Mă trage vântul de haină

 

uneori mi se pare că suflă vântul

în limba ta, prea târzie toamnă!

și nu ar fi că vine și strigă fără gură

cu chipul celui bântuit de sete

așa cum mușcă focul,

dar în valea mea năpădită de buruieni

nu știu dacă și voi ați văzut

un mânz visând sub ochii unor lupi flămânzi?

poate că vina lui e și a mea

ori acolo unde mai scriu

pentru a visa tăcut ca un copac

și fac dragoste între atâtea frunze uscate

cum totul în vis e posibil,

le-am zis fluturilor să-ți bată în fereastră

și e cam tot ce mi se întâmplă.

pe măsură ce atâtea ne stau înainte

căutând firul multor năzăriri

cântecul meu se tot duce la vale

ca bulgărele de zăpadă

și tu spui să mă feresc de oglinda ursitoarelor

și, ca un ghem de fire, acele fire ce mă destramă.

ori mă trage vântul de haină,

ori tristețea e cea care stă la pândă

și ca fumul îmi suie la cer gândul

abia întors de pe frontul iluziilor mele,

iar tu tocmai orbecăi prin poveștile altora.

 

 

Vizualizări: 193

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Aprilie 27, 2022 la 9:45pm

Ada Nemescu: Spui atât de frumos, poemul „are efect regenerativ... mă întoarce în mine”, dar fiecare cititor simte asta (cred) atunci când se regăsește într-un poem. Pentru că suntem puşi în faţa unor noi senzaţii: „îmi pui la încercare sufletul” – spune cititorul. Eul său interior îl avertizează: un înger păzitor ne spionează din cețurile acestor oglinzi a cuvintelor. Acolo unde proiecţia noastră în oglindă presupune, aşadar, o desprindere a sufletului de trup, o ardere a cuvintelor în lăcaşul gândirii. Ori, tocmai pierzând această legătură, nu facem altceva decât să refacem legătura cu cea de a doua fiinţă care există în noi. Vorbesc de acele oglinzi despre care se spune în popor că îți arată sufletul. Credinţa poporului nostru e şi aceea care vrea a ne sugera că doar prin acoperirea acestora cu o pânză albă sau ştergar de casă, nu vom lăsa ca spiritul celor întorşi după moarte să ne tulbure viețile.  Dacă un poem te-a făcut să rezonezi cu el, înseamnă că poetul a intrat în sufletul tău cu acel gând despre trăirea lui. E și scopul poeziei celor din lumea autenticismului 2000-ist.

Comentariu publicat de Ada Nemescu pe Aprilie 27, 2022 la 11:28am

Nu întâmplător m-am oprit aici...

Născută toamna, rezonez ca o frunză, altădată verde...

Paradoxal, asupra mea, poemul are efect regenerativ... mă întoarce în mine, crescându-mi pulsul, vibrez...

...ca un ghem de fire, acele fire ce mă destramă.

ori mă trage vântul de haină,..

atât de minunat!

Copleşită de frumos, mă voi întoarce!

Ada

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 20, 2020 la 7:27pm

Vasilisia: Suntem cam ce am citit. Totul, cred asta, începe din copilărie. Două clase învăţase mama la tinereţile ei, dar ştia pe de rost poeziile şi toate cântecele din cărţile asupra cărora se aplecase cândva, pentru a buchisi literele. Noi nu înţelegeam însă, pe atunci, cum de nu ne dădea şi nouă mâna să putem ţine minte toate alea de le știa. Dar uite că mama ştia de Greuceanu, de Şperlă voinicul, Tristi-copil şi Inia Dinia sau Omul de piatră… de parcă atunci le citea de pe o carte nevăzută, deşi, lumina ochilor ei începuse a i se stinge treptat-treptat, până la a nu mai avea decât întunericul în ei, ca pe o povară ce-i fusese sortită a o duce şi în mormânt. Reținusem de la poetul Ion Gheorghe: „Întotdeauna Marile Mame au vorbit în oracole pe care fiii nu le-au luat în seamă”. Gândiţi-vă numai ce-i spunea Ivan, lui Aleoşa, în „Fraţii Karamazov”: „Eşti tu cumva în măsură să-mi explici care-i rostul ei (harababura vieţii – n.n.) pe pământ şi la ce poate folosi?!” În copilărie, am ştiut de la mama că unde se termină un basm, începe al doilea. Când eram copii, abia aşteptam să înceapă  basmul. Când termina de povestit, deşi în ochi lumina i se stinsese pe veci, mama avea încă ochii înfipţi în viaţa basmului pe care tocmai îl terminase. Încă de la primele năzuinţe spre Tărâmul fără de Moarte numit literatură (văzând cât timp din viață dădeam cititului, în loc să plec cu coipii la joacă), mama, ca un înger păzitor, îmi spusese: „Tu ţi-ai ales meseria asta, îmi spunea de obicei. Tu crezi că eu nu văd cât te chinui?”. Ce știam eu pe-atunci? Dar unele lucruri le-am priceput târziu, însă.

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Noiembrie 20, 2020 la 1:13am

Am zis eu... Până și comentariile dumneavoastră sunt poezie, sau filosofie, sau lecții de viață, sau toate la un loc. Sunteți un munte de cultură.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 17, 2020 la 12:32pm

Vasilisia: O da!... neîmplinirile. Neîmplinirile unui vis, a unor trăiri?...Comentând toate acestea, par a sta la taifas cu aserțiunea lui Nietzsche: lumea nu se justifică decât ca fenomen estetic, fapt ce l-a ajutat și pe dramaturgul-medic A.P.Cehov să-și fluidizeze estetic opera dramatică și a-și crea inconfundabila atmosferă cehoviană care „poetizează tragic” (după Petre Isachi), imperiala Rusie! Asta îmi aminteşte de lecţia lui Juvenal, vizând asanarea moravurilor vieţii sociale şi literare, dar, deşi scrisul său ţâşneşte dintr-o indignare, în poezie părăseşte repede acest prag metafizic ştiind – mai bine ca alţii – că nu este suficient să fii indignat pentru a fi poet. Dar poate că (și în poezie) stau la taifas cu mine însumi, sau doar cu garanția judecății estetice, ori e doar starea de candoare propice gestul creator, dar tot mai tiranice îmi stau cele două pahare în faţă, pline cu neîmpliniri - și care  ciocnesc şi beau între ele printre aceste cuvinte ale mele.

 

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 17, 2020 la 12:30pm

Doamna Carmen Popescu:  Frumos (și adevărat) spus: „toamna, un bagaj al tristeților... o provocare a iluziilor”... Da!.. Încercaţi să umblaţi, ca mine, prin subteranele acestei gândiri poetice, unde un „principiu înoată în jos şi alt principiu se-aruncă-n sus”, şi veţi realiza că, din al Împărăţiei de unde, odinioară, feciorul de împărat rătăcise teritoriile, în goana după acel iepure, oricine ai fi, nu te mai întorci.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 16, 2020 la 4:11pm

Doamna Sofia:  Acel „și” de care m-am temut în versul corectat mi-a dat mari bătăi de cap. L-am repus în alcătuirea versului (firesc). Mulțumesc! ”Ceva” din biografia exterioară a unui scriitor, trece (prin scris), în mod necesar, în „altceva”, mult căutat de cititor printre cuvinte.  Sau cum spunea Cervantes: „Nu ne vom asocia închipuirii iscusitului cavaler al Tristei Figuri, cum că, în încăierarea de la hanul unde a năzărit-o pe Dulcineea, s-ar fi crezut transportat în timpul încăierării pe câmpul lui Agramante...”. Altfel, poate aş fi fost și eu doar un simplu muritor care încă nu l-a citit cu asiduitate pe autorul spaniol și, după această încercare, de a-i  pricepe aluzia, părea a-mi sosi şi mie rândul să nu-i mai citesc pe înţelepţi şi, ca într-o vale demnă de plâns, ar trebui să mă las acum în voia instinctelor, pentru ca imaginaţia să zburde. Când scriem ceva trist, fiecare își este sieși cel mai îndepărtat de ceea ce a trăit, în dorința de a se debarasa de multe contradicții ale sale, ori e lupta cu demonul îndoielii și al zădărniciei în libertatea lui de alegere a tot ceea ce a gândit? Oare ce ar fi răspuns Hamlet? Lumea întreagă e o scenă și poeții sunt actori ai cuvintelor?...  Dar și lui, amară îi era, nu-i așa,  cugetarea. Mi-ar plăcea să cred, că tristețea, haina asta vremelincă, am lepădat-o. Dar, suntem cu toții, doar trecători!

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 16, 2020 la 3:48pm

Chris: născut pe meleaguri dobrogene, par a avea în cerneala cu care scriu câte ceva, atât  din „tristele” cât și „ponticele” poetului romano-tomitan. Dar poezia actuală are ceva mai mult din metamorfozele kafkiene ale Lumii, când convingerile poetului sunt ca temnițele văzute de mine (recent) între zidurile de cremene ale Cetății Neamțului. Și care, n-au cum să nu te înfioare.

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 16, 2020 la 3:40pm

Mihaela S: Da! Tristețea stă mereu la pândă în spatele celui care scrie, ca printr-o fereastră prin care poetul privește în transcendent, încât nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva doar provocarea diavolului naște în noi, imaginația? Vorbind despre onoarea actului de a scrie, Mircea Cărtărescu împărtăşea şi el durerea acestui act al democraţiei noastre, temându-se că „va avea soarta tristă de a nu fi citit de nimeni”. Citit de tine (și sunt sincer) mă simt eliberat de tristețe. Și o spun, abia întors de pe meleaguri moldave. 

Comentariu publicat de Tudor Cicu pe Noiembrie 16, 2020 la 3:30pm

Valeria: Trenul tristeţii trece peste noi de parcă nimic nu mai face parte din noi. Un fluviu curge în continuare (în noi) – care e... viaţa. Taina acestor treceri prin viață se întâmplă numai înlăuntrul nostru. De mâine încolo, normalitatea la care visăm, crucea ce ar trebui purtată de noi, a celor despre care scriem, nu mai poate lua forma întâmplării. Totul tremură în univers, iar poveştile mari vor poposi şi la urechile celor ce n-au vrut să audă că, dacă n-am scrie despre drama a ceea ce ni s-a întâmplat cândva, „timpul ar trece peste noi cu nepăsarea lutului grăbit”, cum ne avertiza marele Will. Iar cei care înțeleg, descoperind înțelesul din scriitura poetului, și au realizat faimoasa judecată hegeliană (că „întregul este neadevărul”), vor stăpâni și judecata tiraniei lui „a fost odată ca niciodată”. (Tocmai am trecut - de curând - pe la teiul lui Eminescu din Copou și tristețea Veronicăi din aleea alăturată încă nu umbrise „dorința” poetului rămasă dăltuită în piatră, în fața bustului său). 

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Chris a contribuit cu răspunsuri la discuţia Alergătorul singuratic a utilizatorului Grig Salvan
cu 53 minute în urmă
Lui Chris i-a plăcut discuţia Alergătorul singuratic a lui Grig Salvan
cu 54 minute în urmă
Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog se scutură o primăvară peste noi a lui Vasilisia Lazăr
cu 7 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog în verde mă pierd (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sărbătoarea Luminii a utilizatorului Floare Arbore
cu 9 ore în urmă
Stanescu Valentin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog în verde mă pierd (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 9 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu-aripi de ierburi nalte și descânt - vilanelă* (pastorală) a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Calea unui strop de apă a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia mâinii drepte a utilizatorului Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Erezia mâinii drepte a lui Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog viziune suprarealistă a utilizatorului Floare Arbore
cu 11 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 11 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog viziune suprarealistă a utilizatorului Floare Arbore
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Chitic îi place postarea pe blog Rondel pentru Momo a lui carmen popescu
cu 12 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor