Cod negru de furtuni, plouă.
Plouă cu gânduri, plouă negând.
Mirosul neuronilor arzând
spre tine mă poartă... plouă.

Pe tine, timpul, nu te calcă.
Eşti tot mai frumoasă, mai coaptă,
iar marea albastră te-aşteaptă...
Timpul, pe tine, nu calcă.

Cod negru de lacrimi albastre.
Plouă cu gânduri, plouă negând,
în ce mă transform evoluând?
Negru cod de lacrimi albastre...

Vizualizări: 218

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Februarie 26, 2021 la 5:03pm

Semn de lectură. Cu părere de rău, nu a fost bine conceput acest text. Nu are „ingredientele” necesare.

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Februarie 25, 2021 la 9:02am


Este ultimul comentariu al meu sub această poezie.
Trebuie să conștientizăm, că între negru și alb există gri. Prin urmare trebuie să înțelegem că sunt multe feluri de poezie, poeții se exprimă prin multe moduri. Cu privire la punctuație, da, există poezia fără punctuație, deoarece, fiecare cititor este liber, trebuie să se simtă liber în faţa textului să îşi imagineze, să filozofeze, după plăcere. Mesajul nu se schimbă, el se multiplică. Cu cât poate o poezie să impună mai multe mesaje cu atât este mai valoroasă.
La versul menționat, nu m-am referit la idee. Am înțeles ideea, construcția lui este banală. Te poate călca trenul, mașina, motocicleta, nu te poate călca timpul. Sau este vreun dialect, vreun jargon? Am spus și mențin, exprimarea nu este poetică.
Și nu este valabilă sugestia ta de a nu mai comenta sub fiecare text, ori de câte ori simt că este necesar, deoarece aceasta este treaba mea aici, a adminilor site-ului. Dacă mă vezi mai prezentă, eu am mai mult timp. În acest fel se menține site-ul în picioare.
Și, atenție! Comentariile se fac cu limita bunului simț. Ne referim doar la poezie nu se fac atacuri la persoană, în genul, sunteți avocată sau mai știu eu ce.
Sofia Sincă - administrator editor.

Comentariu publicat de Mick Lorem pe Februarie 24, 2021 la 8:25pm

Uhh, ce vânt s-a stârnit aici din cauza unei adieri! Am evidenţiat versurile care nu m-au convins cu melodicitatea lor, atât. Dacă doriţi să-mi comentaţi nebuniile (vesurile) , fără semne de punctuaţie şi fără de rimă, o puteţi face chiar sub ele. Vă invit să recitiţi regulamentul acestui site, în special punctul V. Pace!

Cu respect,

Mick Lorem

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 24, 2021 la 8:24pm

Cum puteți da mai multe sensuri dacă autorul a dat mesaj unic poeziei sale? Ajungem, din nou, în același loc de unde am pornit... mesajul original transmis de poet se distorsionează de cititor. 

Dacă dvs.  considerați că este potrivit, nu am de gând să vă opresc.

Mult spor!

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Februarie 24, 2021 la 7:44pm

O poezie fără semne de punctuație îmi dă libertatea să o citesc cum doresc eu. Să-i dau mai multe sensuri. Multe poezii câștigă prin asta. Nu sunt încorsetate de nimic. Ce să mai spunem de semnele de punctuație puse greșit. Nu același lucru cred și despre proză. 

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 24, 2021 la 7:23pm

O simplă completare doamnă Sofi. Abia acum am observat...

Pe tine, timpul, nu te calcă. - cel mai lipsit de lirism, vers!

Doar atât ați putut să înțelegeți din versul amintit?  Poezia această am scris-o unei doamne prin care i-am transmis că este atât de frumoasă și de gingașă, încât nici măcar timpul nu poate să-i fure vreodată frumusețea... ceea ce vine în contradicție cu mine, care îmbătrânesc... îndreptându-mă spre moarte. 

În această poezie m-am jucat cu unele motive specifice simboliștilor. 

,, Prin simbol cuvintele capătă altă semnificație ("Plumbul" din poeziile bacoviene capătă înțelesul greutății, apăsării sufletești, și nu mai reprezintă un element chimic). Sugestia este constituită din stări sufletești nedefinite. O altă trăsătură specifică este muzicalitatea versurilor și a ideilor. Aceasta este dată de repetarea unui cuvânt, a unei sintagme sau a unui vers (formându-se astfel refrenul). Simbolismul se diferențiază de celelalte mișcări literare prin cultivarea versului liber și a corespondenței între senzații diferite: auditive, vizuale, olfactive, motorii".

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 24, 2021 la 7:09pm

Stimată doamnă Vasilisia, vă apreciez punctul dvs de vedere, însă aș avea câteva observații, dacă-mi permiteți. 

Mă gândesc logic la momentul în care dvs citiți o ,,poezie,, fără semne. Cum le puneți  dvs?

Din perspectiva mea un text fără semne de punctuație, este ca mâncarea fără sare, mesajul se pierde oricât de bun ar fi el inițial.

Apoi, când citiți dvs, poate o faceți cu voce tare sau poate nu, probabil, și aici intervine limbajul paraverbal care include, după cum bine știți: volumul, ritmul, pauzele din vorbire, intonația și dicția.

Ehh! Aici am vrut să ajung, un text fără semne de punctuație, se citește continuu, nu are pauze în vorbire, are același ritm, intonație, dicție etc... așa că neexistând niciun semn de punctuație, fiecare persoană care citește un asemenea text înțelege ce dorește el, nu ceea ce vrea poetul să exprime, deoarece  cine citește textul  pune el singur semnele de punctuație după cum consideră el... sper că ați înțeles de ce consider că se pierde/modifică mesajul original.

Referitor la semnele puse aiurea, asta denotă faptul că persoana în cauză nu le stăpânește corect și are nevoie de studiu suplimentar.  Le pune greșit sau nu le pune deloc, în privința mea e tot greșeală. 

Oare cum ar fi ipotetic vorbind, dacă am scoate semnele de punctuație din limba noastră? Dacă mergem pe principiul că un om inteligent le pune singur, nu le mai văd rostul, nici la evaluarea națională, nici la bacalaureat, examene didactice etc.  Discuția e lungă.   

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 24, 2021 la 6:36pm

Să trageți cu toate puștile spre mine doamna Sofi,  aștept să-mi spuneți că sunt cel mai slab ,,poet," pe care l-ați citit vreodată pe acest site, tot nu îmi puteți schimba opinia obiectivă. Versurile fără semne de punctuație sunt greșite, nu exprimă mare lucru deoarece comunicarea nu se poate  realiza eficient. Câtă lume nu înțelege comunicarea verbală bine, darămite în scris... aș putea adăuga că cine scrie fără semne de punctuație, poate nu le pune că nu știe de ele și preferă să scrie fără? Încă meditez în această privință...   

Pentru a mia oară vă repet, nu am nimic împotrivă cu cei care aleg să scrie în acel fel, așa cum dvs nu vă plac sonetele, dați-mi voie ca nici mie să nu-mi placă simplele versuri fără semne de punctuație. 

Am învățaț în anii grei de studiu, plus din experiențele artistilor mei preferați, exemplu https://ro.wikipedia.org/wiki/Robbie_Williams că nimeni nu poată să măsoare talentul nimănui, nici măcar noi înșine nu ni-l putem aprecia, așa că repet, nu am avut intenția și nu am jignit pe niciun poet adevărat, deoarece nu sunt eu în măsură, și nici nu mă interesează, să spun cine e poet adevărat și cine nu, asta doar Dumnezeu știe. Iar poeții adevărați își știu valoarea, nu (mai) au nevoie de confirmare, cei mici au nevoie să fie lăudați pentru a-și crește stima de sine. 

Spre final, v-aș sugera Sofi, dacă se poate, să nu îmi replicați de fiecare dată când eu nu sunt de acord  cu un text anume, sunteți cumva avocat de profesie și simțiți nevoia de a lua apărarea tuturor?

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Februarie 24, 2021 la 4:27pm

Dureroasă da, dar nu și romanță. Bine, titlul poate fi numit și impropriu.

Poezia modestă, modestuță. Multe gerunzii, verbe greoaie, ce întunecă mult și care nu  se folosesc în poezie, fără rimă, versuri repetate cam mult, fără muzicalitate. Desigur, dacă rima lipsește. Să nu-mi spui că ai mizat ca fiind rimă terminațiile verbelor la gerunziu. Există așa ceva în dicționarul de rime? De fapt, tocmai ai scris poezie fără rimă.

Pe tine, timpul, nu te calcă. - cel mai lipsit de lirism, vers!

În legătură cu poezia în vers liber? Aceasta este una complexă, inteligentă, plină de metafora ce dă sensuri diferite. Și de aceia nu se folosește (de preferință) punctuația, pentru că un cuvânt poate folosi pentru două versuri (și pentru cel de sus și pentru cel de jos) sau este o cheie cu semnificații diferite și care lasă fiorul liric. În asta constă arta. Nu, nu este proză. Proza este cu totul altceva. Proza este adevărata artă care a format scriitorii. E greu și să o citești, dar să o scrii!

Comparația ta cu mitraliera este nefondată, este complet aiurea... Ești pe dinafară. Este și chestiune de gust, dar nu trebuie să luăm în derâdere pe nici un poet și nici o formă a poeziei. Așa cum a spus și Lisia, mai studiază numeroasele feluri de poezie, caracteristicile lor, poate, poate vei putea să înțelegi și poezia cu vers alb sau liber.

Sofi

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Februarie 24, 2021 la 3:54pm

Iar în legătură cu semnele de punctuație, e mult de discutat. De multe ori, ele pot limita mesajul unei scrieri. Un om inteligent știe exact cum să le pună și mental. Nu-ți trebuie neapărat punct ca să te oprești. Foarte mulți dintre cei care nu pun semne de punctuație știu să le pună foarte bine. Am spus de ce nu le pun. E mult mai deranjant să le găsești puse, dar puse aiurea. 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de gina zaharia
cu 28 minute în urmă
Adrian Erbiceanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ești numai tu? a utilizatorului Adrian Erbiceanu
cu 3 ore în urmă
Ada Nemescu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Valiza cu vise a utilizatorului Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Lui Ada Nemescu i-a plăcut discuţia Valiza cu vise a lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Grig Salvan a postat o discuţie
cu 10 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
cu 10 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 12 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Am strâns în pumn pământul... a utilizatorului gabriel cristea
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Am strâns în pumn pământul... a lui gabriel cristea
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog De nimic nu ți-e teamă... a lui Grig Salvan
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ești numai tu? a utilizatorului Adrian Erbiceanu
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Ești numai tu? a lui Adrian Erbiceanu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Protocol de toamnă a lui Dinca Valerian
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog din copilărie a lui Darie Giurgiu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din copilărie a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ***** a utilizatorului gina zaharia
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor