Încerc să am o anumită ordine cronologică în așternerea amintirilor însă ele vin amestecate, cu o putere ce mă zdruncină. Amintiri frumoase din vremea când eram o familie reunită și foarte fericită, amintiri triste din vremea când plecarea părinților mei a însemnat prăbușirea universului, amintiri minunate cu Alint.
Privindu-l acum pe tata nu pot să nu-mi amintesc de zilele când mă ridica în sus, cu brațele lui puternice. Eu întindeam brațele drept, băteam aerul cu ele simulând zborul și strigam fericită:
-Tati! Uite, zbor!
-Zboară, Rază, zboară( eu eram raza lui de soare)! Tati e aici, îți sprijină zborul! Uită-te înainte, înalță capul cât mai sus și privește cerul fără nori! Să nu-ți fie frică! Tati te veghează!

-Ce bine e!  Și tata își lăsa brațele în jos, coborându-mă într-un picaj rapid și iar le ridica, făcându-mă să țip. Câți dintre voi nu ați trăit un astfel de zbor? Iar dacă, din nefericire , nu l-ați trăit, să nu uitați de el atunci când veți avea copii sau nepoți! Zborul acesta îi dă copilului din noi o atât de mare încredere și îl va ajuta să răzbată mult mai ușor printre norii de vreme rea pe care, inevitabil, viața ni-i așează pe cerul senin, umbrindu-l. Cerul vieții mele a fost atât de senin și de frumos! Am fost un copil dorit și iubit și am simțit asta în fiecare zi pe care Marele Regizor ( așa îi spun eu lui Dumnezeu și, în bunătatea lui fără margini, El nu se supără pe mine! ) ne-a dăruit-o în familie!
Părinții mei au știut să împletească foarte armonios iubirea pe care mi-o arătau cu sfaturile și povețele pe care mi le transmiteau în povești extrem de frumoase! Cred că aveam aproape șase anișori când am văzut curcubeul pentru prima dată. Eram cu mama în grădina lui buni, la Tulcea. Era o zi superbă de vară. Vântul adia ușor și întrebările mele de copil nu au întârziat să apară: 

- Mamiii! Din ce-i făcut vântul?
- Acum, când bate atât de ușor, e făcut din gândurile bune și frumoase ale oamenilor! Vezi cât de bine ne face adierea lui? E ca o mângâiere delicată! Când începe să bată într-un ritm mai alert, printre gândurile bune și-au făcut apariția și cele rele. Mângâierea lui nu mai e așa de delicată, începe să ne răvășească părul, să avem fiori reci, nu mai este plăcut. Iar când bate tare, gândurile rele sunt mult mai multe decât cele bune și el nu ne mai mângâie, ne dă doar fiori! Atunci e bine să stai la adăpost, puiule, pentru că nu-ți va fi bine. Frumusețea lui, pentru că toate lucrurile au o frumusețe, oricât de urâte ni s-ar părea, stă în faptul că puterea lui e trecătoare, obosește repede. Gândurile bune vor reveni și vântul ne va mângâia iar într-un mod foarte plăcut! Să nu uiți, puiule, după vreme rea întotdeauna soarele va străluci cu și mai multă putere și te va încălzi!
-Mami, uite, a început să plouă! Nu intrăm în casă?
-Nu puiule! Azi, mami te va învăța să simți ploaia! Întindem brațele frumos, cu palmele îndreptate în sus, lăsăm capul ușor pe spate, închidem ochii și lăsăm ploaia să ne ude fața și părul! Știi că după ploaie părul va crește mai sănătos și fin ca mătasea?
- De ce?
-Pentru că stropii de ploaie sunt făcuți din lacrimile de bucurie ale oamenilor și acolo unde cad sunt ca o binecuvântare!
-Mami, dar grindina ce e?
-Offf, puiule! Grindina este făcută din lacrimile izvorâte din tristețe și nefericire și acolo unde cade e ca un blestem!
-Mami, dar blestemul ce e?
-E mai bine să nu știi niciodată ce e un blestem, trebuie doar să știi că e un lucru rău și să nu-ți dorești niciodată să cadă asupra cuiva.
-Pot să deschid ochii? S-a oprit ploaia!
-Da, puiule, poți să-i deschizi, să te bucuri de razele jucăușe ale soarelui!
-Mami, uite sunt niște dungi colorate și arcuite pe cer! Ce este și din ce e făcut?
-E curcubeul puiule! Soarele, în drumul lui de la răsărit spre apus, întâlnește o mulțime de copii care îi zâmbesc. El le culege zâmbetele, ca pe niște flori prețioase și, când se supără pe norii de ploaie care îl umbresc, ia un mănunchi de zâmbete de copii și îl aruncă peste ei. Aceștia se dau la o parte imediat, nimeni nu poate opune rezistență în fața zâmbetelor copiilor. De aceea curcubeul e atât de frumos colorat! Zâmbește și tu soarelui, el îți va culege zâmbetul prețios și-l va transforma într-un superb și strălucitor curcubeu! Acum, hai , fuguța în casă, ne schimbăm de hainele ude și apoi revenim în grădină, da?
V-ați fi gândit vreodată la astfel de explicații? Cred că nici eu, dar mama era o visătoare! Uitându-mă acum la ea, observ că a rămas la fel, tânără și frumoasă și nu pot să nu mă gândesc cât de bine i-ar fi stat cu părul nins. Dar n-a fost să fie! Se vede că aripilor ei de înger li se asortează doar părul negru, nu și cel alb!

Vizualizări: 48

Răspunsurile pentru această discuţie sunt închise.

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Impresionant și romantic. Acest paragraf are altă tentă. Adică mai aproape de basm sau de o lecție despre fenomene ale naturii scrisă pentru copiii aflați la vârsta întrebărilor.

Eu zic că e cazul să mai treci peste text și să/l mai șlefuiești. 

iubirea pe care mi-o arătau cu sfaturile și povețele pe care mi le transmiteau, - în aceeași frază

Zâmbește și tu soarelui, el îți va culege zâmbetul prețios- multe, prea multe zâmbete în ultimul dialog.

Am citit cu plăcere!

Sofy

Atât de frumoase explicațiile mamei! Am citit cu deosebită plăcere :)

Mulțumesc frumos! Voi încerca să șlefuiesc întregul text nu doar acest mic fragment! :)

Sofia Sincă a spus :

Impresionant și romantic. Acest paragraf are altă tentă. Adică mai aproape de basm sau de o lecție despre fenomene ale naturii scrisă pentru copiii aflați la vârsta întrebărilor.

Eu zic că e cazul să mai treci peste text și să/l mai șlefuiești. 

iubirea pe care mi-o arătau cu sfaturile și povețele pe care mi le transmiteau, - în aceeași frază

Zâmbește și tu soarelui, el îți va culege zâmbetul prețios- multe, prea multe zâmbete în ultimul dialog.

Am citit cu plăcere!

Sofy

Mulțumesc frumos! :)

Corina Militaru a spus :

Atât de frumoase explicațiile mamei! Am citit cu deosebită plăcere :)

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Au re'nviat pădurile barbare a utilizatorului gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
Lavinia Elena Niculicea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Spre un alt univers a utilizatorului Lavinia Elena Niculicea
cu 6 ore în urmă
Lavinia Elena Niculicea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Spre un alt univers a utilizatorului Lavinia Elena Niculicea
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Au re'nviat pădurile barbare a lui gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Au re'nviat pădurile barbare a utilizatorului gabriel cristea
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Printre dimensiuni a lui Dan Mitrache
cu 6 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Printre dimensiuni a utilizatorului Dan Mitrache
cu 6 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog A-nceput furtuna a utilizatorului Nicu Zacheu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Cu putere și frică a lui Darie Giurgiu
cu 6 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cu putere și frică a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Prezență a lui nicolae vaduva
cu 8 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a lui Costel Zăgan
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Au re'nviat pădurile barbare a lui gabriel cristea
cu 10 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a lui Costel Zăgan
cu 11 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prezență a utilizatorului nicolae vaduva
cu 16 ore în urmă
Rădița Răpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Lăzărește-ne pre noi... Sémpre In Memoriam Ion Lazăr da Coza a utilizatorului Rădița Răpeanu
cu 16 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintiri din copilăria cea mai recentă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 18 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Prezență a utilizatorului nicolae vaduva
cu 18 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Au re'nviat pădurile barbare a utilizatorului gabriel cristea
cu 18 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor