CEA MAI FRUMOASĂ ZI DIN VIAŢA MEA DE ELEV

Pentru că acum suntem mari şi vom intra curând în clasa a V a tovarăşa învăţătoare, ne-a dat ca temă, pentru acasă, să facem prima noastră compunere liberă cu titlul de mai sus.
Eu am ales data de 29 februarie, când am aniversat ziua mea de naştere şi chiar m-am bucurat că sunt norocos, că este numai odată la patru ani, pentru că trebuia să duc bomboane de ciocolată la copii. Mama a spus că şi aşa nu se găsesc, nici din cele obişnuite, aşa că le-am luat Eugenii. Sînt bune că sînt ieftine şi tari, se mînîncă încet şi ţin mai bine de foame.
Cînd m-am trezit la şapte a fost foarte frumos, pentru că mama a stat tot timpul cu mine cu lumînarea aprinsă, să văd cînd mă îmbrac şi mă spăl pe faţă, că iar s-a luat curentul. Pe dinţi nu mă mai spăl, că ni s-a terminat pasta de alaltăieri . Eu ştiu de unde se întrerupe curentul, de la grajd, pentru că l-am auzit într-o zi pe tata cînd a spus,că iar au luat boii ăştia lumina. A mai zis ceva şi de Tovarăşul, dar nu pot să scriu pentru că i-a spus mama că de ce vorbeşte urît, că aude copilul, adică eu şi spune la şcoală.
Eu m-am călit, pentru că mă spăl cu apă rece în fiecare dimineaţă. Să nu uit, Gigel cel mai bun prieten al meu m-a învăţat şi o poezie de mulţumire dedicată Partidului:
"În casă-i frig
Afară-i frig
Eu la fereastră stau şi strig
Îţi mulţumesc Partid iubit
Că m-ai călit"
Încă nu sunt sigur dacă e bine să o scriu aici, dar nu ştiu pe cine să întreb.
  Mama în mod excepţional a spus că o să pună hîrtie igienică la baie, să nu mă mai şterg cu ziarul Scînteia, că mă murdăresc la funduleţ, că se ia tuşul de la poză. Cred că o să-mi dea şi şerveţel la masă pentru că i-au mai rămas cinci, de la Anul Nou, pe care a spus că le pătrează pentru ocazii festive.

Între timp a venit şi lumina şi am băut lapte cald, cu pîine unsă cu grăsime de porc, adusă de la ţară de la bunici, că e mai bună decît margarina aia fărîmicioasă cu gust de cretă. Mama era puţin trasă la faţă, pentru că s-a sculat astă noapte la trei, să stea la coadă la lapte pentru mine. Tata era prea obosit să meargă, că stătuse ieri la trei cozi: la ouă, la adidaşi de porc şi la butelie. Bine că a apucat totuşi să o pentru că era a patra oară de cînd nu aduceau. Lasă că am să mă fac eu mare şi am să stau în locul lor!
Fiindcă este ziua mea mama mi-a călcat uniforma şi mi- a cusut pe ea numărul de la salopeta de atelier, că e mai nou. Eu i-am spus să verifice şi numărul de la palton. În timpul acesta am scuipat pe perie şi mi-am făcut lustru la pantofi. Tata spunea că are o pilă şi o să facă rost de cremă şi neagră şi maro. Ciorapii erau însă cam umezi pentru că i-a spălat mama aseară şi i-a pus să se usuce pe calorifer, dar n-au dat căldură. Mie mi-e cald noaptea în pat, pentru că dorm cu tata mare, adică tataia lui tata, care este răcit şi are febră.
Azi este sîmbătă şi avem ore mai uşoare. Repetăm la muzică pentru Ziua Femeii un cîntec închinat Tovarăşei Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu Savant de Renume Mondial. La diriginţie Gigel are de făcut o compunere cu tema" Grija celui mai iubit fiu al poporului romîn faţă de copiii ţării", urmată de discuţii.Vom analiza stadiul îndeplinirii planului de colectare a fierului vechi, sticlei şi deşeurilor de hîrtie.
Deoarece nu a nins de aproape o lună, după amiază am fost convocaţi la muncă patriotică, trebuie să măturăm trotuarul din faţă şcolii. Vin şi tovarăşii profesori şi un tovarăş activist de la Primărie ca să le dea mături şi să-i supravegheze, da ei mai mult se fac că muncesc. Astăzi vreau să mă învoiesc pentru că este ziua mea, dar promit că o să particip duminică la toate acţiunile sportive din cadrul Daciadei şi la spectacolul omagial "Erou între eroii neamului" în concursul Cîntare României.
După ore, abia aştept să mă întorc acasă şi să-mi primesc cadoul, o pereche de tenişi chinezeşti din import şi surpriza surprizelor o banană adevărată. Portocală am mai mîncat cînd ne-a dat Moş Gerilă de la sindicat, dar banană niciodată. Gigel spunea că a auzit că se jupoaie de coajă cînd se mînîncă, dar eu nu vreau să risipesc nimic şi am s-o mînînc cu coajă cu tot, ca pe mere. După amiază l-am invitat să vină la mine, să vedem împreună un film coreean, la televizor, pentru că este program prelungit de patru ore.
O să vină şi bunicii de la ţară, pentru că e duminica în care au voie să circule cu Dacia şi mai au încă cinci litri din cota de benzină. N-am aflat ce cadou mi-au pregătit, dar mi-aş dori foarte mult un stilou Flaro super, pentru că nu stropeşte aşa mult când scrie şi baterii pentru lanternă din import. Mi-a spus tovarăşul administrator de bloc, când l-am ajutat odată noaptea să ajungă la scara lui, că era cam beat, că cele mai bune sunt făcute pe insula Elba, acolo unde a fost exilat Napoleon. E un tovarăş foarte pregătit, ştie foarte multe lucruri pentru că e student la ff. la Bucureşti la Universitatea de Partid...
Întrerup aici compunerea mea, pe care va trebui să o refac, d pentru că între timp tata s-a întors de la muncă şi a citit peste umărul meu ce am scris. Mi-a spus, ce-i porcăria asta, sau poate vreau să-l nenorocesc, că-i ajunge ce păţeşte la serviciu. Era nervos, fiindcă l-a chemat securistul de la întreprindere şi i-a spus că dacă mai ascultă Europa Liberă îşi pierde pîinea. Ştiu asta pentru că am tras cu urechea, cînd i-a povestit mamei la culcare. Aşa că decît să–şi piardă el pîinea, mai bine rup eu foaia.
- Păcat, era o compunere aşa de frumoasă!

(text rescris-în variantă s- a folosit ortografia specifică "Iepocii")

Vizualizări: 849

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

O "compunere" despre cum să înveți să râzi de plâns :)! Mi-a plăcut!

Îmi amintesc că am mai citit-o, dar tot mi-a scăpat un, OF!! Tocmai am trecut prin toate tristele amintiri, care atunci ni se păreau lucruri normale...

Foarte bine ai surprins multe dintre ororile pe carte le-am trăit, care azi, chiar și nouă ni se par bizare, dar care reprezintă purul adevăr. Cum să ne creadă copiii de zi, cum? Și lasă... măcar să fie doar poveste...

Sofi, cu apreciere!

O stare de „normalitate”, în acel timp. Oamenii erau apropiați (în familie, cu vecinii, cu ce-i de la muncă, cu străinii): se spuneau multe bancuri, se citea pe rupte, se socializa pe șest, pe la cozi și toți sperau neștiind că ne așteaptă „normalitatea actuală”. Să fim însă optimiști: Bine c-am apucat... să fim atunci, să fim acum! :)

am şi eu amintiri si cu banane, portocale, bomboane cubaneze şi alte bunătăţi obţinute cu greu.

citit cu plăcere şi nostalgie,

Am rememorat secvențe ale Epocii de aur, redate cu abilitate și umor. Avem cu toții asemenea amintiri. Trebuie să recunosc faptul că pe mine m-au  marcat Cântarea României și Cenaclul Flacăra. Activitate culturală exista, chiar și la sate, în vremea aceea.

Am citit cu  plăcere.

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog musca a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 1 oră în urmă
Postări de log efectuate de Darie Giurgiu
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Mă iartă Ioane... a lui bolache alexandru
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog Nici imnul nu ne mai deșteaptă a lui Tudor Cicu
cu 2 ore în urmă
Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe un mal din San Francisco a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 2 ore în urmă
Darie Giurgiu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe un mal din San Francisco a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Pe un mal din San Francisco a utilizatorului Darie Giurgiu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului gabriel cristea îi place postarea pe blog Pe un mal din San Francisco a lui Darie Giurgiu
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Zaț a lui Vasilisia Lazăr (da Coza)
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Denisa Curea Popa îi place postarea pe blog străin a lui Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog străin a utilizatorului Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
Denisa Curea Popa a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Un vis din turmă evadat a utilizatorului Denisa Curea Popa
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog dacă n-ar fi apus mult înainte soarele a lui Tudor Cicu
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Află-mă a lui Mihai Katin
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Se-aude din cer muzica galaxiilor a lui gabriel cristea
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog Stare de vară a lui Ana Cîmpeanu
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog piese de schimb – imagini din visul de azi-noapte a lui Mihaela Popa
cu 7 ore în urmă
Ana Cîmpeanu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Stare de vară a utilizatorului Ana Cîmpeanu
cu 7 ore în urmă
Utilizatorului LUMINITA SCOTNOTIS îi place postarea pe blog granatul plin a lui Dinca Valerian
cu 7 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor