Sunt gata să bag mâna în foc că, dacă adorm, o iau iar pe cărări necunoscute. Ajung, Dumnezeu mai ştie unde, ca să mai trăiesc încă o experienţă. Doar au mai trecut încă şapte zile peste cele duse deja. E lege de acuma, trebuie să mai fac, la fix astea şapte zile, un popas în timp şi în lume. Şi tot gata să bag mâna în foc sunt, fără să mă ard, că ştiu deja de acum cine va muri în această a patra incursiune în timp: eu voi fi cea care voi sfârşi în plină floare a tinereţii. Oare când se vor termina toate acestea? Şi ce Dumnezeu pot să însemne? Aproape că nu mi-aş mai dori să ştiu, dacă, într-un fel, oricum ar fi el, aş lua legătura cu Cristi. Cum te mai întăreşte Dumnezeu ăsta şi cum te mai duce viaţa... În prima clipă, când a ieşit pe uşă în seara aceea, am crezut că nu mai apuc dimineaţa. Că mă sfârşesc ca lumânarea. Dar uite, timpul curge picătură cu picătură şi nu mor. Nici din cauza asta, nici din altele. De ce nu vine somnul? De ce nu mă potopeşte cu vălurile lui de ceaţă? Îl aştept, sunt şi eu curioasă unde mai ajung, unde mai poposesc. Poate că ar trebui să vorbesc cu cei din familia lui Cristi, poate că ar trebui să nu mă mai feresc de toţi prietenii lui. Poate că Felicia, cu care am vorbit zilele trecute la telefon, are dreptate: sunt, în legătură cu ce i-am făcut lui Cristi, de neiertat. N-am nicio scuză. Aşa cum zice ea, ce treabă avea coada vacii cu ştampila primăriei? Bine, l-am văzut pe Şerban cum moare în mâinile mele, din vina mea sau nu, dar Cristi ce treabă avea cu asta? De ce trebuia să mă port cu el aşa? Ceea ce nu înţelege Felicia în cazul logofătului, este sentimentul copleşitor de vinovăţie, care mă încearcă. Şi, aşa cum i-am tot spus lui Cristi multă vreme, nu înţeleg. Sunt lucruri pe care nu le înţeleg. Şi viaţa mea se va aşeza doar în momentul în care voi înţelege. Dar deocamdată nu reuşesc să găsesc nicio explicaţie. N-am mai auzit pe nimeni să trăiască o aşa experienţă, cum trăiesc eu.

     Uite şi acum, mi se întretaie gândul ăsta, tocmai exprimat cu o nouă viziune. Sunt o tânără, după cât constat că sunt de înţepată şi de încrezută, din lumea bună a oraşului. Ce oraş, ce oraş, caut singură să descâlcesc. Poate, dacă se schimbă anul, este şi locaţia alta. Dar, din locurile pe unde mă plimb, din discuţiile pe care le am cu cuconeturile asemenea mie, înţeleg lesne că este vorba tot despre Ploieşti. Tot aici am ajuns? N-am şi eu niciun pic de imaginaţie, ce naiba... De ce n-oi fi încercând şi alte locuri, dacă tot le am cu bântuitul şi cu plimbatul? Aşa de “naţionalistă” sunt şi când bântui prin timp?

     Poate altă dată. Acum sunt în Ploieştii verii din 1819. Sunt o femeie deşteaptă, ştiu din prima astfel de lucruri. Şi, la obor se organizează, în vederea zilei de Sfântă Măria Mare, bâlci mare, care ţine ca tot bâlciul care se respectă, trei săptămâni bătute pe muchie. Tot oraşul s-a mutat parcă acolo, cu mic, cu mare, cu sărac şi bogat. Pastrama sfârâie îmbietor şi vinul curge-n valuri. Plus că, au venit şi câteva comedii, nişte scrâncioburi care se învârtesc şi fac fetele mari din bâlci să ameţească numai când le privesc.

     Făcându-mi vânt cu evantaiul adus de la Paris de tata, om de vază al oraşului – vrea să deschidă, ca să vedeţi cu cine aveţi de-a face, o fabrică de narghilele în Bucureşti - ferindu-mi rochia de crinolină de praful drumului, neplecându-mi privirile peste muritorii de rând, cu care, păzit-a sfântul, nu vreau să am de-a face în veci, ajung cu un grup de prieteni şi cu logodnicul meu în bâlci. N-am mai fost la aşa manifestări, ziceam mereu că sărbătorile astea sunt pentru mârlanii de cizmari şi nespălaţii de croitori, dar prietenele şi bărbatul cu care trebuie să mă mărit au insistat, aşa că, iată-mă în bâlci.

     Sunt, am mai spus, încrezută, dar pentru că sunt foarte încrezută, mai precizez odată asta. Aproape că nu-mi vine să cobor din înaltul în care trăiesc, nici ca să fiu cu aceşti prieteni la masă. Mă deranjează mirosul de friptură din bâlci – ca la calici, nu-mi plac muştele care roiesc pe lângă mine, nici copiii care se zbenguie nestruniţi de părinţi, nici paharele slinoase din care lumea bea bragă, nici comedianţii care bat bâlciul de la un cap la altul. Sunt obişnuită cu locurile fine, cu mâncărurile delicate, cu lumea bună şi aleasă. Dar dacă au insistat cu toţii, ce era să mai fac? Chiar tata mi-a zis să nu fac notă discordantă de restul cucoanelor şi să mă duc... Că nu mor...

     Logodnicul ăsta al meu e drăguţ şi de familie bună. Îmi face mai demult curte, dar nu ştiu de ce nu simt pentru el vreo pasiune covârşitoare, cum am citit în romanele franţuzeşti - pe care mi le-a adus părintele meu - că trăiesc unii. Mama mă asigură că asta vine după căsătorie. Nicio fată, la început, nu moare de dragoste pentru cel pe care îl va lua de bărbat. Tata mi l-a ales pe Anton, a spus că este moştenitorul unei averi colosale şi nu se poate să nu unim cele două averi. Am fost de acord. Nu e urât, nici prost şi se poartă frumos cu mine. Plus că, aşa îngâmfată cum sunt eu, nu obişnuiesc să nu-l ascult pe tata, la care ţin mult. Chiar mai mult ca la mama, care e uşor ştearsă şi fără personalitate. Eu am ambiţia şi voinţa fără margini a tatei. Eu, ca el, sunt gata să calc peste orice, ca să-mi ating scopul. Dacă trebuie, pălmuiesc slugile de faţă cu toată lumea prezentă la petrecere şi nu am remuşcări, nici regrete, nici jenă. Ele, toate acestea, există pentru oamenii slabi. Pentru învinşi. Dar eu vreau să fiu, să rămân o învingătoare. Pentru toată viaţa... Stăpână a celor două mari averi, nu pot să nu fiu învingătoare şi fericită. Şi va veni şi iubirea. Aşa zice mama, aşa zic şi prietenele. Aşa că, mă voi mărita cu Anton.

     Sunt prinsă în astfel de gânduri, când lângă noi, chemaţi de logodnicul meu şi ceilalţi bărbaţi de la masă, care vor să asculte o cântare tocmai lansată în Bucureşti, se opresc doi lăutari din bâlci. Îmi îngheaţă sângele în vene şi-mi ascund mâinile încărcate cu inele şi brăţări, în pliurile rochiei. Să nu-mi ia vreunul, cât ai zice lăută, bijuteriile de pe mine. Că am auzit eu că ţiganii ăştia ştiu să facă tot felul de farmece. Numai ce se uită la tine şi te înnebunesc, îţi iau şi dinţii din gură, dacă sunt de aur, îţi iau tot, de te lasă în pielea goală. Doamne, ce-am ajuns, să-mi cânte ţiganii ăştia din lăute la urechi... De nu m-ar vedea bogătaşele târgului cum ascult la menestrei, că nu mă mai invită la ele la masă în veci.

     Unul dintre lăutari, despre care Anton zice că e armean, nu ţigan, cu ochii ca marmura neagră din casa viitorului meu soţ, se aşează paralel cu mine şi-şi însoţeşte cântarea din lăută de voce. Ascult fără să vreau versurile pe care le cântă şi trebuie să recunosc că are glas mângâietor, dulce, mlădios: “Foaie verde lobodă, Ah, draga neicăi, Când toca la Radu Vodă, Draga neicăi, Şedeam cu puica de vorbă. Şi-o ţineam de cingătoare, Oh, draga neicăi, Şi-mi jura pe sfântul soare, Draga neicăi, Că de altul n-o mai doare...”

     Nu ştiu de ce simt, deşi nu-l privesc pe cel care cântă, un junghi ca de pumnal în inimă. Nu ştiu ce din mine îmi spune că lăutarul se uită la mine altfel de cum ar trebui s-o facă. Întorc către el o privire furioasă, de să-l scufund din prima pe obraznic, în lagunele veneţiene ale ochilor mei. El zâmbeşte cu toţi dinţii şi parcă zăresc un colier de perle în gura lui. Şi, exact cum am bănuit, mă priveşte într-un fel aparte. Nu, că m-a zăpăcit cu totul, doar uitându-se la mine a reuşit să facă asta. Nefiresc, sângele bubuie în tâmple de să-mi iasă prin urechi şi prin gură, de la atâta presiune. Am vrut doar să-l învăţ minte pe tânărul ăsta cu obrazul frumos, ca de cadână, şi cu ochii ca măslina neagră. De aia am privit spre el. De aia l-am înfruntat. Şi când colo... Ştiam eu că ţiganii ăştia se pricep la farmece. Ştiam că te pot hipnotiza doar uitându-ţi-se în ochi. Iacă-tă! Poftim...

     Şi, în vreme ce nu-şi smulge luminiţele negre dintr-ale mele, cântă mai departe: „Dar aseară-am prins-o-n faţă, Draga neicăi, Cum o ţinea altu-n braţe, Of, draga neicăi, Cum o ţinea altu-n braţe. Şi răzimaţi în coviliţă, Of, draga neicăi, Îşi dădeau de zor guriţă, Draga neicăi, Îşi dădeau de zor guriţă”. Fără să vreau şi fără să ştiu, îmi simt obrajii arzând ca de para focului şi un zâmbet de-o clipă îmi înfloreşte faţa. Privirile ni se întâlnesc şi, pentru că el, obraznic, le susţine pe ale mele cu fermitate în luminile jucăuşe, îmi promit să-i spun tatei acasă să facă ce-o şti, dar să-l alunge pe lăutarul ăsta nesimţit, că e nesimţit, serios, din oraş. Nu-l mai vreau în târgul în care trăiesc eu. Ba, să-i tragă şi câteva nuiele pe spinare. Să-l doară...

     Cum să mă înfrunte el pe mine cu privirile alea negre, de om ieşit din cazanul lui Scaraoschi? Pe mine?! Mişc evantaiul mai repede ca de obicei, ca să mă răcoresc de aşa gânduri. Şi el, ca un nesimţit, de faţă cu toată adunarea de la masă, îmi spune: „Frumoasă eşti, jupâniţă şi ai naibii ochi de leac pentru omul bolnav de piept mai ai!”

     Râd cu toţii, ca de o glumă bună, dar eu ştiu că nu mai e de râs. Mi-a făcut ceva afurisitul ăsta, nu ştiu ce, dar mi-a făcut ceva. Parcă m-a fermecat. Şi logodnicul meu nu se lasă, tot mai vrea să-i cânte lăuta la ureche. Şi lăutarul cântă, că doar de pe urma lăutei mănâncă şi el o pâine. „Vine dorul despre seară, Despre zori el vine iară, Şi-mi grăieşte şi mă-ntreabă de ce sunt cu faţa slabă. Eu zic dorului cu jale c-am iubit fără de cale. Şi zic dorului plângând, C-am iubit fără de rând. Dorul râde şi se duce, Bate-mi-l-ar sfânta cruce!” De ce se învârteşte lumea cu mine, dacă nici nu m-am dat în scrânciob?

     Şi trec, una după alta zilele. Deşi nu-mi plăcea în bâlci, acum, cum vine vorba, treabă n-am, dar cale-mi fac pe aici. Cel mai adesea, îl văd, mă întâlnesc prin bâlci cu David. Nu bat drumul degeaba. Aşa am aflat că îl cheamă pe tânărul cu ochii negri, care cântă din lăută. Nu-l bag, desigur, în seamă, doar privirile ni se înlănţuiesc nebune când ne vedem. Într-o zi, a cântat la masa unor boieri, dar am ştiut că e, de fapt, pentru mine cântarea lui: „Puica trece şi zâmbeşte Şi-a mă zări nu voieşte...” Apoi, la o petrecere de acasă de la logodnicul meu, a fost chemat să cânte taraful lui David. Am ştiut atunci că sunt pierdută.

     În grădina întinsă cât un parc din capitala Franţei, aşa cum am văzut eu când am fost acolo cu tata – în zilele noastre nu mai găseşti aşa întinsoare - mi-am dat seama că el şi eu nu suntem un ţigan şi-o cucoană, suntem doar, ca alte mii la fel, un bărbat şi o femeie. Şi patima de care mă plângeam că n-o cunosc, am simţit-o când el m-a luat, cu dragoste, în braţe. M-a înlănţuit, deşi mai mă dădeam, mai nu mă lăsam, cu braţele lui puternice şi am crezut că am ajuns în Rai. Nu, nu e adevărat ce spune lumea că raiul e în cer şi dai de el când treci dincolo, la Sfântul Petru. E pe pământ. E aici, în târgul Ploieştilor, în braţele lăutarului nebun, care îşi ridică ochii, fără nicio apăsare, la o fată de neam.

     E inutil să mai spun că, împotriva oricăror raţiuni şi percepte, între noi doi se iscă, vâlvătaie, iubirea. Povestea curge dulce, dulce de tot, precum cântecul lui din rărunchi. Şi mă gândesc că, nu ştiu cum, nu ştiu când, ea se va sfârşi, pentru că eu, foarte curând, sunt datoare cu o moarte. Tot timpul m-am gândit că mor. Eu mor... Aşa trebuia să fie. Aşa că, atunci când tata a aflat de noi doi şi a jurat că-mi omoară lăutarul, n-am crezut nicio clipă că e pericol de moarte pentru el. Eu eram cea care, conform evidenţelor de până acum, trebuia să mor. Nici când tata l-a împuşcat în piept şi sângele a ţâşnit pe crizantemele şi tufănelele albe, nu am crezut că moare. Am mai apucat, de faţă cu tata, furios la culme, să-l mai sărut odată pe ochii lui atât de negri şi de sfredelitori. Şi s-a stins.

     Nu înţeleg: de ce el iar? De ce nu eu? Aşa era jocul: odată el, odată eu... Iar mă trişează Dumnezeu. Iar mă cufundă în angoase. Ce să mai înţeleg din tot? Am sperat că, de data asta murim amândoi. Dar mă văd pe mine bătrână. Măritată cu Anton, alături de care nu simt nici acum zvâcul, şi învăţându-mi cele două nepoate din partea celor două fiice ale mele, să se lase pradă iubirii, să trăiască mereu clipa, căci nu se ştie când ea se sfârşeşte. Şi dreptul la alta mai vine sau nu... Cum vrea Dumnezeu. Şi El nu vrea mereu. Vrea doar arar să-ţi dăruiască o clipă de excepţie. N-ai, ca simplu muritor, dreptul să fii veşnic fericit. Aşa că, mi le învăţ pe nepoate să nu lase, din prejudecăţi, din false pudori, din convenienţe sociale, din inhibiţii, clipa să treacă pe lângă ele, fără să se bucure de ea. S-o trăiască şi, dacă nu va fi eternă, să-şi amintească de dulceaţa ei, aşa cum, iată, fac eu acum...

 

 

Vizualizări: 102

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O nouă întoarcere în timp. Lăutarul și aceiași ochi negri, irezistibili. Aceeași chemare a iubirii. :) Încă o poveste ticluită cu multă imaginație.

Conjuncturile sunt diverse, statulul social mereu altul, rolurile surprinzătoate. Singura constantă pare să fie legătura profundă dintre cei doi. 

Supărată, ți-am părut? Nici gând! Cum aș putea și pentru ce. Mi-ai strica plăcerea dacă ai desvălui mai mult decât trebuie. :)

Aștept cu nerăbdare...

Cu drag,

Altă epocă istorică a Ploieştiului, altă lume, târguşorul a luat altă faţă. Şi desigur altă poveste de iubire pe care Catalina este predestinată să o poarte şi ca întotdeauna nu una normală. Aici nimic nu este normal, prin graţia autoarei. Din aproape în aproape aflăm prefacerile târguşorului şi devenirea lui ca oraş, alături de obicee şi de poveşti de iubire. Prin urmare o documentare făcut într-un mod atractiv.

Admir ideea şi alcătuirea!

Sofy

Încep, Cory, prin a-ţi spune din prima că e justă şi absolut la obiect observaţia ta, cum că se schimbă conjuncturile, se schimbă statutul social, se schimbă rolurile, se schimbă lumea, se schimbă tot, dar rămâne ca singură constantă în tot acest amalgam legătura profundă dintre cei doi. Remarca ta e pertinentă şi, în vederea celor ce urmează, plină de miez. Ai perfectă dreptate şi mă bucur că deja intuieşti ce şi cum am vrut să spun, când am îmbârligat acţiunea aşa. Mă rog, să scriu... Şi cred că intuieşti şi faptul că acum, din suflet, vreau să îţi mulţumesc. Mai ai puţintică răbdare cu mine, nu?

Corina Militaru a spus :

O nouă întoarcere în timp. Lăutarul și aceiași ochi negri, irezistibili. Aceeași chemare a iubirii. :) Încă o poveste ticluită cu multă imaginație.

Conjuncturile sunt diverse, statulul social mereu altul, rolurile surprinzătoate. Singura constantă pare să fie legătura profundă dintre cei doi. 

Supărată, ți-am părut? Nici gând! Cum aș putea și pentru ce. Mi-ai strica plăcerea dacă ai desvălui mai mult decât trebuie. :)

Aștept cu nerăbdare...

Cu drag,

Da, Sofy, ai dreptate, trece timpul, se schimbă lumea, se aşază altcumva toate, târgul lui Mihai Viteazul ţine pasul cu vremea şi cu vremurile, poveştile de iubire se scriu la fel şi totodată altfel, faţă de anii 1600 şi poate şi de anii 2000... Şi, peste Cătălina curge, aşa cum am considerat imperios necesar să curgă, povestea... Cum bine zici, nu una normală. Dar dacă era una normală, banală, opacă, anostă, cum te mai prindeam eu pe tine de cititoare? Ai dreptate din nou când spui că am făcut documentare. Sunt multe lucruri pe care le-am imaginat, pur şi simplu, pt roman. Dar totul e brodat pe înscrisuri, pe legende, pe cronici, pe amănunte reliefate de scrieri ale vremurilor pe care le-am tot traversat cu personajele. Şi, ca să mai rămână un... înscris pt eternitate, acum şi aici declar sus şi tare că îţi mulţumesc pt tot. Ca să se ştie!  

Sofia Sincă a spus :

Altă epocă istorică a Ploieştiului, altă lume, târguşorul a luat altă faţă. Şi desigur altă poveste de iubire pe care Catalina este predestinată să o poarte şi ca întotdeauna nu una normală. Aici nimic nu este normal, prin graţia autoarei. Din aproape în aproape aflăm prefacerile târguşorului şi devenirea lui ca oraş, alături de obicee şi de poveşti de iubire. Prin urmare o documentare făcut într-un mod atractiv.

Admir ideea şi alcătuirea!

Sofy

Ai dreptate, Miha, se poate spune şi aşa despre episoadele cu intromisiunea prin timpuri străvechi a Cătălinei. O matrioşkă de unde mai scoţi încă o filă - ca să nu zic păpuşă - apoi, încă una, şi tot aşa, o vreme. Îmi place comparaţia. Şi îmi place şi mai mult că eşti alături de mine, fapt pt care, sincer, îţi mulţumesc. 

Mihaela Popa a spus :

O matrioşkă cu destinul, himerele Cătălinei.

Cu plăcerea lecturii,

Mihaela

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

Zile de naştere

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Viorel Grădinariu îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 7 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog rapsodie de Martie a utilizatorului Floare Arbore
cu 8 ore în urmă
bolache alexandru a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Haide a utilizatorului Răduță If. Toader
cu 8 ore în urmă
Utilizatorului bolache alexandru îi place postarea pe blog Haide a lui Răduță If. Toader
cu 8 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
Lui Elisabeta Drăghici i-a plăcut videoclipul lui Grig Salvan
cu 8 ore în urmă
BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 10 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 13 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 13 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 13 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 13 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 14 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 14 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 15 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 15 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 15 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor