Mihai era prietenul lor şi fiind concentrate asupra discuţiei despre Ionuţ, nu-l observară. Acesta ajunsese de puţin timp la câţiva pasi de ele şi ascultase discuţia lor. Râdea mai mult de ceea ce auzise, decât de zbenguiala lor şi de aceea li se adresase aşa.
Era puţin mai scund decât Ani, cu părul şaten şi creţ până în dreptul umerilor. Avea ochii mari şi căprui, nasul cârn şi buzele cărnoase, nuanţate cu un roşu aparte. Era îmbrăcat într-o pereche de blugi rupţi în genunchi, într-un tricou cu imaginea lui Freddie Mercury şi purta nişte bocanci de armată cu şireturile dezlegate, ceea ce făcea ca limbile lor să spânzure într-o parte. 
Râsul său deschis din toată inima făcea să i se vadă dinţii ca două şiraguri de perle şi gropiţele din obraji, după care majoritatea fetelor erau topite. Era de felul lui un băiat tăcut. Nu râdea din orice motiv sau cu oricine, dar Alina şi Ani erau prietenele lui apropiate. Cele două fete şi Dan aveau ocazia să-l vadă râzând aşa mai des. Dan era plecat la ţară la bunici şi de aceea nu era cu cei trei tineri.
Fetele se întoarseră brusc spre el şi îl întrebară în acelaşi timp:
- Aaa! De când stai acolo şi asculţi?
- Ce aveţi mă? V-au apucat rău de tot pandaliile, ar trebui să mergeţi la un psihiatru.
Atunci fetele se repeziră la el şi începură "să-l bată", trăgându-i câte-o palmă sau ciupindu-l.
- Du-te-n colo de nărod ce eşti.
- Auu! Auu! Auu! Lăsaţi-mă-n paceee!
La un moment dat reuşi printre hohote de răs să le întrebe pe fete:
- Mă, auu! Hai! Auuu! Nu mai daţi! Haideţi nebunelor, nu veniţi la discotecă?
Alina strigă în gura mare:
- Hai la discotecăăă!
Ani strigă şi ea:
- Haideţi! Hai să mergem. Alinooo! Ţi-a venit cheful de viaţă, măi fată!
Îl spuseră lui Mihai să meargă între ele şi râzând, îl luară de braţ şi plecară toţi trei spre discotecă.
Înaintară concomitent pe iarbă şi pe alei, printre pomi şi pe lângă trandafiri, până ieşiră din parc şi ajunseră pe strada luminată de becuri. Fetele îl bâzâiau pe Mihai la fel ca în parc, făcându-l pe acesta să ţipe cât îl ţinea gura.
Şi continuându-şi drumul în felul acesta, ajunseră în câteva minute.
Discoteca se ţinea într-o clădire veche, semăna cu o casă şi se numea Cobra. Era o clădire gri cu etaj şi cu acoperiş cărămiziu de tablă dreaptă. Pe mijloc era intrarea şi pe pereţi erau pictate în stânga şi în dreapta câte o cobră roşie.
Capetele lor roşii, ochii verzi şi botul larg deschis din care ieşeau limbile subţiri, crăpate la vârf şi cei doi colţi lunguieţi dădeau impresea că vroiau să te împroaşte cu venin sau că au intenţia să sară pe tine. Sus la etaj era un restaurant închis de ani de zile şi jos unde se ţinea discoteca fusese un bar. Deasupra de uşă era scris mare COBRA cu un vişiniu aprins.
Uşa masivă de fier era deschisă la perete şi în mijlocul ei stătea ţeapăn ca un Hercule, Arabul bodyguardul. Acesta era privit cu respect şi teamă de toţi tinerii care veneau la discotecă. Era un tip înalt şi vânjos, îmbrăcat în blugi negri şi un maieu bleumarin pe care se vedea imaginea gri cauciucată a lui Bruce Lee. Pe cap avea un batic roşu şi pe ambele mâini tatuaje. Îl chema Sandu, dar porecla lui era Arabul pentru că semăna cu un arab. Toată lumea îi spunea Arabu' Bodyguardu', deoarece era bodyguard-ul discotecii. Când lipsea Ginu - ca acum - băiatul responsabil cu intrarea tinerilor în discotecă, el împărţea biletele. Majoritatea tinerilor veneau la COBRA pe motiv că era muzică pentru toate gusturile. Era dance, rock, blues, raggaeton şi orice preferinţă muzicală a tinerilor era satisfăcută de Costi Popescu alias Dj Johnny pe bani, dar şi fără bani în unele cazuri. Bineînţeles, nu lipseau nici dedicaţiile.
Când cei trei tineri ajunseră în faţa discotecii, se-auzea dinăuntru "U Can'Touch This" al lui MC Hammer. Mihai îl salută pe Arabul şi dădu noroc cu el. Acesta le salută pe fete:
- Servus fetelor, în sfârşit aţi apărut şi voi, pe unde aţi umblat?

- Ei, nu-i treaba ta Arabule, îi răspunse Ani râzând.
Arabul îi răspunse, arătându-i degetul arătător şi zâmbind:
- Aha, bineee! Te prind eu şi-ţi arăt eu ţie.
- Daaa, mi-arăţi tu mie, cum să nu.
Fetele scoaseră portofelele din borsete, pregătindu-se să plătească, în timp ce Arabul se uita în jurul său să vadă dacă mai era cineva şi văzând că nu-i nimeni în acel moment, le anunţă pe fete:
- În seara asta intraţi pe gratis fetelor, plăteşte numai Mihai şi hai repede până nu mă răzgândesc.
Fetele săriră în sus de bucurie şi îl îmbrăţişară pe Arabul. Mihai prefăcându-se supărat, dar făcându-i cu ochiul fără să vadă ele, îi spuse:
- Băă Arabule, de ce numai ele? Dă-o-n colo de treabă.
Făcându-i la rândul său cu ochiul, Arabul îi spuse:
- Gura Mihai, că-ţi sparg faţa!
Băieţii râdeau în timp ce Alina şi Ani îi sărutau obrajii. Mihai îşi scoase banii din buzunar şi îi dădu. Când fetele îl lăsară în pace pe Arabul, atunci el băgă mâna într-un buzunar şi scoase unul din teancurile de hârtii mici, dreptunghiulare şi ştampilate cu imaginea unei cobre. Rupse un bilet, care trebuia păstrat până la terminarea discotecii sau până în momentul când tinerii luau hotărârea să plece. În caz că cineva voia să iasă puţin afară sau pleca undeva, trebuia să arate biletul la întoarcere, altfel nu mai intra înapoi. Asta era una din regulile discotecii.
Arabul se dădu la o parte, făcându-le loc tinerilor să intre, când se termină melodia lui MC Hammer şi Dj Jonny anunţa melodia "A lala long" a lui Bob Marley.

va urma

Mihaela Moşneanu 

Vizualizări: 86

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Era mai scund decât Ani cu cinci centimetri,

Era îmbrăcat întro (într-o) pereche de blugi şi rupţi în genunchi şi întrun (într-un) tricou cu imaginea lui Freddie Mercury, încălţat în (iar în picioare purta) nişte bocanci de armată cu şireturile dezlegate, ceea ce făcea ca limbile bocancilor (lor) să spânzure într-o parte şi întrun tricou cu imaginea lui Freddie Mercury.

La un moment dat reuşi printre hohote de răs să le întrebe pe fete:

Ani îi strigă şi ea Alinei:

Îl puseră pe Mihai în mijloc şi  râzând, îl luară de braţ şi plecară toţi trei spre discotecă. 

semăna la faţă cu un arab

Majoritatea tinerilor veneau la COBRA din (pe) motiv

Bineânţeles, - Bineînţeles

Când cei trei tineri ajunseră în faţa discotecii COBRA

Fetele săriră în sus de bucurie şi îl îmbrăţişară pe Arabul.

Băieţii râdeau în timp ce Alina şi Ani îl sărutau pe obrazi.  pe obraji

Când fetele îi (îl) lăsară în pace pe Arabul,

În caz că cineva vroia (voia)

 

Mai multă esenţă, Mihaela! Mai consistent!

 

 

Se cunoşate o oarece îmbunătăţire a textului dar drumul spre perfecţionare e lung. Aşa cum ţi-a scris şi Vasilisia, ai de corectat unele expresii şi văd că ai probleme cu într-o şi într-un.

Apoi stilul este unul simplist, povestirea simplă a unei tinere, fără figuri de stil care fac textele mai atractive. Te scalzi în amănunte inutile, caracterizarea personajelor o faci ca pe o lecţie. Dar, doar muncind reuşeşti.

Aştept continuarea, Sofy!

Mihaela, cred că ai înţeles greşit. Să luăm un singur exemplu.

Tu ai scris aşa, da?

Era îmbrăcat întro pereche de blugi şi rupţi în genunchi încălţat în nişte bocanci de armată cu şireturile dezlegate, ceea ce făcea ca limbile bocancilor să spânzure într-o parte şi întrun tricou cu imaginea lui Freddie Mercury.

 

Ce am făcut eu? Nu am intrat în conţinut, fiindcă oricât m-aş strădui, timpul nu-mi permite. În schimb, am corectat scrierea lui "într-un" şi "într-o", am tăiat acel "şi" de la "şi rupţi în genunchi" pentru că nu-şi avea locul,  am adus tricoul la îmbrăcăminte, deoarece la tine se înţelegea că era încălţat cu tricoul şi am înlocuit bocancilor cu lor pentru că repetiţia era supărătoare. Nu am cusut nici ruptura din genunchi, nu am legat nici şireturile şi nici n-am şters imaginea lui Freddie Mercury de pe tricou. Am obţinut doar o frază coerentă. 

Era îmbrăcat într-o pereche de blugi rupţi în genunchi şi într-un tricou cu imaginea lui Freddie Mercury, iar în picioare purta nişte bocanci de armată cu şireturile dezlegate, ceea ce făcea ca limbile lor să spânzure într-o parte. 

 

Dacă doreşti, pot aduce argumente pentru fiecare cuvânt al meu, dar dacă citeşti atent îi vei vedea singură rostul.

Dacă personajele sunt simple, nu înseamnă neapărat că şi stilul autorului trebuie să fie unul simplist. 

Sper să scrii în continuare şi să fii receptivă în continuare la sugestii. 

Cu prietenie,

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 1 oră în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 1 oră în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 1 oră în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 1 oră în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 3 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Maria îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog SONET LXXVII  (Mamă) a lui BOTICI GABRIELA
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 10 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 10 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia artei a lui Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor