În dialog cu ... inima (interviuri cu scriitori români contemporani) autor Gheorghe Stroia

Să ne cunoaștem scriitorii

1. Pentru fiecare dintre noi familia, părinții, originile, locurile natale, prietenii, sunt extrem de importante, căpătând de-a lungul vieții conotații sacre. Pentru ca cititorii să vă cunoască mai bine, ați putea să-mi oferiți câteva detalii autobiografice, cu alte cuvinte... cine sunteți?
1.Mă numesc Silvia Giurgiu și am venit pe lume în vara anului 1970, într-o zi de 9 iunie, în localitatea Uda, satul Chirițești, într-o familie simplă și minunată cu patru copii, al cărei mezin eram eu.
Mama Constantina, croitoreasă pricepută și căutată pentru măestria lucrului său, ne-a crescut pe toți cu dragoste și severitate. Tata, Gheorghe un artist al fierului, incontestabil, făcea din acoperișurile caselor pe care le învelea cu tablă, adevărate opere de artă, care făceau să i se ducă vestea cam prin toată țara, la vremea respectivă.
Primii opt ani de școală i-am urmat în satul învecinat, Săliștea iar frumoșii ani ai liceului în comuna Vedea, la liceul cu profil agro-industrial. Am plecat la oraș odată căsătorită, unde după douăzeci de ani ca soție , mamă și muncitoare la o fabrică de de subansamble auto din Pitești, am decis să iau calea străinătății, alungată de dificultățile financiare, care au destrămat familiile românilor și au văduvit țara de toată forța tinereții ei.
M-am stabilit în Peninsula Italiei, într-un oraș splendid, sărutat de soare și de undele Adriaticii, prin 2005 unde mă aflu și astăzi.
2. Vârsta școlarității este unică pentru fiecare om - ne formăm deprinderi pentru viață, unii dintre noi chiar și pentru scris. Care este cea mai frumoasă amintire prin care vă face plăcere să rememorați acele vremuri?
2. Anii liceului, pentru aceia dintre noi care nu am urmat cursurile superioare au rămas cea mai frumoasă amintire a adolescenței noastre. Am învățat cu drag și fără falsă modestie, am fost vreo doi ani chiar și șefa liceului, dar am renunțat la funcție din cauza presiunilor regimului comunist, ale cărui tentacule se extinseseră abuziv până la acel modest nivel și ale cărui reguli absurde și opresive nu le-am putut urma sau accepta. Cea mai frumoasă perioadă a fost chiar aceea în care, eliberată de povara unei responsabilități care nu mă reprezenta, am început să-mi trăiesc adolescența cu frenezie și să visez mai mult și mai concret, exprimându-mă prin poeziile pe care am început să le scriu, cu pasiunea celor șaptestrezece ani.
3. Scrisul este cel mai probabil o flacără, pe care fiecare scriitor încearcă să o mențină vie. Dar cum foc fără scântei nu se poate, spuneți-ne, când a apărut pentru dumneavoastră scânteia scrisului?
3. Am început să țin mai întâi un jurnal și am rămas cu acest obicei până în ziua de astăzi, dar sufletul meu avea nevoie de ceva mai mult, așa că am început să-mi transform sentimentele în stihuri, pe care le-am păzit cu strășnicie de ochii tuturor așa cum am procedat cu jurnalul, dealtfel. Am încetat să creez versuri când viața m-a apucat în ghearele sale și mi-a sufocat visele, Cu poeziile acelea îmi mângâi sufletul când dorul de copilărie și tinerețe devine prea intens.
4. Scrisul ne definește. Care credeți că este motivul pentru care ați început să scrieți și ce anume vă motivează să o faceți și acum? Mai mult, care credeți că vă este atuul, ce aduc nou scrierile dumneavoastră?
4. Da, așa este! Scrisul ne definește și ne alină. Am început să scriu atunci când în mine era atâta inocență, dor, vise și speranțe, încât nu mai încăpeau în suflet. Am reînceput după cincisprezece ani de tăcere, când atâta trăire, incertitudin și zbucium, au erupt din nou, dar în proză. Nu știu dacă scrisul aduce ceva nou. Fiecare scrie diferit, dar nou... nu știu! Eu mă inspir foarte mult din cele trăite de mine și mai puțin din experiențele altora, care mi-au atins acolo, undeva o coardă mai aparte a inimii. Atuul meu? Cred că autenticitatea prozelor mele.
5. Dacă ar fi să raportați scrisul dumneavoastră la scrisul contemporan, ce anume v-ați reproșa și ce ați reproșa scrisului sau chiar scriitorilor de azi?
5. Nu pot să reproșez nimănui, absolut nimic! Fiecare scrie cum simte și cum înțelege el viața. Dacă nu înțeleg anumite stiluri, nu le citesc, pur și simplu! Mie mi-aș reproșa probabil, dramatismul prea frecvent al creațiilor mele. Lumea are parte și fără aportul meu, de prea multă tristețe.
6. Despre scris știm că este uneori perceput ca o nevoie personală, individuală. Dar scriem și ca să fim citiți. Fiecare carte sau autor își are publicul său. Ce credeți că se mai citește astăzi, mai au oamenii nevoie de lectură? Care era și este lectura dumneavoastră preferată?
6. Scrisul este o nevoie personală, și încă una foarte imperioasă! Sigur că dorim cu toții să fim citiți și înțeleși! Cititul nu mai este la mare căutare, știm asta. Ni se întâmplă și nouă, celor care iubim slovele să ne lăsăm distrași de capcanele tehnologiei și să nu mai cititm o carte până nu ne dezmeticim din rătăcire datorită unui sentiment de pierdere, de sete sau foame pe care nu o putem umple defel cu informațiile adeseori nocive, care ne debusolează cel mai adesea. Lectura mea favorită a fost și va rămâne ,,La Medeleni ”, a lui Ionel Teodoreanu. Am buchisit-o de prin clasa a doua, când nu înțelegeam aproape nimic, din cauza vocabularului precar la vârsta aceea și mi-a fost prieten nedespărțit, până la terminarea liceului.
7. Știm cu toții că pentru a te putea afirma, ai nevoie de promovare, mai ales în mareea de informații care circulă global cu viteza luminii. Unii te susțin, alții dimpotrivă. Ați putea să ne spuneți cum ați reușit dumneavoastră să vă promovați și unde vă pot găsi cititorii noștri?
7. Asta este problema mea, de fapt! Din cauza absenței mele permanente din țară și implicit din lumea literară cu care iau contact numai on line, citind pe alții sau publicând creațiile mele, nu am promovat în niciun fel cele două volume publicate în 2017, Capcana Destinului (povestiri) și Dileme(roman), Și cu excepția unor zeci de exemplare oferite prietenilor apropiați și familiei, ele îți așteaptă intrarea în societate, răbdătoare asemeni unor Cenușărese în casa mea din România. Desigur că pot fi comandate prin email: indara_44@mail.com, sau pe profilul meu de
facebook.
8. Cred că fiecare dintre noi a trăit emoția începutului, atunci când am încercat să ne definim, să ne aflăm calea, sensul și de ce nu, lumina. Ce sfat i-ați da începătorului, celui care aspiră la un loc în galeria scriitorilor contemporani?
8. Când ne vedem pentru prima dată numele publicat pe un site literar, o revistă, o antologie sau un volum propriu, emoția e unică și e la fel de nouă și de unică, de fiecare dată când semnăm o altă creație proprie. Eu am învățat foarte mult din critică și mi-am însușit fiecare observație, fiecare dojană autorizată cu umilință, recunoștință, și am adăugat-o ca pe un al trofeu câștigat în luptă cinstită, la colecția mea prețioasă de critici, pe care l-am folosit în evoluția mea literară și care m-au ajutat să cresc în sensul acesta. Cam asta recomand și celor care își încep activitatea literară.
9. Vorbind despre inspirație, se spune că unii pot scrie doar în momente de inspirație, alții spun că pot scrie, indiferent de moment. Ce înseamnă să ai inspirație și cum se aplică aceasta în cazul dumneavoastră?
9. Pentru mine Inspirație înseamnă Nevoie. Eu scriu când simt nevoia. Și nu o simt mereu! Dacă nu e momentul, nu mă apropii de tastatură. Ar fi pierdere de vreme!
10. Ce gen/specie literară vă este mai apropiată de suflet și de ce? Ați putea să exemplificați cu una din cărțile dumneavoastră?
10. Sunt o persoană reflexivă și analitică, deci iubesc mult psihologia umană. Îmi ies cel mai bine dramele, dar nici umorismul nu mă sperie. Pregătesc un roman psihologic pe care îl ador deja, deși mai am cale lungă de străbătut, dar ,,încet și bine” e deviza mea. Se numește Condamnare și sunt sigură că va ieși o carte bună, deși nu îmi fac iluzii, cât privesc cititorii! Va fi următoarea carte de publicat pe lista priorităților mele.
11. Scrisul nu este un sinonim al bunăstării materiale pentru scriitor. Se mai câștigă astăzi din scris, este scrisul o componentă a prosperității celui care scrie?
11. Scrisul nu înseamnă profit în ziua de azi. Asta e evident! El trebuie să rămână deocamdata la stadiul de... alternativă. Din fericire eu nu mă întrețin din asta, deci pot să mă bucur din plin de binefacerile lui spirituale.
12. Despre uniunile de creație literară ce părere aveți? Sunt sau nu oportune, au un rol clar definit în propășirea literaturii române? V-a ajutat în demersurile literare proprii apartenența dumneavoastră la o astfel de uniune?
12. Nu știu prea multe despre uniunile literare, dar cred că ele sunt prolifice mai ales promovării publicațiilor literare, dar nu în ultimul rând schimbului de experiență și plăcerea de a fi în mijlocul oamenilor cu care împărtășesti aceleași idei. Nu aparțin niciunei uniuni literare, deocamdată, dar mi-ar face plăcere ca într-o bună zi să aparțin.
13. Există în fiecare dintre noi mulțumiri și nemulțumiri. Există oameni cărora, deși nu recunoaștem întotdeauna, le suntem datori cu secvențe din ascensiunea noastră, de ce nu, fie ea și literară. Din contră, există oameni care au încercat să ne demoralizeze, unii dintre ei poate nu neapărat cu intenții negative. Pentru tot ceea ce sunteți în acest moment, vă încearcă vreo nemulțumire față de ceva/cineva? În antiteză, există o persoană în spectrul literar contemporan față de care nutriți sentimente de admirație și care ar fi motivele pentru care o faceți?
13. Personal, îi datorez mult în această privință doamnei Sofia Sincă de pe site-ul literar Insemne Culturale, care mi-a urmărit constant publicațiile și mi-a făcut onoarea de a le evalua și critica uneori destul de dur, dar foarte drept și constructiv. M-a ajutat, într-adevăr foarte mult în acest fel și îi sunt profund recunoscătoare!
14. Activitatea dumneavoastră este una prolifică. Ce proiecte de viitor aveți? Îmi puteți dezvălui câte ceva, în premieră?
14. În afară de cele două volume menționate mai sus, au fost și antologii și reviste literare în care imi regăsesc numele cu deosebită onoare. Lucrez simultan la trei romane și un volum de povestiri, dar următorul publicat va fi desigur, Condamnare.
15.Există vreo întrebare pe care nu ați primit-o, dar la care ați fi dorit să-mi răspundeți? Vă rog...
15. Întrebare, nu! Mai degrabă mulțumire pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o, de a vă vorbi despre mine, în paginile acestei publicații.
16. În încheiere, mulțumindu-vă pentru amabilitatea cu care ați răspuns provocării mele, credeți în utilitatea și succesul acestei cărți cu interviuri? Ce sugestie ne puteți da?
16. Plăcerea a fost de partea mea și da, cred cu toată inima în succesul acestei cărți,. Astfel, autorul care își așterne sufletul pe hârtie pentru posteritate devine o persoană și nu doar un nume. Felicitări pentru această idee minunată și mulțumiri!
Intervievat - Silvia Giurgiu

Vizualizări: 41

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Frumos! M-a bucurat nespus c-ai vorbit de Sofi și acest siteu. Succes cu noul roman!

Încă o dată, acest interviu îmi servește latura naturală și onestă a caracterului tău, așa cum mi-am format-o și cum am cunoscut-o mai târziu. Și, totodată timiditatea ta. O scriitoare care știe să analizeze cu lux de amănunte, în scrierile sale, firi sofisticate, să le treacă prin furcile caudine sau să le preamărească, când e vorba despre ea devine timidă și modestă. Cu toate acestea, știi să iubești oamenii, marea, ținuturi care te-au alimentat material și spiritual și să ridici în rang persoane. Fără modestie, nu știam că reprezint atât de mult pentru tine, încât să mă amintești mereu. Mă bucur mult că am putut să-ți fiu de folos.

Ai tonus, ești conștientă că fiecare dimineaţă naşte viaţă din nou, fiecare clipă de lumină poartă timpul și aduce gând spre bucurie sau îl destramă.

Ai transformat acest interviu într-o lectură plăcută și distinsă, așa cum faci mereu.

Mulțumiri domnului Gheorghe Stroia!

Sofi

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de vasile lucian tatar
cu 1 oră în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cântec de lebădă neagră a utilizatorului chindea maria elena
cu 7 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 15 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 16 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 17 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 17 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 17 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 19 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 21 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 21 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 21 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 21 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 23 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 23 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 23 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor