau vi s-o făcut poftâ di eliminari?

          Atunci, noi toţi am priceput, că el nu înţelege încă nimic şi clasa a făcut un pas înainte şi s-a desfăcut pe toată lungimea ei, în două. În mijloc, am rămas cum era înţelegerea, noi „cei patru cavaleri ai apocalipsului” şi colegii ne-au aplaudat curajul.

          Şcoala Nouă sau Academia de lângă cimitir, cum îi spuneam noi în derâdere, era încă tot neterminată şi eram sătui din anul anterior de atâta muncă patriotică. Cărasem la cărămizi şi la saci de ciment, de ni se urâse şi inaugurarea era pentru noi tot un fel de Fata Morgana. Începusem să nutrim planuri de răzbunare şi ne gândeam deja cum să le aplicăm, când fumam, îndârjiţi, „Naţionalele” noastre tradiţionale, printre mormintele părăsite din cimitirul de la biserica „Sfânta Cruce”. Acolo ne-a găsit ascunşi, între cruci, într-una din clipele lui bune, Moş Popa şi ne-a ascultat jalba cu care voiam să venim la el în proţap, că musai, da’ musai voiam ca la toamnă, când vom termina şi noi liceul, să începem ultima clasă în şcoala cea nouă. Atunci ne-a ascultat cu atenţie şi n-a zis nimic de of-ul nostru, după cum s-a făcut că nu vede nici chiştoacele care încă mai fumegau în iarbă.

          – Asta a fost o victorie à la Pirus, am spus eu care eram cel mai bun din clasă la istorie şi le-am explicat că tot înfrângere se numeşte şi chiar aşa s-a întâmplat. A doua zi, vinovaţii au fost chemaţi la cancelarie în faţa tuturor profesorilor, unde ni s-a comunicat sentinţa obişnuită pentru fumat: trei zile de spart lemne pentru cantina internatului, dar şi o pedeapsă nouă, care a stârnit uimirea tuturor şi pe care Moș Popa urma să şi-o aplice lui însuşi, dacă nu-şi ţinea cuvântul:

          – Voi, di mâini, o sâ treciţi sâ munciţi pi brânci, ca sâ terminăm parterul, dacâ vreţi sâ învăţaţi la toamnă în şcoală nouă.

          – Şi dacă nu o să fie aşa? a îndrăznit Niculiţă să întrebe.

          – Sâ-mi tăieţi mie mâinili, dacâ mă fac di mincinos în faţa voastrâ, a zis el pe neaşteptate şi cu toţii am scos uimiţi un „Oooo!” colectiv care a făcut să răsune cancelaria şi apoi s-a răspândit în toată şcoala.

          N-a mai urmat însă nimic, pentru că pramatiile au fost trimise, de a doua zi, la munca de jos, iar Buculei s-a întâmplat ca în zilele următoare să nu mai treacă pe la poarta noastră şi să-i dea tatei „raportul săptămânal”. Atunci am hotărât că trebuie să o facem şi chiar am făcut-o. Eu am fost primul care m-am aplecat şi am ridicat, de la picioare, ligheanul roşu, emailat, „împrumutat” cu acea ocazie minunată de la bucătăria internatului. Peste el, era întins acum, apretat şi parfumat, prosopul de baie pe care mama îl căutase zadarnic acasă toată dimineaţa. Ajungând în fața lui Moș Popa, braţele îmi tremurau şi deja începuse să-mi pară rău că avusesem prea mult curaj, când i-am auzit vocea răguşită:

          – Ci, mama dracului, mai vreţi voi, pramatiilor? Ci prostie aţi mai pus la cale?

          Ică a zâmbit atunci, ca un inconştient, în stânga mea şi a ridicat ştergarul, iar Niculiţă, din dreapta, a luat de pe fund satârul cu care tanti Maria, bucătăreasa, pregătea tocătura când gătea ardei umpluţi. L-a răsucit şi l-a făcut să strălucească în soarele blând al amiezii de toamnă şi a zâmbit parşiv. Iar Doru, cel mai bun elev din şcoală şi prieten al meu, mi-a pus mâna pe umăr, să mă liniştească. L-am auzit spunând cu vocea lui lentă:

          – Păi exact ce ne-aţi spus dumneavoastră să facem, asta facem. Am venit să vă tăiem mâinile, ca să nu cădeţi de mincinos, că doar ştiţi că noi vă iubim.

          Abia atunci a început să râdă şi am râs cu toţii, elevi şi profesori, şi până la urmă şi Moş Popa, dar ceva mai strâmb:

          – Mama dracului la voi de pramatii!

 

 

Vizualizări: 121

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Amintiri, amintiri... Adolescența cea mai frumoasă perioadă din viața unui om, indiferent în ce perioadă a timpului s-a petrecut. Fiecare timp, moment avea farmecul ei. Iar de năstrușniciile copiilor, adolescenților nimeni nu a dus lipsă. Esența bine executată.

Am citit cu plăcere,

Sofi

Textul e savuros. Când te gândești câte trăsnăi făceau și înainte elevii, dar parcă erau mai inocente și le găsești scuză. Am citit cu drag și cu nostalgie. Felicitări!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Bircea Marian a postat o discuţie
cu 13 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Cină în alb a lui Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 3 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Rădița Răpeanu
cu 7 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 10 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 12 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în șirul de păsări a utilizatorului petrut dan
cu 12 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 13 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 13 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 18 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 19 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 19 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 19 ore în urmă
Lui Nikol MerBreM i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 19 ore în urmă
Nikol MerBreM a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 19 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Bătrân abac a utilizatorului Monica Pester
cu 19 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când... a utilizatorului Monica Pester
cu 20 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 20 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nopți se sparg de întuneric a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 20 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor