Fiecare dintre noi, indiferent de religie, ne spovedim sau ne confesăm sau, pur și simplu, stăm de vorbă cu Regizorul. Fie că o facem în fața unui preot, în fața altarului sau în natură, în fața Lui, pentru că El este peste tot, simțim o mare ușurare, greutatea care apăsa peste suflete dispare ca prin minune și chipul nostru devine așa de senin  încât poate rivaliza cu chipul inocent al copiilor. Depinde de noi cât de mult îl vom păstra. Mama Lei se întorsese de la Mecca atât de senină încât fața ei devenise angelică  fiind încadrată de un fel de batic-basma de un alb imaculat. Chipul ei, brăzdat de suferința fizică adusă de boala care o măcina, se destinsese, iar pe buze îi înflorise un zâmbet foarte cald și duios. Am așteptat-o cu toții, i-am sărutat mâna și ne-a dat binecuvântarea ei. A fost ultima dată când am văzut-o! Nu mai primea pe nimeni în vizită, doar pe tata. S-a stins la o săptămână de la întoarcerea ei din pelerinaj. A fost înmormântată după rânduielile musulmane, în aceeași zi în care s-a stins, la asfințitul soarelui. Ne-am luat rămas bun de la ea cu foarte mult respect și recunoștință pentru tot ceea ce făcuse pentru noi. Atunci l-am văzut pe tata plângând ca un copil. Își ținea capul pe umărul mamei și trupul lui se scutura ritmic iar lacrimile îi curgeau șiroaie. Anne îl părăsise, plecase într-o altă lume, dar lăsase sădite în inima și sufletul lui toate învățăturile ei, toată dragostea ei de mamă! Mama îi mângâia părul și-l săruta pe creștet așa cum făcea anne și asta îi mai ostoia dorul și-i alina durerea. L-am văzut trist, foarte trist și nu-l înțelegeam. Cine nu suferă și nu simte durerea nu poate înțelege durerea și suferința altuia. O poate privi, se poate mira, o poate ignora, o poate iubi sau o poate urî dar nu o va putea înțelege decât trăind-o. Mai devreme sau mai târziu, tuturor, în viață, ne este dat să cunoaștem durerea și suferința. Așa cum spunea mama Lei, sunt multe dureri și fiecare îți dă o anumită stare.

-Știi, kîz, sunt dureri care nasc plăcere (asta o simte fiecare femeie care se dăruiește pentru prima dată bărbatului pe care-l iubește), apoi dureri care dau viață ( sunt durerile pe care le are o mamă când își aduce copilul pe lume - acestea sunt uitate la primul strigăt de viață al bebelușului) și sunt dureri care aduc suferință ( dureri pe care le simte trupul când e bolnav și sufletul când e rănit).

Am simțit toate acestea și am început cu durerea ce aduce suferință pentru că sufletul meu a fost rănit când au plecat părinții mei. Apoi au urmat celelalte dureri ce au fost trăite și simțite cu foarte mare intensitate.

Una singură mi-a rămas total necunoscută și regret că n-am trăit-o: durerea ce dă viață! Mi-am dorit un copil dar n-a mai fost timp!   

 


Plecarea mamei Lei a lăsat o urmă de tristețe pe chipul tatei, urmă ce a persistat pentru o bună perioadă de timp. Deși era conștient că ea nu mai este, își îndeplinea în fiecare zi ritualul: mergea la ea acasă și când ajungea la poartă avea senzația că ea nu a plecat niciodată de acolo. Spiritul îi rămăsese între zidurile casei.  Îi atingea creștetul, îi mângâia părul și el putea să facă orice pentru că anne îi dăduse binecuvântarea. Au trecut foarte greu zilele când tata era trist, dar, în sfârșit, au trecut. Acum știu că de dragul nostru, al celor care rămăsesem lângă el, își închisese durerea și tristețea într-o cămăruță de suflet și, în colțișorul acela, anne era doar a lui, nu-l părăsise.

Se apropia Crăciunul și iarna era de o frumusețe ireală. Zăpada albă și pufoasă se așternuse peste tot, gerul îmbujora fețele celor care se încumetau să iasă din case să-l înfrunte. Și nu erau puțini! Era un du-te-vino foarte animat pe străzi, toți erau cuprinși de febra cumpărăturilor. Îmi plăcea mult perioada aceasta pentru că, la sfârșitul ei, ne reuneam cu toții. Crăciunul era o sărbătoare pe care o așteptam cu nerăbdare, împodobeam bradul cu multă veselie, așteptam colindătorii cu mare drag, cântam împreună cu ei, apoi ne așezam la masă cu toții, tata spunea rugăciunea și, după ce mâncam, venea partea cea mai plăcută: desfăceam cadourile care ne așteptau cuminți sub bradul frumos împodobit. Sărbătorile acestea au rămas în amintirea mea cu o aromă deosebită, a fost ultimul Crăciun pe care l-am petrecut cu toții și nu știu de ce a fost total diferit de celelalte. Poate pentru că atunci tata m-a învățat să dansez și a fost unicul vals pe aripile căruia am fost purtată ca un fulg. Mi-a dăruit o superbă rochiță de bal și mi-a spus că o voi purta la petrecerea mea de majorat.

- Tati, dar eu nu știu să dansez vals! i-am spus eu.

-Nu-i nimic, Raza tatei, înveți acum! Dar îmbracă-te cu rochița, da?

Am îmbrăcat rochița aceea, mama mă ajutase să-mi strâng părul, am încălțat o pereche de săndăluțe foarte finuțe (tata se gândise la toate!) și m-am prezentat în fața lui dornică să învăț pașii de vals. Tata mă aștepta îmbrăcat la „patru ace”( costum și cravată asortate cu rochia mea de culoarea obrajilor îmbujorați), s-a înclinat ceremonios în fața mea și mi-a spus:

-Domnișoară LeiMar te invit la dans! Te rog să-mi acorzi onoarea de a dansa cu o Rază de soare!

M-am uitat la el zâmbind și i-am spus cu seriozitate:

-Domnule tată, onoarea e de partea mea! Dar te previn: ferește-ți picioarele! Vor avea de suferit când vor fi călcate de ale mele.

Râdeam amândoi și tata mă purta fericit prin toată camera devenită instantaneu un mini-salon de dans. L-am călcat de mai multe ori dar am reușit să învăț și, în scurt timp, pluteam numărând în gând pașii și bătând ritmul: 1-2-3! 1-2-3! Valsul era minunat! Mă învârteam, mă răsuceam, mă aplecam ușor. Rochița ce o purtam îmi dădea senzația unui zbor minunat. Un zbor aproape de pământ, dar totuși un zbor. Unul vegheat, ca multe alte ori, de brațele vânjoase ale tatei. Îmi primisem deja cadoul. Era cel mai frumos! Nici nu îndrăznisem să visez la el dar tata știa ce-mi doresc eu, chiar înainte de a ști eu. E ciudat, nu? Mă cunoștea atât de bine! Oare toți tații își cunosc atât de bine fiicele sau doar tata avea darul acesta? Îmi plăcea să cred că tata e unic. Că nu există în întreg universul un alt tată ca al meu. Că eu sunt cea mai norocoasă și poate cea mai fericită fiică. El era eroul meu, modelul meu, îmi doream să fiu puternică deși eram fragilă! Cu timpul, când viața mi-a arătat că există nori negri de furtună, nori ce-mi amenințau echilibrul sufletesc am descoperit în mine puterea lui de a înfrunta tunetele și fulgerele vieții dar și calmitatea și căldura ce ți-o aduc razele de soare ale speranței ce înlătură norii, ajutate fiind de curcubeul multicolor format din zâmbete de copii!

Vizualizări: 84

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Și amintirile continuă cu aceeași nostalgie, dar frumos descrise, cursiv. Ușor patetic, în stilul tău, umbrite de aura tristeții ce plutește peste ele, deoarece ai început cu sfârșitul, iar cititorul nu poate uita. Prima parte, despre bunica musulmană mi-a plăcut foarte tare. Nu ar fi prisosit să fii descris ceva din obiceiurile musulmane, aveai la dispoziție înmormântarea, și nu numai. Eu aș fi fost fericită să citesc. Nu prea știu aceste obiceiuri... și apoi s-ar mai fi diversificat scrierea.

Aș avea ceva de obiectat:

Mă uit la el zâmbind și-i spun cu seriozitate: Râdem amândoi și tata mă poartă fericit - este bine să folosește același timp de-a lungul narațiunii. Până la ultimul paragraf folosești trecutul, iar în acesta ai și prezentul. Macină cumva textul...

Am citit cu plăcere!

Sofy

Mulțumesc doamna Sofy! Am făcut corecturile. :)

Sofia Sincă a spus :

Și amintirile continuă cu aceeași nostalgie, dar frumos descrise, cursiv. Ușor patetic, în stilul tău, umbrite de aura tristeții ce plutește peste ele, deoarece ai început cu sfârșitul, iar cititorul nu poate uita. Prima parte, despre bunica musulmană mi-a plăcut foarte tare. Nu ar fi prisosit să fii descris ceva din obiceiurile musulmane, aveai la dispoziție înmormântarea, și nu numai. Eu aș fi fost fericită să citesc. Nu prea știu aceste obiceiuri... și apoi s-ar mai fi diversificat scrierea.

Aș avea ceva de obiectat:

Mă uit la el zâmbind și-i spun cu seriozitate: Râdem amândoi și tata mă poartă fericit - este bine să folosește același timp de-a lungul narațiunii. Până la ultimul paragraf folosești trecutul, iar în acesta ai și prezentul. Macină cumva textul...

Am citit cu plăcere!

Sofy

Amintirile tale au un parfum anume, plăcut. Cuvintele ating sufletul cu o delicatețe deosebită.

Am citit cu plăcere!

Mulțumesc frumos  Corina Militaru ! :)

Mulțumesc frumos  mara sadoveanu ! :)

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: Lazăr Vasilisia 

(CEC Bank)

*

DONATORI,

începând cu septembrie 2020:

Valeria Merca 

Sofia Sincă 

Mihaela Popa

Tudor Cicu

Nikol MerBreM

Vasilisia Lazăr 

Activitatea Recentă

gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog În profunzimi de ape visătoare a utilizatorului gabriel cristea
chiar acum
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog (Fulger în doi timpi) a utilizatorului Costel Zăgan
cu 16 minute în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog (Fulger în doi timpi) a lui Costel Zăgan
cu 17 minute în urmă
Postare de log efectuată de Popica-Savin Alina-Roxana
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Sunt vântul ce plânge la fereastra ta... a lui Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Privesc din patul răvășit profilu-ți fin a utilizatorului gabriel cristea
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Costel Zăgan
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Ceasurile noastre a lui Grig Salvan
cu 2 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Flori nemuritoare a utilizatorului Ion Ion
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Flori nemuritoare a lui Ion Ion
cu 2 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Flori nemuritoare a utilizatorului Ion Ion
cu 3 ore în urmă
Sofia Sincă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Ceasurile noastre a utilizatorului Grig Salvan
cu 3 ore în urmă
Sofia Sincă a lăsat un comentariu pentru Cocuța Obogeanu
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru Cocuța Obogeanu
cu 5 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Versus a utilizatorului Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Versus a lui Costel Zăgan
cu 6 ore în urmă
Chris a lăsat un comentariu pentru Alexandra Ghenghea
cu 6 ore în urmă
Chris a lăsat un comentariu pentru Alexandra T. Gîtlan
cu 6 ore în urmă
Chris a lăsat un comentariu pentru Cocuța Obogeanu
cu 6 ore în urmă
Pictograma profiluluiCocuța Obogeanu, Alexandra T. Gîtlan şi Alexandra Ghenghea s-au alăturat la ÎNSEMNE CULTURALE
cu 6 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

Labirinturi  2018 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2021   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor