Ascult contrariată zgomotele dimineții ce îmi rănesc visele nopții, întrerupte fără menajamente de rutina încăpățânată. Deșteptătorul încă nu a sunat, ceea ce îmi confirmă că ziua e pe undeva pe aproape. De o bună bucată de vreme, diminețile mele sunt chinuite sistematic de ritualul cotidian al vecinului meu albanez, ce își eliberează stomacul martirizat seară de seară cu cantități impresionante de carne de oaie friptă, pe care o îmbunează apoi grijuliu, cu felurite soiuri de vinuri, menite să-i ușureze digestia. Cât de mult i-o ,,ușurează”, se poate constata în fiecare dimineață la ora șapte, când răgetele lui disperate poluează toată clădirea și îngrozesc toți locatarii. Canalizarea blocului se îneacă, tușește și sughite inundată de efluviile provenite din stomacul acela fioros!
   Spre ghinionul meu, dormitorul mi se învecinează cu baia lui și nu e chip să amortizez cu nici un truc imaginabil zgomotele acelea grotești ce îmi dau stomacul nevinovat, peste cap. De data asta m-am înarmat cu o pernă uriașă, grea ca un pietroi și la fel de tare pe care, de cum a început ,, asediul”, mi-am pus-o precaută pe cap. Răcnetele și-au redus considerabil decibelii dar aveam mai târziu să aflu de ce! M-am trezit după vreo două ore aproape sufocată, cu o durere feroce de cap, amețită și cu gâtul înțepenit. Am aruncat speriată povara pe care o dusesem în cap inconștientă prea mult timp și am rămas ,, asurzită” de tăcerea ciudată ce mă învăluise complet. Parcă bâjbâiam printr-un nor compact de vată. 
   Auzeam doar bubuiturile înfundate ale sângelui ce se rostogolea prin vene, fericit de eliberarea nesperată și care se izbea dureros de tâmplele strivite de povara pernei monstruoase. Greutatea aceea aproape că blocase circulația sângelui, provocându-mi o surditate temporară, din fericire și toate celelalte efecte colaterale atât de neplăcute. Am năvălit speriată afară și am respirat cu lăcomie aerul înțepător al dimineții. Am început să-mi agresez urechile în fel și chip, îngrijorată la maxim de inutilitatea lor. După îndelungi tentative am auzit un țipăt familiar dar foarte îndepărtat, care mi-a readus speranțele risipite care încotro. Am continuat să-mi masez febril tâmplele izbite nemilos de fluxul violent al sângelui, a căror durere mă frângea. Pe măsură ce durerea pulsa mai intens în capul meu, auzul revenea lent dar sigur și în curând ascultam cu nesaț zbieretele papagalului uriaș ce își înjura stăpâna de mama focului, așa cum îi era obiceiul. Aparținea unei familii din blocul alăturat și ne împuia urechile cât era ziua de lungă, cu vocabularul lui de borfaș sadea. Nicicând insultele lui nu fuseseră atât de apreciate și ascultate cu atâta bucurie! 
   Deodată lumea prinse viață și din toate părțile începură să curgă peste mine zgomotele zilei ce se trezise înaintea mea. Din apartamentul de la etajul superior se auzeau vocalizele dogite ale bătrânului locatar, care exersa de dimineața până seara cu vocea lui teribilă, cântece de pe vremea tinereții lui. Puteai jura că avem în bloc slujbe bisericești din cele mai bizare, care puneau la grea încercare nervii tuturor. Auzise el undeva că moartea fuge mâncând pământul la auzul cântecului și de aceea își spărgea plămânii cu atâta ardoare, bietul om! 
   În semn de protest, cei patru câini de companie ai vecinei de vis a vis, lătrau la unison, acoperind cum puteau și ei ororile sonore ale viteazului bătrânel. Dar vacarmul se sparse brusc când o ușă explodă înfricoșată, sub brațul ucigaș al unui alt locatar scos din minți de tot haosul cotidian. Suferea de insomnie și atacuri de panică iar calvarul lui începea chiar mai devreme de al meu. Un cocoș conștiincios își deștepta suratele cu strigătele lui războinice, menite să alunge spiritele obraznice ale nopții ce atentau la cotețe. Bietul om se jeluia tuturor celor ce voiau sa-l asculte pe facebook și invoca în ajutor pe toți locatarii plini de funingine ai infernului, doar-doar s-o găsi vreunul doritor de cocoș la proțap. Peste pacostea cu cocoșul se suprapuneau zi de zi și mai ales noapte de noapte, tămbălăul celor patru căței și tocurile ascuțite ale stăpânei lor, care treiera apartamentul de la cap la cap căutându-și năravul, probabil. Nu era de mirare că devenise paranoic, bietul om!
   Sperând din tot sufletul că nu voi cădea în haznaua depresiei ca bietul meu vecin, mi-am abandonat auzul recucerit, plăcerilor neasemuite ale casei de nebuni în care îmi duc zilele, jurând solemn că nicicând nu voi mai încerca să sufoc cu o pernă sau orice altceva, muzica celestială a unei noi dimineți.

Vizualizări: 149

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Mozaic contemporan... Traiul în comun la cele mai perfide locuințe înființate vreodată, blocul. Însă, tu ai descris această conviețuire ca pe o simfonie ce poate fi interpretată ca o tortură, o muzică cu care ne-am obișnuit și chiar ne lipsește. Dovadă stă reacția cu perna, după care nu ai mai auzit.

Mi-a plăcut foarte mult mica proză!

Sofy

La bloc... Pereți subțiri, vieți întrepătrunse. :) Mi-a plăcut!

Viață! :))

Ce mi-a plăcut!

când răgetele lui disperate poluează toată clădirea și îngrozește toți locatarii. (îngrozesc)

din toate părțile începu să curgă peste mine zgomotele zilei (începură)

Foarte frumoasă mica ta proză însă te compătimesc sincer!Am citit cu drag!

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Instigare la dor a lui Costel Zăgan
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Cină în alb a lui Mihai Katin
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog n-am să deranjez niciodată aerul, ca tine, a lui Maria Mitea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog din cartea cu tine a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Ghiţă îi place postarea pe blog Sub clipocitul vâslei solitare a lui gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Bircea Marian a postat o discuţie
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog Cină în alb a lui Mihai Katin
cu 4 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 6 ore în urmă
Bircea Marian a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 6 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Rădița Răpeanu
cu 10 ore în urmă
Costel Zăgan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 14 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 16 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în șirul de păsări a utilizatorului petrut dan
cu 16 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 17 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog pentru atât de adâncă dragostea ta a utilizatorului petrut dan
cu 17 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a contribuit cu răspunsuri la discuţia Nănașa a utilizatorului Bircea Marian
cu 22 ore în urmă
Lui Vasilisia Lazăr i-a plăcut discuţia Nănașa a lui Bircea Marian
cu 22 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog se scutură o primăvară peste noi a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 23 ore în urmă
Nikol MerBreM a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 23 ore în urmă
Lui Nikol MerBreM i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 23 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor