Privesc placid cum timpul trece,

Printr-o iluzie concavă;

„Reasamblată“ ca o navă

Pierdută-n portul „demirece“

 

Și andocată printre visuri

Cu înveliș sardanapalic

Peste aspectul "cel" moralic,

Semnez cu valul compromisuri.

 

La școala vieții cu licență,

Clasez erori artizanale;

Transport succese inegale

În rucsacu-n convalescență.

 

Privesc placid cum timpul zboară –

Un pescăruș cu aripi mute,

Hoinar în inimi involute,

Sub orizontul prins cu sfoară…

Vizualizări: 349

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Chris pe Septembrie 30, 2017 la 7:18pm

frumos, mi-a plăcut, mai ales, ultima strofă

citit cu plăcere,

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 30, 2017 la 3:23pm

Papuaşii admirau mărgelele din sticlă și oglinjoarele. Îmi place să cred că eu și mulți membri de pe acest site am trecut de această fază.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Septembrie 30, 2017 la 2:58am

Putem spune atât de mult în cuvinte simple!

Am vaga senzație că uneori poezia ta se țese în jurul unor cuvinte dinainte căutate. 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 7:13pm

:-))) Valerian, nu ai afirmat din neatenţie!! Neatenţie sau greşeală se consideră prima dată! La tine, e a 6-a sau a 7-a oară în care, de-a lungul timpului, ai făcut confuzia genitivului cu acuzativul, în situaţii similare (şi mă refer doar la situaţiile observate de mine, că în rest, nu ştiu, or fi fost mai multe)!! La valoarea ta, nu se admit asemenea "neatenţii"! :-) Dacă ar fi fost o simplă afirmaţie, aş fi trecut cu nonşalanţă peste ea, dar m-ai acuzat că "aberez", că "mă pripesc a învinui gratuit pe cel care îmi analizează textele, venind cu un soi aparte de argumente, lipsite de orice logică, pentru a distorsiona etc." M-aş bucura dacă ţi-ai lăsa comentariul iniţial aici, dedesubt, unde îl repostez şi nu l-ai şterge (din nou); aşa face un om cu demnitate, îşi asumă greşeala, nu o ascunde sub preş! Mulţumesc! (PS: "Creează" se scrie cu doi de "e" la persoana a III-a singular!) :-)

Comentariul iniţial a lui J'Arrive:

“Doamnă Camelia Ardelean, studiaţi morfologia, ca parte a gramaticii, din manual, nu de pe internet... Veţi descoperi mult mai multe nuanţe. 

     Până atunci, vă înştiinţez că toate atributele la care am făcut eu referire sunt în cazul genitiv şi răspund la întrebarea ce fel de sau care (concavă, demirece , sardanapalic, moralic, artizanale, inegale, mute, involute). Ca părţi de vorbire sunt adjective care arată însuşirile substantivelor pe care le determină şi cu care se acordă în gen şi număr. Iată şi substantivele: iluzie, portul, înveliş, aspectul, erori, succese, aripi, inimi.

     În propoziţie,  adjectivele menţionate de mine au funcţie de atribut, iar acesta, atributul, nu poate sta decât în cazul genitiv. Vi le-am subliniat (adjectivele)!

    Nu mai susţineţi aberaţii! Nu veţi progresa vreodată, pentru că nu vreţi să acumulaţi nimic din ceea ce vi se spune! E problema dumneavoastră.

     Sunt tare curios cum puneţi întrebările menţionate (ce? pe cine? pe ce? cu cine? cu ce? la cine? la ce? despre cine? despre ce? lângă cine? lângă ce? de la cine? de la ce? unde? de unde? până unde? când? cum?) pe substantivele în cauză, pentru a găsi atributele (concavă, demirece  - vreţi să spuneţi că asta e licenţă poetică!? - sardanapalic, moralic, artizanale, inegale, mute, involute)

      Ştiu unde aţi făcut confuzia, unde nu aţi sesizat la ce m-am referit, deşi am specificat: la cuvintele care formează rimele, adică la adjective (cu funcţie de atribut, deci în genitiv, desigur), nu la substantivele pe care le determină. Citiţi-le cu atenţie! Vi le-am subliniat, repet!

     Pe lângă faptul că nu aţi sesizat fineţea trimiterilor din comentariul meu anterior, aţi demonstrat că pripiţi a învinui gratuit pe cel care vă analizează textele, venind cu un soi aparte de argumente, lipsite de orice logică, pentru a distorsiona, pentru a-l abate pe cititor de la esenţa discuţiei.

Pe mine nu mă păcăliţi. Încercaţi în altă parte. Evident, gramatica se învaţă din manuale, la şcoală, nu de pe internet, cum ne sugeraţi. 

     Un lucru trebuie să ştiţi: ceea ce scrieţi dumneavoastră nu are nimic în comun cu poezia. Totul e forţat, scris la normă, ca să nu treacă săptămâna fără vreun text. 

     J' Arrive!” 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 5:35pm

:-)) Domnule da Coza, eu scrisesem în glumă "Mulţumesc pentru aprecierea sinceră" la fabula precedentă (dacă despre ea e vorba), fiind convinsă că, de fapt, nu vă place şi că aţi vrut să mă luaţi peste picior când mi-aţi scris "Felicitări"! Dat fiind faptul că de multe ori (îmi) vorbiţi/scrieţi cu "nuanţe", iertată-mi fie starea confuză! :-) În niciun caz nu îndrăzneam să sper că ea (fabula) v-ar fi plăcut, deci afirmaţia dvs., cum că eu aş "considera ca fiind sincere doar comentariile laudative", cade! :-)

Referitor la poezia de faţă, îmi pare sincer rău că nu rezonaţi cu ea! A fost trimisă, acum vreo 2 luni, fără numele autorului, "undeva", împreună cu o alta, tot dintre cele postate aici în ultima perioadă. Ce să zic... eu sunt mulţumită de feedbackul pe care l-am primit, mai ales că nu putea fi nici unul dintre cititori influenţat de numele meu, neştiind cui aparţin! :-) Percepţia e diferită, va trebui să supravieţuiesc cu asta! :-) Cu stimă,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 29, 2017 la 4:59pm

Dacă popasul a fost unul plăcut (sau măcar o parte din el), eu mă bucur, Valery! Merci beaucoup! :-) Amitiee,

Comentariu publicat de Ion Lazăr da Coza pe Septembrie 29, 2017 la 1:48am

Cum tu, Camelia, îmi consideri ca fiind sincere doar comentariile laudative, iată: Această poezie e genială! (Dar scrii din ce în ce mai slab!)

Cu cvasi-sinceritate, 

da Coza

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Septembrie 28, 2017 la 7:40pm

Aleg (cu voia autoarei:) ) ultima strofă ca semn de plăcut popas.

Cu drag, Camelia!

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 28, 2017 la 1:48pm

Doamna Sofy, dacă a fost o "ameţeală" plăcută (măcar ca după un pahar de vin), eu mă bucur! :-) Vă mulţumesc mult de prezenţa agreabilă şi comentariu! Cu preţuire,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Septembrie 28, 2017 la 1:35pm

Tocmai fiindcă nu este o fatalitate, încă mă gândesc dacă să le “repar” sau nu (ruperile de ritm), Valerian! Probabil că da, atunci când voi găsi o variantă care să mă mulţumească! :-)

O fi “vechea mea meteahnă” (“de novice”) cea de care spui, însă ai şi tu o meteahnă, tot veche: confunzi genitivul cu acuzativul! :-) În lingvistică, genitivul este cazul care exprimă posesia, apartenența sau dependența. Răspunde la întrebarea: al/a/ai/ale cui?"

Cazul acuzativ, la care faci, de fapt, referire (legat de expresiile utilizate de mine “în abundenţă”, răspunde la întrebările: ce? pe cine? pe ce? cu cine? cu ce? la cine? la ce? despre cine? despre ce? lângă cine? lângă ce? de la cine? de la ce? unde? de unde? până unde? când? cum? care? ce fel de?” (Nu dau sursa, pentru că informaţia poate fi găsită peste tot, pe internet şi nu numai!)

Genitiv sau acuzativ, nu contează, dar unde scrie că abundenţa lor în text ar fi o greşeală? Şi chiar dacă ar fi o greşeală (deşi eu nu am găsit niciunde menţionat aşa ceva!), mie, ca novice, mi se va ierta această “scăpare”, sper! :-) Mulţumesc de popas! Cu prietenie,

PS 1: „Demirece“ este un cuvânt inventat de mine (ideea mi-a venit de la „demisec“), de aceea l-am şi pus între ghilimele!

PS 2: Desigur că toate temele sunt bătătorite: dragoste, timp, viaţă, moarte, destin etc., doar nu am inventat noi poezia, apa potabilă sau mersul pe jos! :-) Important este să spunem ceea ce avem de spus, în felul care ne reprezintă, pentru a da o notă personală întregului!

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 minute în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 9 minute în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 10 minute în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 42 minute în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 48 minute în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 50 minute în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 2 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 5 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 5 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 6 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 6 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 6 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor