E FOARTE GREU SĂ FII PARLAMENTAR

În politică a fi în opoziţie este ca şi cum ai fi într-un concediu de patru ani. Ai devenit parlamentar, ai asigurat un salariu foarte consistent, autoturism la scară, plătit de stat (statul fiind noi cetăţenii contribuabili). Locuinţa la un hotel de multe stele. Hrană la bufetul subvenţionat al parlamentului, şi uite aşa dacă ai chef te duci la parlament, dacă nu dai telefon unui coleg să voteze în locul tău. Nu te poate trage nimeni la răspundere, te-a ridicat partidul.
Dacă vii în teritoriu, săptămânal se zice, treci în goana jeepului tău, din când în când la vreo primărie, unde eşti primit cu pâine şi sare, o răchie, o fripturică (de vânat bineînţeles). Şoferul îi şopteşte secretarului de la primărie să dea un telefon la ziare, să se ştie că domnul parlamentar se află în teritoriu. Dacă cineva critică aleşii neamului, atunci se organizează urgent o conferinţă de presă şi se aduc în prim plan realizări şi succese ale partidului, fie din secolul trecut, fie din istoria îndepărtată. Şi uite aşa trec cei patru ani, fără să ştii.
Nu e uşor să fii parlamentar în România de azi. Dacă eşti la putere e cu totul altceva, nimeni nu te atinge cu nici un cuvânt.

Vizualizări: 34

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Io parlamentar m-aş face, că huzurul tare-mi place

"Băi, da` greu de cap mai eşti. Nimic n-ai priceput. Păi, cât să tot repete preşedintele? De tinichigii şi ospătari are ţara nevoie, nu de filfizoni cu fiţe de intelectuali. Hmm, aşa o fi, dar parcă nu mă prinde. Uite, dac-ar fi după mine, parlamentar m-aş face. Da, da, parlamentar! Am văzut că primesc pe semnatură un fotoliu suficient de mare cât să-ncap în el şi la final de mandat. Nefiind cadă, n-are, e drept, vibromasaj, dar poţi dormi nestingherit cât e şmenul ... pardon, cât e plenul de lung. Dacă mă întrebaţi pe mine, e şi plictiseală în parlamentul ăla. Parcă poţi sta toată ziua atent la legile alea cu tot stufărişul lor? Şi să auzi numai de nemernici incapabili să trăiască bine, cum vorbirăm mai demult? Normal că mai închizi un ochi, mai deschizi un chat, ca am uitat să vă spun: acolo în parlament se dau şi laptopuri. Din alea scumpe, cât râul, cât ramul, nu ca gioarsele tâmpiţilor care şi le iau pe rate şi n-apucă să mânce cu lunile. A vazut careva calculatorist gras, că-s toţi ca firul de la mouse? Noroc cu laptopurile astea, mai vezi un ziar, ai cu ce-ţi umple timpul până se sfădesc gureşii ăia de la tribună. Merge şi-un film, cum am vazut la un deputat, mai deocheat, care nu stătea pe chat. Apoi, în parlament primesc şi telefon, cu minute cât nu-s toate stenogramele în stare să cuprindă. Şi dacă-s din tabăra corectă n-am nicio grijă, pot vorbi orice. Dacă nimeresc la ăilalţi, atenţie mare că de la sporovăit până la stenogramele scăpate-n presă nu-i decat un pas. Pasămite. Da, e fain sa fii parlamentar. Ai şi maşină, de serviciu, fiindcă e greu să circuli cu tramvaiul mai ales când nu-i tramvai. Păi, pentru un parlamentar din Băicoi, să zicem, cam greu să meargă acasa cu metroul. Şi cu Loganul să mearga fraierii, mie-mi trebe maşină. Nu, tată, maşină bengoasă, adevărăciune, ca pentru domn parlamentar. Schimbată anual, că stiţi doar că ni-s drumurile vraişte. Şi ca să nu ajungă domn parlamentar obosit la muncă, are şi şofer, că poate-l osteneşte secretara, că deh, ştiţi cum e. Nu vrea nimeni secretare cu nepoţi, când poate avea o paraşută aproape nouă, special antrenată să se deschidă din prima. Da, aşa-i cu secretarele astea. Leafa nu-i rea, să tot fii parlamentar.

Seara, un tocşou merge ca uns. Se aranjează guşile, se reazamă cefele de gulerul costumului, se piaptană burţile, să pară mai puţine, şi se pleacă la expectorat panglici prin televizuini. Sudălmi, în principal, dacă dai de-un nemernic de la ăilalţi, totul e să vază prostimea dexteritatea cu care expui soluţii la orice problemă. Şi spui orice, cată vreme e demonstrat - cam o dată la 4 ani - faptul că românul, dacă-i musai, poate înghiţi orice. Cu o pungă de zahăr e-n stare să-nghită şi 4 ani de glume nesărate, iar cu o litră de ulei poate da pe gât şi-o anvelopă de la roata guvernării. Da, nu-i rău sa fii parlamentar. Şi uite, mai prinzi o America, o deplasare afară, beton. Că abia s-au intors delegatii de la New York, coborând direct la ştiri. Avion închiriat, 500.000 de euro, că doar nu era sa meargă, la clasa business, cu 60.000 ca proştii, să-i râdă stewardesele pe avion de linie. Cazare lux, 5 stele, ca la Manhattan acasă, diurne, acoliţi, confetti, voie bună. Şi-apoi cum dracu sa mai vezi criza de la înaltimea de croazieră? Deci, ziceţi şi voi, nu se merită sa fii parlamentar? Daca nu pricepeţi, faceţi-va medici, arhitecţi sau dascali. Dar să nu v-aud ca nu v-aţi adaptat prin Londra ori că-i prea răcoare-n Montreal!"

 

 

SIBIUL.RO

 

Eu nu ştiu zău ce aveţi cu bieţii oameni, stau şi ei acolo cuminţei, nu deranjează pe nimeni, nu fac zgomot (decât între ei) şi tot nu vă place....ce dacă au laptopuri? le-au primit pentru că au fost cuminţi. Cui vreţi să se dea laptopuri oamenilor de rând care aleargă cât e ziulica de lungă după o pâine (cea de toate zilele)? Păi ce să faca ei ciu laptopul? Să fim realişti totuşi...ce vreţi să stricaţi imaginea parlamentarilor în Europa şi lume? Nu aţi observat că ceea ce contează cel mai mult şi e şi în trend e...imaginea?

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia În Elada, pe urmele lui Homer... (14) a utilizatorului Tudor Cicu
cu 1 oră în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Șansă (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De un albastru nesfârșit... (pantum) a utilizatorului Valeria Merca
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ne târâm înainte a utilizatorului Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Tracică a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Homo deus (v)est a utilizatorului Costel Zăgan
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Când nu vom mai şti a utilizatorului Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cerneala de astăzi a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cerneala de astăzi a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cerneala de astăzi a utilizatorului gina zaharia
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog De un albastru nesfârșit... (pantum) a lui Valeria Merca
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Șansă (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 5 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Șansă (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 11 ore în urmă
Tudor Cicu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De un albastru nesfârșit... (pantum) a utilizatorului Valeria Merca
cu 11 ore în urmă
Lui Emil Dumitru i-a plăcut discuţia Târgul de sclavi (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 12 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De un albastru nesfârșit... (pantum) a utilizatorului Valeria Merca
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog De un albastru nesfârșit... (pantum) a lui Valeria Merca
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Șansă (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 12 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Șansă (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 13 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog cerneala de astăzi a utilizatorului gina zaharia
cu 13 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor