Aţi încercat vreodată  reconstituiţi o definiţieCam asta e ceea ce eu făceam aseară, pe la ora 21, într-un parc din capitală. Cu un pix care nu prea mai mergea,începusem  scriu aberaţiile născute dintr-o simplă ecuaţie, unde necunoscuta eraca-n matematica de gimnaziu şi liceu, “X-ul”. Din cauza unei furtuni care însă m-a prins pe drum,singurul cuvânt ce se mai distinge de pe foaie este rezultatul final şi anume valoarea necunoscutei. 

    Întâihai  lărgim sfera în care urmează  ne instalăm: Lucian Blaga, nu, nu  refer aici la poetul ce reliefează elemente ale transcendentului, la poetul şi prozatorul în jurul căruia s-a închegat talentul şi care s-a făcut remarcat prin operele sale. Nu, acum  refer la marele filosof Lucian Blaga, la acel om care a pătruns în mister prin artăprin iubire şi prin refuzarea ideii de ştiinţă. Cum spuneam, el considera  ştiinţa niciodată nu va putea rezolva ecuaţiile sau misterele lumii -conform cunoaşterii luciferice-. De ce? Pentru ca existentul nu poate fi definit in totalitate pe baza unei idei savante. Ştiţi ce e iubirea? De ce iubiţi? Ce este universul? Nu am eu suficienţi ani câte întrebări de genul există. Subiectul care m-a interesat în mod deosebit a fost în schimb creativitatea. 
     Această creativitate a fost des discutată de-a lungul anilor, dar niciodată nu i s-au găsit rădăcinile şi motivul pentru care ea este prezentă în noi. Se poate spune  este o “revelaţie pură” dacă ar fi -l cităm pe Bremond sau “o manifestare sublimă a refulărilor interioare”, aşa cum atestă Freud. Dar în esenţă, ce este şi cum se manifestă această creativitate? 
    Ea îşi are obârşia în mintea noastrăîn ceea ce stocăm fără  ne dăm seama şi în complexitatea bagajului informaţional. Creativitatea este ambiguitatea care da naştere abstractului. Ea nu se explicăea se manifestă. De multe ori, obosiţi de probleme şi de tot ceea ce ne înconjoară, ne îndreptăm privirea spre nori, copaci sau stele pentru a ne relaxa. Ei bine, de câte ori nu am analizat aceste elemente şi nu am găsit o infinitate de forme? A înţelege creativitatea înseamnă a auzi forme abstracte, diluate de gustul notelor muzicale ce se imprimă ţipător de surd pe fresca realului. Conturarea ideii de creativitate nu poate exista; ea este o pânză pe care artificiul mintal înglobat în cunoştiinţele noastre îl execută. I se pot aloca termeni precum: originalitate, imprevizibilitate, mister, dar niciodată nu va putea fi înţeles. Fiind fundamentală o cultură relativ modestă (pentru  oamenii au inventat încă de la început ciocanul, ajutadu-se doar de o piatră şi un băţ) ea reuşeşte  transpună inexistentul în realitate şi  îl materializeze. Astfel, pot  va spun cu tărie  “X-ul” meu este regăsibil în următoarea afirmaţie: Creativitatea este manifestarea voluntară sau involuntară a inexistentului viu.  nu uităm totuşi că misterele trebuiesc potenţate nu luate, analizate şi disecate astfel încât totul  iasă la iveală (convingere prezenta in viziunea blagiana). Spunând acestea, voi încheia cu următoarea idee: 
     Un apogeul de creativitate poate însemna şi o nebunie scurtă sau de durata în care actul creator prinde viaţă şi pune stăpânire pe fiinţă umană. Platon o considera “un act delirant, chiar demenţial sau mistic, impuls al Divinităţii”. Totodatăea poate fi privită  un refugiu în care incontrolabil ne aruncămca într-o prăpastieştiind  până jos ne vom salva de mii de ori. 

    Puterea omului este diminuată doar de incapacitatea  de a-şi realiza forţă şi din cauza unui prea mare realism. Depăşirea acestor probleme în confruntarea cu viaţă nu se poate realiza decât prin naşterea misticului şi încredere, deoarece omul nu se va mai lupta niciodată împotriva leilor cu mâinile goale !

Vizualizări: 180

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Draga mea Andreea, tocmai am citit înaintea textului tău, unul juvenil scris de o persoană matură. Numai bun de căpșorul tău adolescentin. Acum citesc un eseul filosofic scris de tine, o elevă de liceu. Până la urmă cred că așa se manifestă omul: la tinerețe vrea să devină mai repede matur, apoi la maturitate regretă adolescența. 

Referitor la creativitate, mă raliez lui Paton: “un act delirant, chiar demenţial sau mistic, impuls al Divinităţii”. Însă omul are nevoie de aceste acte pentru a se refugia undeva plăcut sau unde ar fi dorit să fie realitatea lui.

Iar ție doar laudațio pentru eseul pe care l-ai alcătuit ca un om mare.

Cu iubire, Sofy!

In general omul isi doreste ceva ce nu are sau ceea ce considera el ca nu poate obtine. Sincera sa fiu, iubesc varsta la care ma aflu si nu vreau sa cresc ( pacat ca nu pot impiedica asta ) . Cu toate acestea, imi place filosofia si mai ales eseul de acest gen. Ma bucur mult ca v-a placut!

Cu drag,

Andreea

Sofia Sincă a spus :

Draga mea Andreea, tocmai am citit înaintea textului tău, unul juvenil scris de o persoană matură. Numai bun de căpșorul tău adolescentin. Acum citesc un eseul filosofic scris de tine, o elevă de liceu. Până la urmă cred că așa se manifestă omul: la tinerețe vrea să devină mai repede matur, apoi la maturitate regretă adolescența. 

Referitor la creativitate, mă raliez lui Paton: “un act delirant, chiar demenţial sau mistic, impuls al Divinităţii”. Însă omul are nevoie de aceste acte pentru a se refugia undeva plăcut sau unde ar fi dorit să fie realitatea lui.

Iar ție doar laudațio pentru eseul pe care l-ai alcătuit ca un om mare.

Cu iubire, Sofy!

Multumesc frumos de popas!

 Cu respect , 

Andreea 

iris marinov a spus :

Felicitări!

Creativitatea este manifestarea voluntară sau involuntară a inexistentului viu. Să nu uităm totuşi că misterele trebuiesc potenţate nu luate, analizate şi disecate astfel încât totul să iasă la iveală (convingere prezenta in viziunea blagiana).

Probabil ca fiecare are nevoie de aceast refugiu "artificial" sau iluzoriu. Modul in care il construim si fundamentul sau il alegem noi, important e sa ne separe de realitate pentru a ne reface si a ne intari fortele -asemenea unei pauze bine meritate -. Multumesc pentru parere!

Cu sincertate,

Andreea


Ada Nemescu a spus :

sunt persoana matură cu scrisul juvenil, dar pot parcurge cu interes un asemenea text,

mă alătur şi te felicit! ne refugiem în oaze create artificial, sau chiar în oaza proprie - sufletul

cu drag, aDa

Interesant eseu. Creativitatea, ce înseamnă, de unde vine... Explorezi posibile răspunsuri cu o maturitate care mă impresionează - am înțeles că ești la vârsta adolescenței. Dacă m-ai întreba, aș spune ca Bremond:  “revelaţie pură” În niciun caz nu are legătură cu mintea. Am citit cu plăcere!

Cu prietenie,

Multumesc mult pentru parere !  Sa aveti o zi/seara frumoasa !

Cu sinceritate,

Andreea

Corina Militaru a spus :

Interesant eseu. Creativitatea, ce înseamnă, de unde vine... Explorezi posibile răspunsuri cu o maturitate care mă impresionează - am înțeles că ești la vârsta adolescenței. Dacă m-ai întreba, aș spune ca Bremond:  “revelaţie pură” În niciun caz nu are legătură cu mintea. Am citit cu plăcere!

Cu prietenie,

CREATIVITÁTE f. Capacitate de a crea, de a produce valori. NODEX 2002

„Unui poet iubește-i poezia, unui filosof combate-i teoria/sistemul!” Lucian Blaga

Spui: „Creativitatea este ambiguitatea care dă naştere abstractului.” Despre care creativitate vorbești? Tehnică sau artistică? Despre amândouă, desigur! Dacă eu creez o navă cosmică, nu-i o ambiguitate (nava zboară!) și nici abstracțiune - ea poate fi pipăită! Și am construit-o știind niște legi ale fizicii, nu din abstracțiuni. Dacă eu creez o piesă de teatru abstract (știu ce fac), nu piesa e abstractă (ea există fizic!), ci subiectul.

Nu Platon, ci Edison: „Creativitatea e 1% inspirație și 99% transpirație!”

Cu drag, Andreea!

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 15 minute în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 21 minute în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 24 minute în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 28 minute în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 33 minute în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 37 minute în urmă
Utilizatorului Maria îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 56 minute în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog SONET LXXVII  (Mamă) a lui BOTICI GABRIELA
cu 1 oră în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 7 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 7 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia artei a lui Costel Zăgan
cu 9 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 14 ore în urmă
Utilizatorului Vasile Burduşa îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 14 ore în urmă
petrut dan a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 17 ore în urmă
Utilizatorului petrut dan îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 17 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 18 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 18 ore în urmă
Monica Pester a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Povestea pietrei de leac a utilizatorului Monica Pester
cu 18 ore în urmă
Utilizatorului Stanescu Valentin îi place postarea pe blog o clipă ... a lui Elisabeta Drăghici
cu 19 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor