A doua zi cum fuseserăm deja invitați, am mers cu toții acasă la Haralamb la ora prânzului. Făcuse focul în grădină pentru grătar și aranjase masa în fața casei, în grădiniță. Era timp frumos. O zi de toamnă târzie, însorită ,cu miresme de mere pârguite și de gutui. Lia trebăluia de zor la bucătărie, preparând o salată asortată într-un castron mare. Făcuse și o ciorbă de perișoare acrită cu borș pentru cine dorea. Haralamb a scos berea de la rece apoi împreună cu Gioni și Marius s-au dus să se ocupe de friptul cărnii și al micilor la grătar.
De grătar în final s-a ocupat Gioni, căci Haralamb făcea astfel de activități, doar când nu avea încotro, altfel se lipsea bucuros. Marius era la fel. Lui Gioni din contră, îi plăcea.Noi ceilalți ne-am așezat fiecare în jurul mesei la umbra dudului din curte.
Cum Lia, cumnata mea terminase treaba în bucătărie,în momentul de răgaz până băieții terminau de făcut micii, ne-a chemat în casă ca să vedem câteva lucruri noi pe care le cumpărase la bâlci la Uda.
Am intrat în casă și aruncând o privire fugară în jur, o clipă ochii mi s-au oprit pe icoana de pe perete... era aceeași care o știam, de când eram copii. Noi am copilărit în această casă, unde azi locuiește Haralamb cu Lia. Multe lucruri în casa lor au rămas neschimbate și privindu-le, îmi trezesc în suflet, amintiri de demult,din vremea când copii fiind,trăiam aici. Am fost plăcut surprinsă,văzând că și Lia a păstrat obiceiul de a ține lângă icoană, busuioc cum îmi aminteam că punea mama și bunica. I-am zis:
- Lia! Văd că ați păstrat icoana de la mama! Mi-o amintesc de când eram noi copii și  continui tradiția din câte văd  de a pune busuioc uscat, la icoană. Îmi place și-mi trezește amintiri frumoase. Îmi-amintește de bunica, care atunci când trăia, punea chite de busuioc, atât pe la icoane cât și printre lenjerie și rufe și în lada ei veche de zestre, unde păstra lucrurile sale de preț! Mi-e dor de acele vremuri dragă!
-Ești o romantică Ingrid. Și mie mi se întâmplă uneori, că mă cuprinde nostalgia pentru vremurile când trăiau bunicii mei și noi eram copii.

 a spus Lia.
-Eh! Ce vremuri! Azi nimic nu mai e la fel. Atunci pentru noi viața avea un farmec al său, aparte. Nu zic, că era mai bine atunci… din contră însă farmecul ei de atunci a dispărut. Poate pare astfel, doar pentru că pe atunci  noi o vedeam cu ochii sufletului de copii.
-Da Ingrid! E adevărat! Azi amintirea acelor timpuri e cu atât mai prețioasă, pentru că ele sunt apuse pentru vecie. Bunicii nu mai sunt și ne amintim de ei continuându-le obiceiurile. Astfel ne mai trece nostalgia. Bunica mea, obișnuia la fel. Cultiva în grădină busuioc și buchețelele uscate parfumau încăperile și lucrurile de prin dulapurile sale! Mama face la fel ca dealtfel și noi. De anul trecut, am început să punem lângă icoană și frunze de nuc sfințite în biserică, de Rusalii.
- Da? Eu nu știam că se obișnuiește astfel. De ce se pun frunze de nuc în casă de Rusalii?
-Nici noi nu știusem până anul trecut. Hai să-ți povestească frate-tu , de ce le-am pus, că el a instituit obiceiul ăsta, să punem frunze de nuc la icoană și în grajd la vite, de Rusalii. Nici nu mai vrea, să le îndepărtăm, acum că au zburat Rusaliile. De aceea sunt încă acolo,că așa poftește dumnealui.
Între timp, băieții terminaseră cu grătarul și ne-a chemat Haralamb, să venim la masă. Am ieșit din casă și ne-am alăturat celorlalți în jurul mesei. Ne-am așezat și ne-am servit la discreție,fiecare cu ce i-a plăcut.
El ne-a întrebat cu obișnuita sa galanterie exagerată, pe noi femeile:
-Ce vă torn în pahar? Voi bărbații așteptați la rând! Doamnele au prioritate azi.
-Eu optez pentru bere! Ia zi-i frate! Ce vor să însemne frunzele acelea de nuc, care le-ai pus pe la icoane? Ce semnificație au?
El a început :
- Păi cum Ingrid, tocmai tu nu știi? Hai că vă povestesc eu! Fără mine a-ți rămâne niște ignoranți! Eram peste drum, unde am cotețele, cu Lia într-o zi. Se întâmpla, că era chiar ziua când zburau Rusaliie Dădeam să mănânce porcilor și le schimbasem stratul. Tocmai terminaserăm, când o văd pe Leana lui Nică care trecea pe drum la vale și se oprește lângă gardul meu, când mă vede.
Mă salută:
-Bună ziua Vulpe!
(Haralamb, e poreclit în sat Vulpe, și lumea așa îl cheamă,doar noi îl chemăm pe nume. Rar câte unul îi spune pe nume,căci e renumit pentru șiretenia sa, ca a unei vulpi).
-Bună ziua tanti Leano! Ce mai faci bre? Plecași cu botezu prin sat?
Leana se apropie de gard, era și Lia de față și începe să-și facă cruci:
-Vuulpe maică! Știi că azi zboară Rusaliile?
-Nu știam bre! Acu aflu!
-Daaa, măiculiță! Mie îmi luară de lângă mine găina Rusaliile și zburară cu ea! Auzii că la ai lui Ghindăroiu le luă o oaie și zburară cu ea, că nu rămase nici urmă de oaie.
-Eu cu Lia ascultam la Leana cu gura căscată, neștiind dacă vorbește serios.
Ea continuă:

-Am uitat să pun usturoi și frunze de nuc sfințite prin casă și prin grajd, că uitasem ce zi e azi și uite ce belea pății!
În loc să mănânc eu găina după ce am crescut-o, zburară Rusaliile cu ea. El continuă:
- Leana-și face iar cruce și dă să plece, însă eu, o opresc:
- Ia stai bre un pic și lămurește-mă mai bine, cum e treaba cu Rusaliile astea? N-aș vrea, să zboare și cu vreun porc sau vreo vacă de-a mea! Zi-mi matale! Ce trebuie să fac ca să le împiedic?

În timp ce Haralamb povestea toate acestea noi ceilalți îl ascultam cu interes și amuzându-ne. Leana i-a zis lui Vulpe:
-Aoleu Vulpe! Păi tu nu știi? De când se pun Rusaliile, lumea duce la biserică frunze de nuc și usturoi, îl pun, să-l sfințească popa și până când zboară Rusaliile, țin frunzele alea sfințite prin casă, pe la animale prin târlă și prin cotețe la păsări. Altfel, ele pot să ia cu ele animale și chiar oameni când zboară. S-a întâmplat de multe ori. Eu știu lucrurile astea, de la ăi bătrâni. Cu rusaliile nu e de glumit. Și azi când zboară ele, nu se lucrează decât un conac, că pot să te ia și pe tine, în timp ce tu lucrezi.
-Bre! Eu nu am acum frunze sfințite, că nu știam. Pot să pun și nesfințite, sau ai matale să-mi dai vreuna din cele sfințite?
-N-am maică decât una și o țin în buzunar de frică șă nu mă ia și pe mine, după găină însă tu pune și nesfințite și mai ales pune usturoi că așa e bine!
Era hâtră baba. Știa ea ceva, însă îi plăcea să mai și înflorească de la ea. Atunci eu ca să văd ce zice, fac pe prostu și-i zic:
-Te pomenești că or fi zburat și cu portofelu meu, că de azi dimineață îl caut și nu-l mai găsesc!
-Păi, să știi, că se poate! Aveai mulți bani în el?
-Nu prea mulți dar ceva aveam!
Haralamb rânjește spre baba Leana un pic strâmb și continuă:
- Bre eu îl mai caut poate îl găsesc totuși!
-Bine faci, mai caută-l! Dar, ia spune! Nu mă cinstești cu un țoi de țuică de-a ta, acu că mă întrerupseși din drum?
-Eu nu te oprii din drum, bre, tanti Leano! Te opriși matale singură, ca să-mi povestești de găină și acu băgași frica în mine!
-Lasă măiculiță, că-ți făcui un bine! Că uite! Nu știai, că azi zburară Rusaliile și acuma știi. Ia zi-i! Îmi dai o țuică de-a ta, sau nu? Ca să fie primit pentru sufletul bunicilor tăi!
-Bine bre! Hai că-ți dau, ca să fie pomană! Însă matale îmi dai foile de nuc și usturoiul sfințit care zici că le ai în buzunar.
-Bine! Ți le dau, dar îmi dai un grăunte nesfințit de la tine, să-l am cu mine, până mă întorc acasă!
-Îți dau! Baba-și face iar semnul crucii și zice:
-Nu e de glumă cu ele, maică!
Și între timp se așează pe un trunchi gros de stejar pus acolo,lângă gard, în curte la Vulpe, până ce Lia apare cu o litră de țuică și două păhăruțe. Dă baba pe gât două păhărele de țuică și zice:
- Bogdaproste! Să fie primit și la revedere oameni buni că acu trebuie să plec!
Îi răspund și eu:
-Bună ziua tanti Leano! Ai grijă,cu Rusaliile alea! și a plecat baba după treburile sale râzând mulțumită.
Gioni l-a întrebat pe Haralamb, râzând încă:
-Portofelul l-ai găsit în cele din urmă, sau zburaseră Rusaliile cu el?
-L-am găsit! Căzuse în spatele canapelei.
Mama ne-a zis și ea:
-Să știți, că din bătrâni, se obișnuia să se pună în casă foi de nuc și usturoi de Rusalii. Aa! Vă mai spun și altceva, să țineți minte, când eu n-oi mai fi printr-e voi! De Mucenici,pe 9 martie, se ia o treanță veche din îmbrăcăminte de bărbat, se dă foc,însă nu să ardă cu flacără, se stinge flacăra și se lasă, doar să iasă mult fum. Cu treanța aceea vă afumați întâi pe voi, împrejur, apoi se afumă peste tot; casă, grajdul vitelor, cotețe, curtea. Să nu vină șerpii, în timpul verii, acesta este scopul afumatului. Apoi altceva! Ramurile de salcie de la Duminica Floriilor, se pun așa cum știți pe la icoane, în formă de coronițe, în grădină, la animale și când se usucă, nu se aruncă, se ard, iar cenușa se împrăștie în grădină. Se zice, că ajută să nu bată grindina și să distrugă recolta.
Noi nu știuserăm până acum, de aceste credințe și obiceiuri, sau nu le cunoscusem semnificația, însă de când am aflat, o practicăm, chiar dacă nu suntem convinși în totalitate de eficacitatea ei. Cum spune un vechi proverb:”Paza bună trece primejdia rea”.

Vizualizări: 131

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O poveste cu parfum, ușor amuzantă, plăcut scrisă, dar mai trebuie puțin lucrată. Sunt câteva scăpări, ceva repetiții, am exemplificat mai jos. Restul le găsești tu, sunt sigură :) 

Ești o romantic Ingrid. 

copii fiind, o vedeam cu ochii sufletului de copii.

Haralamb - se repetă foarte mult

Dădeam demâncare porcilor

 când o văd pe Leana lui Nică care trecea pe drum la vale și se oprește lângă gardul meu, când mă vede

El continuă:
-Leana continuă să-și facă cruci și dă să plece,însă eu, o opresc:

Una peste alta, am citit cu plăcere și mai aștept! :)

Cu prietenie,

Mulțumesc frumos  doamna Corina Militaru pentru popas  apreciere și observații! Mă voi strădui să îndrept greșelile. Vă aștept oricând cu multă plăcere să-mi citiți postările și  criticile sunt binevenite.

Mulțumesc de popas și apreciere  doamnelor Angi Cristea și Silvia Giurgiu! Vă mai aștept și altă dată cu mult drag!

Pentru că este prima proză, scrisă de tine, pe care o citesc eu îmi rezerv părerea pentru mai târziu. Deocamdată, oricum este începutul ei (cred), deoarece am văzut afișată a doua parte. Însă, vreau să-ți spun că trebuie să treci și să corectezi, să șlefuiești unele, multele neajunsuri literare, pentru a fi și corect. Spune dacă este publicată, pentru a nu mai pierde vremea. Să citesc doar și atât.

le cumpărase la bâlci la Uda. - le cumpărase la bâlci în Uda, pentru a se evita la la.

îi plăcea.Noi ceilalți - după orice semn de punctuație se lasă pauză. Ai multe astfel de cazuri.

amintiri de demult,din vremea când copii fiind,trăiam aici., amintirea acelor - amintiri trecute de multă vreme, eventual, pentru a elimina acel de de; pauze după virgule; evită astfel de alăturări: amintirea acelor.

eram copii.  a spus Lia. - în același rând

Fără mine a-ți rămâne - ați rămâne. noi am rămâne, voi ați rămâne.

și lumea așa îl cheamă, - lumea așa îl numește sau îl strigă, mai ales că mai ai un cheamă în fraza următoare

-Eu cu Lia ascultam la Leana cu gura căscată, neștiind dacă vorbește serios. - fără linie de dialog

- Leana-și face iar cruce și dă să plece, însă eu, o opresc: - la fel, fără linie de dialog și aliterația o o

nesfințite, sau ai matale - fără virgulă înaintea lui sau

Povestirea este ambiguă. Nu este clar dacă erați de față când povestea Leana despre obiceiuri sau povestea Haralamb despre ele.

Sofy

Cartea a fost publicată deja anul acesta. Acesta nu e începutul cărții, e un fragment al doilea postat pe acest site.Povestea Haralamb. Cartea a fist corectată înaintea publicării, Nu o am salvată pe word  corectată. Acum am unele probleme cu wordul și nu-mi indică greșelile,trebuiesa reiau eu textul și nu am mereu liniște s-o fac locuind unde și lucrez. Vă mulțumesc de popas doamna Sofia Sincă și vă aștept cu multă plăcere să-mi lecturați postările oricând vă face plăcere. Cu multă prețuire  și stimă Maria.

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

BOTICI GABRIELA a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 48 minute în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 3 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 3 ore în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 4 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 4 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 5 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Maria îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog SONET LXXVII  (Mamă) a lui BOTICI GABRIELA
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 12 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 12 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 14 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor