În graba cu care adunam amândoi obiectele urgisite pe sub bănci, ne-am ridicat, cu o bancă în frunte eu și una în spinare el, dar am trecut imediat peste neplăcerile impactului și ne-am repezit fiecare la locul său (alegerea am făcut-o pe moment, căci nu exista încă un loc prestabilit), prefăcându-ne foarte preocupați de conținutul ghiozdanelor, în care ne afundaserăm capetele de tot, pentru a ascunde cât de cât tulburarea, căci pe coridoare se auzeau năvălind ,,hoardele barbare” de elevi, ce aveau să invadeze și sala noastră. Am dedus cu mulțumire că el a rămas în aceeași clasă, ceea ce garanta că vom avea un an școlar, foarte interesant.
Cea mai mare parte a colegilor îmi era familiară din primii doi ani de liceu, dar cu treapta a doua apăruseră câțiva noi, în timp ce alții plecaseră la alte licee, iar printre cei nou veniți se număra și el, după cum tocmai aflasem. Am reușit să simulăm o cât mai autentică indiferență dar nu i-am păcălit chiar pe toți, căci am observat câteva chicoteli insinuante și câteva coate trase pe ici pe colo, pe care le-am ignorat cu diplomație. Se pare că filajul nostru aerian nu scăpase tocmai neobservat și anumite idei își făcuseră câte unii, despre cauzele lui, dar eu nu aveam de gând să încurajez niciuna dintre temele de telenovelă ce urmau să ia naștere. Mai greu era să dezmint privirile lui hipnotice care mi se înfipseseră în ceafă și care mă frigeau, fizic. Am început să mă foiesc în bancă, foarte conștientă de laserele castanii ce îmi iradiau neuronii și oricât mă străduiam eu să-l împiedic, capul mi se întorcea ritmic și constant înspre sursa aceea de energie fierbinte și... dezarmant de fascinantă, care mă atrăgea irezistibil. 
  - Fată, tu ai temperatură! exclamă mai mult intrigată, decât îngrijorată prietena și minuscula mea colegă de bancă. Aoleu, nu cumva să mă pricopsești și pe mine cu vreo gripă de aia pe care, numai tu știi să o dezvolți!
- Nu am nimic, nu mai îndruga prostii! m-am burzuluit eu, mânioasă că nu puteam opri fluxul violent de sânge ce îmi inflama obrajii.
Dar ipohondra trădătoare m-a abandonat cât ai clipi, înainte ca eu să-mi fi terminat fraza neconvingătoare. Se temea de boli și viruși ca de foc și nimic nu o putea opri de a pune între ea și eventualii suspecți, o distanță cât mai mare. Am privit-o cu obidă și gelozie cum s-a așezat în coada clasei, alături de o colegă nou venită și i-am promis în gând o pedeapsă dintre cele mai teribile, pe care urma să o pun la cale când voi fi ceva mai lucidă și mai calmă, căci în starea în care mă aflam, nu puteam conta prea mult pe rațiune și inventivitate.
Fierbințeala mi-a trecut cât ai clipi, la apariția dirigintei care ,,ne-a luat pe inventar” pe fiecare în parte și ne-a trasat directivele pentru primul trimestru. După distribuirea manualelor școlare și al orarului provizoriu pentru o săptămână, am fost lăsați să plecăm acasă. Mi-am strâns cu meticulozitate catrafusele, sperând că se va putea amâna pe a doua zi o nouă confruntare cu dilema ochilor căprui, care îmi ocupa mintea și gândurile toate. Voiam un răgaz să-mi recapăt controlul asupra emoțiilor care mă trădaseră cu nerușinare în ziua aceea, dar nu mi-a fost oferită.
- Hai, mergem!? am auzit deodată, în spatele meu.
Mi-am reprimat cum am putut surpriza violentă, căci mă credeam singură și în afara oricărui pericol. M-am îndreptat de mijloc cu răsuflarea întretăiată din cauza inimii, care încerca s-o ia la sănătoasa, dar nu nimerea ieșirea, din fericire.
- Aaa, credeam că ai plecat! am bâiguit eu, ciudat de bucuroasă că m-am înșelat.
- Te-am așteptat, să mergem împreună până la mine acasă!
- Cum așa? m-am mirat eu. Unde locuiești?
- Aproape de liceu! Ca să mergi acasă, treci inevitabil pe la poarta casei mele!
- Cum de nu te-am văzut până acum, că doar bat drumurile astea de doi ani?
- Am absolvit primii doi ani de liceu în București, dar părinții nu au mai putut să suporte cheltuielile și au decis să mă aducă aici în localitate. Acum suntem în aceeași clasă!
Simțeam cum tensiunea care îmi strânsese tâmplele cu sălbăticie se evapora cu încetul și o stare de bine punea stăpânire pe mine, încât eram sigură că aș fi putut zbura, dacă aș fi încercat. Am prins în mod firesc brațul care mi s-a oferit și am ieșit pe poarta școlii sporovăind cu însuflețire, eliberați de persecuția timidității care ne paralizase până atunci pe amândoi. Eram foarte mândră la brațul lui și îl admiram extaziată, cu coada ochiului. Era tare chipeș și elegant în uniforma liceu care îi venea al naibii de bine, iar cravata de piele neagră de la gât îi dădea un aer distins și rafinat. Și mă alesese pe mine, dintre toate fetele liceului... Nu îmi venea să cred!... Era cel mai tare băiat pe care îl văzusem eu, până atunci și mai venea și de la București!... Asta punea capac la toate, căci deprinsese în capitală maniere care în liceul acela de provincie erau imposibil de pretins. Eram îndrăgostită lulea și mai deveneam! Dar partea frumoasă era că simțeam aceeași admirație și sentimente din partea lui! Zâmbeam într-una și pluteam amândoi într-un norișor de fluturași și inimioare, lăsând în urma noastră praf de stele pesemne, judecând după capetele ce se întorceau după noi și după murmurele admirative care se auzeau în urma noastră.
Ca în transă, am intrat la gazda unde îmi parcam bicicleta în fiecare dimineață și cu care parcurgeam drumul până acasă la mine, dar până la poarta lui am mers pe jos, tăcuți și cu inima strânsă din cauza despărțirii iminente. El îmi strângea mâna cu deznădejde, pe măsură de distanța se reducea și în sufletul meu se căsca un hău fără fund, care îmi întuneca vederea. Niciodată nu simțisem o durere atât de acută în urma unei despărțiri! Când am ajuns, ne-am oprit unul în fața celuilalt, privindu-ne pierduți în ochi, luptând cu lacrimile care ne înțepau pleoapele, încăpățânate. L-am simțit tremurând și m-am cutremurat. Mi-am smuls mâinile dintr-ale lui cu destulă greutate și i-am șoptit zâmbindu-i înlăcrimat un ,,pe mâine!” mai greu ca piatra de moară. Apoi am urcat pe bicicletă și am plecat, orbită de lacrimile pe care le-am lăsat să curgă în voie. Nu am privit înapoi, deși simțeam strigătul ochilor lui rostogolindu-se după mine, în goana bicicletei. În noaptea aia nu am închis ochii. Am scris poezii până dimineața...

Va urma

Vizualizări: 140

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Și textul curge liniștit... adică cu chiar liniștit, ci bombardat cu iubire adolescentină și frumos, captivant.

Tu știi, scrii foarte bine, însă aș avea unele amendamente, de care poți sau nu ține seamă:

temele de telenovelă,- nu știu dacă e tocmai potrivită sintagma. Pe vremea aceea nu exista termenul de telenovelă.

Am prins în mod firesc brațul care mi s-a oferit,- aici mi se pare ceva exagerat, ca din  prima să ieși din școală la brațul unui băiat... Adică, vreau să spun că pe atunci, exista mai multă decență și pudoare, nici tu nu poți fii chiar tinerică, :)) (luându-mă după poză). Dar, în fine: poate la tine a existat.

în uniforma liceu, - de liceu

orbită de lacrimile - mi se pare cam mult, din nou exagerat. Însă nu este romanul meu. Am spus, ții seamă sau nu, este alegerea ta.

În rest e bine, aștept continuarea.

Sofi

Am recitit cu plăcere!Povestea ta mi-a trezit nostalgii, pentru acei ani frumoși!



Sofia Sincă a spus :

Și textul curge liniștit... adică cu chiar liniștit, ci bombardat cu iubire adolescentină și frumos, captivant.

Tu știi, scrii foarte bine, însă aș avea unele amendamente, de care poți sau nu ține seamă:

temele de telenovelă,- nu știu dacă e tocmai potrivită sintagma. Pe vremea aceea nu exista termenul de telenovelă.

Am prins în mod firesc brațul care mi s-a oferit,- aici mi se pare ceva exagerat, ca din  prima să ieși din școală la brațul unui băiat... Adică, vreau să spun că pe atunci, exista mai multă decență și pudoare, nici tu nu poți fii chiar tinerică, :)) (luându-mă după poză). Dar, în fine: poate la tine a existat.

în uniforma liceu, - de liceu

orbită de lacrimile - mi se pare cam mult, din nou exagerat. Însă nu este romanul meu. Am spus, ții seamă sau nu, este alegerea ta.

În rest e bine, aștept continuarea.

Sofi  

Ca întotdeauna, sugestiile dumneavoastră sunt  binevenite iar aprecierile îmi fac deosebită plăcere, mai ales că sunteți un cititor exigent și imparțial! Cu stimă, Silvia.



giurgiu maria a spus :

Am recitit cu plăcere!Povestea ta mi-a trezit nostalgii, pentru acei ani frumoși!

Cu toții avem amintiri prețioase din acei ani și le scoatem de la naftalină, cu destul de multă prudență ca să nu le stricăm frumusețea! Drag!

nou-venit(ă)

Zâmbeam întruna - adică, fără oprire.

aia > aceea etc.

O scriere curată, molcomă.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pictură a utilizatorului carmen popescu
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 8 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Fantasma soldatului neîntors de la război (Din memoria satului) a lui Gheorghe Pârlea
cu 10 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Caisul a lui Ion Lazăr da Coza
cu 11 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog al meu câine-i surd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 11 ore în urmă
Lui Valeriu Anghel i-a plăcut discuţia Mireasa furată a lui Tudor Cicu
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog bella a lui petrut dan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Pictură a lui carmen popescu
cu 12 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog nucule-nfloreşti (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog bella a lui petrut dan
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Dorina Cracană îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 13 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 13 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Livezi în floare a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Post (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 13 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Rondelul viselor a utilizatorului Suchoverschi Gheorghe
cu 13 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor