I. Trântit în genunchi de ispite grele 

 ard în focul crud al poftelor de ieri.
 Oricât mi-aş cerne gândurile rele
 o voce neagră mă sfarmă în dureri.

 II. Cel rău spre mine îşi întinde gheara
 sufletul mi-l vrea înfipt într-un ţăruş. 

Cu ochiul morţii mă topeşte seara

şi umbra groazei mă bântuie-n culcuş. 

III. Dumnezeu e visul înspre care curg,
lumina vie a omului stricat.
Himeră mie Îmi este-nspre amurg
pătat de vicii El m-a găsit spurcat.

IV. Înspre osândă viaţa mea se-ndreaptă
       cuprins de jale caut calea dreaptă!

Vizualizări: 167

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al ÎNSEMNE CULTURALE !

Alătură-te reţelei ÎNSEMNE CULTURALE

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 18, 2021 la 8:38pm

Mulţumesc Valeria! Sper să găsesc lucruri noi pe care să le asimilez.

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Februarie 18, 2021 la 4:32pm
Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 18, 2021 la 4:21pm

Permiteți-mi să vă răspund politicos, punctual într-un singur mesaj.

Dragă Valeria, prima dată am gândit ce mesaj doresc să transmit prin următoarea poezie, apoi m-am gândit care este forma potrivită prin care pot aduce mesajul în versuri. De data aceasta am considera sonetul mai potrivit, și în special sonetul tipic englezesc pentru că am găsit mai puțin variante de acest gen. Am studiat puțin forma lui si m-am apucat de scris, astfel încât mesajul să fie îmbrăcat in rimele potrivite. Nu am dorit exces de zel, cu rime 100% cum s-ar zice, ci ceva mai lejer, iertați-mă intenționat pentru asta. În schimb, trebuie să recunosc, după cum ați putut constata, am unele scăpări referitoare la stabilirea ritmului în versuri, am găsit ceva pe internet în acest sens dar nu destul de clar. dacă aveți dvs. un material mai amănunțit, m-aș bucura să mi-l puneți la dispoziție. 

Subscriu, o rimă nepotrivită, un ritm plasat greșit, strică tot (poate și de aceea preocuparea tinerilor spre poezia în vers alb care nu trebuie să respecte atâtea constrângeri. 

Vă mulțumesc foarte mult pentru observațiile pertinente și... vă mai aștept în vizită.

Doamnei Sofia, vă rog să nu mă luați în nume de rău, nu sunt eu în măsură să vă spun unde să vă perfecționați.  Singurul lucru pe care vi l-am spus este că poate trebuia înainte să-mi dați definiția din dex a sonetului, să vă uitați să vedeți dacă nu cumva există și altă versiune.  Vă mulțumesc mult pentru intervențiile dvs. politicoase.

Asemenea, vă mai aștept în vizită. 

Comentariu publicat de Valeria Merca pe Februarie 18, 2021 la 3:58pm

La poezia cu formă fixă este de dorit să respectăm structura versurilor și dintre elementele de versificație: măsura versurilor, ritmul și rima. Ați ales structura unui sonet englezesc: trei catrene și distihul final.  Ați ales măsura de 11 silabe. Se respectă peste tot. În schimb ritmul poeziei se schimbă mereu, atât în interiorul versului cât și la început de vers, fapt care se simte acut la citit. Sunt multe ruperi de ritm. Sunt curioasă dacă le recunoașteți. Se vede și simte preocuparea pentru scris, dar schimbarea ritmului strică mult. Legat de rimă, într-adevăr, rimele alcătuite cu aceeași parte de vorbire sunt facile, nu sunt rime puternice: grele-rele, gheara- seara, țăruș-culcuș. Nu trebuia scris Îmi cu majusculă în acest context. 

În concluzie, studiați versificația și mare accent pe ritmul/ cadența versurilor!

Am citit cu interes. 

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Februarie 18, 2021 la 3:10pm

Dar v-am spus că nu mă pasionează astfel de gen al poeziei. Ceea ce am spus eu este o simplă definiție a sonetului de pe DEX. A te informa, nu înseamnă doar o definiție, ci multă muncă, mult studiu. De aceea v-am spus că nu sunt specialistă, nu sunt pasionată. Mi-am spus doar părerea. Sunt de acord cu dvs. despre forma acestui sonet, deși nu știu dacă e cel mai corect. Dacă eram pasionată, până acum, știam toate formele acestui gen de poezie. Pentru ce mă certați? Știți câtă poezie și proză citesc eu pe zi?

Promit, că după ce va trece acest concurs mă voi documenta în poezia cu formă fixă, numai să nu mai zic, nu mă pricep la asta...

Însă, nu este de ajuns să pui doar mesajul într-o poezie. Mai ales în cea clasică. Dacă nu are un pic de răsunet, prin formă, se pierde... Dar eu știu că poezia vine singură, rimele vin singure, fără să le cauți. Le mai ajustezi pe ici pe colo, nu le cauți.

Sofi, cu înțelegere.

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 18, 2021 la 2:17pm

Sunt de acord cu dvs că rimele nu sunt întregi, perfecte, nici nu am avut intenția sincer să vă zic. După ce găsesc mesajul pe care doresc să-l transmit în orice poezie,  caut ,,haina" în care pot să îmbrac mesajul, asta înseamnă adesea să caut rimele. Mai scriu în vers alb și eu pe alocuri... voi încerca să scriu mai mult, însă nu mă atrage deloc versul alb momentan. 

 

   Explicațiile referitoare la sonet, pe care vi le-am dat în mesajul anterior,  erau pe internet inainte să îmi spuneți că nu corespunde cu sonetul: 

,,Eu nu sunt specialistă în poezia cu formă fixă, însă doar privind-o grafic, poezia nu corespunde. Am luat din DEX semnificația de sonet, care spune așa:

SONÉT, sonete, s. n. Poezie cu formă prozodică fixă, alcătuită din 14 versuri repartizate în două catrene cu rimă îmbrățișată și două terține cu rimă liberă."

    Adaug doar că era ușor să vă documentați despre formele sonetului înainte de a-mi scrie  că poezia mea nu corespunde cu forma sonetului definit în dex. Definiție pe care mi-ați dat-o ostentativ să mă luminați.      

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Februarie 18, 2021 la 1:53pm

De acord cu explicațiile privind sonetul că doar sunt preluate de pe internet. Nu intru în amănunte că nu mă preocupă acest gen de poezie.

Dar cu rima îndreaptă-dreaptă nu sunt de acord chiar dacă figurează în dicționarul de rime. De acolo luați dvs. rimele? Un poet nu stă cu dicționarul de rime în față. Nici, ieri-dureri nu e o rimă perfectă, nici, țăruș-culcuș, ca și curg-amurg. E doar o potrivire de cuvinte... Sunt și astea pe dicționarul de rime, că eu nu m-am uitat.

Atâta timp cât rimele nu sunt diversificate, mai complexe, mai muzicale știrbesc poezia. Cuvântul de rimă trebuie să aibă același număr de silabe și să fie tot cu altă parte de vorbire: substantiv-verb, adjectiv-substantiv, adjectiv, adverb-verb. Dacă este lung cuvântul se mai permite diferențe de o silabă. Dar când este cuvântul de o silabă și celălalt de două, rima nu este cea mai potrivită.

Sofi

Comentariu publicat de DAROCZI ANDREI CLAUDIU pe Februarie 18, 2021 la 9:47am

Mă bucur că mi-aţi spus că nu sunteţi specialistă în poezia cu formă fixă, nici eu nu sunt, doamnă Sofia. Pentru a vă ghida puţin vă voi ajuta. Există mai multe forme ale sonetului, dumneavoastră cel mai probabil vă amintiţi de sonetul tipic eminescian, care este compus din două catrene şi două terţine... adică sonetul tipic italian cu  cele opt versuri rimau după structura a-b-b-a, b-a-a-b. Pentru terține existau două posibilități c-d-e-c-d-e, sau c-d-c-c-d-c.

Varianta sonetului ales de mine este unul tipic englezesc.  Aceasta formulă poartă adesea numele lui Shakespeare, nu pentru structura consistă în trei strofe de patru versuri( catrene) și un cuplet de două versuri. Cupletul introduce de obicei o schimbare tematică sau imagistică bruscă. Schema de rimare era de obicei a-b-a-b, c-d-c-d, e-f-e-f, g-g.

Pentru o vă dovedi acest lucru, permiteţi-mi să postez linkul oficial:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sonet

Înainte să compun o poezie, îmi aleg atent forma în special când este o poezie cu formă fixă şi adesea o studiez  minuţios. 

Consider că prin adăugarea I, II, etc, nu împiedică cu nimic înţelegerea textului, a fost strict alegerea mea. Dacă eram în clasa I, nu cred că e cazul de ironii, nu reuşeam să scriu la nivelul acesta. 

Referitor la rima îndreaptă-dreaptă, vă rog să vă uitaţi în acest dicţionar de rime unde veţi vedea că rimează  https://www.rimeaza.ro/cuvinte-care-rimeaza-cu-%C3%AEndreapt%C4%83....

Mulţumesc pentru vizită.

Comentariu publicat de Sofia Sincă pe Februarie 18, 2021 la 8:56am

Eu nu sunt specialistă în poezia cu formă fixă, însă doar privind-o grafic, poezia nu corespunde. Am luat din DEX semnificația de sonet, care spune așa:

SONÉT, sonete, s. n. Poezie cu formă prozodică fixă, alcătuită din 14 versuri repartizate în două catrene cu rimă îmbrățișată și două terține cu rimă liberă.

Poezia cu temă religioasă este aproape reușită, mai puțin primul vers care nu corespunde la ritm din cauza accentelor și ultimul vers, la fel.

Rimele... prin îngăduință sunt bune, mai puțin la ultimele versuri. Rădăcina cuvântului este dreaptă. Unde este rima?

Și nu este necesar să scrieți, I, II, III, IV... în fața strofelor. Nu suntem la clasa I.

Am trecut pe aici,

Sofi

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2021:

  1. Mihaela Popa
  2. Sofia Sincă
  3. Valeria Merca
  4. Ana C. Ronescu
  5. Tudor Cicu

Activitatea Recentă

Postare de log efectuată de gina zaharia
cu 3 minute în urmă
Adrian Erbiceanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ești numai tu? a utilizatorului Adrian Erbiceanu
cu 3 ore în urmă
Ada Nemescu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Valiza cu vise a utilizatorului Grig Salvan
cu 4 ore în urmă
Lui Ada Nemescu i-a plăcut discuţia Valiza cu vise a lui Grig Salvan
cu 5 ore în urmă
Grig Salvan a postat o discuţie
cu 9 ore în urmă
Grig Salvan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
cu 9 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 10 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 11 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Am strâns în pumn pământul... a utilizatorului gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Am strâns în pumn pământul... a lui gabriel cristea
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De nimic nu ți-e teamă... a utilizatorului Grig Salvan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog De nimic nu ți-e teamă... a lui Grig Salvan
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ești numai tu? a utilizatorului Adrian Erbiceanu
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Ești numai tu? a lui Adrian Erbiceanu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Protocol de toamnă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Protocol de toamnă a lui Dinca Valerian
cu 13 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog din copilărie a lui Darie Giurgiu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog din copilărie a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 13 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ***** a utilizatorului gina zaharia
cu 13 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor