Un iepuraş cam năzdrăvan,

Dintr-o provincie uitată,

Cu aparenţă „mai” stilată,

Îşi proiecta aeroplan.

 

Să-l cumpere părea un vis,

Ar fi durat o veşnicie,

N-avea în cont decât o mie!

Neacceptând un compromis,

 

Se îndreptă spre-o scorburea –

Acolo-avea culcuşul buha:

„De n-o fi în concediu ciuha,

Din postul ei de chehaia,

 

Am s-o invit la un dineu,

Să-i etalez a mea idee

Pe un buchet de azalee

(Şi să ochesc sub decolteu)!”

 

Pe când se socotea aşa,

De la fereastră se iţeşte,

Cu pana tunsă băieţeşte,

Rudenia de cucumea.

 

- Ce bine că te-am întâlnit!

Îl salută înaripata.

Să te ajut, să ştii, sunt gata,

Cu avionul plănuit!

 

(Pufosul îi împărtăşi,

Se înţelege,-a sa fantasmă  –

Dacă-şi luă, sărmanul, plasmă,

„Vedenia” îl răvăşi!)

 

Am să vorbesc cu-al meu amic,

Un şoim expert în vaste zboruri

(Ţineam cândva ştiute „scoruri”),

Că nu vreau să mă contrazic,

 

Dar ce-ţi doreşti acum – un fleac,

Părând un pic „mai” anacronic

(Ţi-o spun la modul... neironic),

E... fânul într-un vârf de ac!

 

Să mă exprim mai explicit:

Ţi-ar trebui aripi, vreo două,

Şi o elice-aproape nouă

(O să-ţi procur, nu-s ipocrit!).

 

Că mi-eşti prieten, te conjur

Să nu pronunţi cuvântu-„aripă”

(Îl măsură, trăgând din pipă),

L-oi socoti, pe loc, sperjur!

Când vrei să decolezi uşor,

Propun să te aduc la mine,

Aici, în cuib, de îţi convine;

O să înveţi ce-nseamnă zbor!

 

Biet urecheatul, siderat

De îndelunga experienţă,

Descrisă larg, cu insistenţă,

O prinse-ncet de-un omoplat.

 

„Prietena” îl dirijă

Direct în cuhnia-i bogată,

Ţintind o pungă de salată,

Apoi, grăbită-l devoră.

 

Cu cei puternici este greu

La amiciţie să „năzui”;

În timp ce aura le-o „răzui”,

Devin duşmani instantaneu!

 

Vizualizări: 377

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 10, 2018 la 12:14am

Nikol, Vasile Burduşa: mulţumesc de lectură şi semnul lăsat! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 10, 2018 la 12:09am

PS: Să nu mint, am mai găsit una, o postez în continuare: 

GREIERELE ŞI FURNICA
(Fabulă modernă)


Primăvara
Furnica sapă, pune seminţe, face straturi. Apare şi
greierele.
- Ce faci, greieraşule?
- Merg la un tenis cu băieţii.
- Măi, măi! Să nu vii la iarnă să-mi ceri mâncare, că nu ştiu ce-ţi fac!
- Da, da, bine....
Vara
Furnica adună, seceră, coseşte. Trece greierele, cu o chitară sub braţ.
- Ce faci, mă?
- Mă duc să cânt cu băieţii în parc.
- Să nu uiţi: de la mine să nu ceri de mâncare.
Toamna 
Furnica culegea de zor, făcea dulceţuri, punea conserve.. Trece greierul, tot cu chitara sub braţ.
- Ce faci, mă?
- Mă duc să cânt cu băieţii în bar.
- Bine, mă, da' la muncă nu vii până la iarnă?
Vine iarna 
Furnica stătea în pridvor, înfofolită într-un şal şi cu un
ceai fierbinte în mână, când vede o limuzină. Din ea coboară greieraşul.
- Ce faci, greieraşule?
- Uite, mă duc la Paris să cânt. Am avut succes cu chitara.
- Bine, greieraşule, baftă. Şi dacă-l vezi pe La Fontaine , zi-i că-mi bag picioarele în "Fabula " lui.

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 10, 2018 la 12:03am

Doamna Lisia, în ce priveşte experienţa cu copiii, nu am cum să vă ajung din urmă, fiindcă natura profesiei dvs. mă va împiedica de fiecare dată! :-) Psihologia m-a pasionat dintotdeauna şi am citit “câte ceva” în domeniu, poate nu suficient, dar destul cât să învăţ că frica este duşmanul cel mai de temut al omului (sau unul dintre ei), iar ca să ne "vindecăm" de ea, trebuie să mergem exact înspre ceea ce ne-o provoacă. Din acest motiv, nu îmi va fi niciodată teamă să încerc ceva nou (în domeniul literar, cel puţin), chiar dacă nu îmi va ieşi perfect/corect de la început (sau poate tocmai de aceea)! Reacţia cititorului va fi întotdeauna în funcţie de percepţie, educaţie şi gustul personal, dar şi de personalitate/caracter. De aceea unii îşi spun sincer/dezinvolt părerea, iar alţii simt nevoia să fie sarcastici, altfel nu sunt în largul lor! Eu, de obicei, nu răspund acestora din urmă cu pietre, dar nici cu flori, poate cu o pâine tare ca betonul, din când în când… :-)) Asta e, nu poţi să arunci cu bolovani şi să primeşti lăcrămioare în schimb! :-) Dar aceasta nu are nicio legătură cu dvs.!

Referitor la fabula de faţă, iniţial am dorit-o a fi pentru adulţi (de unde şi cuvintele cu pricina)! După ce am terminat-o, mi-am dat seama că e cam “jucăuşă” (cum a remarcat şi doamna Sofy) pentru acest scop! Văzând că nu mi-a ieşit pasienţa, mă gândeam că poate ar merge totuşi pentru copii mai mari (de 12-13 ani, cum au fost cei pe care am “testat-o” – din punctul meu de vedere, copii sunt şi cei care au terminat liceul sau facultatea, până la urmă)! :-) Copiii din ziua de astăzi sunt precoce (unii), înţeleg multe, iar ce nu au înţeles, le-am explicat! Când au dedus despre ce e vorba în “ecuaţie”, s-au amuzat şi au perceput morala! Că sunt (şi) păreri negative în ce priveşte această (pseudo)fabulă, nu mă deranjează, din contră, mă va face să fiu mai atentă data viitoare! Este însă foarte greu să scrii o fabulă modernă, atunci când nu găseşti niciun “model bun/corect” care să te inspire sau să-ţi arate "cum se face", mai bine zis! Eu m-aş bucura să citesc la colegii de breaslă (cunoscuţi sau necunoscuţi) măcar o pseudofabulă, ca exemplu, dar din păcate, n-am avut şansa asta până acum! După multe căutări, iată tot ce am găsit (redau, în continuare, cu copy-paste, doar începutul şi sfârşitul unei fabule moderne “pescuite” pe internet, fiindcă textul are 143 de versuri, faţă de la meu, care are “doar” 60). Nu ştiu dacă este sau nu un model potrivit! :-) Cu stimă,

VULTURUL ŞI ELEFANTUL

“Cine nu a fost la zoologică/ Să vadă o lume ilogică?!/ Cu animale pestriţe/ Păsări având înfoiate codiţe/ Maimuţe,tigri,pume,lei/ Şi...multă lume pe alei./ Un caz atipic s-a produs/ Un nou Elefant a fost adus/ Din Savana africană/ Ce-avusese-adâncă rană/ La piciorul stâng din spate/ Făcut de o vietate./ Elefantul mare dar blajin/ Avea un Vultur...vecin/ În cuşca sa cu gratii multe/ Sătul de cruntele insulte/ Cum îi strigau vizitatorii cruzi:/ "-Ridică-te pe crengi,hai sus,n-auzi?/ Stai întins ca un curcan/ Mai posac în fiecare an!"/……………./ Precum povestea lui Jack/ In care vrejul de fasole/ Crestea fara a se sprijini de vreun arac/ Sau fara alte adiacente console/ Asa crestea Liana, ca din ape/ Lumina vrea intruna doar sa pape./ Si l-a tot strans pe arborele care/ Nu mai avea nici o salvare./ Si printre oameni treaba e la fel/ Cu totii accedem spre acelasi tel/ Mai sus in ierarhie,sore mai bine/ Fereste de cei de langa tine/ Sa-r putea sa aduca-n spate/ Dusmanul-care nu iti este frate./ Sau...frate daca-ti este - ia aminte/ Pieri de mult pe Terra,cel cuminte.”

 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 9, 2018 la 1:56pm

Învăţăm, Valery, învăţăm... poate următoarea va ieşi mai bine! :-) Îţi mulţumesc de popas şi sugestii/sfaturi, să vedem practica ce va spune, că ea ne "omoară"! :-) Cu drag,

Comentariu publicat de Vasilisia Lazăr pe Februarie 8, 2018 la 3:19am

Camelia, lucrez cu puștimea de vreo 35 de ani. Am făcut atâta psihologie de mă doare mintea, dar n-aș avea curajul să scriu pentru copii. Cine are impresia că e ușor se înșeală amarnic. Și greul vine tocmai din capacitatea de a adapta textele la particularitățile lor de vârstă.

Dacă tu îmi zici că acei puști s-au amuzat copios după ce le-ai citit această fabulă, dă-mi voie să nu te cred. Poate au râs doar la final când au auzit că bufnița l-a mâncat pe iepuraș, dar, în rest, nu cred că au înțeles mare lucru. Și știi de ce? Din cauza acestor cuvinte: ciuha, chehaia, compromis, dineu, etalez, azalee, cucumea, anacronic, neironic, sperjur, siderat etc.

Nu, nu e o fabulă pentru copii, iar pentru adulți...

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 6, 2018 la 6:47pm

Valerian, simt cumva o "undă" de sarcasm în comentariul tău ("din preţioasele dezvăluiri ale autoarei Camelia Ardelean")? Vezi că nu e frumos să tragi cu ochiul la comentariile care nu îţi sunt adresate, pentru a te folosi de ele, cu scopul de a-l discredita pe autor! Dezamăgitor! :-((

Referitor la "sadismul" meu (figurat), ce zici de cel al lui Grigore Alexandrescu ("Uliu-şi luă zborul. Dar se întoarse-ndată/ Şi răpi o găină, pe urmă două, trei,/ Pe urmă câte vrei./ "Ce pază este asta? strigă una cu jale,/ Vorba măriei tale/ Era să ne păzeşti,/ Iar nu să ne jertfeşti." - Uliul şi găinile etc.)? Ahhh... sau poate te refereai la "sadismul" meu legat de faptul că i-aş fi "torturat" pe "bieţii" copilaşi cu fabula mea "plictisitoare"! Scuză-mă, aşa sunt eu, mă prind mai greu! Nu-i nimic, se rezolvă, data viitoare le citesc o poezie de-a ta, ca să  îi scot din plictiseală! :-)

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Februarie 6, 2018 la 6:21pm

Eu apreciez perseverența ta, Camelia,  în a scrie/ promova acest gen de poezie. Într-adevăr, sunt și eu de părere că trebuie să schimbi atât modul de abordare: istorioara  să fie cu adevărat  cu tâlc, ca, în final, morala să capete efectul scontat. Mare atenție și în alegerea personajelor și a moravurilor, greșelilor pe care vrei să le satirizezi. 

Cu drag,

Comentariu publicat de TACITUL pe Februarie 6, 2018 la 2:32pm

     Slabă în conţinut, cu o morală destul de superficială, stufoasă şi plictisitoare, până la urmă. Despre această pseudofabulă vorbesc!

     Eşti sadică (fig. se înţelege)! Ai grijă ce îţi doreşti, Camely ("doamnă Ardelean")! Nepoţeii şi copiii (!!!) cu pricina s-or fi amuzat ei din cu totul alte motive, nici nu te duce gândul la care dintre ele! 

Am "testat-o" pe câţiva nepoţei şi copii de-ai cunoscuţilor, s-au amuzat cu toţii. Mai am câteva poezii pentru copii, poate o să scot cândva, după ce se mai adună, un volumaş... (Din preţioasele dezvăluiri ale autoarei Camelia Ardelean - cu 1 oră în urmă)

     J' Arrive! 

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 6, 2018 la 1:14pm

Doamna Sofy, n-am reuşit să fiu mai serioasă de atât când am scris-o, iar dacă bag "foarfeca" în ea, o stric! Mai bine o las în acest stadiu, de "poezie bună pentru cei mici" (şi pentru mine, când mai dau, din când în când, în mintea copiilor)! :-)) Referitor la "devoratul" iepurelui, acesta probabil a fost unul pitic, iar bufniţa era ruptă de foame, doar aşa se poate explica faptul că l-a putut hăpăi aşa de repede! :-)) Vă mulţumesc mult de sfaturi şi opinia sinceră! Cu drag,

Comentariu publicat de Camelia Ardelean pe Februarie 6, 2018 la 12:46pm

:-)) Mihaela, ai grijă, "rău e cel care gândeşte rău"! Nu e cu nicio dedicaţie, dar nu pot să neg că, atunci când am scris de "aripă", mi-a venit în minte doamna Sofy, care îmi spusese cândva că folosesc des acest cuvânt în poeziile mele (ceea ce este adevărat; e unul din cuvintele mele preferate, fiindcă mă duce cu gândul la zbor, la înălţare, la evoluţie, la libertate etc.), de aceea, ca să mă "scot", am scris strofa cu "sperjurul" (o glumiţă nevinovată, desigur)! :-) Până la urmă, îmi place cum se completează cele 2 strofe, aşa că pot spune că doamna Sofy a fost muza mea, în acest context! :-)

Referitor la expresia remarcată de tine ("fânul într-un vârf de ac"), desigur că ideea mi-a venit de la "acul în carul cu fân"! Ups! Iată că mi-a scăpat şi o figură de stil, până la urmă! :-) Îţi mulţumesc de lectură şi comentariu! Cu prietenie,

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Marginean Liliana îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 8 ore în urmă
Emil Dumitru a contribuit cu răspunsuri la discuţia Labirintul verde - XIX - a utilizatorului Emil Dumitru
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Baladă de voievod a lui gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tramvaiul de lângă casă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog strada de basm a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 10 ore în urmă
Postare de log efectuată de gina zaharia
cu 10 ore în urmă
Vasilisia Lazăr şi-a actualizat profilul
cu 11 ore în urmă
Postare de log efectuată de Vasilisia Lazăr
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Un lan de trestii înfloreşte... a lui Camelia Ardelean
cu 16 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Baladă de voievod a lui gabriel cristea
cu 16 ore în urmă
Mihaela Suciu şi Marginean Liliana sunt acum prieteni
cu 17 ore în urmă
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia De la o poezie... a utilizatorului Tudor Cicu
cu 17 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 17 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor