Hai, Salut! Te știu demult!
Claudine cu amanta
Sincer, ți-o întorc cu șut
Nu de alta, așa-i soarta!
Ce zici de-o motocicletă?
Nașparlie, și-o brichetă...
Ce zici de un om nebun?
Care sună taciturn...
Ce zici de o incultură?
Care-ți zace în trăsură...
Ce zici de amanta ta?
Crezi c-o pui la ușa mea?
CE SĂ FAC EU, BRE, CU EA?
Ești ca soarele pe cer
Vrei să strălucești întruna
De-ți arăt oglinda mea
Te mănâncă văgăuna
Tu ești mare, n-am ce zice
Dar mic în așezămant
Te-ai pornit să mă ataci
Fără să știi cine sunt
Ești iluminat se zice
Să vedem și până când
Dacă tot eu sunt aice...
O să luminezi... plăpând...
Adaugă un comentariu
semn de popas
întruna - vezi DEX
da Coza
Doamnă Bățmîndru Lucia, am citit ultimele dumneavoastră postări cu multă atenție și, totodată, plăcere. Consider legitimă invitația exprimată de dvs în comentarii, la păreri și critici constructive, de aceea voi încerca, mai jos, o minimă analiză de amator în ale literaturii (am publicat o singură poezie, cu mult, mult timp în urmă în revista Arici Pogonici). În speranța că nu vă deranjează diletantismul, fie el și asumat, voi trece la viziunea mea asupra poemului dvs.
Pornind de la titlu, cititorul pare să fie avizat că nimic nu e ce pare a fi; doar odată cu ultimele puncte de suspensie se poate spune că acesta (cititorul) va fi descusut întreaga țesătură ideatică, întrepătrunderea măiastră a celor două neologisme cu multitudinea de expresii neaoșe, din popor. Mi-a dat mult de furcă, recunosc, substantivul „Claudine”, încercînd să ghicesc - acesta e meritul autoarei, de a sugera interpretări - dacă e un nume propriu (seamănă mult cu mult mai vulgarul „Claudiule”, dar înclin să cred, totuși că e un substantiv comun, chiar dacă nu figurează în dex. Din dorința de a elucida misterul, am insistat pe wikipedia și... iată ce am găsit:
„Claudine - proteine din zona de ocluzie (sau „joncțiunea strânsă”) între celulele epiteliale și cele endoteliale care, împreună cu ocludinele , permit formarea de bariere paracelulare și pori care determină permeabilitatea joncțiunii”.
Am spus „elucida”?! De fapt am sporit acest mister, pentru că două versuri mai jos, implicarea destinului implacabil pe traiectoria șutului administrat claudinelor sau amantei lor (aici, recunosc, mai am de studiat, nu mi-e prea clar), face ca o întreagă simfonie de presupuneri și suprapuneri să învăluie imaginația cititorului.
Procedeele stilistice sunt, de asemenea, ingenioase, de un lirism abscons (ultimul cuvânt nu știu ce înseamnă, dar am auzit că dă bine în orice studiu literar): motocicletă nașparlie, nebunul care sună taciturn, dar, mai ales călătoria inculturii cu trăsura, chiar așa, suferindă (eu cred că se preface!), cu scopul precis de a ajunge la ușa poetei, mi se pare, de departe, miezul, filozofia întregului poem. Reușește ea (incultura) să se strecoare? Are ea uneltele necesare în trăsură sau complici în interior? Din păcate, în prima strofă aceste enigme rămân nedezlegate, iar cea de-a doua nu poate fi tratată exhaustiv la această oră târzie. Promit să revin.
Acesta este un pamflet. Fiind autoare de parodii și epigrame, sunt convinsă că aveți simțul umorului și veți trata acest text ca atare. :)
Vă răspund numai la întrebarea de baraj, că mai sus nu am înţeles nimic.
E bine că sunt persoane care nu au nicio şcoală. Este în trend. Dar dacă scriu bine (m-aş mira chiar fără nicio şcoală) îi voi citi cu plăcere chiar stând pe spate cum sugeraţi.
Și aici, d-lui Bidulescu Constantin , e foarte bine că știți matematică, doar că e un site cultural... sau mă înșel eu? Și eu sunt economist cu diplomă, dar nu cred că ajută să menționezi nici diplomele unor persoane care se fixează pe niște idei care nu duc la nimic bun, în final. E doar o părere. Nu am venit aici ca să critic. Am analizat (nu succint, ce-i drept) felul în care mă abordați și nu cred că ați vrea părerea mea (în ceea ce privește ce abordați defapt). Mare grijă la propria personalitate! Îmi place să dezvolt idei simple, uneori complicate. Mi-ar fi plăcut să văd un feedback constructiv, iar critica să fie la subiect, nu generalistă care să ducă la niște idei preconcepute.
Întrebare de baraj:
Cum ați aborda o persoană care vrea să facă primii pași în literatură, în a scrie ceva, orice (poezie, proză)? Ce facem cu oamenii care nu au nicio școală, dar au talent atat cat să vă dea pe spate?!
Semn de lectură.
D-le Bidulescu Constantin, şi eu luat o diplomă în 2014, "Premiul muzeului literaturii", la Bojdeuca lui Ion Creangă, din Iaşi. Mai am o diplomă pentru epigramă şi alta pentru pictură, la concursul "Dor de Dor" susţinut de d-nul Marin Toma. Menţionez că în toate sunt un autodidact şi analizez foarte bine orice comentariu. Poate a fost o glumă nesarată, dar dacă nu mai vreţi să comentaţi la postările mele, nu-i nicio problemă.
„Mulțumesc! O seară frumoasă,” Asta sună ca şi cum, scrieţi voi că eu tot ce ştiu am să fac! Am observat că nimic nu se schimbă după ce se exprimă câteva observaţii. De altfel nici nu sunt obligatorii, dar totuşi...
„Vă mulțumesc pentru comentarii. O să trec să citesc ce-ați scris și dvs.” îmi răspundeţi şi mie. Părerea mea este că dacă apreciezi un tablou, nu trebuie neapărat să fii pictor, dacă apreciezi un film nu trebuie să fii regizor, dacă apreciezi şi comentezi o poezie nu trebuie să fii poet (cu toate că am obţinut şi eu câteva premii la poezie după şase ani de literatură şi 40 de ani numai de matematică).
La cât de bine vă autoapreciaţi promit să nu mai scriu părerea mea. Vă urez succes!
Mulțumesc!
O seară frumoasă. d-na Sofia Sincă!
Nu știu unde merg astfel de monorime, cum le zici tu... Nu sunt nici mono și nici nu rimează.
Ai la îndemână DEX-ul, în partea dreaptă a site-ului.
MONORÍMĂ, monorime, adj. (Despre poezii) Care are aceeași rimă la toate versurile. ♦ (Substantivat) Repetare a aceleiași rime într-o strofă sau poem. – Din fr. monorime.
Prin urmare nu e nimic valabil. E o limbă păsărească, fără nici un înțeles literar.
Semn de trecere.
Sofi
Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la:
RO45CECEB00008RON1057488
titular cont: Lazăr Vasilisia
(CEC Bank)
*
DONATORI,
începând cu septembrie 2020:
© 2021 Created by Ion Lazăr da Coza.
Oferit de
Embleme | Raportare eroare | Termeni de utilizare a serviciilor
Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !
Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE