3.

Există momente în care ajungi într-un punct şi nu ştii dacă de pe culmea unde ai ajuns vei reveni spre punctul de plecare sau vei trece de partea cealaltă a culmii ajunse. Sunt acele momente în care timpul parcă e suspendat, anulat şi trece într-o altă dimensiune pe care, fiind pe culme, nu o poţi atinge. Dimensiunea. De fapt nu mai poţi atinge nimic şi s-ar părea că nimic nu te poate atinge.

Acestea sunt momentele în care te întrebi de sensul lucrurilor. Te întorci, trăieşti, retrăieşti amintirile şi începi să înţelegi de ce eşti unde eşti.

Aşa şi eu, a doua zi după beţie încercam să derulez acţiunea în sens invers. Mi-aminteam de Maria, să bem ceva spusese, i-am zis ceva, mi-a zis ceva, cuvintele ca o bilă de flipper se loveau de faţa mea şi-mi transforma zâmbetul în grimasă, apoi cuvintele mele îi spărgeau zâmbetul ei trist în încruntare:

- Ştii, cred că ar trebui să ne oprim aici, mi-a spus ea.

- N-am băut decât o bere, i-am răspuns, dar gluma nu era reuşită.

Când ea mi-a dat telefon, mă gândeam la vis. Ca şi cum aş fi visat viitorul, eu, bătrân pe un fotoliu. Şi nu mai ştiu dacă era coşmar sau nu. Mai în urmă nu avea rost să merg. Deci era dimineaţă, eram în bucătărie şi beam din cafea, iar în faţa mea visul. Mă uitam la el şi sorbeam încet cafeaua. De unde o fi ieşit visul ăsta? Şi a sunat telefonul. Eu am tresărit, visul a fugit. Vocea Mariei în telefon, vreau să ne vedem şi eu mă gândeam dacă aş putea bea încă o gură de cafea şi apoi să-i răspund, şi-am zis, vino pe aici şi am băut din cafea. Caldă şi bună. Cafeaua. Maria părea rece şi nesigură. Nu aş băut din ea.

- Aş vrea să ne vedem în oraş.

Abia sorbisem din nou din cafea şi am zis doar, bine, bine. Ea a închis telefonul. În oraș ne întâlnisem prima oară acum doi ani. Acum doi ani. Ce făcusem eu în acea zi acum doi ani? Doi ani, două luni, două zile, 2 secunde. Sigur acum doi ani, dimineața fusesemla curs şi Maria se uita la mine. Şi la fel de sigur nu ştiam că o cheamă Maria, nici măcar nu bănuiam că o cheamă cineva. Oricum la studente nu mă uitam din principiu. Iar principiul era: aşteaptă să termine facultatea. Ăsta era defectul Adrianei. De fapt erau două defecte: nu mi-a fost studentă şi a terminat facultatea când eu nu eram profesor. Eram doar prietenul, apoi logodnicul, apoi fosta relaţie şi în acelaşi timp marea decepţie. Orice bărbat greşeşte, calcă strâmb. Chiar şi pe stradă, când mergi, mai calci uneori strâmb. Dar te loveşti, a izbucnit Maria. Nu Maria, Adriana. Deci acum doi ani, după curs eram pe bancă şi Maria fosta-studentă-de-doi-ani a venit la mine și mi-a zis că. De fapt nu mai știu ce mi-a zis. Nici nu cred că are importanță. Știam doar ce urmărea. Așa cum știu și acum ce vrea să-mi spună. Revin. Să ne vedem în oraş. Şi văzând-o acolo la masă, în oraş, mi-am amintit de bancă, acolo pe bancă era simplu, respirabil, Maria zâmbea şi era frumoasă, ca o adiere de primăvară. Dar ajunsesem la un restaurant, adierea se oprise, aerul părea irespirabil, totul părea complicat ca o zi de examen pe care ai dori-o terminată ca o ultimă semnătură în catalog. Dar examenul e abia la început, abia a intrat în sală o studentă. O privesc serios, ca pătruns de importanţa momentului. Ea a tras biletul şi acum îşi adună gândurile pentru a răspunde cât mai bine.

- Ştii, trebuie să-ţi spun ceva.

Formula introductivă merge. Să vedem cum va dezvolta subiectul. Ştiu ce vrea să zică, dar, ca la examen, o las să prezinte totul ca să-i dau impresia că-şi merită nota. O privesc interesat pentru a o încuraja.

- Nu mă privi ca un profesor. Când te uiţi aşa la mine, nu pot spune nimic.

- Am să beau o bere şi o să caut o altă privire.

A zâmbit. Acum îi va fi şi mai greu. Beau berea încet, atent la spumă. Tăcere lungă cât să beau două beri. Trei beri.

- Eşti supărat pe mine?

Și-mi amintesc că nu-mi plăceau studenţii care, atunci când îi examinam, puneau întrebări.

- Ar trebui să fiu?

- Tu ştii mai bine.

Discuţia ajunsă unde nu trebuie. Nu şi-a învăţat lecţia bine, nu poate domina situaţia şi speră să împuşte un cinci. E frumoasă, e Maria şi am să-i dau cinci-ul.

- De fapt ai vrut să ne întâlnim, ca să-mi spui că ar trebui să ne oprim, să nu ne mai vedem, că eşti tânără, că vrei o familie-soţ-copii şi că eu s-ar părea că nu vreau să-ţi dau asta, spun eu în locul ei.

Privirea ei mirată. De ce mereu studenţii se aşteaptă ca profesorul să fie fraierul? Şi acum ar trebui să spună:

- De unde ştii?

Ton uşor ridicat, poate o undă de indignare. Deja mă enervează şi ar trebui să fac ceva cu mâinile. S-o strâng de gât? Beau încă o bere (a patra, a cincea?), mă ridic brusc, ea s-a dat în spate, (credea c-o s-o lovesc?), scot o fisă, bag fisa în flipper. Se ridică şi ea de la masă şi vine lângă mine.

- De ce-mi faci asta? întreabă încet

Mereu le-am spus să evite clişeele, am gândit. A doua bilă. Până vine, cer o bere şi o pun pe masă. Ea se uită la mine încruntată. Un pic prea teatral pentru ca s-o cred. Se uită cât beau înc-o gură de bere şi apoi se reaşează la masă şi plânge. Lacrimă ce se prelinge pe obrazul ei şi eu pierd şi a doua bilă. A treia bilă şi înc-o bere. Jocul începe să nu mai fie suport de observaţie, ci chiar să mă preocupe. Şi încă o bere şi încă o fisă şi gândurile încep să se reverse în mintea mea.



(va urma)

Vizualizări: 91

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Va multumesc pentru incurajari.

Desi deobicei un autor nu face asa ceva, am sa spun ceva despre aceasta povestire. Ceea ce se întâmplă cu profesorul sunt visele vârstnicului. De aceea la un moment dat apar tot felul de situații ca niste lumi paralele. Din punct de vedere medical s-ar putea să nu fie redat un comportament specific de bolnav de alzheimer, dar ceea ce m-a interesat a fost în primul rând să încerc să creez un pic din senzația lumii în care trăiește un astfel de suferind. Ideea a avut la baza problema filozofului ce stătea pe o piatră și-și punea problema dacă el se gîndește la piatră sau piatra îl gândește pe el. 

Din păcate, aici e doar o ciornă, un proiect neterminat (cam 35 de pagini). Poate după ce-l voi pune aici, am să reiau subiectul și o să încerc să-l finalizez.

Un joc al minţii şi al seducţiei, din punctul meu de vedere. Din punctul de vedere al medicul, desigur impresia este alta.

Nimic neobişnuit, ca un profesor să se întâlnească cu fosta studentă şi tot nimic neobişnuit să i se pară totul un clişeu, prin mintea unui vârstnic care a trecut prin multe şi a auzit multe. Se spune că adevărul stă în gura beatului. De aceea mai ia o bere şi încă o bere şi încă una, ca apoi să-şi descopere adevărata faţă - pe care o crede el - cea mai adevărată şi să se creadă deţinătorul adevărului.

Foarte interesant şi inedit scris textul, fapt ce-i conferă personalitate, stil.

Mi-a plăcut mult şi aştept continuarea, Sofy!

Mi-a placut. Astept continuarea.

Cu prietenie,

Dacă vine și alcool peste alzheimer... Ți-a reușit suprapunerea de planuri.

da Coza

Răspunde la discuţie

Despre

Ion Lazăr da Coza a creat această reţea Ning.

ATENȚIE!

Fiecare postare trebuie făcută în spaţiile special constituite pentru genurile literar/artistice stabilite. Postarea în alte locuri decât cele stabilite de regulile site-ului, atrage eliminarea postării de către membrii administraţiei, fără atenţionarea autorului! De exemplu, un eseu postat în spațiul prozei va fi șters. Pentru cele mai frecventate genuri, reamintim locațiile unde trebuie postate. Pentru a posta:

1. POEZIE, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

2. PROZĂ, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

3. ESEU, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

4. FOTOGRAFII, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

5. VIDEOCLIPURI, click AICI, apoi click pe ADĂUGARE!

Toate acestea le puteți accesa și din bara de sus a site-ului. Este admisă doar o postare pe zi, pentru fiecare secțiune, creație proprie. Folosirea diacriticelor este obligatorie. 

donații

Pentru cei care doresc să susțină acest site, DONAȚII la: 

RO45CECEB00008RON1057488

titular cont: LAZAR VASILISIA 

(CEC Bank)

*

Pentru acest an au donat:

Gabriela Raucă - 300 Euro

Monica Pester - 300 Lei

Nuța Crăciun - 220 Lei

Maria Chindea - 300 Lei

Tudor Cicu - 300 Lei

Elisabeta Drăghici - 200 Lei

Activitatea Recentă

Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 1 oră în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 1 oră în urmă
Lui Elena Lucia Spătariu Tudose i-a plăcut profilul lui petrut dan
cu 1 oră în urmă
Elena Lucia Spătariu Tudose şi petrut dan sunt acum prieteni
cu 1 oră în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Adam izgonitul a utilizatorului Mihai Katin
cu 2 ore în urmă
Postare de log efectuată de Mihai Katin
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 3 ore în urmă
Mihai Katin a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog SONET LXXVII  (Mamă) a utilizatorului BOTICI GABRIELA
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iarnă pentru Eminescu a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog De ziua prieteniei vă spun: Bună seara! a utilizatorului C.Titi Nechita
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Remember Ion Lazăr da Coza („Definiție”) a utilizatorului Vasilisia Lazăr
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Mijesc albastre flori a utilizatorului gabriel cristea
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 3 ore în urmă
C.Titi Nechita a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog o clipă ... a utilizatorului Elisabeta Drăghici
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Maria îi place postarea pe blog vin ploile a lui petrut dan
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Monica Pester îi place postarea pe blog SONET LXXVII  (Mamă) a lui BOTICI GABRIELA
cu 4 ore în urmă
Postare de log efectuată de BOTICI GABRIELA
cu 10 ore în urmă
Floare Arbore a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog tablou mirabil, multiform a utilizatorului Floare Arbore
cu 10 ore în urmă
Chris a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Erezia artei a utilizatorului Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă
Utilizatorului Chris îi place postarea pe blog Erezia artei a lui Costel Zăgan
cu 12 ore în urmă

Antologiile site-ului „ÎNSEMNE CULTURALE”

„Ecouri din viitor”, 2022 AICI

Atlasul cu diezi  2017 AICI

Autograf pentru m(â)ine  2013 AICI

© 2024   Created by Ion Lazăr da Coza.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor