Încerc să am o anumită ordine cronologică în așternerea amintirilor însă ele vin amestecate, cu o putere ce mă zdruncină. Amintiri frumoase din vremea când eram o familie reunită și foarte fericită, amintiri triste din vremea când plecarea părinților mei a însemnat prăbușirea universului, amintiri minunate cu Alint.

Privindu-l acum pe tata nu pot să nu-mi amintesc de zilele când mă ridica în sus, cu brațele lui puternice. Eu întindeam brațele drept, băteam aerul cu ele simulând zborul și strigam fericită:

-Ce bine e!  Și tata își lăsa brațele în jos, coborându-mă într-un picaj rapid și iar le ridica, făcându-mă să țip. Câți dintre voi nu ați trăit un astfel de zbor? Iar dacă, din nefericire , nu l-ați trăit, să nu uitați de el atunci când veți avea copii sau nepoți! Zborul acesta îi dă copilului din noi o atât de mare încredere și îl va ajuta să răzbată mult mai ușor printre norii de vreme rea pe care, inevitabil, viața ni-i așează pe cerul senin, umbrindu-l. Cerul vieții mele a fost atât de senin și de frumos! Am fost un copil dorit și iubit și am simțit asta în fiecare zi pe care Marele Regizor ( așa îi spun eu lui Dumnezeu și, în bunătatea lui fără margini, El nu se supără pe mine! ) ne-a dăruit-o în familie!

-Tati! Uite, zbor!

-Zboară, Rază, zboară( eu eram raza lui de soare)! Tati e aici, îți sprijină zborul! Uită-te înainte, înalță capul cât mai sus și privește cerul fără nori! Să nu-ți fie frică! Tati te veghează!

Părinții mei au știut să împletească foarte armonios iubirea pe care mi-o arătau cu sfaturile și povețele pe care mi le transmiteau în povești extrem de frumoase! Cred că aveam aproape șase anișori când am văzut curcubeul pentru prima dată. Eram cu mama în grădina lui buni, la Tulcea. Era o zi superbă de vară. Vântul adia ușor și întrebările mele de copil nu au întârziat să apară:

- Mamiii! Din ce-i făcut vântul?

- Acum, când bate atât de ușor, e făcut din gândurile bune și frumoase ale oamenilor! Vezi cât de bine ne face adierea lui? E ca o mângâiere delicată! Când începe să bată într-un ritm mai alert, printre gândurile bune și-au făcut apariția și cele rele. Mângâierea lui nu mai e așa de delicată, începe să ne răvășească părul, să avem fiori reci, nu mai este plăcut. Iar când bate tare, gândurile rele sunt mult mai multe decât cele bune și el nu ne mai mângâie, ne dă doar fiori! Atunci e bine să stai la adăpost, puiule, pentru că nu-ți va fi bine. Frumusețea lui, pentru că toate lucrurile au o frumusețe, oricât de urâte ni s-ar părea, stă în faptul că puterea lui e trecătoare, obosește repede. Gândurile bune vor reveni și vântul ne va mângâia din nou într-un mod foarte plăcut! Să nu uiți, puiule, după vreme rea întotdeauna soarele va străluci cu și mai multă putere și te va încălzi!

-Mami, uite, a început să plouă! Nu intrăm în casă?

-Nu puiule! Azi, mami te va învăța să simți ploaia! Întindem brațele frumos, cu palmele îndreptate în sus, lăsăm capul ușor pe spate, închidem ochii și lăsăm ploaia să ne ude fața și părul! Știi că după ploaie părul va crește mai sănătos și fin ca mătasea?

- De ce?

-Pentru că stropii de ploaie sunt făcuți din lacrimile de bucurie ale oamenilor și acolo unde cad sunt ca o binecuvântare!

-Mami, dar grindina ce e?

-Offf, puiule! Grindina este făcută din lacrimile izvorâte din tristețe și nefericire și acolo unde cade e ca un blestem!

-Mami, dar blestemul ce e?

-E mai bine să nu știi niciodată ce e un blestem, trebuie doar să știi că e un lucru rău și să nu-ți dorești niciodată să cadă asupra cuiva.

-Pot să deschid ochii? S-a oprit ploaia!

-Da, puiule, poți să-i deschizi, să te bucuri de razele jucăușe ale soarelui!

-Mami, uite sunt niște dungi colorate și arcuite pe cer! Ce este și din ce e făcut?

-E curcubeul puiule! Soarele, în drumul lui de la răsărit spre apus, întâlnește o mulțime de copii care îi zâmbesc. El le culege zâmbetele, ca pe niște flori prețioase și, când se supără pe norii de ploaie care îl umbresc, ia un mănunchi și îl aruncă peste ei. Aceștia se dau la o parte imediat, nimeni nu poate opune rezistență în fața zâmbetelor copiilor. De aceea curcubeul e atât de frumos colorat! Zâmbește și tu soarelui! El îl va lua, păstrându-l ca pe un tezaur și-l va transforma într-un superb și strălucitor curcubeu! Acum, hai , fuguța în casă, ne schimbăm de hainele ude și apoi revenim în grădină, da?

V-ați fi gândit vreodată la astfel de explicații? Cred că nici eu, dar mama era o visătoare! Uitându-mă acum la ea, observ că a rămas la fel, tânără și frumoasă și nu pot să nu mă gândesc cât de bine i-ar fi stat cu părul nins. Dar n-a fost să fie! Se vede că aripilor ei de înger li se asortează doar părul negru, nu și cel alb!

 

Aveam o mulțime de păpuși. Fiecare cu un nume inspirat din poveștile pe care le auzeam sau din cele pe care le inventam. Știți că orice copil are imaginație și eu nu făceam excepție. Era o lume doar a mea dar, din când în când, îi invitam și pe ceilalți: tata, mama, bunicul și bunica, mama Lei. Fiecare primea un rol într-o poveste și trebuia să respecte scenariul stabilit de mine. Intrau cu plăcere în jocurile mele și nu uitau să-mi transmită povețe. Foarte subtil. Într-una din zile, tata îmi spune:

-Rază de soare, mă primești și pe mine în jocul tău?

-Da, tati! Dar să știi că de câteva zile am devenit detectiv. Uite, așează-te lângă mine și începem cercetările. Stai să-ți dau o păpușă.

-Rază, îmi spui ce facem?

-O spionăm pe mami! îi spun eu cu un aer misterios.

-O spionăm? mă întreabă el, aproape șoptit, intrând în complicitate cu mine. A făcut ceva rău?

-Nu știu, tati, dar vreau să aflu! Uită-te la ea foarte atent, dar ai grijă să nu te observe, da? Nu ți se pare că ascunde un secret? Uite ce lumină tainică și frumoasă au ochii ei albaștri! Uite cum, din când în când, zâmbește! La cine tati? Vezi pe cineva lângă ea? Ce secrete ascunde zâmbetul ei fermecător! Uite, tati, vezi cât e de frumoasă?

-Rază de soare, începe să-mi placă jocul tău. Doamne, cum zâmbește mami! Și cât este de veselă! O auzi? Fredonează cântecul ei preferat ( „Atât de fragedă” cântată de trupa Mondial, o melodie pe care am fredonat-o și eu în clipele mele de fericire alături de Alint). M-ai făcut curios. Hai s-o chemăm la interogatoriu!

-Mami, vino puțin aici! Uite, ia loc în fața noastră. Îți vom pune niște întrebări și vrem să ne dai răspunsuri sincere! îi spune tata pe un ton jucăuș.

-Hei, vă răspund doar dacă vreau! îi dă replica mami cu același ton jucăuș.

-Ia să ne spui tu nouă, adică mie și Razei de soare, ce secrete ascund ochii tăi albaștri? Au o strălucire pe care n-am mai văzut-o de câțiva ani, de când... 

-De când a apărut în viața noastră o Rază de soare! îl întrerupe mami. Îi zâmbește tatei, se ridică de pe scaunul pe care stătea în fața noastră, îi ia mâna dreaptă și i-o conduce spre pântecul ei, îl privește în ochi și tata zâmbește și el, ochii lui verzi devin pentru o clipă întrebători iar apoi strălucesc de fericire. Mama îi confirmă:

-O nouă rază de soare ne va încălzi!

Eu mă uitam la ei și nu puteam să pricep nimic. Tata o luase în brațe și dansa fericit cu ea prin toată camera, mami râdea, părul ei negru și lung se transformase într-un evantai parfumat când tata o învârtea vesel. Se priveau în ochi și timpul parcă se oprise în loc. Se iubeau atât de mult încât, de foarte multe ori, cuvintele erau de prisos, se înțelegeau din priviri. Și, privirile lor cred că-și amintiseră ca eram și eu acolo pentru că s-au întors amândoi spre mine , tati m-a ridicat și m-a luat în brațe, mami era lângă noi și a urmat o îmbrățișare atât de caldă ( o simt și acum când vă povestesc) și de plină de iubire iar tati mi-a spus cu glasul gâtuit de emoție:

-O să ai un frățior, Rază de soare!

-Iu-hu! Ce bine! O să am un frățior!

Era o veselie generală. Dansam cu toții, eu râdeam în brațele lor și, la un moment dat, o întrebare a adus liniștea.

-Tati, dar eu voi mai fi Raza ta de soare? îl întreb eu foarte serioasă.

Tata m-a strâns puternic în brațe și mi-a spus:

-Să nu uiți niciodată, da? Tu vei rămâne întotdeauna Raza mea de soare! O Rază caldă, frumoasă, veselă, deșteaptă, cu un râs cristalin ce-mi înseninează ziua. Soarele are milioane de raze și căldura lui este împărțită în mod egal tuturor. Tati are atât de multă dragoste de dăruit încât Raza lui de soare va fi iubită la fel de mult ca și până acum. Tu ești Raza care va zbura iar! îmi spune și mă ridică iar cu brațele lui puternice într-un zbor lin dar zgomotos pentru că eu râdeam. Și râsul meu răsuna în toată casa!

 

Vizualizări: 88

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Personaje gingașe/frumoase, atmosferă luminoasă, o lume în care armonia si-a făcut sălaș. Fermecător! :)

Narațiunea a căpătat tentă de basm sau cel puțin patetic. Amintiri... amintiri.

Iar prima parte am mai citit-o, într-o altă postare.

Aceleași semne de exclamare predomină în text.

Sofy

Prima parte a fost postată în altă zi dar pentru că aici  îi era locul, am repostat-o. :) Mulțumesc de citire. 

Sofia Sincă a spus :

Narațiunea a căpătat tentă de basm sau cel puțin patetic. Amintiri... amintiri.

Iar prima parte am mai citit-o, într-o altă postare.

Aceleași semne de exclamare predomină în text.

Sofy


Mulțumesc frumos! :)
Corina Militaru a spus :

Personaje gingașe/frumoase, atmosferă luminoasă, o lume în care armonia si-a făcut sălaș. Fermecător! :)

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Retrospecţie a utilizatorului Dan Mitrache
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Retrospecţie a lui Dan Mitrache
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog dar a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Amintire de avangardă a utilizatorului Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Amintire de avangardă a lui Costel Zăgan
cu 3 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog haiku (86 - 88) a utilizatorului Dinca Valerian
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog haiku (86 - 88) a lui Dinca Valerian
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Darie Giurgiu
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog boabe de mărgăritar a utilizatorului gina zaharia
cu 4 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog odaia bună a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog odaia bună a lui Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tata a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog tata a lui Darie Giurgiu
cu 8 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog armonii a utilizatorului Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog armonii a lui Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog miros de vară a lui Dinca Valerian
cu 8 ore în urmă
Ionel Mony Constantin a postat o discuţie
cu 9 ore în urmă
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Am cunoscut mulți poeți... a utilizatorului Tudor Cicu
cu 11 ore în urmă
Tudor Cicu a contribuit cu răspunsuri la discuţia De la o poezie... a utilizatorului Tudor Cicu
cu 11 ore în urmă
Vasilisia Lazăr a lăsat un comentariu pentru ELENA bOLÂNU
cu 15 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor