Hipercorectitudine

 

Hipercorectitudinea (numită și hiperliterarizare sau, în anumite cazuri, hiperurbanism) este o greșeală de limbă care constă în aplicarea mecanică a unei analogii sau a unei reguli lingvistice valabile în alte situații. O grafie, o pronunție sau o construcție conținând o astfel de greșeală se numesc hipercorecte. Hipercorectitudinea apare tocmai din teama de a nu greși, prin efortul conștient al vorbitorului de a se conforma normelor limbii literare. Deși prefixul hiper- înseamnă în general „foarte”, „excesiv de”, hipercorectitudinea nu este corectitudinea dusă la extrem, ci o greșeală.

Noțiunea de hipercorectitudine aparține deopotrivă gramaticii normative, care stabilește ce e corect și ce e greșit, cât și gramaticii descriptive, care observă fenomenele de limbă fără a le judeca. În cazul din urmă, cu precădere în domeniul etimologiei, fenomenul hipercorectitudinii poate explica apariția anumitor pronunții, grafii sau construcții, care uneori se răspândesc atât de mult încât ajung în cele din urmă să se impună în uz și chiar să ia locul formelor anterioare. Astfel, de exemplu, cuvântul viteză este la origine o citire greșită a cuvântului scris vitesă (din franțuzescul vitesse), pe care vorbitorii nefamiliarizați cu limba franceză l-au citit după regula (greșit aplicată) conform căreia litera s aflată între două vocale trebuie citită z. Eforturile de a corecta această citire greșită nu au dat roade, încât forma viteză a devenit singura considerată corectă. O evoluție similară au avut și cuvintele chermeză (din fr. kermesse), furnizor (din fr. fournisseur), regizor (din fr. régisseur), dizertație (din fr. dissertation), bazin (din fr. bassin) etc.; o parte din variantele vechi, care reflectau pronunția de origine, circulă în paralel cu variantele apărute prin hipercorectitudine, iar altele au fost complet înlocuite.

 

Tipuri

Hipercorectitudinea poate fi clasificată în trei categorii:

 • hipercorectitudine fonetică;
 • hipercorectitudine ortografică;
 • hipercorectitudine gramaticală (morfologică sau sintactică).

Prima categorie vizează cuvinte împrumutate sau nume din alte limbi:

 • franțuzisme (bleumaren în loc de bleumarin, poplen în loc de poplin etc.)
 • germanisme (șpicher în loc de spicher etc.)
 • anglicisme (Chicago pronunțat cu ci în loc de și etc.)
 • hispanisme (Rio de Janeiro pronunțat cu h în loc de j)

Hipercorectitudinea fonetică latentă

Este fenomenul prin care unele forme greșite devin literare, de teama vorbitorilor față de aparenta rostire dialectală a formelor originare. Exemple: jecmăni în loc de jăcmăni, jefui în loc de jăfui.

Hipercorectitudine fonetică consonantică

 • pseudodepalatalizări (piftea în loc de chiftea)
 • pseudodefricatizări (cimpanzeu în loc de șimpanzeu)
 • pseudoafricatizări (juvaier în loc de giuvaier)
 • pseudoderotacizări (viezune în loc de viezure)

Hipercorectitudine fonetică vocalică

 • apariția diftongului ea în locul unui a accentuat (gălbează în loc de gălbază)
 • apariția unui e accentuat în locul unui ă accentuat (repede în loc de răpede)
 • apariția unui e neaccentuat în locul unui ă neaccentuat (tremur în loc de trămur)
 • apariția unui e (accentuat sau nu) în locul unui i (accentuat sau nu) (femeie în loc de fimeie)

Hipercorectitudine gramaticală

 • copii noi născuți în loc de copii nou-născuți.

Exemple în limba română

Ideea falsă că în neologisme trebuie pronunțat întotdeauna e în loc de ie — situație frecventă, dar nu absolută — a făcut ca unii vorbitori să scrie și uneori chiar să pronunțe hipercorect atribue, erarhie, eșire, caet, maestate, proect, deși formele corecte sunt atribuie, ierarhie, ieșire, caiet, maiestate, proiect. Similar, ideea că la început de cuvânt și silabă trebuie scris întotdeauna ea în loc de ia a dus la grafii greșite ca earnă, aceleeași, femeea în loc de iarnă, aceleiași, femeia. Are loc și efectul invers, în care grafia convențională și nefonetică eu, ei, ea, este, era duce la pronunții hipercorecte în locul celor firești, cu un i semivocalic la începutul acestor cuvinte; corect se pronunță, dar nu se scrie, astfel: ieu, ia, ieste etc. (totuși în context psihologic sau filozofic eu devine substantiv și se pronunță fără i). Hipercorectitudinea în acest caz se explică prin aceea că vorbitorii încearcă să evite greșeala de pronunțare a unor cuvinte ca etic, epic, epocă, există în formele agramate ietic, iepic, iepocă, iexistă.

Grafii hipercorecte apar de exemplu atunci când împrumuturile încetățenite în limba română într-o formă adaptată sunt scrise cu influențe ale regulilor grafice ale limbii de origine (sau chiar ale altor limbi), uneori fără a ține cont de grafia originară: kek sau kake în loc de chec, nickel în loc de nichel, Dostojewsky în loc de Dostoievski, Tschaikowsky în loc de Ceaikovski, manuqure în loc de manichiură. Pronunția Rio de Haneiro în loc de Rio de Janeiro (sub influența modelului Don Quijote, unde j se citește h) este hipercorectă, deoarece limbile portugheză și spaniolă au convenții grafice diferite.

Pentru a evita greșeala frecventă de a scrie un singur i la sfîrșitul cuvintelor unde este nevoie de doi, unii vorbitori ajung la scrierea hipercorectă cu doi i acolo unde de fapt trebuie doar unul: noștrii în loc de noștri, doi membrii în loc de doi membri. Tot ca o reacție față de o greșeală frecventă, anume aceea de a nu scrie articolul hotărât -l, se explică scrierea hipercorectă a unor cuvinte ca al nostrul, Alexandrul, de exemplul, unde corect se scrie fără -l la final.

Cuvintele scrise și pronunțate greșit excadron, excalada, excroc etc. în loc de escadron, escalada, escroc sunt și ele cauzate de hipercorectitudine, prin impresia că în neologisme dintre secvențele s+consoană și x+consoană numai a doua poate fi corectă.

În particular vorbitorii din Moldova, unde ca particularitate a graiului local articolul posesiv are numai forma a, fac eroarea de a folosi formele al, ai, ale și acolo unde norma limbii literare cere folosirea prepoziției a, din teama de a nu face un dezacord. Sunt corecte construcțiile reprezentanți a (nu ai) 21 de state, autor a (nu al) două cărți, exponentul a (nu al) ceea ce se numește..., caracterul a (nu al) numeroase boli.

 

Pleonasm


În lingvistică un pleonasm (din grecescul πλεονασμóς pleonasmos, exces) este exprimarea unei idei folosind mai multe cuvinte decât este necesar. În funcție de context și de intenție pleonasmul poate reprezenta fie o greșeală de logică sau o stângăcie de exprimare — pentru că aduce redundanță inutilă și supărătoare în transmiterea informației —, fie o figură de stil, îndeplinind același rol ca repetiția retorică.

În lucrările normative pleonasmul este de obicei prezentat ca greșeală de logică. Conform altor autori pleonasmul este însă de multe ori doar o stângăcie stilistică, așa cum este și cacofonia. Unele construcții pleonastice sunt foarte supărătoare prin defectele sintactice — de exemplu anacolutul dintre aceștia, majoritatea dintre ei —, în timp ce altele sunt ușor tolerabile și chiar justificate prin faptul că ajută la expresivitate sau la precizarea sensurilor.

Caracteristica definitorie a pleonasmului este faptul că sensul unuia din cuvintele implicate este în totalitate inclus în celelalte, ceea ce face ca acest cuvânt să fie, din punct de vedere strict logic, total inutil. Acest lucru se întâmplă fie atunci când sensul cuvântului inutil este identic cu al altui cuvânt prezent, ca de exemplu în dar însă, fie este doar inclus în acesta, ca de exemplu în avansează înainte.

Alte exemple:

 • M-am întors înapoi.
 • Vă rugăm să avansați înainte.
 • Coboară jos!
 • moș bătrîn
 • a dăinui permanent
 • contrabandă ilegală
 • același numitor comun
 • atac agresiv
 • hepatită la ficat
 • antică și de demult
 • mijloacele mass-media
 • decât numai
 • dar însă

Asemenea construcții dovedesc necunoașterea sensului cuvintelor, neglijență în exprimare sau dorința vorbitorului de a impresiona prin folosirea unor cuvinte elegante.

Pe de altă parte, la fel cum există o obsesie a detectării și semnalării cacofoniilor, unii vorbitori au și o obsesie a pleonasmelor, ca urmare a insistenței cu care sunt criticate acestea în școală.

Vizualizări: 884

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Lisia, cu siguranta sunt de un real folos...multumesc!

Mă bucur, Maria. Întotdeauna avem nevoie de o reîmprospătare a cunoştinţelor.

Mulţumesc pentru grija faţă de corectitudinea limbii rămâne...învăţăm cât trăim şi încercăm pe cât posibil să eliminăm greşelile...avem nevoie de reîmprospătarea regulilor de pronunţie şi scriere, de reîmprospătare a cunoştinţeleor de limbă.

Elena, mulţumesc! Aşa e...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

Valeria Merca 

Sofia Sincă 

Mihaela Popa

Tudor Cicu

Nikol MerBreM

Vasilisia Lazăr 

Activitatea Recentă

Utilizatorului Dolha Paul-Alexandru îi place postarea pe blog în minus de timp a lui LUMINITA SCOTNOTIS
cu 1 oră în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Mărul de lângă drum a utilizatorului Ionel Mony Constantin
cu 2 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Mărul de lângă drum a lui Ionel Mony Constantin
cu 2 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Pişicherul meu de bunic a utilizatorului Ionel Mony Constantin
cu 2 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Pişicherul meu de bunic a lui Ionel Mony Constantin
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog Ţara cucilor a lui gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pasc poeții și dau roată - satiră a utilizatorului gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pasc poeții și dau roată - satiră a utilizatorului gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În ziua când am fost ucis a utilizatorului Gheorghe
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog Bat clopotele pentru scriitor!... a lui Sofia Sincă
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog atât de viu a lui LUMINITA SCOTNOTIS
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Gheorghe îi place postarea pe blog Pe corzi înalte de vioară a lui gabriel cristea
cu 8 ore în urmă
Gheorghe a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În ziua când am fost ucis a utilizatorului Gheorghe
cu 8 ore în urmă
Gheorghe a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În ziua când am fost ucis a utilizatorului Gheorghe
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Vâslind spre lumină a lui Nădejde Angelina
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog surpare în seva frigului a lui Mariana Suciu
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Angelica noastră istorie a lui Costel Zăgan
cu 14 ore în urmă
Postare de log efectuată de LUMINITA SCOTNOTIS
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Delfin a lui Grig Salvan
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor