II

    După ce Soarele a spulberat răcoarea dimineții și s-a cocoțat la o suliță pe cer, cei mai mulți petrecăreți vin la fântinile publice să-și ostoiască setea și să înceapă o nouă zi de sărbătoare în cetate.
      Sclavii publici au început de la primele ore ale dimineții curățenia în Agora, pe străzile polisului, cu măturoaiele lor lungi din răchită și coșurile mari din nuiele.
      Într-o parartima18 a Bouleterionului, unde este o mare sală de protocol, servitorii pun pe masă frumoasele kantharos19 ritualice lucrate în stil minoic20, din email negru, pictate cu scene din întrecerile Olimpiadelor. 
     Masa dreptunghiulară din stejar masiv tronează mijlocul încăperii, iar de jur-împrejur sunt dispuse douăzeci și patru de scaune solide, cu spătare ornamentate, fastuos, în stil corintic21.
Încăperea este luminată de patru vitralii mari ce reproduc scene ale vieții marine, desfășurate sub privirile Zeului Poseidon. Pereții sunt simpli, din cărămidă, tencuiți cu o pastă albă, peste care artiștii au zugrăvit aventurile expediției argonauților, pusă la cale pentru a aduce lâna de aur în regatul lui Pelias22 . 
     Polemarchul, strategii și cei mai bătrâni foști arhonți discută amical, până la venirea oaspeților romani și geți.
     Se aduc arginate talere cu fazani gătiți în fournos-uri23 de lut, ornați cu garnitură de legume și măsline atent selecționate. Apoi servitorii așează apetisante pastrame din morun preparate în diverse feluri, fructe atohtone și exotice. De asemenea, boluri din lut pline cu legume fierte, orz și mei preparat în lapte, brânză proaspătă de capră, faguri cu miere și vinuri din cele mai bune aduse din Macedonia, puse în rhytonuri24 aurite, pentru libații.
       Masa îmbelșugată este împodobită cu buchete de trandafiri sălbatici de culoarea sidefului.
     Aezii, nerăbdători, își acordează instrumentele, așezându-se pe scaunele dispuse la o distanță de două kalamos25, față de capul mesei. Încep să cânte un pean de Thaletas26, în cinstea lui Apollo, cu voci îngânate și melodioase, pentru a verifica rezonanța încăperii.
     Discuția zgomotoasă a aheilor și acordurile aezilor se opresc, când în sală își fac apariția primii, solii romani. Sunt îmbrăcați lejer în tunicile lor roșii, fără armuri, coifuri și arme.
     Polemarhul Aristeos din Pont îi întâmpină atent cu saluturile grecesc și roman: ,,Charie! ''27 și ,, Slavă Zeului Jupiter!'', apoi își înclină politicos capul spre tribunul Falco. La rândul său, tribunul îi adresă salutul roman, după care, zâmbind, șopti: ,, Atena fie cu voi! ''.

      Milesianul Perdicas, cel care se ocupă cu organizarea, îi însoțește pe oaspeții romani la locurile lor.
      Apoi, vin geții îmbrăcați în simple cămăși albe de in, căzute până aproape de genunchi, încinși cu brâie din piele, ornamentate cu simboluri solare. Au venit cu capetele descoperite, în semn de prețuire pentru sfânta masă,  lăsând pileusurile în odăile hanului, pregătite cu o zi înainte de istrienii pontici.
              - Bine ați venit în cetatea milesienilor de la Pont! Înțelepciune vouă!, se adresă Aristeos geților.
       Cel mai bătrân dintre geți, Dicomes, îl îmbrățișă pe polemarch, spunându-i cu tâlc :
               - N-ar trebui să fie doar a noastră, Mare Arhonte!, după care îl onoră, salutându-l cu grecescul ,,Charie!''.
      În continuare, oaspeții împreună cu gazdele ocupară locurile dinainte prestabilite de către Aristeos și ai lui, apoi cu toții în picioare, în acordurile line și tărăgănate ale peanurilor aezilor, închinară câte un rython cu vin în cinstea lui Dionyssos, patronul serbărilor.

      Se lasă seara peste bătrâna cetate, iar făcliile și opaițele sunt aprinse pe străzi.

      În Agora, mulțimea zgomotoasă de oameni așteptă începerea pieselor de teatru, ce sunt jucate de satiri veniți din Milet și Efes.
      Odată cu ritmul talgerelor, siryxurilor și ale megadisurilor își fac apariția actorii, în aclamațiile cetățenilor. Prima piesă se va juca tragedia ,,Oreste'' de Euripide.
      Satirii, costumați în blănuri și coarne de tragos28, au început să cânte și să danseze în jurul altarului lui Dionyssos. Este a treia dionysie29 a primăverii, simbolul însămânțării și a unui nou început.
      În jurul templului, o procesiune de dansuri și cântece se dezlănțuie, cînd actorii după cele două tragedii puse în scenă se pregătesc să înceapă ultima dramă satirică.
      Corifeii30 cântă și recită dithirambi31 în cinstea eroilor ahei, Dioyssos, Ulise, Ahile și a regelui Leonidas. La numele celui din urmă toții aheii strigă puternic: ,,Mollon Labe!''32, iar ecourile repetării acestor cuvinte cutremură văzduhurile, ca în urmă cu patru secole cînd regele spartan a căzut pe câmpul de onoare, la Termopile.
      În mijlocul Theatron-ului improvizat în Agora cetății, ridicat în fața unei construcții cu două etaje, străjuiește Tronul lui Dionyssos, iar în lateralul acestuia, în semicerc, sunt dispuși aezii cu instrumentele lor pregătiți să înceapă spectacolul. În fața lor, la proscenă, actorii ce poartă măști viu colorate și coturni33, pentru a părea mai înalți, fac ultimele repetiții.
      Actorii milesieni și efesenieni nu sunt cu nimic mai prejos decât compatrioții lor atenieni, școlile de theatron create de Archelaos, Cleandros și Tleopolemos34, nefiindu-le străine.
      Se joacă piesa ,, Acharnienii'' de Aristofan, care înfierează absurditatea războiului, protagonistul fiind țăranul Diceopolis, care sătul fiind de dezastroasele războaie peloponesiace și a sărăcirii familiei lui, încheie de unul singur pace cu spartanii, profitând apoi de binefacerile comerțului.
      Nu întâmplător a fost aleasă comedia aristofanică de mai marii polisului, ci pentru a aduce în actualitate ideea conviețuirii pașnice și cu romanii și cu geții. O speranță pe care aheii milesieni, încet, încet au piedut-o, după întemeierea cetății lor la Istros din Pont.
      La final, cetățenii aplaudă frenetic dansând cu făclii, bând cu nesaț vinuri din kantharos-uri de lut, pe care apoi le sparg râzând.
      Cotloanele întunecate ale cetății sunt înțesate de amorezi, care apoi se retrag spre plaja liniștită a nopții, acolo unde valurile suave ale Pontului murmură frumoase povești de iubire, iar adierea brizei mângâie ramurile atârnânde ale sălcioarelor, tămâind aerul.
      Spre dimineață se lasă binecuvântata acalmie și ultimele răbufniri dionysiace dispar ca un abur de pe străzile lăsate în mizerie, cu resturi de mâncare și amfore sparte de cheflii.
      Soarele timid, de culoarea portocalei, se ițește într-o liniște totală la orizontul mării, iar luciul apei aidoma unui lac, devine sidefat.
      Doar zborul maiestoșilor albatroși, ce se înalță în azur, dă viață unei noi zile.

                                                                                      ...

     Notă*

18) parartima - anexă, dependință în Grecia anticăkantharos

19) vas ritualic din care se bea vinul
20) stil minoic(aici ceramică) - stil caracterizat printr-o simplificare geometricā de forme naturaliste și  picturi monocromatice. 

21) stil corintic(aici sculptural) - stil caracterizat prin fastul decorativ având ca particularitate frunzele de acantă

22) Pelias - rege din regiunea Thesalia, care l-a trimis pe Iason să caute lâna de aur
23) fournos - cuptor din lut
24) rython - vas conic din metal sau ceramică, cu vârful curbat în forma unui corn de animal, în antichitate pentru libații
25) kalamos - unitate de măsurare a lungimii în Grecia antică, echivalentă cu 3,08 m
26) Thaletas - compozitor antic grec, de peanuri (imnuri de slavă)
27) Charie! - formulă de salut în Grecia antică însemnând  Pace vouă !

28) tragos - țap
29) a treia dionysie - Sărbătoare de primăvară a lui Dionyssos
30) corifei - membrii ai corului antic grecesc
31) dithiramb - imn în onoarea lui Dionyssos
32) ,,Mollon labe!''(Veniți să ne luați armele!) - Replică dată de regele spartan Leonidas lui Xerxes al Persiei
33) coturni - sandale cu talpă foarte înaltă purtate de actorii antici
34) Archelaos, Cleandros și Tleopolemos - reputați actori înterpreți ai tragediilor și comediilor antice.

     

Vizualizări: 178

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mi-a făcut plăcere să cutreier o zi prin polis.

Frumos! Interesant! Documentat!

Recomand romanul La umbra Vezuviului de Ion Lazăr da Coza.

Îmi place mai mult cum scrii proză decât poezie, Gabriel. :)

Interesant și frumos! Un periplu prin Grecia antică. Bine legat textul, frumoase și documentariste descrieri, dar ai cam uzat de aceste denumiri greco-antice. Puteau fi înlocuite cu expresiile noastre și povestit puțin pe lângă ele, pentru a știi cititorul ce sunt acestea. (Dar n-o lua de bună, este doar o părere) Nu din alte motive, dar deranjează cursul textului, să tot mergi la agendă să vezi semnificația cuvântului. Însă, de apreciat că ai dat agenda cuvintelor, altfel am fi fost în ceață.

Și din punctul meu de vedere, ești mai bun la proză decât la poezie.

Înțelepciune vouă!, - după semnul exclamării nu se mai pune nimic. Nici nu e nevoie, se scrie în continuare cu majusculă sau cu literă mică.

Și, da! La umbra Vezuviului este un roman în forță, acțiunea desfășurându-se tot într-o perioadă antică și postantică. Ti-l recomand cu multă căldură!

Am citit cu plăcere,

Sofi

Mai multă atenție la redactare!

Cam faci paradă de grecisme. 

Acțiunea captivează.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia îngerului cu o singură aripă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 4 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vorbind despre felul în care arăți a utilizatorului petrut dan
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog În spatele soarelui a lui Nikol MerBreM
cu 14 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În spatele soarelui a utilizatorului Nikol MerBreM
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog Sonetul călătorului a lui Răduță If. Toader
cu 15 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sonetul călătorului a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 15 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog precum un sticlar ce modelează obiecte cu respirația sa controlată a utilizatorului petrut dan
cu 15 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Sonetul călătorului a lui Răduță If. Toader
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog locuiesc deasupra unui supermarket chinezesc a lui Nuta Craciun
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog În spatele soarelui a lui Nikol MerBreM
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Lacrimi a lui Vasilisia Lazăr
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Nimic nu e visare a lui gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Aştepţi tăcut să te întorci acasă a lui Camelia Ardelean
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Lună destrămată a lui Camelia Ardelean
cu 16 ore în urmă
Postare de log efectuată de Stanescu Valentin
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Sonetul e-o mătase deşirată a lui Camelia Ardelean
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Cu traista-n băţ am pribegit prin lume a lui Camelia Ardelean
cu 16 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog VALENTA azi de ziua ta a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Mai lasă-mă o vară (sonet) a lui BOTICI GABRIELA
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea-Popa îi place postarea pe blog Figuri de lut (sonet) a lui BOTICI GABRIELA
cu 16 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor