Dinspre crângul umbrit cu grijă de salcâmii secretoși nevoie mare, se aud triluri de albatroși bârfitori și fanfaroni, ce dau în vileag fără perdea secretele ce se credeau bine păstrate, ale unor mierle luate prin surprindere și amuțite de stânjeneală. Auzindu-și ,,afacerile” personale expuse fără pudoare în mijlocul ,,târgului”, de indignare li se zbârliră penele și replicile asurzitoare  umplură în curând toată valea. Cu insulte și amenințări năstrușnice, se năpustiră ca o furtună asupra imprudenților trădători și rotocoale de pene colorate se înălțară curând în văzduhul incendiat. Tărăboiul înaripatelor însufleți neclintirea naturii ce ațipise plictisită sub soarele domol al verii. 

   Printre macii sângerii ce mărgineau pârâiașul îndrăzneț și zglobiu, de o parte și de cealaltă a cursului, câteva rățuște curioase își înălțară ciufurile obraznice și cu ochișorii iscoditori urmăriră entuziasmate meciul zilei, comentând înflăcărat rundele fără număr. Speriate, câteva broscuțe adormite pe pietrișul umed și cald, săriră impulsiv în undele protectoare, de unde începură să protesteze în cor, umflându-și piepturile mici. 

   O căprioară ce își dezmierda puiul, tolănită fără grijă la umbra unui măceș plin de picuri rubinii și dulci, își scutură deranjată fruntea încununată de două cornițe delicate, privind cu ochii umezi și mustrători cearta de prost gust ce-i sperie odorul. Plictisită și contrariată, își culcă din nou capul peste trupușorul firav, liniștindu-l și sărutându-l duios. 

   Concertul susținut ce se desfășura încă de dimineață printre ramurile pădurii răbdătoare, se întrerupse ostentativ, considerând nedemn ca atâta rafinament și splendoare artistică, să vină sabotate de comportamentul de mahala al unor indivizi nedemni. Toți protagoniștii talentați ai crângului luară o pauză binemeritată și asistară cu dispreț nimicitor la tămbălăul lumesc, ce le fu impus de împrejurări. Nimeni nu putea spune cu precizie, care parte ieși victorioasă din războiul  iscat din senin, dar fiecare putu să constate cantitatea de pene rămase la locul bătăliei și fețele rușinate ale luptătorilor, care nu mai știau cum să își ascundă trupurile jumulite și demnitatea grav terfelită. Albatroșii sughițau de frică strânși buluc pe un ram, rotindu-și privirile înspăimântate către batalionul de mierle ofensate, neștiind la ce să se mai aștepte din partea dumnealor. Nu erau foarte siguri că la trecuse de tot supărarea și nu prea mai aveau nici un chef să le simtă ascuțimea ciocurilor vorace pe propriile spinări. Cheful de bârfe le trecuse, încă de la primele ,,dezmierdări” și acum se învinuiau în șoaptă unii pe alții, pentru nefericita inițiativă. Puțin a lipsit să nu se încingă o luptă între ei căci, așa cum le era firea, îi lua mereu gura pe dinainte și intrau în bucluc fără să-și dea seama, măcar. Se liniștiră ca prin farmec când, un avertisment binecunoscut de acum, le străpunse auzul. Doar câte o pană răzleață, ce se desprindea din când în când din rândurile lor, le mai trăda prezența.

   Mierlele războinice țineau sfat tainic și nu scăpau nici o clipă din vedere refugiul precar al inamicului. Pentru moment deciseră de a lăsa lucrurile așa cum erau, dar avură grijă să se audă bine planurile pe care le aveau pentru viitor pentru spionii nedemni ai codrului. Când una câte una plecă la treburile sale, vitejii colorați numai parțial de acum, prinseră un pic de suflet și se desprinseră de pe ram cu multă precauție,  căci zborul devenise o aventură riscantă datorită numărului redus de pene ce le mai rămăseseră. 

   Nimeni nu mai îndrăzni o vreme, să tulbure liniștea ce se așternuse peste crângul adormit. Doar albinele neobosite își vedeau de treaba lor, zumzăind voioase printre florile primitoare, culegând de zor nectarul lor zeiesc. Pârâiașul limpede și zglobiu alinta necontenit pletele sălciilor, ce se răsfirau cochete printre undele sale răcoroase. Brotăcei sprințari stropeau cu smaraldul lor luminos covorul de jad al luncii. Florile hohoteau sub sărutarea soarelui îndrăgostit, etalându-și frumusețea efemeră. Vară, pace, bucurie, se luară de mână și cântară împreună ode  divine vieții și naturii.

Vizualizări: 91

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un tablou pictat cu gingășie! :)

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

conducere site

FONDATORI

ION LAZĂR da COZA - scriitor

VASILISIA LAZĂR - poetă, redactor Revista „Eminesciana”

ADMINISTRATORI-EDITORI

SOFIA SINCĂ - prozatoare

GABRIELA RAUCĂ - poetă, artistă, realizatoare emisiuni Radio ProDiaspora, redactor Revista „Eminesciana”

AUGUSTA COSTIN (CHRIS) - scriitoare

MIHAELA POPA - poetă

CARMEN POPESCU - scriitoare, realizatoare emisiuni Radio Vocativ

PETRUȚ DAN (CĂMUI) - poet, cantautor

BOLACHE ALEXANDRU - scriitor

MIHAI KATIN - scriitor

GRIG SALVAN - scriitor, cantautor

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Gavrilă(David) Giorgiana Teodora a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Doina a utilizatorului Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de Gavrilă(David) Giorgiana Teodora
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog Nopți se sparg de întuneric a lui C.Titi Nechita
cu 2 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nenuntitul a utilizatorului Suchoverschi Gheorghe
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Nenuntitul a lui Suchoverschi Gheorghe
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Eu pentru tine viață-nsemn a utilizatorului carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog pentru atât de adâncă dragostea ta a lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Valeriu Anghel îi place postarea pe blog Egoism (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Eu pentru tine viață-nsemn a lui carmen popescu
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog bella a lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog bella a utilizatorului petrut dan
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Ars poetica (Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog sălcii înfloresc (valentă) a utilizatorului Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog sălcii înfloresc (valentă) a lui Stanescu Valentin
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Gânduri a utilizatorului Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Popa îi place postarea pe blog Gânduri a lui Monica Pester
cu 5 ore în urmă
Mihaela Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Inefabila erezie a educației a utilizatorului Costel Zăgan
cu 5 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor