La limba şi literatură română tovarăşa profesoară, ne-a dat ca temă, pentru acasă, să facem o compunere cu titlul de mai sus.

    Eu am ales data de 29 februarie 1989 cînd am aniversat ziua mea de naştere şi m-am bucurat că sunt norocos, că este numai odată la patru ani, pentru că trebuia să duc bomboane de ciocolată la copii. Mama a spus că şi aşa nu se găsesc, nici din cele obişnuite, aşa că le-am luat Eugenii. Sînt bune că sînt ieftine şi tari, se mînîncă încet şi ţin mai bine de foame.
    Cînd m-am trezit la şapte a fost foarte frumos, pentru că mama a stat tot timpul cu mine cu lumînarea aprinsă, să văd cînd mă îmbrac şi mă spăl pe faţă, că iar s-a luat curentul. Pe dinţi nu mă mai spăl, că ni s-a terminat pasta de alaltăieri . Eu ştiu de unde se întrerupe curentul, de la grajd, pentru că l-am auzit într-o zi pe tata cînd a spus, iar au luat boii ăştia lumina. A mai zis ceva şi de Tovarăşul, dar nu pot să scriu pentru că i-a spus mama că de ce vorbeşte urît, că aude copilul, adică eu şi spune la şcoală.
     Eu m-am călit, pentru că mă spăl cu apă rece în fiecare dimineaţă. Sîmbăta cînd ne dă două ore de apă caldă fac întotdeauna duş, dacă bineînţeles are presiune şi urcă pînă la noi la etajul trei.

     Pentru că astăzi e ziua mea, mama în mod excepţional a spus că o să pună hîrtie igienică la baie, să nu mă mai şterg cu ziarul Scînteia, că mă murdăresc la funduleţ, că se ia tuşul de la poză. Cred că o să-mi dea şi şerveţel la masă pentru că i-au mai rămas cinci, de la Anul Nou, pe care a spus că le pătreaza pentru ocazii festive.
    Între timp a venit şi lumina şi am băut lapte cald, cu pîine unsă cu grăsime de porc, adusă de la ţară de la bunici, că e mai bună decît margarina aia fărîmicioasă cu gust de cretă. Mama era puţin trasă la faţă, pentru că s-a sculat astă noapte la trei, să stea la coadă la lapte pentru mine. Tata era prea obosit să meargă, că stătuse ieri la trei cozi: la ouă, la adidaşi de porc şi la butelie. Bine că a apucat să ia totuşi butelie că era a patra oară de cînd nu aduceau. Lasă că am să mă fac eu mare şi am să stau în locul lor!
  Fiindcă este ziua mea mama mi-a călcat uniforma şi mi- a cusut pe ea numărul de la salopeta de atelier, că e mai nou. Eu i-am spus să verifice şi numărul de la palton. În timpul acesta am scuipat pe perie şi mi-am făcut lustru la pantofi. Tata spunea că are o pilă şi o să facă rost de cremă şi neagră şi maro. Ciorapii erau însă cam umezi pentru că i-a spălat mama aseară şi i-a pus să se usuce pe calorifer, dar n-au dat căldură. Mie mi-e cald noaptea în pat, pentru că dorm cu tata mare, adică tatăl lui tata, care este răcit şi are febră.
   Azi este sîmbătă  şi avem ore mai uşoare. Repetăm la muzică pentru Ziua Femeii un cîntec închinat Tovarăşei Academician Doctor Inginer Elena Ceauşescu Savant de Renume Mondial. La diriginţie Gigel are de făcut o compunere cu tema" Grija celui mai iubit fiu al poporului romîn faţă de copiii ţării", urmată de discuţii.Vom analiza stadiul îndeplinirii planului de colectare a fierului vechi, sticlei şi deşeurilor de hîrtie.
   Deoarece nu a nins de aproape o lună, după amiază am fost convocaţi la muncă patriotică, trebuie să măturăm trotuarul din faţă şcolii. Vin şi tovarăşii profesori şi un tovarăş activist de la Primărie ca să le dea mături şi să-i supravegheze, da ei mai mult se fac că muncesc. Astăzi vreau să mă învoiesc pentru că este ziua mea, dar promit că o să particip duminică la toate acţiunile sportive din cadrul Daciadei şi la spectacolul omagial "Erou între eroii neamului" susţinut de elevii şcolii noastre în concursul Cîntare României.
   După ore abia aştept să mă întorc acasă şi să-mi primesc cadoul, o pereche de tenişi chinezeşti din import şi surpriza surprizelor o banană adevărată. Portocală am mai mîncat cînd ne-a dat Moş Gerilă de la sindicat, dar banană niciodată. Gigel spunea că a auzit că se jupoaie de coajă cînd se mînîncă, dar eu nu vreau să risipesc nimic şi am s-o mînînc cu coajă cu tot, ca pe mere. După amiază l-am invitat să vină la mine, să vedem împreună un film coreean la televizor, pentru că este program prelungit de patru ore.

O să vină şi bunicii de la ţară, pentru că e duminica în care au voie să circule cu Dacia şi mai au încă cinci litri din cota de benzină. N-am aflat ce cadou mi-au pregătit, dar mi-aş dori foarte mult un stilou Flaro super, pentru că nu stropeşte aşa mult când scrie şi baterii pentru lanternă din import. Mi-a spus tovarăşul administrator de bloc, când l-am ajutat odată noaptea să ajungă la scara lui, că era cam beat, că cele mai bune sunt făcute pe insula Elba, acolo unde a fost exilat Napoleon. E un tovarăş foarte pregătit, ştie foarte multe lucruri pentru că e student la ff. la Bucureşti la Universitatea de Partid...

Întrerup aici compunerea mea, pe care va trebui să o refac, din nou pentru că între timp tata s-a întors de la muncă şi a citit peste umărul meu ce am scris. Mi-a spus, ce-i porcăria asta, sau poate vreau să-l nenorocesc, că-i ajunge ce păţeşte la serviciu. Era nervos, fiindcă l-a chemat securistul de la întreprindere şi i-a spus că dacă mai ascultă Europa Liberă îşi pierde pîinea. Ştiu asta pentru că am tras cu urechea, cînd i-a povestit mamei la culcare. Aşa că decît să–şi piardă el pîinea, mai bine rup eu foaia.
-Păcat, era o compunere aşa de frumoasă!

(text repostat cu modificări)

Vizualizări: 184

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Uff!!! M-am umplut de revoltă, amintindu-mi acei ani. Compunerea aceasta ne trece prin toate fazele insuportabile suportate de noi, cei născuţi ceva, de mai multă vreme. Am trăit din plin lipsurile, umilinţele şi imbecilitatea. Nu că acum nu am trăi ceva asemănător, însă de altă natură.

Din alt punct de vedere m-am distrat de modul mucalit cuprins în rânduri. Şi atunci ca şi acum,copiii se exprimau simplu, îşi spuneau păsul prin cuvinte simple.

Textul este unul documentaro-prozaic, răscolitor.

Dacă reuşeşti să te detaşezi de amintiri te poate distra.

Sofy

   Am râs copios! Asta pentru că rănile s-au cicatrizat . Iacătă cum , fără fraze sofisticate , cu o stilistică simplă ( aparent) , poţi creiona o întreagă epocă cu destule detalii . Nu mai vorbesc de umor ! Dacă-mi permiteţi , aş folosi textul la şcoală . Cu aceiaşi admiraţie !

Domnule Mony, eu am văzut o banană adevărată încă de la grădiniţă. Spun "am văzut" pentru că nu am mâncat din ea, un coleg a venit cu aşa ceva la pachet, a mâncat-o singur şi ne-a spus că este foarte bună. Probabil că educatoarele au sesizat-o pe maică-sa că nu se face aşa şi nu a mai venit cu altele - oricum, el egoist a rămas şi ca adult.

Bănuiesc că anumite greşeli sunt ale personajului - oricum, aveţi ceva diacritice în plus, la o recitire le veţi vedea. În afară de asta, aş schimba data naşterii, sau nu aş pune-o deloc, doar ziua - un copil născut în '89 nu apucă să scrie despre anumite timpuri...

m-am amuzat,

cu plăcerea lecturii, :)))Gabriela Grădinariu a spus :

   Am râs copios! Asta pentru că rănile s-au cicatrizat . Iacătă cum , fără fraze sofisticate , cu o stilistică simplă ( aparent) , poţi creiona o întreagă epocă cu destule detalii . Nu mai vorbesc de umor ! Dacă-mi permiteţi , aş folosi textul la şcoală . Cu aceiaşi admiraţie !

Mulţumiri pt apreciere. Iată că am devenit şi un clasic in viaţă, folosit ca material didactic:))

În aparenţă o banală compunere. Cu mult talent, umor şi acurateţe desenaţi o epocă foarte tristă. Mulţi dintre noi am trăit acele vremuri. Şi eu, dar distanţa în ani faţă de acel trecut îmi permite să gust din plin umorul dumneavoastră. Am râs copios. 

Am remarcat arta de a utiliza fiecare detaliu, cât de mic şi de neînsemnat ar părea(ma gandesc aici ca exemplu la folosirea lui î în loc de â), pentru a realiza un tablou cât mai viu al acelor timpuri. Aţi reuşit! Felicitări!

Augusta, nu aş putea spune ca o duceam rau in anii negri alui Ceasca. Amandoi castigam binisor ca salariaţi, dar eram supusi ca toţi ceilalţi la lipsuri şi umilinţe de tot felul. Fiica mea cea mică, m-a intrebat când era prin clasa 1-2, daca bananele sunt ca cele dintr-o planşă de la şcoală. Ea nu vazuse având un tată profesor si o mamă medic , banane adevarate. Mi-a fost pur şi simplu ruşine, ca nu puteam sa-i procur,una. Textul meu e un fel de râsu-plânsu a unei realităti pe care copii mici de azi nu o mai cunosc.

 In altă ordine de idei, copilul îşi aniversa ziua.  Data a fost fictiva, 1989 nu a fost an bisect. Pt a mă plasa in epocă am folosit î din i, cum se scria pe atunci, inclusiv unele erori de exprimare, specifice vârstei eroului povestirii.

Alături de răspunsurile punctuale, autorul ţine să mulţumească,în speranţa unui zâmbet, tuturor celor care  au găsit puţin timp spre a-l citi.

Domnule Mony, mi-am început ziua citind textul dumneavoastră iar acum pot să plec liniștită la ale mele:)

E scris cu nerv, ați avut în memorie imaginea perfectă a  celor ani (dar cine i-ar putea uita?) Când îi povestesc fiului meu că ne trezeam la ora 4 să-i luăm lapte îmi spune: ce greu eram de crescut:))) Și da, e o compunere pe cât de tristă pe atât de frumoasă!!!!

Prețuire!

Grija celui mai iubit fiu al poporului romîn faţă de copii ţării"

(intenționat ați scris așa?)

 Mulţumesc inclusiv pt.  că aţi sesizat eroarea de tastare

gina zaharia a spus :

Domnule Mony, mi-am început ziua citind textul dumneavoastră iar acum pot să plec liniștită la ale mele:)

E scris cu nerv, ați avut în memorie imaginea perfectă a  celor ani (dar cine i-ar putea uita?) Când îi povestesc fiului meu că ne trezeam la ora 4 să-i luăm lapte îmi spune: ce greu eram de crescut:))) Și da, e o compunere pe cât de tristă pe atât de frumoasă!!!!

Prețuire!

Grija celui mai iubit fiu al poporului romîn faţă de copii ţării"

(intenționat ați scris așa?)

Român chiar și pe vremea lu' 89 se scria cu â.

O compunere cu glumele și situațiile tragico-comice din acea epocă revolută, (prea) blamată acum, în care țara progresa dar boborul o ducea rău. Totuși, eram stăpâni pe resursele naturale ale țării. Acum...

da Coza

Da, făceam rost de lumânări să am pentru citit, când se lua curentul. Citeam până dimineața și dimineața plecam la liceu.   „Compunerea ” este o retrospecție, a unor vremuri , ingenios folosită de  domnul Mony Constantin, nevalorificate încă literar.

Semn de lectură Teo Cabel

Răspunde la discuţie

Insignă

Se încarcă...

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

link-uri utile

              REGULAMENT site

                       **********

http://DIACRITICE.opa.ro/

descarcă AUTO CORECT!

http://DEXonline.ro/

Dicționar de SINONIME

Dicționar de RIME

Haiku, Tanka, Senryu...

           Vă invităm să citiți și:

La ceas aniversar

Figuri de stil

Folosirea virgulei

Activitatea Recentă

Utilizatorului Marginean Liliana îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
Emil Dumitru a contribuit cu răspunsuri la discuţia Labirintul verde - XIX - a utilizatorului Emil Dumitru
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Vasilisia Lazăr îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Valeria Merca îi place postarea pe blog Baladă de voievod a lui gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 4 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tramvaiul de lângă casă a utilizatorului Dinca Valerian
cu 4 ore în urmă
Valeria Merca a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog strada de basm a utilizatorului Dinca Valerian
cu 5 ore în urmă
gina zaharia a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Dinca Valerian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului gina zaharia îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Dinca Valerian îi place postarea pe blog Vegetală (de Ion Lazăr da Coza) a lui Vasilisia Lazăr
cu 5 ore în urmă
Postare de log efectuată de gina zaharia
cu 5 ore în urmă
Vasilisia Lazăr şi-a actualizat profilul
cu 6 ore în urmă
Postare de log efectuată de Vasilisia Lazăr
cu 6 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Un lan de trestii înfloreşte... a lui Camelia Ardelean
cu 11 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 11 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog Baladă de voievod a lui gabriel cristea
cu 11 ore în urmă
Mihaela Suciu şi Marginean Liliana sunt acum prieteni
cu 11 ore în urmă
Sofia Sincă a contribuit cu răspunsuri la discuţia De la o poezie... a utilizatorului Tudor Cicu
cu 11 ore în urmă
gabriel cristea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Baladă de voievod a utilizatorului gabriel cristea
cu 11 ore în urmă

© 2020   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor